Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

GDM

Diabetologie Věra 14.3.2019

Dobrý den, mám GDM a v doporučeních ČESKÉ DIABETOLOGICKÉ SPOLEČNOSTI ČLS JEP jsem našla informaci, že od cca 34 tt klesá u těhotných lačná glykémie. Je to opravdu tak? Jde mi o to, že jsem ve 32tt, zítra budu začínát 33tt, diabetoložka mi chce dát nyní metformin, který ale odmítám. Dietu držím přísně, pohyb mám, hodnoty mám v 95% dobré, po jídlech vždy nízké, až právě na tu ranní glykémii, kdy to mám většinou kolem 5,3, max 5.6. Myslím, že by dieta v mém případě stačila. Jinak glykovaný hemoglobin mi za poslední dobu (kdy jsem dietu ještě nedržela) vyšel na 38, tak snad od té doby mi ještě klesl, když dietu dodržuji jak mám........ Také mi jiný dietolog řekl, že miminko je v podstatě hotové a že nebráním léku mu už nemůžu v podstatě uškodit a že už už jsem ve 32tt a že by léky nenasazoval, pouze pokud by glykémie lezla opravdu nahoru, třeba nad těch 5.8. Nevím tedy, co je nejlepší udělat. Navíc, když o tom tak přemýšlím, tak ta lačná je problém hlavně díky tomu, že od 2. večeře je do rána dlouhá doba a tělo je hladové a proto glykémie stoupá. Tzn. když si dám 2.večeři třeba ve 23hod, tak do cca 3 hod rána tělo nehladoví, glykémie by měla být v pořádku, a teprve až po té 3 hodině ráno tělo hladoví a když vstávám tedy kolem 7 hod, tak to hladovění trvá cca 4 hodiny, takže jen 4 hodiny ze dne tu glykémii můžu mít teoreticky vyšší, ostatní mám v pořádku, takže už i kvůli těmto pár hodinám se mi nechce jít do léku, který stále ještě není suklem v těhotenství schválený a do nedávna byl přímo zakázaný...... Nejsem lékař, tak se možný mýlím, každopádně by mě zajímal názor erudovaného odborníka. Prosím o Váš názor, zda je opravu nutné léky nasazovat.
Děkuji! Doplnění informací: odpověď je podrobná, nicméně v ní chybí zodpovězení i toho, zda ranní glykémie skutečně klesá od 34 tt a názor na to, že když jdu spát např. v 23hod (druhá večeře ve 22hod) a vstávám třeba v šest, tak od kdy se přibližně v noci začne zvedat hladina glykémie? Kdy je asi tak muj žaludek prázdný a začnu hladovět? Pokusila bych se totiž tuto dobu pak zkrátit tím, že se vstanu dříve a se najím brzy........Dále by mě zajímal názor na to, že metformin má v SPC info, že se nemá používat v těhotenství. Jak to že se to ale dělá? SÚKL toto schvaluje? Vím že diab. společnost ano, ale pro mě je důležitý názor súklu..... Vím že se ještě nedávno tento lék totiž těhotným podávat vůbec nesměl. Také jsem pročítala různé studie, které proběhly, ale pro mě nejsou pořád tolik přesvědčivé, abych metformin začala v klidem brát...... děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, gestační diabetes mellitus je porucha metabolizmu glukózy různého stupně, která se objeví v těhotenství a spontánně odezní v průběhu šestinedělí. Pokud se jedná o GDM s nízkým rizikem splňující všechny následující podmínky: uspokojivá kompenzace, eutrofický plod podle vyšetření ultrazvukem, bez dalších přidružených rizik pak je doporučená léčba pouze dietou nebo malými dávkami metforminu (do cca 1000 mg/den) nebo malými dávkami inzulinu (do cca 10 j/den). Dispenzarizovat Vás může ošetř. gynekolog, kde v rámci screeningu ve 36. – 38. týdnu těhotenství by nad rámec pravidelných ultrazvukových vyšetření v průběhu prenatální péče mělo být provedeno ultrazvukové vyšetření k vyloučení abnormálního růstu plodu. Základním léčebným opatřením u GDM je diabetická dieta a pravidelná přiměřená pohybová aktivita. Pouhá úprava životního stylu může až u 90 % žen stačit k docílení výborné kompenzace GDM.
Indikací k zahájení farmakoterapie jsou opakované nálezy glykémie vyšší než doporučené hodnoty, alespoň 3x ve vyšetřovaných glykemických profilech. Glykovaný hemoglobin je v těhotenství méně spolehlivým ukazatelem kompenzace.
U GDM léčeného dietou se kontrola glykémie provádí formou 4-bodového glykemického profilu - je zvolena jedna ze dvou možností měření glykemického profilu:
- glykémie ráno nalačno a 1 hodinu po hlavních jídlech (tj. po snídani, po obědě a po první
večeři) nebo
- glykémie ráno nalačno a 2 hodiny po hlavních jídlech.
Cílové glykémie při léčbě GDM jsou:
Glykémie nalačno < 5,3 mmol/l
Glykémie 1 hodinu po jídle < 7,8 mmol/l
Glykémie 2 hodiny po jídle < 6,7 mmol/l.
Při indikaci farmakoterapie se zohledňují rezervy v dietních opatřeních, stáří těhotenství a růst plodu. Předčasné zahájení inzulinoterapie zhoršuje inzulinovou rezistenci, vede k vyšším hmotnostním přírůstkům ženy a nadměrné výživě plodu. Metformin je bezpečnou léčbou GDM, léčba se zahajuje dávkou 500 mg večer, kterou lze po několika dnech podle odpovědi zvýšit.
Pro rozhodnutí o nasazení léčby je nutno znát kromě glykemických profilů jak je výše uvedeno, i Vaše hmotnostní přírustky, stejně jako u plodu, zhodnotit celkové riziká včetně rodinné zátěže (GDM u matky) a podle toho rozhodnout. Alternativou k Metforminu je inzulín, který byjste měla případně zvážit. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková, Ph.D.

