Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Hypertenze, srdeční frekvence a životospráva

Vnitřní lékařství Lukáš 3.10.2018

Dobrý den,
nosím Apple Watch 2, které monitorují tepovou frenkvenci. Cca měsíc umí detekovat příliš nízkou tepovou frekvenci. Od té doby mi vcelku pravidelně vždy v noci detekují pokles tepu někam mezi 35-40bpm (minimum bylo 33). Tento stav trvá 5-10 minut a potom se vrátí zase nad 40. Průměr za noc mám třeba 42bpm. Pokud předcházející den sportuji nebo večer piju alkohol, tak mám odpozorované, že se toto neděje.
Výjimečně (1-2x za 3 měsíce cca) se mi stane, že mi v noci tepová fekvence v noci naopak vyskočí nahoru. Třeba na 130-140. Doktor mi řekl, že toto může být sen a pokud se to projevuje takhle málo tak to nebude problém.

Mám nadváhu a pomalu hubnu. cca 105kg / 185cm. Cca 2-4x týdně běhám 5-10km. Kouřím (již omezuji. Aktuálně cca 1x týdně o víkendu v hospodě).

Již cca 10 let se léčím s hypertenzí (Lozap 50, Orcal 5. oba 1-0-0). Zřejmě jsem zdědil dispozice po otci a jeho matce. Cca jednou za rok jdu na EKG, kde mám normální křivku, blokaci pravého reménka tawarova a někdy mi řeknou, že mám nízkou klidovou tepovou frekvenci, jednou mi napsali, že mám bradykardii.

Dnes jsem byl na kontrole u obvodního lékaře a řekl jsem mu o tom nízkém tepu v noci. Poslal mě na internu kde mi udělali EKG a odtud mě poslali na echokardio.

Výsledek EKG: normální křivka, vyšší voltáž hrudních svodů

Výsledek echokardio:
DD 52, ZS 12, IVS 12, PK 29, Ao 38, DS 35, LS 42. EF 61%.
2-D: hraniční LS, jinak nezv. srd. dutiny, sym. kontr., norm. EF cca 61%. Hraniční tloušťka stěn LK, Nejsou zn. perik výpotku
Chlopně a doppler:
mi. E větší A, toky nenarušeny
Ao norm
Pu: ACT 130
Tri: stopová reg

Příští týden budu mít EKG holter a potom půjdu opět na internu s výsledkem echokardio a EKG holteru.


Rád bych se zeptal co toto pro mě znamená. Paní doktorka mi řekla, že běh, kolo, plavání apod je OK pokud budu mít krevní tlak do 140/90. Naopak silová posilovna apod není vůbec vhodné. Zároveň mi řekla, že sauna taktéž není vhodná, že zde dochází ke kolísání tlaku a to pro mě není dobré. Zrovna ta sauna by mě docela mrzela.

Lehce mě tato diagnoza znervozněla. Bohužel jsem se nezeptal na více informací přímo v ordinaci.

Subjektivně se cítím zdráv. Občas mi přijde, že jsem unavenější, ale zatím jsem to přičítal tomu, že spím většinou cca 6.5-7 hodin denně a tom, že docela hodně běhám.


Předem děkuji za odpověď.


PS: o objednání nemám zájem, již jsem objednán.

MUDr. Petr Tomandl
Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Tomandl


Dobrý den, pane Lukáši, primárně je otázkou, jak jsou Vaše hodinky, které zřejmě měří pulz opticky na zápěstí a nikoliv přes hrudní pás, přesné. Sám z vlastních zkušeností u zařízení Garmin vím, že jsou v tom velké nepřesnosti. Proto bude určitě zásadnější výsledek EKG Holteru - toto vyšetření je přesnější a krom Vaší srdeční frekvence odhalí i případnou arytmii. Popisovaný nález na EChu není jinak významný - hraniční změny u pacienta s léčenou hypertenzí. Popisované aerobní aktivity jsou jistě pro Vás ideální. V "rozumné" posilovně a saunování při kompenzované hypertenzi také žádný problém nevidím. Myslím tím, především provádět raději více opakování v sérii v submaximální intenzitě. Totéž se týče saunování, radši kratší pobyt v menší teplotě, zde je samozřejmě nutný i řádný pitný režim. S pozdravem MUDr. Tomandl.

MUDr. Zbyněk Cejnar
Odpovídá lékař:

MUDr. Zbyněk Cejnar


Dobrý den, otázkou přesnost hodinek. Co se týká nízkého tepu v noci, to je normální. Pokud se nyní snažíte více sportovat, tak se jedná o fyziologickou reakci. Více mně zaskočila vysoká tepová frekvence, která by mohla ukazovat na nějakou arytmii. Tyto arytmie se projevují rychlým tepem, někdy bušením srdce. Nejsou nebezpečné, pouze nepříjemné. Nepsal jste, jestli máte bušení srdce, nebo jak často zaznamenáte vysoký tep. Dále fyzická aktivita je v pořádku. Posilovna kondičně také, jde o to nic nepřehánět. Na saunování jsou různé názory, jsou lékaři, kteří si myslí, že neví vhodná, někteří vychvalují její účinky. Jistě nejste nemocný kardiak, kterého by sauna ohrozila na životě. Další postup se uvidí dle EKG Holteru.

