Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Haglundova exostóza

Ortopedie Miroslav 4.6.2020

Dobrý den, již přes 1 rok mě trápí tzv. Haglundova pata. Vzhledem k tomu, že k tomuto problému jsem zatím nikde nedostal odpověď, zda je vhodná operace, kdy jsem na netu nalezl v různých fórech mnoho negativních zkušeností, chtěl bych se zeptat, zda existuje jiná možnost léčby? Zkoušel jsem rehabilitovat (laser, mastičky), bez účinku a bohužel bolest je čím dál větší a co víc, problém se objevil již i na druhé noze. Jsem v podstatě rozhodnutý zkusit operaci, před tím ovšem ještě např. rázovou vlnu. Jaké máte zkušenosti s léčbou Haglundovi paty, mám se skutečně operativního zákroku bát, dle jiných je po operaci mnohdy stav ještě horší? Moc děkuji za Váš čas a odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Brožová

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: Nemocnice Rudolfa a Stefanie, Benešov

Dobrý den milý Miroslave, u tohoto problému je možnost léčby konzervativní a nebo chirurgické. Chirurgická spočívá v odstranění výrůstku na patě, který bolesti způsobuje, konzervativní metody spočívají hlavně v odlehčení bolestivého místa - do boty podpatěnku, aby se pata "nadzvedla" a nebyla tolik drážděná, dále se používá laser, s tím tedy ale nemáte dobrou zkušenost. Stran operace a obecně doporučení dále předávám dotaz specialistovi, vyčkejte prosím jeho odpovědi a rady. Ať se Vám daří

Odpovídá lékař:

MUDr. Milan Navrátil


Z vašeho dotazu nevyplynuly podrobnější informace o vašich potížích. Z dokumentace , kterou jste přiložil nevyplynulo, že by byl kromě vyšetření proveden rtg snímek patní kosti.
Entezopatie po přetížení je velmi častá, často je ale i bolest výše 3-5 cm nad úponem A. šlachy, kde je jsou degenerativní změny největší, a právě i zde hrozí ruptura šlachy.
Kromě rtg snímku ortoped zváží případné provedení vyšetření A. šlachy magnetickou ezonancí, kde lze upřesnit zda je postižena případně šlacha, tendinoza, nebo pochva šlachy, peritendinitis.

Při entezopatii dochází k tvorbě zánětlivého nemikrobního infiltrátu v okolí a ten bolí.
Proto jsou na místě postupy fyzikální terapie od magnetoterapoie, před rázovou vlnu, případně uultrazvuk předtím, ale i lokální rtg terapie. Někdy pomůže i lasrová terapie.
V úvahu je i znehybnění hlezeného kloubu na 3 týdny při silných bolestech.
Pokud by byla ostruha je operace na místě spíše ve vyjímečných případech, kdy jednoduchým výkonem a malým řezem zle agresivně působící vrchol ostruhy odstranit. Potíže pacienta spojené s těmito změnami při vhodné obuvi a zhodnocení stavu celé nohy mají tendenci k regresu, stav se i spontánně vylepšuje, Jedná se ale o dlouhodobou záležitost.
Obraťte se na svého ortopeda, který vám nejlépe poradí a vyšetření upřesní.

Související dotazy

Exostóza
Dobrý den, mému patnáctiletému synovi byla diagnostikována...
Haglundova exostóza
Zdravím, nyní dohromady 4,5 roku trpím bolestmi s Haglundovou...
Operace-exostoza
Dobry den, jdu na operaci kolene- exostoza. Zapomnela...
Exostoza zvukovodu
Dobrý den , po CT vyš. kvůli Tinnitusu : V kostním...
Exostóza
Dobry den, uz asi 2 mesice mam natekle vnejsi luzkou...
Exostóza femuru v dospělosti
Dobrý den. Již přes 2 r. mám bolesti levé dolní končetiny,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Haemophilus

Dobrý den. Mám dotaz. Na ORL mi po výtěrech z krku byl zjištěn haemophilus....

Haemophilus haemolyticus

Dobrý den.Mám dotaz ohledně boláků které se mi neustále tvoří na jazyku. Brzo...

Haemophilus influenzae

Dobrý den,je mi 54 let a v únoru jsem měla ve výtěru z krku haemophilus influenzae....

HAEMOPHILUS INFLUENZAE

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Váš názor. Před vánocemi mi byl ze stěru...

