Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

HŽT v levém lýtku

Cévy Martin 7.7.2018

Krásný dobrý, děkuji předem za Vás čas věnování se mého dotazu. Je mi 28 let, normální postavy, rekreačně sportovec, bývalý kuřák, trombofilik laiden, zaměstnání pořádková služba. V lednu 2018 mne silně začalo po cvičení ( ve fitnessu trénink lýtek na stroji) bolet levé lýtko. Byl jsem u obvodního lékaře a 2x pro bolest na pohotovosti. 2x sonografie s negativním výsledkem. Dostal jsem akorát Dolgit na mazání lýtka. Za 2 měsíce tj. 03/2018 se bolest objevila stejná, akorát jsem měl více oteklé lýtko, byl jsem opět poslán na sono s pozitivním výsledkem HŽT v levém lýtku.

Opatření: Warfarin ( ze začátku kombinace s fraxiparine), 2x 10 mg denně ( INR mám 2-3). Okamžitě jsem přestal kouřit ( dříve denně 10-15 cigaret, někdy i několik dní bez cigarety, spíše u piva), klasickou punčochy přes den, dodržuji dietu na Vitamín K, zredukoval jsem váhu do normálního BMI, dle cévní lékařky po 3 měsících, normální procházky, jízda na kole nebo na bruslích ( bez velké fyzické zátěže, spíše rekreačně), takže tak činím, nohu sprchuji v teplé a studené. Lýtko mi však stále otéká po námaze. Když se ráno vzbudím, je stejné jako druhé bez nějakých otoků vyjma kotníku, ten je nateklejší.

05/2018 jsem byl na cévním, kdy mi lékařka sdělila, že zatím nejsou známky rekanalizace. Jak jsem uvedl beru pouze warfarin a můj dotaz hlavně spočívá, zda je pro mne lepší brát například Detralex nebo jiný lék, který by mi mohl více pomoci hlavně od otoku , či zda mám nahradit warfarin jiným lékem, který by mohl být lepší i kdybych si jej měl hradit sám. Nevím zda to se mnou můj obvodní lékař myslí dobře ale dále mi sdělil, že si mohu nohu mazat proti otoku třeba Liotonem, ale to není vůbec účinné. Mám si tedy lék vyžádat aby otok aspoň částečně ustal ? Děkuji moc za odpověď.


Děkuji mnohokrát za Vaší odpověď

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, je to ještě poměrně krátká doba, pokud byl trombus rozsáhlý, postihoval hlavní větve a to poměrně vysoko, je pravděpodobné, že se bude rozpouštět déle a často se stává, že k úplné rekanalizaci ani nedojde. Mluvíme pak o tzv. postrombotickém syndromu, podkladem vzniku je vzestup tlaku, ten vznikl následkem obstrukce odtoku krve a vede ke vzniku chronické žilní insuficience. Klasickým projevem je trvalý otok, který v pozdnějších stádiích nereaguje na polohu vleže. Často ho provází kožní hyperpigmentace, podkožní hromadění vaziva a vznik vředů. Pacient udává pak tlak a tíhu v končetinách a noční křeče. Antikoagulační léčba je účinná, INR máte v terapeutickém rozmezí, proto není nutné Warfarin měnit za jiný lék. Jako prevenci otoku můžu doporučit jednoznačně pečlivé nošení kompresních punčoch stehenních, pokud 2. kompresní třída nestačí, zkusit ještě vyšší stupeň komprese (předepisuje cévní lékař). Detralex 2-0-0 nebude na škodu. Přiměřená pohybová aktivita, zejména zapojování svalové pumpy v nohách je taky důležitá. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Zbyněk Cejnar


Dobrý den, jak píše paní doktorka Detralex můžete užívat. Na další závěru je brzy, ještě bych počkal minimálně 4 měsíce. Nyní je důležité nosit punčochy a přiměřená fyzická námaha.