Související dotazy

Hypertenze
Dobrý den! Na hypertenzi jsem užíval k mé spokojenosti...
Arteriální hypertenze
Hypertenze na levé ruce 160/110...
Systolická hypertenze
Dobrý den. Mám dotaz na přílohu kterou přikládám.Jde...
Systolicko-diastolická hypertenze
Dobrý den,na základě vysokého a zároveň kolísavého...
Tepová frekvence
Dobry den, rada bych se zeptala ohledne sve tepove...
Hypertenze
Dobry den, dostala jsem od obvodniho lekare tlakoveho...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Hypertenze v těhotenství

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Jsem ve 14 týdnu těhotenství a potýkám...

Hypertenze v těhotenství

Dobry den, dovoluji se Vas zeptat. Jsem 33+6 tehotna a zhruba pred dvema...

Hypertenze v těhotenství

Dobrý den, jsem v 8. týdnu těhotenství a léčím se s hypertenzi. Při nahlášení...

Hypertenze v těhotenství

Dobrý den,jsem v 28.týdnu tehotenství a mam problém po celou dobu s vysokým...

Hypertenze, echo srdce

Dobrý den, již tři roky se potýkám s vysokým krevním tlakem, mám naordinované...

Hypertenze, hodnota TSH

Dobrý den, plánuji druhé miminko a na preventivní kontrole u praktické doktorky...

Hypertenze, hypercirkulace

Dobrý den, před 3 týdny jsme si psali, ale raději to vše napíši znovu včetně...

Hypertenze, kolísání tlaku při úzkosti

Dobrý den, chtěl bych se s Vámi poradit. Před rokem mi byla obvodní lékařkou...

Hypertenze, palpitace

Dobrý den,je mi 33 let,beru prášky na vysoký tlak a do nedávná jsem ve větší...

Hypertenze, rozostřené vidění, motání hlavy

Dobrý den, předevčírem okolo 22 hodiny při čtení knížky jsem náhle viděla místo...

Hypertenze, tachykardie

Dobrý den, chtěla jsem Vás poprosit, zda mi nemůžete vysvětlit a) výsledky mého...

Hypertenze, točení hlavy, pálení žáhy

Dobrý den. Od Prosince mě trapi bolest v žebrech, prevazne 3-5 zebro. Vznik...

Hypertenze, totální strumektomie, extrasystoly

Dobrý den, je mně 43, jsem obéznější a dlouhodobě se léčím s vyšším KT (145/100)-...

Hyperthiroza

Dobrý den, po porodu zjištěna hyperthiroza, vzhledem ke kojení nasazen Propycil-dávky...

Hyperthymesie

Dobrý den, již déle mě znepokojuje, že jsem si až moc detailně schopná vybavit...

Hyperthyreosa

Slyšela jsem,že při zvýšené funkci štítné žlázyse nesmí jíst koštˇáloviny.Je...

Hyperthyreosa

Dobrý den, je mi 20 let a od června tohoto roku se léčím pro hyperthyreozu (volný...

Hyperthyreosa a kojení

Dobrý den, zjistili mi HYPERTHYREOSA (THS-0,01, FT4-33,6, FT3-19,1). Jsem...

Hyperthyreosní stav v těhotenství

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych Vás poprosit o Váš názor. Dnes jsem...

Hyperthyreóza

Dobrý deň, 3 roky som užívala Thyrozol na hyperfunkciu,po 3 rokoch mi konečne...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Skleroza aorty


Rakytník dětem - od kdy?

Dobrý den chci se zeptat ... Od kolika měsíců ( let ) může dítě rakytník ? A...

Může být dušnost od páteře?

Dobrý den opravdu může být takové zvláštní dychani od páteře, byla jsem 3 krat...

Pocit na zvracení po cigaretě

Dobry den,mam takovy zvlastni problem. Jsem kurak a je to par dni co jsem se...

Karcinom děložního čípku

Dobrý den, je mi 43 let před měsícem mi byl diagnostikován cervikální adenokarcinom...

Ředění krve clexane+wobenzym

Dobrý den. Jsem 12.den po operaci přetržené achilovky a píchám si 1x denně Clexane...

EKG

Dobrý den, prosím o informaci, lékař na preventivní prohlídce zjistil změny...

Neschopnost si odříhnout

Dobrý den, mam dotaz, nemohu si říhnout je to nepříjemné, mám to asi půl...

Bulka na hlavě ve vlasech

Dobry den prosila bych o pomoc.Uz mam na hlave ve vlasech pres rok dve kozni...

Bolesti hlavy a trnutí spodní části obličeje

Dobrý den, asi před týdnem mě začala hrozná bolest hlavy. Jednalo se o tupou,...

Ca děložního čípku

Dobrý den ,mám velkou pravděpodobnost ,že mám rakovinu děložního čípku a čekám...

Těhotenství?


Vřídky žaludu

Dobrý den, již před měsícem se mi na žaludu vytvořili dva pupínky, ze začátku...

Bolesti po orgasmu

Dobrý den, prosím Vás o radu, jestli tyto bolesti můžou značit nějaký problém...

Trvající únava a nervové obtíže


Furunkl

Dobrý den, již 3 týdny mám v oblasti velkého stydkého pysku furunkl, který...

Otok po artroskopii kolena

za jak dlouho by mel zmizet otok po artroskopii kolena a odstraneni menisku.

Vyšší hodnota kreatininu - nedostatečný pitný režim.

dobry den, Tyden trpim na bolest kloubu a unavu. Mela jsem odber krve a kreatinin...

Tahání, napěti a otok varlete


Naražený malíček u nohy

Dobrý den, ve čtvrtek jsem pořádně narazila malíčkem u nohy do futer.Od začátku...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.