Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

HA ve vyšším věku

Gynekologie Jana 30.1.2018

Dobrý den, potřebuji konzultaci. Je mi 52 let a hodně let beru Minesse - nízkodávkovou antikoncepci. Jsem zdravá, jen mám asi tři drobné myomy, nezvětšují se při pravidelných kontrolách. Lékař říká, že je nutné v mém věku antikoncepci vysadit, a už mi ji nechce předepisovat, ale někde jsem četla, že se tato antikoncepce může brát i déle než do 52 let. Vyhovuje mi, nemám žádné příznaky menopauzy a také se léčím se štítnou žlázou - Euthyrox 100, autoimunitní zánět št. žlázy.

Tak bych se chtěla zeptat, jestli je možno Minesse brát déle, třeba ještě rok, dva...., ale lékař místo toho nabízí HST Novofen, ale tam je polovina tablet jen s estrogenem, tak mám obavu, aby se myomy nezačaly zvětšovat a roky jsem trpěla silným krvácením, což antikoncepce zmírnila. Protože stále beru monofázické ant. tablety, tak jsem se chtěla zeptat, jestli by pro mě nebyla vhodnější HST Activelle, která má také monofázické tablety, které obsahují oba hormony najednou. V HST jsou prý přírodní hormony, které jsou pro starší ženy lepší než v antikoncepčních tabletách - je to tak? Bez dodaných hormonů zůstat nechci, mám obavu z návratu silného krvácení a v rodině byly vždy silné příznaky menopauzy, návaly hodně let atd. Děkuji za odpověď.
Jestli je to možné, napište mi prosím na přiložený email, telefonicky raději ne.

MUDr. David Folprecht
Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství

dobrý den, samozřejmě je to velmi těžká otázka a vždy záleží na domluvě, lékaři samozřejmě se musí řídit nějakými doporučeními, které jsou založeny na studiích a statistikách, kde se zjistí že podávání některých látek prostě způsobuje vyšší riziko vzniku nádorů, třeba prsu či vaječníků... takže pak podle toho konají, vy zase máte zase svaté právo se rozhodnout a riziko přijmout a trvat na pokračování v podávání antikoncepce která vám vyhovuje a jste s ní spokojená, já váš dotaz ještě předám specialistovi, samozřejmě trvejte vždy na tom aby vám lékař vysvětlil všechna možná rizika a důvody svých rozhodnutí, vy zase můžete se rozhodnout riziko podstoupit, ale pak o tom musí být sepsán záznam do vaší dokumentace, že jste byla s riziky seznámena, aby byl lékař do budoucna chráněn atd., ale on také má právo vám lék odmítnout psát... děkuji za dotaz

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví Pracoviště: GYNBUS s.r.o.

Vážená paní,
protože stále užíváte antikoncepci tak není jasné zda ovaria by ještě vydávala hormony a tak by bylo nejrozumnější antikoncepci vysadit zjistit zda vůbec dochází k menses a jestli máte po vysazení nějaké subjektivní obtíže a podle toho se rozhodnout o dalším postupu.
Příjemný den

Související dotazy

Těhotenství ve vyšším věku
Dobrý den,je mi 38 let,mám 11letého syna a nyní jsem...
Plané neštovice ve vyšším věku
Dobrý den, Mám vážný problém, asi před třemi dněmi...
Nádor prostaty ve vyšším věku
Dobrý den, mám tátu, kterému je 73 let. Má diag.: C61...
Arytmie v mladém věku
Dobrý den, Prosím o radu, jsem už opravdu zoufalá....
Přibírání na váze ve středním věku
Dobrý den, je mi 46 let a darovala jsem asi rok plazmu...
Antikoncepce ve vyšším věku 54let
je mi 54, stále mám menstruaci, beru horm. ankoncepci(Lyndinete)...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

HA Sunya

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, když beru dlouhodobě HA Sunya, ale pravidelně...

HA Sunya

Dobry den,chtěla jsem se zeptat je mi 17 let a začala jsem poprve brát antikoncepsi...

HA Sunya

Dobrý den, paní doktorko, užívám HA Sunya a chtěla bych se zeptat, zda je tato...

HA Sunya - účinnost

Dobrý den,chtela bych se zeptat - beru HA Sunya 13 dnů a 13 den jsem mela sexualni...