Specializace: Diabetologie, Endokrinologie‎ Pracoviště: Poliklinika Cordeus, Praha 6

Dobrý den, bohužel informaci, že by glykémie po ránu klesala v posledních 2 měsících těhotenství neznám, tak nemohu potvrdit. Ke zvyšování hladin dochází nad ránem...tzn 4-5hodina (ale jsou tam jistě individuální rozdíly - dle počátku nárůstu hladin kortizolu v krvi). Kdy je žaludek prázdný závisí od toho, co do něj před spaním pošlete. Tzn měla by jste si dát například kus pečiva se sýrem nebo šunkou (tuk s bílkovinou), to by mělo vydržet déle.
V současné době je velmi obtížné dělat testy na těhotných ženách, proto farmaceutické společnosti tyto testy nedělají a pro jednoduchost a právní čistotu napíší do letáku, že není doporučován. Celosvětově však metformin používán je, a to už i u dětí. Studie o důsledcích diabetu na plod jsou přesvědčivé, víme jaké to má důsledky, pokud jsou hladiny cukru vysoké a proto benefit, jaký metformin přináší zcela jasně a mnohonásobně převyšuje ne zcela 100% jisté (pravděpodobně žádné) nežádoucí účinky na matku či dítě.
Musím ale dodat, že pokud jste 33. týden, máte během dne glykémie po jídle do 7 a nalačno do 5,6...tak bych léčbu nenasazovala.
S pozdravem
Dr.Jandíková

Související dotazy

Posun očkování?
Dobry den, chcela by som sa s Vami poradit o ockovani...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Gastroskopie-zpráva

Prosím o přeložení zprávy z gastroskopického vyšetření: jícen bez patologie,řasy...

Gastrostomie

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, můj syn 4,5 roku má zavedený peg již 2,5 roku...

Gastrotechnologie

dobry den pani doktorko pred nedavnem jsem mela kolikovou bolest jako je pri...

Gay stránky - náctiletý syn

Dobrý den, mám 13,5 letého syna. Zjistila jsem, že sleduje erotické -porno stránky....

GBS

Dobrý den, dnes jsem se dozvěděla že mám GBS pozitivní, léčba je až před porodem?...

GBS bakterie v pochvě, přenos na partnera

Dobrý den. po prodělané angíně, mononukleóze a zánětu moč. cest (všechny nemoci...

