Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Graves-Basedowa struma

Endokrinologie Renáta 4.3.2019

Dobrý den, začátkem roku mi byla diagnostikována GB choroba. Hodnoty TSH jsou nulové, T4 volný S/P 26,09 pmol/lm, S/anti TPO 66,18 IU/ml. Příznaky žádné nemám. Nehubnu, netřesu se, nemám až tak vysoký pulz, nicméně z krve bylo toto zjištěno. Vždy mi připadalo, že se štítnou žlázou budu mít asi nějaký problém, protože jsem mívala divné stavy malátnosti, podráždění, nervozitu z ničeho od prvního porodu 07/2010. Pak následovala série 4 potratů v 1. timestru během posledních 5 let. Respektive zamlklých těhotenství. Můj dotaz zní, 1.) jestli se GB může zaléčit (nyní beru 5mg Thyrozolu denně), nebo bude nutná operace. Jsou pacienti, kteří byli zaléčeni a měli doživotní klid, nebo vždy dojde tato nemoc do stádia, kdy je nutné štítnou žlázu odstranit? 2.) kdyby se štítná žláza léky zklidnila a nemusela jsem je brát, bylo by zase riziko potratu při případném těhotenství? 3.) Mohla štítná žláza pracovat "skrytě", i když v krvi TSH a protilátky nebyly a způsobovat již zminěné potraty? Letos mi bude 39 let, proto nevím, jestli si žlázu nechat odstranit "preventivně" kvůli dalšímu případnému těhotenství, nebo už "neblbnout" s těhotenstvím a když se štítná žláza zklidní léky, tak ji nechat takto dál. Děkuji moc za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Při onemocnění štítné žlázy jsou možné různé léčebné postupy, záleží na úspěšnosti podávaných léků, na celkovém klinickém stavu pacienta. Odpověď na vaše otázky: 1. je možné brát dlouhodobě Thyrozol a operace nebude nutná. Pravděpodobnost, že léčbu budete užívat doživotně, je vysoká. Situace, kdy nějakou dobu budete brát Thyrozol a potom nic, je málo častá. 2. štítná žláza se zklidní, ale bez léků je riziko opětovné zvýšené funkce vysoké. 3. činnost štítné žlázy je vždy v krvi patrna, práce "skrytě" neexistuje. Co se týká potratů, tak souvislost se štítnou žlázou bývá, ale zpětně se to u vás nedá definitivně tvrdit. Odstranění štítné žlázy bude lékař možná doporučovat časem, uvidíte - viz moje první věta. Až se štítná žláza zaléčí a budete ve stabilizovaném stavu a budete chtít být těhotná, tak je to možné. Kdyby jste byla odoperována, tak těhotenství může probíhat zcela v normě, s Thyrozolem není plánované těhotenství doporučováno. Protože vývoj nemoci a tím různá úprava léčby je velmi individuální, tak odpověď na váš dotaz neberte jednoznačně a při kontrolách se vždy ptejte vašeho endokrinologa. S pozdravem Dr. Janoušková

Související dotazy

Graves-Basedowa struma
Dobrý den, před pár lety jsem prodělala Graves-Basedowovu...
Struma
Dobrý den,je mi 44 let,zdravotní sestra ve směnách,jsem...
Struma
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Včera jsem byla u...
Struma štítné žlázy
Dobrý den, praktická lékařka mě poslala na endokrinologii,...
Možnosti terapie nodózní strumy
Dobrý den, prosím o radu ohledně operace štítné žlázy.Léčím...
Susp. struma
Dobrý den, chci se zeptat, dřív jsem měla zvětšenou...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Granulom???

Dobrý den, prosím o radu. Ne proto, že bych nechtěla k lékaři osobně, ale právě...

Granuloma annulare

Dobrý den, můj čtyřletý syn měl před dvěma lety bouličku na hlavě(temenní oblast),dle...

Granuloma annulare

Dobrý den, má dcerka má tři roky a na nožičkách se jí objevily flíčky, kdy kožní...

Granuloma anulare

Dobrý den, můj problém zní granuloma anulare. Vyzkoušela jsem několik mastí,...

Granulomatozní proces v plících a subfebrilie

Dobrý den. Je to již 3 měsíce co mě trápí denodenně nevysvětlitelné teploty,...

Grapefruitová šťáva může být rizikem při užívání léků

Dobrý den, Potřeboval bych poradit. Beru léky na vysoký tlak a cholesterol....

Graves basedova nemoc a těhotenství

Dobrý den, moc vás prosím o radu. Jsem podruhé těhotná, po prvním porodu mi...

