Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Hraniční TSH před IVF

Neplodnost a IVF Markéta 1.12.2017

Dobrý den, mohu vás poprosit o radu léčím se pro neplodnost a má clinika mě odeslala na endokrinologii s tím ,že mám zvýšené hodnoty TSH poprvé 22.8.17 - 5,396 mu/l , fT4 13,8 pmol/l, fT3 5,36 pmol/l, antiTPO 31 kU/l a druhé ze dne 14.11.17 TSH 4,011 mU/l, fT4 13,3 pmol/l, fT3 5,97 pmol/l, antiTPO 28 kU/l. Mám podstoupit IVF v lednu a chtějí abych brala léky a ja se objednala na endokrinologii dostala jsem termin až 10.1.17. Spíš se chci zeptat zda my tyto hodnoty mohou způsobovat neplodnost? Bojim se, ze my IVF neudelaji, kdyz nebudu mit nasazené léky. Je to možné, je opravdu potřeba před IVF mít léky? Není třeba možné, že my léky nasadí v průběhu případného těhotenství? Děkuji za odpověď.Doplnění informací: a jeste jsem zapomněla napsat našly my při LPS endometriozu pánevní podbříšnice a odstraněny ložiska a nevim zda to v kombinaci i s tou štítnou žlázou můze způsobit to, že se embrio potom neuchití. Klinika my sdělila, ze při IVF mají být hodnoty nižší. A s toho co my tu píšete vyplývá, že to není až tak špatné, ale záleží na nich tudíž s toho pro mě plyne, ze se to bude nejspíše muset odložit protože mě zde dříve neobjednají a ja bych před IVF, už podle nich měla brát minimálně, uz aspoň měsíc léky.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Bačová


Markéto, ve Vašem případě se jedná o tzv. subklinickou hypothyreózu. Je to stav, který by i vzhledem k plánovanému těhotenství měl být léčen, ale není natolik závažný, že by Vám měl způsobovat neplodnost. TSH je jen lehce nadhraniční, hladiny periferních hormonů (fT3, fT4) jsou v normě. Druhou hodnotu TSH 4,011 již považuji za normální, přesto je v těhotenství vhodné držet ji ještě níže. Bohužel nevím, jaký bude přístup Vaší kliniky k tomu, že nejste léčená, neznám přesná pravidla, za kterých se IVF provádí. Doporučovala bych Vám zavolat si přímo na kliniku, kde má být provedeno IVF a poradit se. Váš dotaz zkusím předat ještě gynekologovi, který nejspíš bude mít zkušenost s hraničními hodnotami TSH před IVF. Vyčkejte, prosím, na jeho odpověď. S pozdravem MUDr. Barbora Bačová

Odpovídá lékař:

prim. MUDr. Pavel Texl

Specializace: Reprodukční medicína Pracoviště: Sanatorium Helios

Dobrý den, paní Markéto,
termín zahájení stimulace k IVF určujete vždy Vy. Stimulaci lze zahájit vždy 1x za měsíc na začátku menstruace nebo ve 2. polovině cyklu (dle typu zvoleného protokolu). Lze tedy začít kterýkoliv následující měsíc.

Doporučuji tedy napřed vyčkat na vyšetření endokrinologem a až po zaléčení problému se štítnou žlázou pak zahájit stimulaci.

Nasazovat léky až po transferu nebo v graviditě, pokud již o onemocnění víte nyní, nedoporučuji. Špatná funkce štítné žlázy může vést k potratu a neúspěchu IVF.

Endometrióza může přispět k neplodnosti. Tu řeší právě IVF.


S pozdravem a přáním hezkého dne

prim MUDr Pavel Texl

Související dotazy

TSH
Dobrý den po operaci tte 14.11.2016 TSH 24.2. 15,79...
IVF
Dobrý den, je mi 40 let. Prvni zkušenost s IVF 2 embria...
TSH
Dobrý den byla jsem na vyšetření krve měla sem TSH...
IVF
Dobry den jsem po 2. neuspesnych ivf cyklech, mam vsechno...
IVF
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaký máte názor na...
IVF
Dobry den.Som po salpingectomii l.dx v r.2015 pre mimomaternicove...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Hraniční hodnota onkomarkeru CA 19-9

Dobrý den, již jsem pokládala dříve pár dotazů. Jsem zoufalá, a proto prosím...

Hraniční hodnoty černého kašle

Dobrý den, asi od dubna mě trápil trvalý kašel. V červnu mi byly vzaty odběry...

Hraniční hodnoty štítné žlázy

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat, na endokrinologii mi paní doktorka řekla,...

Hraniční hodnoty v krvi

Dobrý den , mám mírně zvýšený Bilirubin 23,5 pak bilkovinu 5.5 a kreatin 115...

