Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Gonarthrosa II st.

Ortopedie Ludmila 17.9.2021

Prosím o vysvětlení Rtg snímku a radu co dál. Kvůli bolesti v podkolenní oblasti, mírnému otoku a částečnému omezení pohybu byl proveden Rtg snímek: výsledek gonarthrosa II st. t.č. dekomp. susp synovitis gen I DX Th Nimesil. Vysvětleno mi bylo jen to, že po padesátce a hlavně okolo šedesátky má v podstatě každý člověk artrózu minimálně 1. stupně a to prý není nemoc, 2. stupeň ještě dobrý, ale už se prý může a často projevuje prvními bolestmi a potížemi, 3. stupeň už prý začíná být problém, bolesti jsou stálejší a někdy už se přistupuje k operacím (pochopila jsem, že zřejmě ještě ne k výměně), 4. stupeň už prý vždy totální výměna. A byla jsem odeslána k ortopedovi, s tím, že si mám ideálně domluvit aplikaci krevní plazmy obohacenou o krevní destičky s kyselinou hyaluronovou, což je prý jediný způsob, jak artrózu zastavit popřípadě dokonce chrupavku částečně opravit. Sedí ten popis stupňů artrózy, který jsem obdržela? A je aplikace krevní plazmy+kyseliny hyaluronové opravdu tak úspěšná? Starám se o handicapovaného syna, takže potřebuji být na stodeset procent v pořádku a jisto jistě se vyhnout výměně kloubu teď i v budoucnu. Snad je možné vyhnout se totální výměně? Zajimalo by mě ještě, jak rychle artróza postupuje. Teď mám tedy 2. stupeň, za jak přibližně dlouho bych se dostala na 3. a nedej bože na 4. stupeň? A je v případě dobré léčby možné zůstat navždy ve 2. stupni, maximálně třeba skončit v 80 letech na 3. stupni? Děkuji za vaší odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jarmila Aseemová


Dobrý večer paní Ludmilo.
Artróza patří mezi degenerativní (nevratné) onemocnění, jehož příčinou je úbytek chrupavky uvnitř kloubu. Je provázena bolestivostí, ztuhlostí i otokem kloubu. Nejčastěji postihuje velké klouby (rameno, kyčel, koleno), ale nezřídka se objevuje i na kloubech malých (klouby ruky). Bohužel ani moderní medicína stále nezná příčiny artrózy. Jsou nám známy jen některé rizikové faktory, které zvyšují pravděpodobnost tuto nemoc dostat. U artrózy kolenních kloubů se jedná o nadváhu, věk, pohlaví a přetěžování při práci nebo některých sportech. Menší roli hraje nadváha u artrózy kyčelních kloubů. Zde je důležité sledovat mechanické (těžká fyzická práce a přetěžování u sportu) a dědičné (vývojové poruchy kloubů například dysplazie) faktory. Zvýšené riziko artrózy je i po úrazu kloubu. Artróza se dělí podle RTG šířky kloubní štěrbiny do I. - IV. stupně. Už od prvního stupně (který se u žen vyskytuje již po 30 roce věku po porodu) je artróza nemocí, se kterou je třeba pracovat. Každý stupeň mívá formu kompenzovanou i dekompenzovanou. Pro dekompenzaci je typické probouzení se od bolesti v noci. Kompenzovaná artróza se projevuje pozátěžovou bolestí. Totální endoprotéza kolenního kloubu se provádí nikoliv podle stupně, ale podle klinického stavu pacienta. Při velkých bolestech se běžně TEP genui provádí ve III. stupni. Ve IV. stupni je jistě nezbytná, neboť IV. stupeň je již ankyloza kloubu (úplná nepohyblivost). Důležité je zmínit, že pro pozastavení progrese stupně artrózy je vhodná komplexní lázeňská léčba.
Artróza II. st. je vážná, ale je možné v tomto stupni toto onemocnění udržet i delší dobu. Nefarmakologická léčba je indikována v raných stádiích artrózy a zahrnuje v první řadě úpravu životního stylu, redukci váhy či zařazení pravidelného protahovacího cvičení. Významnou část léčby představuje individuální rehabilitační péče, která zahrnuje celou řadu metod: fyzikální (cvičení, masáže ), magnetoterapii, laserovou či ultrazvukovou terapii a pro zlepšení svalové síly se provádějí stimulace stehenních svalů - MIPY. Nedílnou součástí je také správná obuv. Farmakologická léčba se hlavně snaží odstranit bolestivé stavy a to analgetiky - nesteroidními antirevmatiky včetně lokálních přípravků (masti, gely, náplasti), např. Olfen gel, Veral gel, Dolgit krém nebo Voltaren krém volně prodejné v lékárně. Z léků je vhodný Diclofenac Duo 75mg, Nimesil gra., Biofenac, vše na lékařský předpis.
Na místě je obstřik kolenního kloubu kortikoidem, běžně provádí ortoped. Dále je dobré doplnit chondroprotektiva per orálně (v tabletách) i intraartikulárně (dovnitř kloubu). Je to jediná možnost, jak lze artrózu pozastavit.
Dále je řada metod, mezi kterou je možno zařadit aplikaci vlastní plasmy obohacené o destičky, která potom stimuluje chrupavku ke zlepšení jejího povrchu, metodu nehradí pojišťovna a výsledek je nejistý. Přeji Vám úlevu od potíží, trpělivost při léčení a sílu k péči o syna, která je obdivuhodná. Pěkný zbytek večera.

