Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Hodnota krevního obrazu

Vnitřní lékařství Karel 20.8.2019

Chtěl bych se zeptat na otázku z hematologie, protože bez doporučení se mi zdá, že nemám šanci konzultace.
Mé krevní rozbory jsou vždy v normě (možná blíže horní hranici hemoglobinu a červ.krvinek, ale nikdy ne přes). Před ccca 8 měsíci mi dělali odběr kvůli bolestem břicha v nemocnici a zde se objevila hodnota MPV 11.4, norma 11. Nikdo k tomu nic neřekl. Před pár dny jsem si nechal udělat odběr i s toutu hodnotou objemu destiček, ze zvědavosti, a výsledek byl ještě více zvýšený, 12.3. Ještě bylo uvedeno Makro Destičky: 0,44. Co jsem si rychle dohledal na internetu, jde nejspíše o makrotrombocyty a jejich množství bylo lehce nad normu. Jinak vše v pořádku, počet destiček kolem 170. Výsledek viděl lékař z interny a vůbec toto nekomentoval, prý jen ať víc piju. Když se ale podívám, tak vyšší MPV a makrotrombocyty často zmiňují u různých zhoubných onemocnění krve, tak jsem z toho zmatený a mám obavy.
Nemám žádné problémy, nekrvácím, nedělají se mi modřiny ani nic podobného. Kdybych nenechal vyšetřit MPV, o ničem bych nevědel.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Váš dotaz, na vaše přání, předávám lékaři z oboru hematologie. Vyčkejte na další e-mail, přijde v nejbližším možném termínu. Samostatně zvýšená hodnota MPV se při jinak normálním krevním obrazu nehodnotí, proto se lékaři k hodnotě nevyjádřili. Mohu vás ujistit, že na základě těchto hodnot se o nádorové onemocnění krve nejedná. S pozdravem Dr. Janoušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Karle, nemyslím si, že je třeba se znepokojovat, laboratorní hodnoty nám napovídají při řešení a diagnostikování nemocí, ale samy o sobě, bez projevů a dalších nálezů mají malou výpovědní hodnotu. Pokud nemáte žádné krvácivé nemoci, pokud nejsou žádné další známky nemocnosti, máte opakovaně normální krevní obraz a výsledky vyšetření, pak nemusíte mít z takového náhodného nálezu obavu. Větší velikost destiček se vyskytuje jako součást některých vzácných autoimunitních a dědičných onemocnění a u některých nádorových onemocnění pravda také, nicméně nejde o takový jednotlivý nález, vždy se najdou průvodní známky nemoci či jiné nálezy v krevních či zobrazovacích vyšetřeních. Také je možné, že je větší destička důsledkem použité laboratní techniky, nebo máte takovou dědičnou zátěž. Pokud by se u Vás objevil sklon k tvorbě modřin, sklon ke krvácení, nebo by se v dalších kontrolních testech něco změnilo, například byl jiný než normální počet destiček, pak je jistě možné nechat se vyšetřit na hematologii. S objednáním na vyšetření Vám pak můžeme pomoci. Doporučuji pravidelné běžné kontroly u praktického lékaře, při pochybnostech je sammozřejmě možné provést zmíněné vyšetření dríve. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Hodnoty krevního obrazu
prosim o odpoved.mam neutrofily leukocity b 72.7 lymfocyty...
Výsledky krevního obrazu
Mam prosim dotaz.Při vyšetřeni krevniho obrazu mam...
Abnormality krevního obrazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na hodnoty bílých...
Interpretace výsledků krevního obrazu
Dobrý den, Prosím o interpretaci výsledků krevního...
Interpretace výsledků krevního obrazu
Prosím o interpretaci výsledků krevního obrazu. Hodnoty...
Krevní obraz a jaterní onemocnění
Dobry den,zjisti se z krevniho obrazu spatna jatra...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Hodnota HCG a nález na ultrazvuku

Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala na názor ohledně rostoucího HCG při diagnostikovaném...

Hodnota HCG po 13ti dnech od styku

Dobry den.Mela jsem s pritelem nechraneny styk a po 11ti dnech jsem lehce zaspinila...

Hodnota HCG při samovolném potratu

Dobrý den paní doktorko, 19.3 jsem prodělala samovolný potrat a byly mi provedena...