Haemophilus parainfluenzae

Dobry den. Pri vytere z hrdla mi vo vysledkoch vysla tato bakterie ( aj ine...

Haemophilus parainfulenzae v krku a setkání s kojencem

Dobrý den, v září 2017 při stěru z krku mi byl zjištěn nález +++ Haemophilus...

Haemophilus species

Dobrý den, prosím Vás, jak z čeho vzniká bakterie Haemophilus? Manžel měl zdr.problémy...

Hagglundova pata

Dobrý den Ráda bych se Vás zeptala na onemocnění které se týká ostruhy na...

Haglundova exostosa

Dobrý den, lze Haglundovu exostosu vyřešit použitím rázové vlny?

Haglundova exostóza

Zdravím, nyní dohromady 4,5 roku trpím bolestmi s Haglundovou exostozou. Zpočátku...

Hair loss

Hello, I would need a specialist in hair loss/dermatologist (not sure which...

HAK

Beru HA Tri-Regol, chtěla bych vědět, po kolika týdnech začne účinkovat spolehlivě....

HAK

Dobrý den Mám takový drobný problém používám antikoncepční náplasti evra a...

HAK

Dobrý den Mám takový drobný problém používám antikoncepční náplasti evra a...

HAK

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, za jak přibližně dlouho začíná působit antikoncepce....

HAK

Dobrý den, chtěla bych už druhý měsíc vynechat menstruaci pomocí Ha mistra....

HAK

Dobrý den,chtěla bych se zeptat pokaždé,když spím se svým přítelem,tak krvácím...

HAK

Dobry den,chtela bych se zeptat na vas nazor ohledne uzivani HA v podobe pilulek...

HAK

Dobrý den. Začala jsem užívat antikoncepci Regulon a chtěla bych se zeptat,...

HAK

Dobrý deň! Mala by som otázku ohľadne HAK. Užívam Maitalon a minulý týždeň...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Cukání svalů

Dobrý den, poslední dobou si všímám neustálého cukání svalů. Cuká jakoby...

Bolestivá bulka v podpaží

Dobrý den, chtěla bych se zeptat mám v podpaží bulku která mě bolí týden před...

Hemofil

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda jste se již nesetkali s touto formou hemofila,...

Srdeční arytmie

Dobrý den. Trápí mě vynechávání srdce. Cítím jak mi vynechá, je to nepříjemné...

Renální kolika

Dobrý den, omlouvám se,že opět píšu. Diagnózu mám konečně jasně stanovenou....

Vyšší systolický tlak a velmi nízký diastolický

Dobrý den,poslední rok mívám t.k. 140-170/50-65,beru vasocardin 50 1-0-1,prestarium...

Bolest pod pravými žebry

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou, zda se může jednat o potíže se slinivkou....

Motání hlavy, bolest hlavy a očí, nespavost, nesoustředěnost

Dobrý den, Vloni v květnu (2014) jsem v nákupním centru pocítil poruchy zraku,...

Pálení a svědění, otok stydkých pysků

Dobry den, o vikendu jsem si vsimla, ze js tam dole nejak vysusena. Pak se...

Otec má Alzheimera a my nevíme co s tím

Dobrý den, mému otci 49 let byla před dvěmi lety diagnostikovába altzhaimrová...

Křeče do břicha př kýchnutí

Dobrý den, ráda bych se na Vás obrátila s dotazem za mého manžela. Stěžuje...

Operace varikokély

Dobrý den, s manželem řešíme operaci varikokély - trápí ho občasné tahavé bolesti...

Žlutá stolice, křeče v břiše

Dobrý den, chtěla bych se zeptat co může znamenat žlutá kašovitá stolice, s...

Šimrání v podbříšku

Dobrý den, mám takový problém, který mě trápí už asi 5.den a je to někdy opravdu...

Silné bolesti při menstruaci

Prosím, poraďte mi. V poslední době mám dost silnou menstruaci doprovázenou...

Červený pigment v dutině ústní

Dobrý den, na sliznici tváří v dutině ústní jsem si všimnul červeného pigmentu...

Natržená uzdička


Brnění v oblasti konečníku

Dobry den, dnes se u mě objevilo chvění, brnění, mravenčení konečníku. Nikdy...

Velikost penisu

Dobrý den, jmenuji se Pavel a mám psychické problémy s velikostí svého penisu....

Monocytoza

Dobrý večer.. Dnes jsem byla se synem pět let u lékaře na alergologii. Dle...

Reklama