Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Graves-Basedowova choroba - operace nutná?

Endokrinologie Zdeňka 29.4.2013

Dobrý den, paní doktorko, prosím Vás laskavě o odpověď na mé dotazy:

Na začátku října mi byla diagnostikována Graves-Basedowova tyerotoxikóza s vysokými hodnotami v úvodu (TSH 0,008, fT4 74,58, fT3 220), které se ale po terapii Thyrozolem velmi rychle snížily na normální hladinu. Od své lékařky vím, že to není úplně standartní průběh a reakce. Od začátku jsem počítala s operací a odstraněním štítné žlázy, nicméně v současné době, kdy mám měsíc před operací, jsem z ní dostala strach a začínám hledat a uvažovat i o jiných možnostech řešení.

Je mi 33 let, v nejbližší době těhotenství neplánuji, ale do budoucna bych ráda děti měla. Pokud je operace opravdu nevyhnutelná, odkládat ji nechci, pokud ale existuje naděje na vyléčení a stabilizaci stavu bez operace, ráda bych se jí vyhnula. Mám strach z toho, jak mé tělo bude snášet vzniklou nerovnováhu a také z toho, že budu už napořád odkázaná na léky. S tím souvisí i mé další dotazy: z čeho se léky vyrábějí, jsou dostupné? Existují nějaká čísla, jaké je riziko, že se nemoc vrátí v těhotenství? Jaký je pak postup? Léčím se již 7 měsíců, jak dlouho trvá léčba celkem? Pokud se rozhodnu na operaci nejít, za jak dlouho po ukončení léčby můžu otěhotnět?
Máte Vy s tímto postupem u svých pacientek nějaké zkušenosti?

Děkuji za Vaši odpověď

Zdeňka


Odpovídá lékař:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den, operaci štítné žlázy doporučujeme kromě problematických případů také právě u mladých pacientek, které plánují těhotenství. V těhotenství dochází v organizmu k mnoha hormonálním i imunitním změnám, což zvyšuje riziko recidivy GB nemoci v průběhu těhotenství nebo po něm. Oba u nás dostupné léky na tlumení produkce hormonů štítné žlázy mohou mít negativní vliv na plod, léčebné možnosti jsou tudíž omezené (nemožnost podat vyšší dávku léků). Ke zvážení rizika recidivy nemoci lze orientačně použít např. hodnotu TRAK (specifické protilátky typické pro tuto nemoc), přičemž bych nedoporučovala těhotenství, dokud je TRAK pozitivní. Do vymizení TRAK ani nelze hovořit o ústupu nemoci, normalizace hormonálních hladin je z tohoto hlediska nedostatečným parametrem hodnocení. Obecně se doporučuje léčba tyreostatiky po dobu 1 roku, bez ohledu na hormonální hladiny, což by mělo přispět ke snížení rizika návratu nemoci. Dokud je ale v těle přítomná štítná žláza, recidivu nelze nikdy vyloučit - nelze se tedy spoléhat na definitivní vyléčení nemoci léky.
Co se týče hormonů štítné žlázy, které se podávají po odstranění žlázy - jdou dobře dostupné, v příznivých cenových relacích (jelikož jsou užívané širokou populací pacientů), jsou obecně dobře tolerované, nejsou škodlivé ani v těhotenství nebo při kojení (jelikož je to přirozená náhrada telesných hormonů, nikoliv látka tělu cizí).
Problematika GB nemoci je značně komplexní, ale snad se mi podařilo alespoň trochu zodpovědět na Vaše dotazy. Držím palce.

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Je nutná operace nebo ne?
Dobrý den. Prosím o radu jestli je nutná operace...
Graves-Basedovova choroba - operace
Dobrý den, moje doktorka mě posílá k sekci štítné...
Basedowova choroba
dobrý den, diag.mi basedowovu chorobu a léčbu až na...
Je nutná operace?
Je mi 15 a při klidném stavu jde predkožka stáhnou...
Thyreotoxikosa, Grawes Basedowova choroba
Dobry den pani doktorko,od zari minuleho roku se lecim...
Je nutná operace?
dobrý den ,chodím na kontroly na cévní oddělení z důvodu...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Granulární faryngitida

Dobrý den, asi měsíc mám pocit překážky v krku, jakoby hleny a nemůžu je polknout,...

Granulom by neměl být žádným rizikem

Dobrý den.Chtěla jsem se zeptat jsem po 2 cisarich.(2008,2011)nyní mi byl obstrabem...

Granulom v ráně

Dobrý den, měl bych dotaz a zároveň i prosbu. Na začátku ledna se mi stal úraz...

Granulom???

Dobrý den, prosím o radu. Ne proto, že bych nechtěla k lékaři osobně, ale právě...