HA Sunya a špinění

Dobrý den, mám na Vás jeden dotaz. Je mi 17 let a dnes je to 9. den, co beru...

HA Sunya+Klacid

Dobrý podvečer, ráda bych se Vás zeptala, zda antibiotika Klacid 500 nějak snižují...

HA Tri regol

Dobrý den,užívám HA Mirelle a chtěla bych přejít na Tri regol. Zajímalo by mě,...

HA tri-regol

Dobrý den,chtěla bych se zeptat začínám poprvé s HA tri-regol a chtěla bych...

HA Triquilar X Biseptol 480

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda ovlivňují antibiotika Biseptol 480 antikoncepci...

HA UM

Dobrý den,chtěla bych vás požádat o radu.Mám syna,kterému bylo 9 měsíců a od...

HA vedlejsi ucinky

Dobry den. 3.mesic beru HA Minisiston, je to ma 1.HA. Jiz druhym mesicem citim...

HA Velmari

Dobrý den, dnes jsme byla poprvé na gynekologii, doktorka mi předepsala HA...

HA Vonille

Dobrý den, beru již rok HA Vonille a tentokrát se nedostavila menstruace (ani...

HA Vreya a ATB Fromilid Uno 500mg

chci se zeptat zda má ATB Fromilid uno nějaký vliv na HA Vreya když jsem ATB...

HA vs ATB

Dobrý den, mám dotaz.. Zajímalo by mne zda je šance na otěhotnění při braní...

HA vs. ATB

Dobrý den, od 2.8. beru antibiotika Ospen 1500, 4.8. si beru první prášek z...

HA vs. kynedril

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mohlo dojít k selhání HA, pokud jsem si...

Ha vysazení

Dobrý den, mám na Vás dotaz. Beru HA Sunya přes 2 roky a chtěla bych vysadit...

HA Yangee

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na antikoncepci Yangee, jestli musím brát placebo...

HA YAZ

Dobrý den, první měsíc užívám Ha Yaz a chtěla bych se zeptat - když si vezmu...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Hlen s krvi ve stolici

Dobrý den, již cca měsíc mám řídší žlutou stolici s náhlou bolestí břicha s...

Bulka v prsu u muže

Včera jsem zde psal dotaz ohledně bulky v kůži přímo pod bradavkou. Toto je...

Měla jsem infekční mononukleozu a ted jsem znova nemocná

Dobrý den, na začátku února mi lékařka diagnostikovala infekční mononukleózu....

Loupání kůže na penisu

Dobrý den po sexu s Přítelkyní se mi na žaludu začala dělat červená vyrážka...

Bolest hlavy po dobrání antibiotik

Dobry den, pred třemi týdny me par dni po dobrani antibiotik začalo oboustranně...

Fimóza

DOBRÝ DEN je mi 48 a zužila se mi předkoška na penisu při přetahování je to...

Hnisavá angína

Dobrý den byl jsem na vyter z krku jelikož se mi dělaly hnisave čepy. Doktor...

Krvácení během cyklu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co může být příčinou slabého krvácení/špinění....

Pálení očí

Dobrý den, již několik měsíců pozoruji nestálé zvětšení pravé zornice, která...

Zvýšené hodnoty krevního obrazu a jaterních testů


Opakovaná faryngitida

Dobrý den, dnes mi byla opět diagnostikování faryngitida simplex a doporučená...

Zahlenění

Dobrý den, mám již delší dobu takový zvláštní problém se zahleněním s nímž...

RTG plic

Dobrý den, byl jsem na RTG plic a závěr je bronchitis billat parakardiálně....

Angína

Dobry den,jaky mate prosim nazor na Streptokill ??Drive jsem pouzival na desinfekci...

Menopauza

Dobrý den,je mi 49 let a ráda bych zjistila,zda již prodělávám menopauzu. Nemám...

Drobné krvácení z konečníku


Test na chlamydie z krve

Dobry den, Mel jsem nechraneny pohlavni styk a partnerce pak nasli chlamydie...

Bílý výtok, opožděná menstruace

Mohou bílé vytoky, opozdit menstruaci ?

Ostrá bolest pod prsty u nohou

Dobrý den, delší dobu mne trápí občasná ostrá bolest při chůzi pod prostředními...

Trvale hleny v krku

Zdravím,mám takový problém už delší dobu se mi v krku tvoří hleny cca tak už...

Reklama
Zavřít