Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Genitální opar

Infekce Robert 3.12.2018

Dobrý den,

mám velké dilema. Poznal jsem dívku, která prodělala genitální herpes. Trochu jsem si o tom načetl
a stále se potýkám s otázkou, zda-li dát ihned ruce pryč, nebo jestli to svým způsobem ,,nic není''.
Za svůj život jsem měl již několikrát ,,obyčejný'' opar na puse, což jsem si absolutně nespojoval s
pohlavní nemocí Herpes. Nyní (jestli jsem správně pochopil), je i ten obyčejný opar na puse Herpes,
ovšem hsv1, který může velmi lehce způsobit hsv2, což je genitální odrůda. Opar na puse mi nepřipadá jako nebezpečná záležitost, která po chvilce odezní a už se s ní nemusím potýkat a ani se omezovat, či někoho jiného nakazit. Je to stejné i u hsv2 Herpes? Je to opravdu stejná záležitost? Odezní (po zaléčení) a již není nebezpečný? Nebo v sobě skrývá nějaká nebezpečí, o kterých je třeba vědět? Větší pravděpodobnost získání HIV platí jen v případě aktivního oparu, nebo přetrvává i po zaléčení? Rád bych dostal odpověď na každou jednotlivou otázku.

Předem velice děkuji za odpověď a přeji krásný zbytek dne,

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Barchánková


Dobrý den, genitální opar způsobuje virus HSV-2. Po primoinfekci (tj. při prvním kontaktu organismu s virem, kdy dojde k propuknutí onemocnění oparem) virus v těle zůstává v nervových uzlících periferních nervů. Při oslabení organismu (např. menstruace, jiné infekční onemocnění, stres, horečka...) může dojít k opětovné aktivaci viru a vzniku puchýřů (virus se reaktivuje). Pokud tedy člověk jednou opar prodělá, virus již navždy zůstane v těle.
Klasický opar na rtu (či jinde na obličeji) způsobuje virus HSV-1.
Pokud je genitální opar zaléčen a veškeré projevy nemoci zmizí (tj. na genitálu nejsou žádné pupínky, vřídky atd.), neměla by být přítelkyně infekční (stejně jako u oparu rtu, když se zahojí, nepřenesete jen na jiného člověka).
Pokud se virus aktivuje a vzniknou pupínky, pak přítelkyně infekční je a může dojít k přenosu na Vás - pokud s ním přijdete do kontaktu.
Větší pravděpodobnost získání HIV u pacientů s HSV-2 bude souviset spíše s promiskuitou. Jelikož má člověk již jednu pohlavně přenosnou nemoc, má větší pravděpodobnost, že získá další... Ale je to bráno statisticky, Vaše přítelkyně promiskuitní vůbec nemusí být. Je to jen o pravděpodobnosti (stejně tak může být větší riziko jiné pohlavně přenosné nemoci).
S pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Černá


Dobrý den. Pokud osoba nemá projevy oparu, pak není infekční. HSV2 nemá projevy jinde než na genitálu. Aktivní genitální opar nezpůsbuje větší pravděpodobnost získání HIV. Hezký den.

Související dotazy

Genitální opar
Dobrý den, má přítelkyně trpí na genitalní opar. Chodíme...
Genitální opar- co to je, příznaky
Dobrý den, prosím, co je to genitální opar. Prosím,...
Genitální opar
Dobrý den, je mi 18 let a dnes jsem zjistila, že mám...
Genitální opar
Dobrý den, včera jsem se dozvěděl, že člověk se kterým...
Těhotenství a genitální opar
Dobry den, pritelkyne pred tremi tydny prodelala genitalni...
Genitální opar
Dobry den. Pred týdnem jsem se vyléčil z genitálního...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Genitální opar

Dobrý den, našla jsem si nového přítele a předtím jsem 2 roky s nikým nebyla...

Genitální opar

A ještě bych se chtěla zeptat, přenáší se to výhradně pohlavním stykem? Partner...

Genitální opar

Dobrý den, od ledna se léčím s akutním a neustále recidivujícím genitálním oparem....