Hodnota hcg v 7tt+0

Dobrý den, 20.5.2011 mi bylo potvrzeno těhotenství - odpovídající 5. týdnu,...

Hodnota hemoglobinu před operací

Dobry vecer, muj otec ma nezhoubny nador zaludku cca 5cm a na nem 2 vredy.Kvuli...

Hodnota hormonu TSH při pokusu o těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na hodnotu hormonu TSH při těhotenství. Jelikož...

Hodnota IgE

Dobrý den, ráda bych se zeptala jaká je normální hladina Ige a při jaké výšce...

HOdnota IgG u 5letého dítěte

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na hodnoty IgG v krvi u mého 5letého syna....

Hodnota jaterních enzymů

Dobry den, uz jsem Vam psala, kvuli jaternim testum .ted uz vim hodnoty AST...

Hodnota krevího tlaku

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda resp. jak lze efektivně bránit vysokému...

Hodnota krevního tlaku a pulzu

Dobrý den přeji, mám dotaz ohledně tlaku a tepu, občasné jakoby probouchávání...

Hodnota krevních destiček

prosím narodil se nám vnuk a třetí den byl dán na JIP že má nějakou infekci...

Hodnota laktátu v krvi

Chtěla bych požádat o vysvětlení hodnoty laktátu v krvi. Hodnota 17,5. Byla...

Hodnota onkomarkeru a její výklad

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Váš názor. Na neurologii mi brali krev a...

Hodnota PSA


Hodnota PSA

Dobrý den, mému otci je 57let, před 6-ti měsíci byl na vyšetření prostaty....

Hodnota PSA

ovlivňuje lék Urorec výslednou hodnotu testu PSA zhruba na polovinu?

HODNOTA PSA

Dobrý den , je mi 53 let 19.6 2014 vyšetření PSAhodnota 0,503 ug/l což mě ujistilo...

Hodnota PSA

Dobrý den. Byl mi proveden preventivní rozbor kve, kde bylo zjištěno, že mám...

Hodnota RCP

Můžete mi, prosím Vás vysvětlit hodnotu RCP? (Cca 3 týdny jsem nachlazená -...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Granuloma anulare

Dobrý den, můj problém zní granuloma anulare. Vyzkoušela jsem několik mastí,...

Ekzém na očních víčkách

Dobrý den! Trápí mě už třetí měsíc ekzém na očních víčkách (zvláště u vnitřních...

Milie na spodním víčku

Dobrý den, mám na Vás prosbu. Před Vánocemi jsem si všimla, že se mi na očním...

Zelená stolice


Boule u pupiku

Dobrý Den, dlouhodobě mě trápí problém..Dělá se mi takova boule přímo vlevo...

CLOTRIMAZOL AL 100

Dobrý den. Byla jsem u gynekologa s problémem mykozy která se u mě objevila....

Píchání a tlak u srdce

Dobrý den. Asi před třemi měsíci jsem zažila velký stres a jednoho dne se mi...

Bolesti konečníku


Partner ma asi alergii na moji vaginu

Dobry den, je mi 33let a partnerovy je 34. Po pohlavnim styku se mu na penisu...

Nepravidelnost menstruace

Dobrý den , chtěla jsem se zeptat už jsem 13 měsíců po porodu a od té doby mám...

Pálení žáhy

V roce 2006 mi byl diagnostikovan g.reflux. Nasazena lecba Oxy.., uz si presne...

Průjem po chilli papričkách


Růst penisu


Vleklá rýma

Dobrý den,mám 4,5 měsíční dceru,kterou od 1měsíce trápí zadní rýma,která nelze...

Pád z koně

Spadl jsem z kone a boli me prava cast hrudniku, nemuzu se uplne nadechnout,...

Možnost otěhotnění

Dobrý den, mám dotaz. Rozhodla jsem se po 5ti letém užívání antikoncepce ji...

Snížená hodnota trombocytů v krvi a zvýšené MPV


CYsta vaječníku a zpoždění menstruace


Bolest v pravém podžebří

Dobrý den delší dobu mně bolí v pravém podžebří a když se ohnu ta mi vystoupí...

Bolesti prstů nohy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Už asi půl roku mě bolí kloub u prstu (jakoby...

Reklama
Zavřít