Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Hodnota onkomarkeru a její výklad

Monika 5.6.2018

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Váš názor. Na neurologii mi brali krev a měla jsem zvýšené onkomarkery 19-9 nad hranici normy. Hodnota byla 25,62 ( referenční meze udávají 0-25). Podstoupila jsem CT břicha - to bylo negativní. Již 6 let mám ve žlučníku tři malé polypy velikosti3-4mm, které se nezvětšují, pravidelně sledovány ultrazvukem. Byla jsem na gastroenterologii kde docházím od zjištění polypů a a co půl roku jsou sledovány. Poslední ultrazvuk tento týden - bez vývoje. Dále mám diagnostikovaný chronický zánět žaludku a reflux. Lékař na gastroenterologii mě uklidnil, že zvýšení onkomarkeru je malé a že jsou velmi nespecifické. A že to nemám řešit a na otázku zda žlučník odoperovat, mi řekl že má svou funkci a je sledován, že by to nedělal. Přesto ve mě hlodá červíček, zda ho raději nedat co nejrychleji pryč. Jelikož jsem zdravotní sestra zašla jsem si ještě na chirurugii, kde mi lékař navrhl odstranění žlučníku a kontrolu onkomarkeru.Koncem června máme zaplacenou dovolenou a jestli to nevadí, když to budu řešit až po dovolené - termín mám 11.7., nebo raději zrušit dovolenou a operaci uspíšit. Myslíte že by se mohlo jednat o malignitu žlučníku, když je ct a uz v pořádku a polypy se nezvětšují? Je mi 42 let. Co by jste mi doporučili, moc se bojím těch onkomarkerů,. Děkuji a přeji hezký den.

Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht


dobrý den, naprosto se přikláním k názoru gastroenterologa, operace určitě v dohledné době není nutná, taková hraniční hodnota je zcela běžná, zvláště pokud máte nějaký chronický zánět, pak právě tento způsobuje to mírné zvýšení onkomarkeru a v žádném případě se nejedná o rakovinu žlučníku, tato mívá právě markery velmi zvýšené a hlavně vysokou sedimentaci, zvýšené jaterní testy atd., takže spíše se ptejte po hodnotě své sedimentace, což je sice úplně banální základní vyšetření, ale pokud je nízká nebo jen mírně zvýšená ( při zánětu ), tak se nemáte vůbec čeho obávat a úplně zbytečně se stresujete a hodnotu onkomarkeru si vykládáte naprosto špatně, tak si to opravdu nechte vysvětlit klidně od onkologa, že tohle je úplný nesmysl, samozřejmě sledujte dále sedimentaci, jaterní testy, ultrazvuk atd., ale pokud se právě ta sedimentace nijak nemění a nezvyšuje, tak se vůbec nemáte čeho bát a operaci můžete klidně odkládat... děkuji za dotaz.

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Výklad diagnosy
Prosila bych o přesný výklad této diagnozy a operačního...
Hodnota glykemie
Dobrý den, dne 16.3. 2017 mi byla naměřena hodnota...
Hodnoty laboratorní
Prosím co znamená hodnota v krvi COXB=40? Děkuji MT
6.6 byly hodnoty HCG 202 , 8.6 byly hodnoty 223
Dobrý den , poprosím o radu . Do 2.5 jsem užívala...
Hodnoty AMH
Dobrý den pane doktore, byly mi naměřeny následující...
Zvýšení onkomarkerů
Dobrý den, jsem diabetik na inzulínu, již 33 let. Píchám...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Hodnota hcg

Dobry den, mam dotaz ohledne hodnoty hcg. Posledni menstruaci jsem mela 13.10....

Hodnota HCG 40

Dobry den, pane doktore mam otazku na kterou si sama neumim zodpovedet tak hledam...

Hodnota HCG po 13ti dnech od styku

Dobry den.Mela jsem s pritelem nechraneny styk a po 11ti dnech jsem lehce zaspinila...

Hodnota HCG při samovolném potratu

Dobrý den paní doktorko, 19.3 jsem prodělala samovolný potrat a byly mi provedena...