Hraniční hodnoty vyšetření

Dobrý den, můj 7-letý syn jde na operaci s mandlemi (nosní, krční EAT+TT). Bylo...

Hraniční hypertrofie LK v 15 letech

dobrý den. Můj 15tiletý syn byl na kardio vyšetření, vše v pořádku, jen hraniční...

Hraniční leukopenie

Dobrý den, jsem už několik let sledovaná na hematologii z důvodu hraniční leukopenie....

Hraniční nálezy

Dobrý den, mám doma 2 měsíční holčičku. Nyní jsme byly hospitalizované v nemocnici...

Hraniční porucha osobnosti, transsexualismus

Dobrý den, mám poněkud komplikovanější dotaz na nějakého psychiatra nebo sexuologa....

Hraniční šíře mozkových komor

Hezký den, chtěl bych se prosím zeptat na výsledek mého vyšetření. Navštívil...

Hraniční velikost jater

Dobry den muj otec dnes prisel od lekare kde byl na sonu bricha a moc nerozumim...

Hrátky

Dobrý den, chci se zeptat, zda je možné, že by mi přítel neporušil panenskou...

Hráz

Dobrý den, asi před 4-5 dny se mi mezi pochvou a řitním otvorem udělal jakýsi...

Hráz

Dobrý den již několik let mě trápí velké bolesti hráze,byla jsem vyšetřena a...

Hrazení operace

DOBRY DEN,JE OPERACE CHIVA HRAZENA POJISTOVNOU?POKUD NE KOLIK ORIENTACNE STOJI?DEKUJI...

Hrazení operace v zahraničí

Dobrý den, gynekologickou operaci jsem chtěla podstoupit mimo můj okres,konkrétně...

Hrazení prevenaru

proc je hrazen prevenar u kojenců, kteří dostali 1. dávku do 5. měsíce věku...

Hrazení zubní protézy v těhotenství

Dobrý den. mám jen jediný dotaz.. Lze se obrátit na pojišťovnu s celkovým hrazením...

Hrb na chrbte

Dobrý deň, na chrbte mam už asi 4 roky hrb. Pred mesiacom som začal posilňovať...

Hrb na krční páteři

Dobrý den, již od svých 16 let mám v oblasti krční páteře jakýsi hrbol, přes...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Dcera vidí ve tmě tečky a oválky

Dobrý den, šestiletá dcera vidí ve tmě hýbající se tečky, vidí je pořád, i...

Opožděná menstruace


Zubní drenáž

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Paní zubařka mi vytrhla 8. dole vpravo. Po...

Nález při výtěru z krku

Dobrý den, chtěl bych se zeptat již dlouhodobě mám chronickou rýmu (tzv. zadní)...

Bolest mezi žebry

Dobrý den, už přes týden mě pobolívá mezi žebry spíše v práve horní části....

Obcasne pichanie a zatupenie na pravej casti hlavy

Mam 27r., mal som pred 2 rokmi zranenie krcnej chrbtice aj sd hygrom v pravej...

Stolice

Dobrý den, poslední dobou pozoruji ve své stolici černé tečky o velikosti kavového...

Krvácení po Lamictalu a antikoncepci

Dobrý den, poprosím Vas o radu. Beru lamictal na epilepsii nyní mam navysenou...

Sucho v ústech, časté močení

Zdravím, mám problém ze když se mě tělo dostane do klidu(lehnu si) tak mě začne...

Bolest břicha

Vážená Paní doktorko, Vážený Pane doktore, prosím o doporučení. Jaké vyšetření...

Bolest třísla a varlete

Dobrý den, prosím Vás obracím se na Vás s dotazem. Už několik měsíců mě nepravidelně...

Stav po operaci páteře, invalidní důchod

Mám za sebou operaci páteře vihrezle ploténky dostal jsem implantát a pater...

Osteochondróza disku L5/S1, Spondyloartrotické změny L1/L5


Možnost otěhotnění, přerušení užívání antikoncepce


Bolesti páteře

prosím o konzultaci k výsledkům rengenů a stále se zhoršujícím bolestem v oblasti...

Bolest na levé straně žeber


Bolest ušního lalůčku

Dobrý den, posledních pár měsíců mě trápí bolest levého ušního lalůčku. Na pohled...

Výrůstky na ústní sliznici

Dobrý den. Už asi 7 let mě trápí jakési vřídky v ústní dutině. Vždy jsou hlavně...

Už nějaký čas mne občas poboliva klitoris

Dobrý den, už nějaký čas mne občas poboliva klitoris (resp. žaludovite zakončení)...

Codein

Dobry den,pritel dostal od praktickeho lekare lek codein na kasel,uz ho bere...