Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Hluk

Katka 22.7.2016

Dobrý den,

je mi 22 a už delší dobu (rok až dva určitě, nejspíš i déle) mě trápí problém s hlukem. Jak dlouho přesně nemůžu říct, protože si toho víc všímám posledního cca 1,5 roku. Slyším dobře, ale špatně snáším některé zvuky. Konkrétně mi vadí vysoký hluk, což je například hlasitá hudba, spotřebiče jako lux, šlehač, mixér na vyšší rychlost než 1, vysoké otáčky motoru, křik (hlavně dětí), taky opakující se stejné zvuky nebo tóny (když pípá trouba v obchodě, nebo například ťukání tužkou o stůl). Taky vysoké zvuky, třeba pískání. Buď se ve mě vše sevře, chytí mě strach/úzkost nebo začnu být nervózní a podrážděná. Mám chuť začít křičet nebo zničit hluk (například pokud by šlo o dětskou hračku se zvuky, která by hrála furt dokola, měla bych chuť jí vyhodit z okna). Co se týče například mixování, když potřebujeme mixovat na vyšší otáčky, chopí se toho manžel a já se zavřu ideálně ve vedlejším pokoji. Jak ty zvuky skončí, odejdou i emoce.

Chtěla jsem se zeptat, jestli je to podobné jako když někdo jiný nesnese nějaké potraviny, já nesnesu hluk a je to prostě tak, nebo by mohlo jít o zdravotní vadu a stálo by za to jít na nějaké vyšetření? Pokud ano, měla bych jít k ušnímu odborníkovi, nebo k jinému?

Děkuji Vám za radu a přeji hezký den. Katka.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Ne, přecitlivělost na potraviny není stejného charakteru jako přecitlivělost na hluk. Co se týká přecitlivělosti na hluk, tak ta souvisí s citlivostí vnitřního ucha a následným zpracováním informace v mozku. Daná potíž se nedá žádnou metodou dovyšetřit. Jedná se o určitý způsob psychické přecitlivosti. V případě vystupňování až do hranice, kdy by vám hluk způsoboval stres a úzkost byste musela užívat léky na zklidnění. S pozdravem Dr. Janoušková

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Citlivost na hluk
Prosím o radu. Poslední týden jsem u sebe zaregistrovala...
Lupání v zevním uchu při větším "hluku"
Dobrý den,většinou když jsem nemocná s uzlinami,momentálně...
Hluk a dětský sluch
Dobrý den, mam otazku, dneska jsme byli na chvilinku...
Poškození sluchu plodu v důsledku vysokého hluku
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je možné aby...
Strach z hluku u dítěte
Dcera má nyní 4 roky, od malička má strach z hluku,...
Problémy s usínáním na koleji (ovšem ne kvůli hluku)
Dobrý den, je mi 22 let a kvůli studiu na VŠ bydlím...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Hluboký kaz pod plombou

Dobrý den, na preventivní prohlídce mi byl na rtg zjisten hluboký kaz pod plombou....

Hluboký kaz, čištění kořenových kanálků

Dobrý den, omlouvám se, že vás obtěžuji se svým dotazem. Po rentgenu zubu mi...

Hluboký zánět žil a tetování

V roce 2007 jsem prodělala hluboký zánět žil v pravém lýtku.warfarin jsem dobrala...

Hlubší "jizvy" na obličeji

Dobrý den,před rokem a půl se mi na pravé straně obličeje udělala asi 2cm dlouhá...

Hluchost na jedno ucho

Dobry den.Mam problem.Dnes rano jsem si cistil usi a pri tom se mi stal,ze jsem...

Hluchota

Dobry den, zrazu som ohluchla na prave ucho, vybrala som vazoaktivne inf. 10dni,...

Hluchota

prosím o radu.Manžel má tento nález:nález neuriomu vel.16mm,před 6 měs.11mm,...

Hluchota

Dobry den, nedavno jsem zjistila, ze neslysim na jedno ucho, pani doktorka na...

Hluchota

Dobrý den,mám dlouhodobé problémy s hluchotou levého ucha.Od 15 let jsem začala...

