Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Erythema migrans

Dětské nemoci Lucie 22.11.2019

Dobry den. Dcera 3 a 3/4 roku ma cca 10 dni ohraniceny flek na ruce. Domnivala jsem se, ze to je ekzem. Dva dny na to se udelal na zadech a zase do rana zmizel. Vcera rano mela dlek kolem ucha a pres tvar. Uprostred cervena skrvnka, kolem ni velky bledy prostor a pak ostra hranice do cervena. Behem prohlidky u obvodni se ji udelal flek na stehne - cca 12 cenimetru, jen takovy velky obrys - oval, uvnitr bledy. Byly jsme odeslany do nemocnice, na pediatrickem oddeleni nevedeli, poslali ke konzultaci na kozni, tam rekli, ze to je asi erytrema migrans v nejake velmi netypicke forme. Zrejme, nebyli si jisti. Detske oddeleni odebralo krev na borelie, mala dostala duomax 1/2tbl po 8mi hodinach na min. 14dni s tim, ze jej ma brat ihned a i kdyz by testy byly negativni. Vysledky budou az za tyden. Mala byla od narozeni alergik (kravske mleko, lepek), vedena lecena gastroenterologii a imunologii, nyni uz rok zalecena, bez diety. Mam obavy z dlouhodobeho brani atb kvuli stavu streva - zhorseni alergii. Pokud je to samozrejme nutne, atb se nebranim. Testy na borelii budou ale az za tyden. Chci se zepat existuje i rychlejsi test na boreliovou infekci a pokud ne, je nebezpecne cekat do vysledku ? A je nutne atb brat i kdyz budou vysledky negativni ? Lekar je toho nazoru, ze ano. A jedna se o boreliove skvrny ? Kozni tez vahalo. I vzhledem k tomu, ze jsou ctyri a ze ta pata na zadech se objevila a za noc zase zmizela. Prikladam foto skvrn. Dekuji moc za nazor a event. radu.

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství

Dobrý den paní Lucie.
Postupovala bych stejně a doporučila užívání antibiotik. Nález opravdu působí dojmem erythema migrans. Větší nebezpečí pro dceru je z neléčené borelie než brát antibiotika i při negativních výsledcích. Lékaři provedli dozajista nejrychlejší možnou diagnostiku. Doporučuji se řídit radou pediatra, který postupuje dle platných doporučení. Dále můžete dceři koupit probiotika na podporu střevní flóry. Váše dotazy předávám specialistovi k doplnění. Přeji pěkný den a hodně štěstí.

Odpovídá lékař:

MUDr. Sylva Šebková

Specializace: Pediatrie Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha - Podolí

Dobrý den,

souhlasím s kolegy, že fleky vypadají velmi suspektně na erythema migrans, brát antibiotika je proto velmi žádoucí, riziko komplikací (neuroboreliózy a kloubních komplikací) nelze podceňovat. U jednoho pacienta se mi dokonce stalo, že výsledky z krve na borrelii byly negativní, ale vzhledem k tomu, že pacient měl příznaky neuroboreliózy, byla provedena lumbální punkce, kde v mozkomíšním moku byl výsledek na borrelii pozitivní. Proto je vždy důležité zůstat na bezpečné straně. Určitě dávejte dívence probiotika a vše bude určitě v pořádku.

S pozdravem,

Sylva Šebková

Související dotazy

Erythema migrans?
Dobrý den, dotaz se týká mého syna (Ondřej Žižka,...
Štípanec - erythema migrans?
Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat:...
Erythema migrans
Dobrý den, může se erythema migrans vytvářet i v jiném...
Erythema migrans chronica
Dobrý den, zajímal by me vas názor na tyto dva fleky,...
Erythema nodosum
Dobrý den. Velmi dlouhou dobu (roky) mám na holeni...
Erythema migrans?
Dobrý den, ráda bych Vás požádala o odbornou radu....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Erytém nohou

Dobrý den, nevím z čeho se mi udělaly červené skvrny pod lýtky. Už je mám po...

Erytem obličeje po zátěži

Dobrý den, po fyzické námaze (cvičení, bruslení) se mi obličej "rozdělí"...

Erytém po vyjmutí klíštěte

Dobrý den, prosím o radu: ve středu jsem si vytáhl klíště z lýtka. Na místě...

Erytém...

Dobrý den, mám dotaz. Po těle, nejvíce na krku, se mi objevilo několik "kousnutí"....

