Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Hoaxy u kojenců

Dětské nemoci Kateřina 27.11.2020

Dobrý den,
manžel včera spálil dost jídlo a místo aby vyvětral, tak pouze pustil na chvilku digestoř a miminko (4 měsíce), tak bylo vystaveno silnému zápachu, neboť by manželovi nepřišlo, že by to tam smrdělo. Zápach je cítit dodnes. Jaký to může mít vliv na miminko, obávám se zbytečně? I do budoucna - četla jsem, že snad poruchy učení....Když jsem venku s miminkem a cítím kouř, tak hned zrychlím, ale silnému zápachu byla malá vystavena až 2 hodiny. Navíc ještě si s ní v kuchyni tenvečer chvilku hrál i přes zápach. Miminko nekašlalo, kouř nebyl viditelný.

Dále bych se chtěla zeptat, dočetla jsem se, že kodrcání v kočárku vadí. My máme kočárek bez odpružení a malá kodrcání přímo miluje, tak schválně vjíždím do výmolů, aby neplakala. Zřejmě se snad nejedná o syndrom třeseného dítěte, ale může i kodrcání v kočárku něco způsobit do budoucna?

A poslední, malá má smíšený hemangiom v plenkové oblasti, brali jsme propranolol, ale kvůli vedlejším účinkům jsme museli vysadit. Byla nám doporučena operace ve dvou letech, ale to se mi kvůli celkové narkoze nechce. Chtěla jsem se zeptat, zda existuje způsob pouze lokální narkozy (at už vyříznutí, nebo laser)? Je nějaká mast na prevenci, aby se hemangiom nezanítil, neodíral v plenkách? Používám sudocrem. Mohu s malou chodit plavat s hemangiomem?

Moc děkuji


1. doplňující informace 30.11.2020:
Moc děkuji za odpověď, chápu to tedy správně, že pro miminko zapáchající byt ze spáleného jídla neznamená žádné nebezpečí teď ani na budoucím vývoji?
Co se týče syndromu třeseného dítěte, jak jsem psala, vím, že tento syndrom nejspíš nepřipadá v úvahu, nicméně mě spíš zajímalo, zda to nemá jiný negativní dopad. Opravdu chodím rychle, občas běhám i po nerovném povrchu, aby to kodrcalo - jinak miminko brečí. Četla jsem, že to může mít negativní vliv na vyvíjející se nervovou soustavu.... Moc Vám děkuji za upřesnění a přeji krásný den.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zlatko Marinov

Specializace: Pediatrie / Praktické lékařství pro děti a dorost Pracoviště: Fakultní nemocnice v Motole Pediatrická klinika

Dobrý den, děkujeme za důvěru, které si vážíme. V rámci on-line poradny vám máme možnost podávat cílené odpovědi na jeden totaz a ke čtyřem se tak mohu vyjádřit jen ve zkratce. Pokud budete mít, zájem o podrobnější odpovědi, prosím, rozpište je jednotlivě. Zápach sám o sobě k žádnému poškození živého organismu nevede. Poškozen může být pouze látkami, který zápach doprovází. Při připálení potravy vznikají karcinogeny, které, aby se jejich efekt mohl projevit, musí se požít opakovaně, dlouhodobě po dobu desetiletí a ve velkém množství. Karcinogeny, které poškozují dýchací soustavu jsou obecně bez jakéhokoliv zápachu. Syndrom třeseného dítěte ani v neodpruženém kočárku při běžném používání nemůže vzniknout. Pro jeho rozvoj je nutný součin působící kinetické energie s frekvencí cyklu s podílem časovém úseku - při jízdě je kinetická energie minimální, frekvence nízká a časový úsek velký - výsledný efekt je prakticky nulový. Pokud nedojde k poranění hemangiomu, je s ním možné dělat jakoukoliv činnost. Na hemangiom žádný lokální přípravek nemá efekt. V lokální anestezii vzhledem k pochopitelné nespolupráci dětí nelze rešit žádný invazivní výkon a nebo nejdříve v adolescenci. Smíšený hemangiom je pro prorůstání do hlubších vrstev možné řešit minimálně ve svodné anestezií, ale ne lokální, protože umrtvení je pouze povrchové. Celková anestezie u dětí na odborných pracovištích je cílená, velice šetrná a není třeba se ji obávat. Ve svých odpovědích Vám odpovídat na hoaxy, s kterými se můžete s důvěrou obrátit na registrujícího praktického dětského lékaře, který Vám vždy dobře poradí.

Odpovídá lékař:

MUDr. Petra Čamborová, Ph.D.

Specializace: Osteologie, Pediatrie / Praktické lékařství pro děti a dorost Pracoviště: Dětské oddělení Krajská nemocnice T. Bati a.s., Zlín

Dobrý den, jak již napsal kolega Dr.Marinov, Vaše obavy nejsou na místě. Kouř ani třes v kočárku dítěti neublíží (konstrukce kočárků je přizpůsobena případným rizikům).
Smíšený hemangiom, pokud specialista, který dítě vyšetřil, nevidí jinou možnost terapie, než operační odstranění, tak bohužel jiná možnost není. Celková anestezie je v tomto případě nevyhnutelná. Riziko z krvácení či trombotických komplikací nevyřešeného hemagiomu je do budoucna závažnější, než samotná narkóza.

