Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Hypertyreoza v těhotenství

Endokrinologie Andrea 5.3.2018

Dobrý deň,
na štítnu žlazu, hypertyreózu, sa liečim od roku 2015, ktorú mi zistili v 1.tehotenstve. Nasadili mi propycil 50mg a acidum folicum 10mg. Tehotenstvo bolo relatívne v poriadku. Rodila som spontánne v 35. týždni tehotenstva. Tieto lieky beriem do dnes. Momentálne som znova tehotná v 22. týždni tehotenstva. Beriem propycil 50 v dávke 1-0-1/2 a kyselinu listovú 1-0-1. Na poslednej kontrole minulý týždeň som mala hodnoty TSH: 0,01 mIU/l, FT4: 10,0 pmol/l, FT3: 5,4 pmol/l. Hodnota hormónov klesla, preto mi lieky o 1/2 tabletky znížil. Pečeňové testy a krvný obraz v poriadku. Sono: GB so strumou+TIRADS 4A (typu de quervain) PLu-Tirads 2 + IO. Pán doktor mi, ale zmenil propycil na thyrozol 10mg v dávke 1-0-1/2 tabl.denne, kyselina listova 1-0-1. Čítala som, že thyrozol sa v tehotenstve neužíva. Na otázku, prečo mi lieky vymenil odpovedal, že sa to tak robí, pritom v 1.tehotenstve som užívala iba propycil. Zatiaľ užívam propycil ako doteraz. Bojím sa ho zmeniť. Prosím Vás je thyrozol v tehotenstve bezpečnejší ako propycil a naozaj je v vhodné ho vymeniť za propycil v druhom a treťom trimestri trimestri? Thyrozol som ešte neužívala a bojím sa aj vedľajších účinkov, keďže s ním skúsenosti nemám, propycil znášam dobre. Nechcem skúšať niečo nové práve v tehotenstve. Iní endokrinológ ma zobrať nechce, lebo už k niekomu chodím a berú iba nových pacientov. Preto Vás prosím o radu a pomoc. Za odpoveď Vám vopred Ďakujem

Odpovídá lékař:

MUDr. Daniela Obrová


Dobrý den, paní Andreo, Váš dotaz je poměrně specifický a vidím nejlepší možností ho předat k odpovědi přímo endokrinologovi, který Vám dle své zkušenosti odpoví. Vyčkejte prosím i druhé odpovědi. S pozdravem.

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková, Ph.D.


Dobrý den, já to vnímám podobně, jako Vy. Tedy užívala jste zatím jen Propycil, jste na něj zvyklá, jedno těhotenství s ním už proběhlo. Neměnila bych, jen mírně snížila dávku. Thyrozol užívat ve 2. a 3. trimestru lze - ale ideální není užívání žádného thyreostatika (tedy ani jednoho léku snižujícího aktivitu hormonů štítné žlázy). Po porodu bych změnu na Thyrozol provedla. Už z toho důvodu, že Propycil evidentně štítnou žlázu pod kontrolu nedostal (v ideálním případě jste měla nejdříve dostat pod kontrolu štítnou žlázu a teprve pak uvažovat o dalším těhotenství). Z dlouhodobého hlediska není pro Váš organismus vhodné užívat tyto léky dlouhodobě. Zcela všeobecně se doporučuje užívat Thyrozol (či Propycil) maximálně 24 měsíců, pokud není možné ukončit jeho užívání, naplánovat operaci.
S pozdravem
Jandíková

Související dotazy

Hypertyreóza
dobry den zjistili mi zvysenou funkci stitne zlazy...
Hypertyreóza před otěhotněním
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak je to se štítnou...
Hypertyreosa
Dobry den. S priatelkou zijeme v Prahe. Pred asi tristvrte...
Hyperthyreoza
Dobry den Mam 30 rokov, siel som k obvodnemu lekarovi...
Subklinická hypertyreóza
Dobrý den, může subklinická hypertyreóza způsovobat...
Hypertyreóza v těhotenství
Dobry den, jsem v desatem tydnu tehotenstvi a v poslednich...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Hypertyreóza

Dobrý den, od r. 2008 jsem léčena pro autoimunitní hypertyreózu, Thyroxin jsem...

Hypertyreóza

dobry den zjistili mi zvysenou funkci stitne zlazy jsem unavena busi ms srdce...

Hypertyreóza

Zdravím, budu vděčný za každou informaci. Dostavil jsem se k praktické lékařce...

Hypertyreoza - G.B.choroba a těhotenství

Dobrý den, od 9/2011 se léčím s hypertyr.ŠŽ. Dg.G.B choroba.Posledni vysledky:...