Erytema migrans-léčba- testy

Dobrý den. Jsem muž 27 let, 178cm, 78kg.. Po 14 dnech od klíštověho zakousnutí...

Erytema migrans?

Dobrý den, pravděpodobně po kousnutí nějakým hmyzem se mi na noze vytvořila...

Erytema nodosum

dobry den,prosim o radu.pred 3tydny jssm na dovolene v Bulharsku dostala vysoke...

Erytematodes?

Dobrý den, delší dobu řeším drobné zdravotní obtíže. Problémy s polykáním, po...

Erytghema migrans

Dobry den, dcera 22mesicu mela v srpnu 3 x kliste. V unoru se ji objevil ukaz...

Erythema exsudativum multiforme (minus) - nákaza

Dobrý den, chtěla bych znát možnosti šíření tohoto onemocnění, jak je možné...

Erythema migrans

Dobrý den, je to jeden den, co jsem si našel na noze nad kotníkem tenhle zarudlý...

Erythema migrans

Dobrý den, před 2 měsíci jsem měla klíště. V místě kousnutí byla poměrně rozsáhlá...

Erythema migrans

Dobrý den. Po kousnutí klíštětem se mi začala dělat v místě červená skvrna....

Erythema migrans

Dobrý den, může se erythema migrans vytvářet i v jiném mstě, než v místě přisátí...

Erythema migrans

Dobrý den, O víkendu (v neděli 29.4.) jsem si všiml, že mám na kotníku zvláštní...

Erythema migrans chronica

Dobrý den, zajímal by me vas názor na tyto dva fleky, které mám již několik...

Erythema migrans?

Dobrý den, ráda bych Vás požádala o odbornou radu. 3.8. mě kouslo klíště, odstraněno...

Erythema migrans?

Dobrý den, přečtení jednoho článku ohledně příznaků lymeské boreliózy mě inspirovalo...

Erythema migrans?

Dobrý den, dotaz se týká mého syna (Ondřej Žižka, narozen 29.6.2010 - nyní...

Erythema multiforme hebra

Dobrý den, prosím o pomoc, jsem už nešťastná. Lékařka mě léčila 2 měsíce pro...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Vyšší leukocyty

Dobry den, dnes jsem chtela jit darovat krev, ale namerili mi vyssi hodnoty...

Testy na syfilis


Měl strašně silnou tupou bolest hlavy

Dobrý den, V dubnu jsem měl strašně silnou tupou bolest hlavy na pravém temeni,...

Ejakulát

Dobrý den chci se zeptat zda je normální že v půlce masturbace mi vyjede cca...

Zlomený palec u nohy


Dlouhá MS po agolutinu + tmavá krev a sraženiny

Dobrý den. Před cca 5 měsíci jsem měla problémy s cyklem. Měla jsem dlouhou...

Motání a bolest hlavy

Poslední dobou se mi při změně polohy motá hlava (např. když si lehnu ) po chvilce...

Antibiotika a alkohol

Dobrý den. Mám dotaz beru V-PENICILIN 1,2 MEGA BIOTIKA 30 tablet 784 mg. Poslední...

Bolest po vytržení zubu

Dobrý den,byl mi vytržen zub 6dole. Nebolel,ale praskl mi okolo plomby,prasklina...

Loupající se pokožka na obličeji

Dobrý den, již dlouhou dobu trpím velmi suchou pokožkou v oblasti obličeje....

Zmírnění vypadávání vlasů

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak zabránit nebo alespoň zmírnit vypadávání...

Porucha zraku

Dobrý den, je mi 13 let a čas od času se mi stává, že přestávám vidět. Teda...

Tmavé fleky kůže


Bolest ramene


Pohlavní nemoc

Dobrý den, mohu se zeptat, zdali je možné,že jsem se se nakazil pohlavní nemoci...

Pulzující břicho

Dobrý den, měl bych poněkud zvláštní dotaz. Je mi 24 let, měřím 170 cm a vážím...

Pichlavá bolest za levým uchem

Dobrý den, trápí mě pichlavá bolest za levým uchem. Prosím o radu, děkuji

Epilepsie

Dobrý den, mám dotaz z oblasti epilepsie. Na netu jsem našel že jistá americká...

RTG ozařování

Dobrý den mohla bych se zeptat jak moc k škodlivé a jak velká je zátěž ozařování...

Je možné, že jsem se mohl nakazit Aids/Hiv?


Reklama
Zavřít