Granuloma annulare

Dobrý den, můj čtyřletý syn měl před dvěma lety bouličku na hlavě(temenní oblast),dle...

Granuloma annulare

Dobrý den, má dcerka má tři roky a na nožičkách se jí objevily flíčky, kdy kožní...

Granuloma anulare

Dobrý den, můj problém zní granuloma anulare. Vyzkoušela jsem několik mastí,...

Graves basedova nemoc a těhotenství

Dobrý den, moc vás prosím o radu. Jsem podruhé těhotná, po prvním porodu mi...

Graves-Basedovova choroba - operace

Dobrý den, moje doktorka mě posílá k sekci štítné žlázy protože mám Graves-Basedovovu...

Graves-Basedowa struma

Dobrý den, před pár lety jsem prodělala Graves-Basedowovu chorobu a orbitopatii....

Gravesova opfalmopatie

Dobrý den, před rokem se mi začlo boulit oko (exophthalmus). Lékaři si se mnou...

Gravesova-Basedowova choroba

Dobrý den, chtěla bych požádat o názor, zda mám začít brát léky když mám hodnoty...

Gravidita

Dobrý den. 3.5. mi byla vydána Mirena. 6.5. jsem začala menstruovat.. od te...

Gravidita

Dobrý den,chtěla bych se zeptat jsem v 7tt a je mi pořád divně mám nafouklé...

Gravidita

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Včera jsem měla pohlavní styk a bylo to moje...

Gravidita

Dobrý den chtěla sem se zeptat,před zhruba 3 tydny sem měla pohlavní styk s...

Gravidita

DOBRÝ DEN PROSÍM VÁS CO ZNAMENÁ KDYŽ JE V TĚHOTENSKÉ PRŮKAZCE NAPSANÉ 10+5?

Gravidita

Dobrý den, obracím se na Vás s poněkud zvláštním dotazem. Jsem v 9 týdnu těhotenství,...

Gravidita ?

Dobrý den, chtela bych se zeptat, pred dvema tydny jsem prodelala zanet ledvin...

Gravidita ??

Dobrý den, v pondělí jsem měla s partnerem nechráněný pohlavní styk a od zítra...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest a otok kolene

dobrý den, už asi měsíc mám oteklé koleno při kleknutí mě pálí až do holeně,...

Klouby

dobrý den ,již dlouhodobě mám bolesti kloubů ,nejprve v jedné ruce a poté v...

Klouby

Zdravím. Už delší čas mám problém s kloubama a u poslední návštěvy ortopeda...

Spineni mimo cyklus

Dobry den mam uz asi 3 roky problem.... antikoncepci beru asi uz 5 let a az...

Spineni a pozitivní TT

Dobrý den, 27.4. jsem dostala mesicky. Po skončení přibližně za další týden...

Co je to těžší bulbitida ? a gastridita

dobrý den pane doktore, syn 44 let mě poslal vyšetření žaludku a má strach....

Hnisavé boláky na tváři a bradě

Dobrý den, dnes mi byl předepsán ACNATAC. Nemám úplně akné, spíše se mi vytváří...

Spineni mimo menstruaci

Dobry den, je mi 20 let, jiz 8 mesicu beru antikoncepci Qlaira. Vse probiha...

Křupání v kotnících

Dobrý den, rád bych se vás zeptal na závažnosti mého častého křupání v kotnících....

Růstový hormon v 16 letech

Dobrý den, rád bych se zeptal, jestli si myslíte, že může má sestra (16 let)...

Hlen ve stolici

Dobrý den, dnes se mi stalo, že po vykonání potřeby jsem na stolici místy uviděl...

Angína


Nejasné potíže, neúplný dotaz

DD, od října 2016., jsem unavená , ext. bledá , s váhovým úbytkem 12kg, silné...

Gynekologické potíže

Dobrý den, omlouvám se, že opět ruším. Ptala jsem se ohledně pupínků. Začínají...

Svrab

Dobry den, u strejdy (87) byl diagnostikovan svrab. Zrovna ted lezi v nemocnici....

Fetišismus

Dobrý den, mám takový problém. Jsem fetišista, lákají smradlavé nohy,ponožky...

Pálení při močení a svědění

Dobry den, pred tremi tydny jsem mel sex po kterem jsem mel priznaky mykozy....

Bolest břicha

Dobrý den, už déle než půl roku mě trápí silné bolesti na levé straně břicha...

Budím se nevyspalá a unavená

Dobrý den, prosím o radu. Večer usínám během chvilky, v noci se maximálně probudím...

Zvýšené trombocyty

Po střevní chřipce jsem byla na odběrech krve a jediná zvýšená hodnota v KO...

Zavřít reklamu