Graves Basedovova nemoc

Dobrý den. Mám takový dotaz, který se týká endokrinologie. Ta záležitost je...

Graves-Basedovova choroba - operace

Dobrý den, moje doktorka mě posílá k sekci štítné žlázy protože mám Graves-Basedovovu...

Graves-Basedowa struma

Dobrý den, před pár lety jsem prodělala Graves-Basedowovu chorobu a orbitopatii....

Graves-Basedowova choroba - operace nutná?

Dobrý den, paní doktorko, prosím Vás laskavě o odpověď na mé dotazy: Na začátku...

Gravesova opfalmopatie

Dobrý den, před rokem se mi začlo boulit oko (exophthalmus). Lékaři si se mnou...

Gravesova-Basedowova choroba

Dobrý den, chtěla bych požádat o názor, zda mám začít brát léky když mám hodnoty...

Gravidita

Dobrý den. 3.5. mi byla vydána Mirena. 6.5. jsem začala menstruovat.. od te...

Gravidita

Dobrý den,chtěla bych se zeptat jsem v 7tt a je mi pořád divně mám nafouklé...

Gravidita

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Včera jsem měla pohlavní styk a bylo to moje...

Gravidita

Dobrý den chtěla sem se zeptat,před zhruba 3 tydny sem měla pohlavní styk s...

Gravidita

DOBRÝ DEN PROSÍM VÁS CO ZNAMENÁ KDYŽ JE V TĚHOTENSKÉ PRŮKAZCE NAPSANÉ 10+5?

Gravidita

Dobrý den, obracím se na Vás s poněkud zvláštním dotazem. Jsem v 9 týdnu těhotenství,...

Gravidita ?

Dobrý den, chtela bych se zeptat, pred dvema tydny jsem prodelala zanet ledvin...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pálení nohou

Můj manžel, těžký kardiak,cukrovka v hodnotě 7 trpí již několik let pálení nohou...

Astenie

zdravim,byl jsem na 17 lete prohlidce a az ted jsem si vsimnul ze mi tak doktorka...

Svrab

Dobrý den, v pondělí ráno 24.4.2017 jsem si holila ruce ve sprše, ale bez pěny...

Třes rukou po námaze

Dobrý den mám potíže třesou se mě ruce po fyzické námaze přitom do sebe cpu...

Kondylomata

Dobrý den Chtel jsem se zeptat cim odstranim kondylomata byl jsem cca pred...

Bolest pod levou lopatkou, na hrudi, ztížené dýchání

Dobrý den přeji, mohu se dotázat, je mi 50 let a měla jsem zvláštní stav-nejprve...

Bolest u levého prsu u muže

Dobrý den cca v místech nad levou bradavkou mám asi měsíc tupou až pálivou bolest...

Závratě, občasné nevolnosti hlavně po jídle, třes rukou, občasné brnění nohou, škubnuti nohou

Dobrý den, jdu si k vám pro radu. Nějakou dobu mě trápí tyto symptomy. Závratě,...

Bolest lopatky a ruky

Dobrý den,chtěla bych se zeptat.mám asi 3týdny problém s bolestmi v levé ruce...

Bolest zubu po vyplnění kanálků

Dobrý den, před 2 dny dočasně vypněna 5 nahoře, přetrvává bolest/citlivost...

Leukocyty v moči

Dobrý den, dnes jsem si měla volat na výsledky moči a řekli mi že mám leukocyty...

Lymfatické uzliny - ruka

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o Váš odborný názor a radu ohledně zvětšených...

Perianální žilní trombóza

Dobry den, v pondeli tohoto tydne me zacal bolet konecnik a nasel jsem si tam...

Opravdu se musím smířit jen s nepomáhajícími mastičkami a neustálým svěděním?

Dobrý den, téměř rok jsem navštěvovala lékaře se stále se zhoršujícími zažívacími...

BOULE NA HOLENI

Dobrý den, cca před půl rokem se mi na holeni udělala boule. Při doskoku (hlavně),...

APEC syndrom

Dobrý den, syn (17 měsíců) má již více než týden drobnou vyrážku na levé polovině...

Bolest spodni casti zad

Dobry den, mela bych problem, ono uz asi mesic mam problemi ze spodni casti...

Hlen ve stolici u kojence


Inkontinence

Dobrý den, už delší dobu mám podezření na únik moči (mám mokré spodní prádlo...

Boule ve vagině

Dobrý den, je mi 18 let. Když jsem si zaváděla tampon do pochvy, něco mě tlačilo...

Reklama