Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Hypertyreóza

Endokrinologie Martin 23.4.2014

Zdravím,
budu vděčný za každou informaci. Dostavil jsem se k praktické lékařce s tím, že se cca 7 měsíců necítím dobře. Nutno dodat že jsem během podzimního a zimního období prodělal několik nachlazení, a tedy jsem si všechny zdravotní problémy spojoval s těmito nachlazeními, přesto že specifické potíže, které mám dodnes, přetrvávaly i v mezidobí těchto nachlazení, i po přeléčení antibiotiky. Během zánětů (nosohltan) a nachlazení - což jsem měl od září do února asi 6krát - se však moje příznaky výrazně zhoršovaly. Přičítal jsem je celkové oslabenosti organismu. Specifickými příznaky mám na mysli intenzivní pocení, zimnice (studený pot - zejména ráno a dopoledne se často několikrát převlékám), svalovou únavu a slabost (nejvíce stehna a lýtkové svaly),svalovou ztuhlost, zadýchávání, malátnost, neschopnost jakékoli větší fyzické aktivity. Při pokusu o aktivní sport jsem pociťoval výraznou nevýkonnost a můj stav se spíše zhoršil. Byly samozřejmě dny kdy jsme se cítil líp, některé dny jsem měl i pocit že už je všechno v pořádku, těch ale bylo veli málo. Žádné pocity hladu nebo naopak nechuti jsem neměl a nemám. Obvodní lékařka mě teď vyslala na základě výsledku krevních testů - TSH 0,011 (norma cca 0,35 - 4,5), fT4 19,55 (...9 - 19,05) na endokrinologické vyšetření. Endokrinolog mi dnes diagnostikoval subklinickou hypertyreózu s autoimunitní etiologií. Léky jsem zatím žádné nedostal, a mám se dostavit za měsíc na další kontrolou výše uvedených hormonů. Zánět je prý malý, a množství fT4 není tak vysoké, což údajně naznačuje že by se produkce hormonů mohla upravit i sama. Pokud se tak nestane, léky dostanu. Každým dnem mě ale více bolí levá podčelistní uzlina. Nejprve již dlouhou dobu jsem pociťoval mírnější bolest při záklonu či natočení hlavy a někdy při polykání. Dnes už mě bolí v normální poloze bez pohybu. Je možné, aby "menší zánět štítné žlázy" s takovou hodnotou volného tyroxinu způsoboval takovou bolestivost podčelistních uzlin ? Ještě taky dodám, že jsem z uplynulé měsíce hodně na pohled přibral (ztloustnul), přičemž váha zůstala ale na místě, spíše šla i mírně dolů, což značí větší ztrátu svalové hmoty. Cítím se výrazně slabší. Vždy jsem míval malinko nadváhu ale sportovní výkony byly dobré - pravidelný sport, plavání, občas posilovna,kolo,fotbal.Zajímalo by mě, jestli tyto mé potíže podle vás opravdu mohou být příznakem hypertyreózy. Faktem je, že poslední týdny se můj stav spíše zlepšuje. Nachlazení se už nevracejí. Uvedené potíže ale přetrvávají dál. (opomenu-li bolest uzlin, ta se projevila až teď). Mnohokrát děkuji za Váš názor.

Lékař uLékaře.cz
Odpovídá lékař:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den,
Vámi uváděné obtíže by s hypertyreosou souviset mohly, zejména když se upravují. Při aktuálních hodnotách lze totiž předpokládat, že se u Vás jedná o jeden z méně typických průběhů tohoto autoimunitního zánětu, tj postupný přechod od nadbytku hormonů štítnice do normalizace stavu, resp jejich úbytku.
Zvětšená bolestivá uzlina se štítnou žlázou pravděpodobně souviset nebude. Spíše bude reagovat na nějaký zánět v oblasti hlavy a krku.
Co se týče dojmu nabrání váhy - pokud došlo zejména k zakulacení obličeje a nárůstu břicha na úkor končetin, mohlo by se jednat o nabytek hormou kortizolu. Zkuste na to upozornit Vašeho endokrinologa.
Mějte se hezky.

Související dotazy

Hypertyreóza
dobry den zjistili mi zvysenou funkci stitne zlazy...
Hypertyreóza před otěhotněním
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak je to se štítnou...
Hypertyreosa
Dobry den. S priatelkou zijeme v Prahe. Pred asi tristvrte...
Hyperthyreoza
Dobry den Mam 30 rokov, siel som k obvodnemu lekarovi...
Subklinická hypertyreóza
Dobrý den, může subklinická hypertyreóza způsovobat...
Exoftalmus
Zdravim chci se zeptat cim to je ze se my oko zvecuje...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Hypertrofie předkožky

Dobrý den, Měl bych dotaz ohledně dlouhé předkožky. Vždycky jsem si myslel,...

Hypertrofie předkožky

Dobrý den . Muj přítel má diagnozu N47 hypertrofie předkožky , fimoza a parafimoza...