Související dotazy

Chondropatie pately II. st.
Dobrý den, je mě 45 let a mám artrózu II. stupně a...
Refluxní esophagitis I-II st.
Dobrý den, na esofagogastroduodenoskopii mi našli...
CHOPN II-III. st/B,pneumonii v dol.plic.laloku
Dobrý den. Můj manžel (77 let) má zjištěnou diagnozu:...
PFO a ST elevace
Dobrý den, před 2 měsíci mi diagnostikovali PFO hraničně...
Chondropatie II-III stupně
Dobrý den v pondělí jsem byl na artroskopii pravého...
Artroskopie ano či ne??
Dobrý den, váhám s provedením artroskopie p.kolene....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Godasal,Tulip a potraviny

Dobrý den. Užívá léky Godasal a Tulip. Doslechl jsem se,že na lék /teď nevím...

Goji

Dobrý den chtěla bych se zeptat ohledně plodu Goji, slyšela jsem že je dobrá...

Golfový loket

Dobrý den, mám jeden tenisový a druhý golfový loket. Ultrazvuk a klidový režim...

Golfový loket

Dobrý den. Před týdnem jsem byl na obstřiku golfového lokte. Sérum mi asi po...

Golfový loket a brnění prstů

Dobrý,den už 2měsice ne bolí golfový loket tenisový loket už mám odoperovany...

Gonalgia 1.sin

Dobrý den, hraji aktivně fotbal, ale kvůli bolesti v levém koleni hrát nemohu...

Gonalgia I.sin.post distorsionem

Dobry den. rada bych se zeptala, co znamena nebo spise, co mam s kolenem. lekar.zprava:...

Gonalgia ľavého kolena

Dobrý ďeň mám 20 rokov a hrávam futbal asi pred mesiacom ma začalo bolieť ľavé...

Gonalgie

Dobrý den, 11/2016 mne píchalo pod kolenem, obvoďák mne poslal na ortopedii,...

Gonarthosa

Dobrý den, opakovaně se mi tvoří výpotek v koleni,v krátké době(půl roku)již...

Gonartosa II-III.stupně vlevo

Prosím o radu, již tři roky "bojuji" s boreliozou, která zdá se je zažehnána,...

Gonartrosa

Dobry den, vcera jsem si chvili zaskakal pres svihadlo a potom jsem ucitil...

Gonartrosa

Dobrý den.Chtel bych se zeptat na Váš názor ohledně mého kolene.V nemocnici...

Gonartrosa

Dobrý den.V roce 01/2001 jsem mněl úraz kolene punkce krev potom sádra punce...

Gonartrosa II st. vs. sofistikovaná ortéza

Dobrý den, DG Lkolena 70 let, muž: "Gonartrosa II stupně s hrubým zúžením...

Gonartróza

Lékař mi diagnostikoval primární oboustrannou gonartrózu a aplikoval injekce...

Gonartróza

Dobrý den, mému tatínkovi je 84 let a trpí pokročilou artrozou obou kolen,...

Gonartroza 3 - 4 stupna

Dobrý den, mam gonartrozu kolena 3 - 4 stupna. Liečia ma konzervatívnou metódou,beriem...

Gonartróza I.-II. st.

Dobrý den, máma trpí gonartrózou. Můžete prosím poradit nejaké vhodnější léky...

Gonartróza II. st.

Dobry den,mela bych prosim dotaz po operaci menisku diag.l.men.med.gen.l.sin....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Příliš dlouhá menstruace


Motání hlavy, tlak v uších, bolest hlavy

Dobrý den, už asi dva týdny se mi motá hlava, teď mě začala i pobolívat a cítím...

Bolest v třísle a stydké kosti

bolest třísla Dobrý den,chtěla bych s zeptat od 13.12 marodím hnisavá angína...

Praskání kůže na prstech

Dobrý den, náš pětiletý syn má dlouhodobě problém s vysycháním kůže na konečcích...

Loupe se kůže v uších

Dobrý den, už více jak rok se mi loupe kůže v uších a uši přitom svědí. Navštívila...

Krev ve stolici, bolest v boku


Nateklá uzlina pod čelistí

Dobrý den, už 3. rok mám nateklou uzlinu pod čelistí, předtím jsem to neřešila...

Vysoký tep v klidu


Incip. spondyloza Th páteře. 5m rertolistéza obratle L5. Chondroza disku L5/S1.

Dobrý den, bolí mě záda v dolní části, cca půl roku. Dnes jsem byl z ortopedie...

Zánět močových cest a bolest v třísle

Dobrý den, před 4 týdny mi začaly bolesti při močení a zároveň bodavá bolest...

Bolesti břicha

Dobrý den, mám takový dotaz. Je mi devatenáct a již půl roku mám problémy s...

Bodavá bolest v krku

Dobrý den na dotazy o bolesti v krku jsem se tady hodne dočetla, mám totiž stejný...

Žlutá stolice po průjmu

Dobrý den , mám takovou prosbu týden zpátky jsem měla průjem asi tři dny , koupila...

Nemocná srdeční chlopeň

Dobry den.Meho pritele ceka do tri dnu operace chlopne.Jiz je asi tyden v nemocnici...

Marihuana v moči


Draslík

Dobrý den, Chtěl jsem se zeptat, na čem je závislá hladina draslíku v krvi...

Nemožnost otěhotnět

Dobrý den jsem po revizi na které jsem byla před 4mesici . Děťátko se přestalo...

Stres a panika

Dobrý den. Je mi 21 let. Měl jsem před rokem období panických ataků, nicméně...

Zhoršení prokrvení mozku ??

Dobrý večer. Jsem po infarktu, chtěla jsem se zeptat, když mě zmrtvá zničeho...

Bolesti podbřišku a genitálu, otok

Dobrý den, skoro již měsíc cítím,že mne bolí a pnou stydké pysky,které jsou...

Reklama