GBS pozitivní

Dobrý den, jsem ve 37tt a GBS positiv. Vím, že v případě odtoku plodové vody...

GBS u novorozence

Dobrý den, po porodu byl u našeho dítěte zjištěn stěrem ve sluchovodu a v krku...

Gdese koupí igelitoví kalhotky a madracy pro počuranky

moje holka se počurává její 14 kamošky sejí smnejou poradte prosím

Gdese koupí pvc kalhotky

dobrídem cerasemy počurává delajy gumoví madrace

GE Reflux a Hiátová Hernie

Dobrý den, Je mi 25 let. Na základě příznaků (bolest za hrudní kostí, suchý...

Gebitální bradavice

Dobrý den. Asi před týdnem jsem sem posílala dotaz a domnívám se že mám genitální...

Geitální herpes

Dobrý den, mám stálou partnerku a nevěra nepřichází v úvahu, včera se mi na...

Gel

Dobrý den, je možné aby mi lubrikační gel tak nějak pálil při vsouvání, ve vnitř?...

Gel

Dobrý den, po gynekologické operaci v r. 1993 mi byl odstraněn vlevo vaječník,...

Gelargin

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda-li se dá sehnat v lékárně něco podobného...

Geloren Ha a černá stolice

Dobrý den, moje matka začala užívat Geloren Ha. Mela velké bolesti páteře a...

Gelová boulička

Dobrý den mám na vnější strany ruky malou bouli tato boule nebolí ale není poněkud...

Gelová podložka pro myš

Prosím o sdělení Vašeho názotu na používání gelové podložky pro myš k PC. Bolí...

Gelové nehty

Dobrý den. Cca každé 3 týdny docházím do nehtového studia na aplikaci tzv. gelových...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pálení při močení a svědění

Dobry den, pred tremi tydny jsem mel sex po kterem jsem mel priznaky mykozy....

Výtok z ucha

Dobrý den, příteli už cca půl roku vytéká z levého ucha vodnatý výtok a má je...

Stav po CMP, nechutenství, úbytek na váze, únava

Dobrý den,měla bych dotaz týkající se zdravotního stavu mé maminky. V říjnu...

Masti Imacort a Imazol

Jaký je rozdíl mezi imacortem krém a imazolem plus krém?

Nejmenší penis na světě

Mám malý penis v 10 letech jsem byl na operaci ohledně druhého vývodu na penisu...

Červené pupínky na penisu

Dobrý den objevil sem množství drobných pupinku červené barvy na penisu. Nemuže...

Boule konečníku

Dobrý den, je mi 21 a když mám stolici tak mi vylezou ze vnitř čtyři větší boule...

Ústí močové trubice

Krásný den pane/pani doktorko. Mohu Vás poprosit o názor, zda se Vám jeví ústí...

Strhnutý nehet

Dobrý den, včera jsem si ve sprše strhla nehet u palce u nohy, visí tam jen...

Píchání ve varlatech a bedrech


Bolest očí při pohybu bulbem

Dobrý den, Už třetí den trpím bolestí očí, kdy mě vždy při pohledu vzhůru,...

Bodavá bolest pod levým prsem při nádechu, bolest na levé části hrudi

Dobrý den, je mi 21 let a již druhý den mne trápí bodavá bolest pod levým prsem...

Bolest v močové trubici

Již 7 měsíců mám problém s oteklým a podrážděným ústím močové trubice. Občas...

ANTIBIOTIKA A MARIHUANA


Vymknutí ramene a bolest v oblasti klíční kosti


Zavádění tampónů

Dobrý den, vážená poradno, nedávno jsem se Vás dotázala na zavádění tamponů....

Bolest na přední straně pod kolenem

Dobrý den, je mi 20 let a už měsíc a půl mě trápí bolest na přední straně pod...

Naražený nos

Dobrý den, před pěti dny jsem dostala silnou ránu do kořenu nosu, rentgen jsem...

Křeče v rukou

Dobrý den, často mě trápí křeče v rukou. Prsty se mi zkroutí do divného tvaru....

Pulsovaní a svědění v pravém uchu

Dobrý den, asi před 2 týdny jsem začala pociťovat pulsovaní a svědění v pravém...

Reklama