Související dotazy

Kýla u kojenců
Dobrý den, zajímalo by mě jak je to se vznikem kýly...
Alergie po plavání kojenců?
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli se u našeho...
Neštovice a očkování
Dobrý den vážená paní doktorko/vážený pane doktore,...
Výživa kojenců
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na jídelníček svého...
Kolika u kojenců
Dobrý den, mám dvouměsíčního syna a už asi měsíc máme...
Kyčle kojenců
Dobrý den, dcera musí nosit abdukční peřinku pro nález...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Hnisavy vytok z pupiku

jiz delsi dobu mam vytok z pupiku ktery neprijemne zapacha o co se jedna??dekuji...

Hnisavý zánět chloupků genitálu

Dobrý den. Asi před týdnem jsem si všiml že si mi v ochlupení objevil pupínek,...

Hnisavý zánět očí

Dobrý den, náš chlapec, 1,5 roku, již třetím čtvrtým dnem trpí na výtok žlutozeleného...

Hnisavý zánět pochvy

Dobrý den chtěla bych se zeptat před 2 měsíci jsem měla hnisavý zánět v pochvě...

Hnisavý zánět v uchu u kojící matky

Dobry den. Moje dcera dostala hnisavy zanet v uchu s prechodem az na uzliny....

Hnojení obřízky

Dobrý den Jsem sedmnáctý den po úplné obřízce a plastice uzdičky z důvodu fimózy...

Hnusně v puse

Dobry den chci se zeptat uz pres tyden vzdy po ranu mam tak hnusne v puse a...

Hnutá bederní páteř a cestování

Dobrý den, pane doktore, dnes jsem byla na ortopedii s bolestí v bedrech, vlevo....

Hnutá ploténka

Dobrý den pane doktore, mám problém asi s plotýnkou. Po zatlačení do trojkolky...

HOAX

Masky nejsou účinné ani bezpečné: shrnutí vědy zdroj: https://www.technocracy.news/masks-are-neither-effective-nor-safe-a-summary-of-the-science/ Adobe...

Hodgikův lymfom

Dobrý den, mám dotaz. Je mi 30 let, jsem po druhém porodu. Cca po třech týdnech...

Hodgkinova nemoc

Dobrý den, ráda bych věděla zda-li po vyléčení Hodgkinovi nemoci /PET CT čisté/,...

Hodgkinův lymfom

Dobrý den.Syn prodělal vloni Hodgkinův lymfom,měl 4 cykly chemoterapie ABVD...

Hodgkinův lymfom

Dobrý den mám dotaz ohledně toho ze tak přes rok trpím příšernou unavou měla...

Hodgkinuv lymfom

Dobry den, Chci se zeptat jak se leci Hodgkinuv lymfom, jaka je pravdepodobnost...

Hodgkinův lymfom

Dobrý den, v r. 2011 jsem ukončil léčbu Hodgkinova lymfomu formou 8 cyklů, tj....

Hodgkinův lymfom?

Dobrý den, už asi rok bojuji s oslabenou imunitou. Asi před 5 lety jsem prodělala...

Hodinové usínání dítěte

Dobrý den.Chtela bych se zeptat,zda je normální,že naše 7týdenní holčička málo...

Hodkginuv lymfom

Dobry den, Uz jednou jsem vam ohledne tohoto tematu psal a chci se jeste zeptat...

Hodná doba otěhotnění od očkování

Dobrý den, chci se Vás zeptat, jaká je vhodná doba po očkování proti žluté...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Špinění při užívání antikoncepce

Dobrý večer, obracím se na Vás s dotazem ohledně brání antikoncepce spojené...

Délka menstruace

Už od středy mám první menstruaci..no a dneska je pondělí a pořád nemám pocit,že...

Nerovnoměrný hrudník u syna

Dobrý den měla bych dotaz ohledně mého syna má 12 let má tak trochu jednu stranu...

Žlutozelenkavý hlen v těhotenství

Dobrý den, paní doktorko, jsem v 25. týdnu těhotenství. Téměř každý den, hlavně...

Viróza, otoky kloubů, vyrážka

dobry den syn 4 roky včera mu nateklo koleno po asi dvou hodinach otok nozicek...

Platnost žádanky na testování na COVID-19

Dobrý den, jen bych se chtěla zeptat jak dlouho platí žádanka na test Covid-19?...

Rtg LS páteře a SIK

Dobrý den, již asi měsíc mám problém s levou kyčlí, bolí při chůzi, stání,...

Svědění šourku

Dobrý den, prosím o radu. Občas mi během dne mírně svědí kůže varlat, žádná...

Krvácení z konečníku u dcerky


Bulka na vagíně

Dobrý den, objevila se mi bulka na vagine. Nejdriv to vypadalo jak velky "bedar",...

Bolest nad konečníkem po ejakulaci

Dobrý den, již 2 roky mě trápí tupá bolest jakoby nad konečníkem po ejakulaci....

Manželova epilepsie

Dobrý den, pane doktore, manžel, byl naprosto zdravý chlap, který se léčil...

Problémy s nehty

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat na dobu hojení nehtového lůžka, od kterého se...

Krční páteř a nevolnost

Dobrý den, mám dotaz. Cca před dvěma měsíci mě na koupališti škočil nějaký pán...

Vřídek


Únava a slabost po porodu

Dobrý den,měla bych takový dotaz.Jsem cca 5 měs.po druhém porodu císařským řezem.(Děti...

Jak dlouho je nakažlivá mononukleóza

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak dlouho po prodělání mononukleózy jsem...

Pupínky na stydkých pyskách

Dobrý den .. Mám problém, tam dole se mi " něco " udělalo.. Nejdřív jsem si...

Stržený nehet


Salmonela - nosičství

Dobrý den, dcera stará 15 měsíců má již půl roku pozitivní testy na salmonelu...

Reklama