Genitální opar

Dobrý den, ráda bych Vás poprosila o radu ohledně genitálního oparu. Před dvěma...

Genitální opar

Dobrý den, chtěla bych se poradit ohledně genitálního oparu. Udělaly se mi opary,...

Genitalni opar

Dobry den,tento tyden se mi prvne v zivote vznikl genitalni opar!Tady ctu ze...

Genitalni opar

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Před rokem touhle dobou jsem mela rizikový...

Genitalni opar

Dobry den, chtela bych se zeptat. V unoru mi zjistili genitalni opar a v kvetnu...

Genitální opar

Dobrý den, na předkožce se mi objevila vyrážka s boláky, co při dotyku a močení...

Genitalni opar

Vazena pani doktorko, pred peti dny jsem mel pohlavni styk se svou pritelkyni....

Genitalni opar

Dobrý den, mohlo by se jednat o opar? Je to velmi bolestive hlavně při čůrání...

Genitalni opar

dobry den,chtela jsem se zeptat ja mam genitalni opar asi rok jsem zadne problemy...

Genitalni opar

Dobry den, chtela bych se zeptat na tuto nemoc. Mam priznaky - bolestive...

Genitální opar


Genitální opar

Dobrý den, již letos po druhé mám geniální opar. A celkově již po čtvrté za...

Genitální opar

Dobrý večer! Jsem ve 30 týdnu těhotenství,udělal se mi na puse opar,s manželem...

Genitální opar

Dobrý den, včera jsem se dozvěděl, že člověk se kterým jsem v blízkém kontaktu...

Genitální opar

Dobrý den chtěl bych se zeptat.Včera se mi na žaludu utvořil takovýhle útvar.Jde...

Genitalni opar

Dobry den, na genitalni opary trpim zhruba 1x rocne. Vzdy se vytvori jeden,...

Genitální opar


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Mám opakované bolesti v krk

Chci se zeptat mám opakované bolesti v krku -asi chronický zánět mandlí,při...

Vlasy


Bulka pod jazykem

Chtel bych se zeptat na tu bulku viditelnou na fotce..neboli ani zadne obtize,...

Štítná žláza

Dobrý den, prosím o přeložení nálezu pro laika. viz obrázek -téměř celý...

Antidepresiva a alkohol?


Pískání v uchu

Dobry den, mam dotaz asi 5 dni pri ucpani ucha nebo lehnuti uchem na polstar...

Časté močení

Dobrý den,poslední asi 4 dny mne trápí časté močení. Jdu klidně 5x za hodinu....

Žlázky na prsu

Dobrý den prosím chci se zeptat na váš názor ohledně tvaru bradavky před lety...

Bolest v krku, rýma, bolest zad

Dobrý den, v sobotu večer jsem dostala horečku 38.6 a šíleně mě bolely záda...

Nechutenství, unava a opožděná menstruace

Dobrý den, asi 4 dny mi bylo špatně od žaludku (bez zvracení či nechutenství),...

Nadýmání

Dobrý den, je mi to trapné, ale potřebovala bych se zeptat, mám z toho velmi...

Střídání nurofenu a ibalginu

ještě jsem zapomněla dodat že Paní doktorka řekla ať na ten krk beru Nurofen...

Viditelná hrtanová záklopka

Dobrý den, je mi 15 let. Včera jsem si byl zaběhat do lesa kde bylo chladno...

Nedostatek bilych krvinek

Dobry den. Mam 15mesicniho syna. Cca od srpna mel silny prujem, tak jsme nasadili...

Možnost otěhotnění

Dobrý den.. Dnes jsem měl s přítelkyní pohlavní styk při kterém nám praskl prezervativ.....

Vysoký maximální tep?

Dobrý den pane doktore, mám možná hloupou, ale důležitou otázku. Již asi 2...

Uzliny

Dobrý den, v pátek se mi za uchem udělala asi centimetrova boule. Bolí mě z...

Nemožnost se plně nadechnout

Dobrý den pane doktore už asi 4 dny mám někdy pocit že se nemůžu uplně nadechnout...

HIV


Délka penisu

Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně vývoje penisu. Je mi 25 let a můj penis...