Hodnota hcg v 7tt+0

Dobrý den, 20.5.2011 mi bylo potvrzeno těhotenství - odpovídající 5. týdnu,...

Hodnota hormonu TSH při pokusu o těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na hodnotu hormonu TSH při těhotenství. Jelikož...

Hodnota IgE

Dobrý den, ráda bych se zeptala jaká je normální hladina Ige a při jaké výšce...

Hodnota jaterních enzymů

Dobry den, uz jsem Vam psala, kvuli jaternim testum .ted uz vim hodnoty AST...

Hodnota krevního tlaku a pulzu

Dobrý den přeji, mám dotaz ohledně tlaku a tepu, občasné jakoby probouchávání...

Hodnota krevních destiček

prosím narodil se nám vnuk a třetí den byl dán na JIP že má nějakou infekci...

Hodnota PSA


Hodnota PSA

Dobrý den, mému otci je 57let, před 6-ti měsíci byl na vyšetření prostaty....

Hodnota PSA

ovlivňuje lék Urorec výslednou hodnotu testu PSA zhruba na polovinu?

HODNOTA PSA

Dobrý den , je mi 53 let 19.6 2014 vyšetření PSAhodnota 0,503 ug/l což mě ujistilo...

Hodnota PSA

Dobrý den. Byl mi proveden preventivní rozbor kve, kde bylo zjištěno, že mám...

Hodnota RCP

Můžete mi, prosím Vás vysvětlit hodnotu RCP? (Cca 3 týdny jsem nachlazená -...

Hodnota štitné žlázy v těhotenství

Dobry vecer,prosim o radu. Jsem ve 4 mesici tehotenstvi a terve ted me gynekolog...

Hodnota testosteronu

Dobrý den, mám na Vás dotaz ohledně mého manžela - je mu 30 let, v roce 2002...

Hodnota Tpa

Dobrý den,v červnu minulého roku mi nebylo nějak dobře po těle a naše známá,...

Hodnota TRAK

Dobrý den, od srpna 2011 se léčím s poruchou š.ž. Hypert. + G.B.choroba.Celou...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest pravého ramene

Dobrý den,mám dotaz.Je mě 27 let a často mě bolý pravé rameno v někdy s ním...

Bolest břicha

Dobrý den, zničeho nic mě začalo bolet na pravé straně břicha na úrovni pupku. Bolest...

Mám dotaz ohledně zvýšených jaterních testů.


Brnění konečků prstů

Dobrý den, mám takový problém s brněním prstů. Mám je dost citlivé na dotek...

Postižení jazyka

Mám popraskaný jazyk a po stranách jakoby výrůstky..Vše v nepravidelné době...

Jedno varle níž

Dobrý den, je mi 22 a mám dotaz ohledně varlat. Velikostně jsou si dost podobná...

ATB a Slunce


Chlamydie

Dobry den, na gynekologii mi zjistili chlamydie. Pan doktor mi predepsal Klacid...

Tříštivá zlomenina patní kosti

Dobrý den, 27.6. jsem utrpěl tříštivou zlomeninu patní kosti dle RTG s porušením...

Proktologické vyšetření

Dobrý den, Jmenuji se Klára a je mi 16 let. Poslední dobou mě trápila bolest...

Hodnota PSA


Bolest prsou při užívání HA

Dobrý den, už 3 měsíce beru antikoncepci Sunya pravidelně ve stejnou hodinu,...

Antibiotika

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat, jestli by se mi něco stalo kdybych na...

Angiopatie

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaké jsou příznaky angiopatie a za jakých...

Zvětšené uzliny


Užívání léků na žilní nedostatečnost (Cyklo3fort) během kojení - ano, nebo ne?

Dobrý den. Je mi 32 let a jsem v 25 týdnu těhotenství. Beru Cyclo3fort na chronickou...

Zvýšená kyselina močová


Popis EKG

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na podrobnější komentář výsledku EKG, sinusový...

Velké množství vyloučení moči

Dobrý večer, mám takový problém. Asi před týdnem jsme vylučoval moči něco okolo...

Bolest na prsou

Dobrý den již 3 den mám bolesti na prsou, Byla jsem u lékaře a provedl mi CRP...

Zavřít reklamu