Hypertyreoza a moře

Dobrý den pani doktorko,mám dotaz ohledně mého zdr. stavu. Lecím se s hypertyreozou...

Hypertyreoza a moře II.

Vazena pani doktorko, dekuji za Vas cas a rychlou odpoved. Jednalo se mi o to,...

Hypertyreoza a neplodnost u muže

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda-li má zvýšená funkce štítné žlázy vliv...

Hypertyreóza před otěhotněním

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak je to se štítnou žlázou v těhotenství....

Hypertyreóza štítné žlázy

Dobrý den. Je mi 16 let. v 15cti letech mi našla p. doktorka tuto nemoc totiž...

Hypertyreóza v těhotenství

Dobry den, jsem v desatem tydnu tehotenstvi a v poslednich výsledcích krve je...

Hypertyreoza, anti-TPO,TG,TSH ... negativní

Dobrý den, léčím se na hypertyreózu s klasickými příznaky. Jen nemám zvětšenou...

Hypertyroza

dobrý den, mám 8 let. syna, již 2roky se léčí na štítnou žlázu, ale mě se nezdá...

Hyperurikémie

dobrý deň, po vyšetrení krvi mi boli nameraná vysoká hladina kyseliny močové(460)...

Hyperurikémie při chronickém onemocnění ledvin

Dobrý den,byla mi diagnostikována nemoc : glomerulonefritida,selhávají mi ledviny...

Hyperurikemie, očkování proti hepatitidě typu B

Dobrý den, prosím o radu,týká se krevních testů.Glykemie,cholesterol celkem...

Hyperventilace

Dobrý den, v posledních týdnech jsem několikrát prodělal hyperventilaci....

Hyperventilace - vydýchání nějaké látky ???

Dobrý den, pomocte! 4.Ledna jsem běžel 3km podel Sázavi, po doběhnutí mě přepadl...

Hyperventilace a tetanie

Dobrý den prajem v minulosti som mával silne záchvaty stavy úzkosti dýchavičnosť...

Hyperventilace, panika

Dobrý den, píšu za svého kamaráda z Bosny, který u nás studuje. Jeho problém...

Hyperventilační syndrom

dobry den před tydnem se mi udelalo nevolno necítil sem ret jako by brnel.byl...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Hlienovita stolica

Moj problem zacal asi pred troma styroma dnami ked som zacal mat problem so...

Vakcíny na pylovou aleggii

Dobrý den, 20 let se léčím na pylovou alergii - Zyrtec. obtíže mám po celé...

Řídká(kašovitá) stolice

Dobrý den.Mužete poradit trpím ranním průjmem nebo kašovitou stolicí stolice...

Bílé pupínky a výrůstek ženského genitálu


Bolest břicha po porodu na pravé straně nad jizvou a výše

Dobrý den pane doktore.Jsem již 5 měsíců po porodu císařským řezem a stále přibližně...

Nález na játrech

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně mé maminky (63let). Již delší dobu má...

Vyrážka na šourku

Dobrý den, manžel se stydí jít k lékaři, proto se chci zeptat touto cestou....

Varixy a displazie

Dobrý den, můj gynekolog mi doporučil císařský řez z důvodu rozsáhlých varixů...

Endoskopie

dobry den dnes jsem byl na totalni kolonoskopii a endoskopii, mel jsem problemy...

Přetahování předkožky u dítěte

Dobrý den Dnes jsme přišli z 10m kontr. A p.Dr nám nakázala přetahovat u syna...

KAšel


Kameny ve žlučníku,nutnost operace

Dobrý den, v příloze posílám lékařskou zprávu z provedeného sona břicha...

Pooperační dušnost

Dobrý den, měla být dotaz týkající se dušnosti po operaci. V květnu jsem měla...

Křupnutí v kotníku

Dobrý den, před 7 týdny jsem si při fotbalovém zápase vyvrtla kotník a natahla...

Zlatý stafylokok


Helicobacter pylori

Dobrý den, Už od mala trpím zápachem z úst, vždycky jsem, jsi myslel, že je...

Bíla kůže na penisu

Na penisu se mi objevuje bíla kůže která se občas dá sloupnout ale časem se...

Bolest kloubu palce nohy

Dobrý den, je mi 18 a už asi půl roku mě bolí kloub u palce u nohy. Bolest je...

Červený kulatý flek na kůži u dvouletého syna

Dobrý den, včera před polednem jsem našla synovi (2r) červený kulatý flek na...

Penicilin

Vážená paní doktorko, mám na Vás dotaz ohledně pleti. Mám lehčí až střední...

Reklama
Zavřít