Hypertrofie slinné žlázy

Přeji pěkný den a mám dotaz.Vyšetření ukázalo ahtiTPO více než 1300ku/1 sono:zvětšená...

Hypertrofii na penisu

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli někdy zmizí hypertrofii na penisu, a...

Hypertyreosa

Dobry den. S priatelkou zijeme v Prahe. Pred asi tristvrte rokom sme zmenili...

Hypertyreosa

dobrý den, mám prosbu, jsem 4 měsíce po porodu, plně kojím. při odběru krve...

Hypertyreóza

Dobrý den paní doktorko, Před 2 měsíci mi zjistili zvýš.činnost štít.žlázy,bylo...

Hypertyreóza

Dobrý den, existuje lék tlumící funkci štítné žlázy, který lze užívat během...

Hypertyreóza

Dobrý den, od r. 2008 jsem léčena pro autoimunitní hypertyreózu, Thyroxin jsem...

Hypertyreóza

dobry den zjistili mi zvysenou funkci stitne zlazy jsem unavena busi ms srdce...

Hypertyreoza - G.B.choroba a těhotenství

Dobrý den, od 9/2011 se léčím s hypertyr.ŠŽ. Dg.G.B choroba.Posledni vysledky:...

Hypertyreoza a moře

Dobrý den pani doktorko,mám dotaz ohledně mého zdr. stavu. Lecím se s hypertyreozou...

Hypertyreoza a moře II.

Vazena pani doktorko, dekuji za Vas cas a rychlou odpoved. Jednalo se mi o to,...

Hypertyreoza a neplodnost u muže

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda-li má zvýšená funkce štítné žlázy vliv...

Hypertyreóza před otěhotněním

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak je to se štítnou žlázou v těhotenství....

Hypertyreóza štítné žlázy

Dobrý den. Je mi 16 let. v 15cti letech mi našla p. doktorka tuto nemoc totiž...

Hypertyreóza v těhotenství

Dobry den, jsem v desatem tydnu tehotenstvi a v poslednich výsledcích krve je...

Hypertyreoza v těhotenství

Dobrý deň, na štítnu žlazu, hypertyreózu, sa liečim od roku 2015, ktorú mi...

Hypertyreoza, anti-TPO,TG,TSH ... negativní

Dobrý den, léčím se na hypertyreózu s klasickými příznaky. Jen nemám zvětšenou...

Hypertyroza

dobrý den, mám 8 let. syna, již 2roky se léčí na štítnou žlázu, ale mě se nezdá...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Opožděná menstruace

Dobry den, chci se zeptat, dne 12.6 jsem mela dostat menstruaci ale zadna...

Fleky na penisu

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu. Před 3 měsíci jsem se léčil na...

Bolest zad při menstruaci

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o řadu, co mám dělat. Včera od rána mě bolely...

Boule v třísle - uzlina/kýla?

Dobrý den, nějaký čas mám u levého třísla jak kdyby zvětšenou uzlinu, nevíte...

Panenská blána

Dobrý den, je mi 15 a přítel se mně zeptal na sex řekla jsem že ne... On okál...

Bolest ledvin a bílkovina v moči

Dobrý den Poslední týden mám bolest v pravé části zad v oblasti ledviny. Dal...

Kofein a Taurin

Dobrý den, Chtěl bych se zeptat, zda je kombinace Kofeinu s Taurinem dohromady...

Laryngitida

dobrý den,před 2 týdny jsem měla běžné nachlazení a začal mi menší chrapot....

Neštovice

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat.. moje kamarádka má neštovice, je jí 18 let.....

Již několik měsíců mě pálí horní patro v ústech

Dobrý den, chtěla bych se zeptat už několik měsíců mě pálí horní patro v ústech...

Červené pupínky penisu

Zdravim asi pred tremi dny se my objevili cervene pupinky jak potnicky a flicky,myslim...

Časté říháni

Dobrý den, je mi 18 a už několik dní mě trápí párkrát za den časté krkání,...

HA

Dobrý den, chci se zeptat v dubnu jsem vysadila HA a menstruace se mi objevila...

Krvácení

Dobrý deň, prosím vás sestra už asi 2 týždne silno krváca mimo menstruacie,...

Kožní vyrážka

Dobry den, odjeli jsme s pritelem na dovolenou do Chorvatska a po prvni noci...

Výtok z uretry

Dobrý den, prosím Vás, chtěl bych se zeptat na můj problém. Přibližně 3...

Bolest zad

Dobrý den chtěla bych se zeptat na bolest zad asi 1den před virózu mě začala...

Bolest zubu pri kousani

Dobry den, uz asi 2 roky nemuzu vubec kousat na jeden zub. Doktorka nenasla...

Stav po odstranění krčních mandlí

Dobrý den, prosím o radu/vysvětlení...koncem března jsem byla na trhání krčních...

Po fyzické zátěži-silná bolest v kříži,problém se ohnout i narovnat ze sedu,při pootočení ve stoje projela silná bolest

Prosím o vysvětlení nálezu a co by se s tím nechalo dělat.Můj lékař je v současné...

Reklama
Zavřít