Hluchota po příušnicích

dobry densyn prisel o sluch na 1 ucho po priusnicich a strasne mu piska v tom...

Hluk a dětský sluch

Dobrý den, mam otazku, dneska jsme byli na chvilinku na dnech NATO a bohuzel...

Hm

Dobry den, přijde mi to trapne, ale vubec si nevim rady. posledni dobou se citim...

Hmatala si delozni cipek

Dobry den, mam necely tyden pred menses. Pochva je cista. Nepali me ani nesvedi....

Hmatatelná oválná ''bulka'' nad varlaty

Dobrý den, je mi 16 let mám takový problém, už hodně dávno jsem si poprvé nahmatal...

Hmatatelné útvary v pánvi

Dobrý den, v pánevní oblasti mám po obou stranách zezadu hmatatelné útvary...

Hmatateľné uzlinky po celom tele

Dobrý deň, už dávnejšie som prišla na to, že si dokážem nahmatať uzliny na krku...

Hmatatelne uzliny

Dobry den, je mi 16 let, a jsem štíhlí člověk, asi pred 1,5 rokem sem si nahmatal...

Hmatatelný předěl na varletech

Dobrý den. Zhruba ve prostřed varlete mám hmatatelný předěl který se táhne...

Hmatatelný útvar v levém podbřišku

Dobrý den, asi před 4 měsíci se u mě objevily křeče v podbřišku, občasná průjmovitá...

Hmatná rezistence na penisu

Dobrý den , pod předkožkou se mi udělala jakásy bílá žilka vím že ji tam mam...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Tep v části spánků

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat už mam asi přes 7 měsíců potíže typu hodně rychlí...

Pálení a tlak pod pravým spodním žebrem

Dobrý den, předem se omlouvám, že bude můj dotaz trochu delší. Cca od června...

Zalehlé ucho

Dobrý den, již 4 týdny mám zalehlé levé ucho a akorát mi přijde, že se to...

Gonartróza po vyoperování vnitřního menisku

Dobrý den, po vyoperování vnějšího menisku ( před cca 15 lety) v levém koleni...

Hodnoty TSH

Dobrý večer, prosím o radu,3.7. jsem v odběrech měla TSH v normě 4.120 dnes...

Operace menisku

Dobrý den vážený pane doktore, prosím o vysvětlení následujících vět, které...

Přechozená mononukleóza,následky

Už rok bojuji s nemocemi.V roce 2014 jsem ležela celý listopad a prosinec a...

Bodavá bolest kolene

Dobrý den, před měsícem a půl jsem spadla na lyžích, byl to celkem velký...

Gynex, - mohou ovlivnit účinnost nitroděložního tělíska Jaydess

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda kapky Gynex, které optimalizují hormonální...

Bolesti pod pravým žebrem


Dlouhodobé, jemné pokašlávání

Dobrý den. Moje dcerka 4 roky má už cca 2 měsíce kašel (není to přímý kašel...

Pálení nosní sliznice

Dobrý den, do včerejška mě šíleně bolel krk, ale přes noc se to zlepšilo, ale...

Přetrhl se přední křížový a postranní vaz v koleni

Dobrý den, 25.2.2018 se při vystupu z lanovky a karambolu s jinou lyžařkou...

Píchání ve stehenním svalu

Dobrý den, jsem 20-letý fotbalista a během jarní části sezóny mě trápila bolest...

Častá stolice

Dobrý den, chtěla bych se s Vámi poradit ohledně mého zažívání. Dříve jsem chodila...

Bolesti zad

Dobrý večer,už asi měsíc mě hrozně bolí záda a bolest neustupuje ani když si...

Infekce Helikobakterem

Dobry vecer, chcela by som Vas poprosit o radu, planujeme s manzelom dalsie...

Bolestivost šlach pod kolenem

Dobrý den, trpím revmatickou artritidou která mi začla v pravém kolením kloubu...

Ošetření opařeniny

Dobrý den, prosím o doporučení ohledně ošetření rány po popálenině (resp. opařenině)...



Zavřít reklamu