Související dotazy

Křeče v lýtku
Dobrý den, je mi 15 let a poslední dobou mě trápí křeče...
Křeč v lýtku
Chtěla bych se zeptat. Dnes večer jak jsem spala, tak...
Bolest v lýtku po protažení
Dobrý den, před 2dny jsem odpočívala doma a protáhla...
Pálivá, palčivá bolest v lýtku
Dobrý den, rád bych se zeptal ohledně palčivé bolesti...
Těhotenství a bolest v lýtku
Dobry den, velmi prosim o radu. Som v 33. tyzdni tehotenstva...
Křeče v lýtku
Dobrý den, Mám problém s křečemi v levém lýtka. Sportuji...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Hyterický řev po podvečerním spaní

Dobrý den, mám 13 měsíčního syna, který prospívá dobře. Už týden mi po...

Hyzde

Dobry den, partner ma dlouhodoby probem na hyzdich. Ma sedave zamestnani. Mysleli...

Hýžďové svaly


Hýžďový sval

Dobrý den,ráda bych se zeptala na můj problém. Jsem dva měsíce po revizi v oblasti...

HŽT

Dobrý den Před týdnem jsem byla hospitalizována v nemocnici s hlubokou žilní...

HŽT

Dobry den dnes me dceri zjistily trombózou jska lecba ji ceka jak dlouho se...

HŽT - bolest, horečka

Dobrý den, V sobotu mi v nemocnici diagnostikovali trombózu LDK (lýtko). Nasadili...

HŽT a bolest

Dobrý den, byla mi zjištěna flebotrombóza dolní končetiny ( již popáté, mám...

HŽT a bolest

Dobrý mám problém s vysokým tlakem a kouřím.Dva dny zpět mě začali bolet nohy,jak...

Hžt v levé paži, trombóza se projevila po augmentaci prsou, navíc mám Leidenskou mutaci (homozygot).

Dobrý den, v květnu mi byla diagnostikována hžt v levé paži. Trombóza se projevila...

HŽT?


Chaga sibirska a poruchy srazlivosti

Mam leitenskou mutaci a dostala jsem i karticku. Chci si objednat Chagu sibirskou...

Chalasion chron.palp.sup.l.sin.

Dobrý den, byl mi diagnostikován chalasion chron., mám menší bouličku na horním...

Chalazion

Tohle je to co se mi pres noc udelalo.. Zvetsilo se mi to sice to neboli ale...

Chalazion

Dobrý den, na konci ledna jsem byl u očního lékaře s nálezem na očním víčku....

Chalazion

Dobrý den, mám 4letého vnuka a ten má chalazion. Po prodělaném zánětu spojivek...

Chalazion

S.o.s. prosím o pomoc. holčička 1 rok mela chalazia nechalo se to moc dlouho.4měsíce...

Chalazion na horním víčku


Chalazion ve spodním víčku

Dobrý den. Mojí 5leté dceři se udělal ve spodním víčku chalazion.Má ho od září,nezvěčuje...

Chalazion, zánět očního víčka

Dobrý deň, mám problém s mojim ľavým horným očným viečkom.Vytvoril sa mi tam...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Kožní potíže v oblasti třísel

Svedení kuže v tříslech Na kuži kolem třísel se mi udelaly pupínky a svědí. Nejvic...

Aplikace kyseliny hyaluronové

Dne 2. 4. 2019 jsem na doporučení praktického lékaře absolvoval aplikaci hyaluronové...

Bulka v prsu


Trnutí prstů nohou

Dobrý deň, potrebujem pomôcť s mojím problémom, tŕpnu mi prsty na oboch nohách,...

CYsta vaječníku a zpoždění menstruace


Medrol a alkohol

Dobrý den, mohu se zeptat, zda-li můžu na medrol pít s mírou alkohol? Dávky...

Důlek na čele

Dobrý den, mám na čele takový menší důlek, který je i viditelný. Je více vidět...

NAtržená uzdička


Viditelné žíly

Dobrý den. Mám na rukách viditelné žíly. Na paži už ne. Jen na ruce. Rád bych...

Curacne a olupování kůže

Dobrý den, po užívání léku Curacne se mi začala rohovatět pleť, jako kdyby...

Úzká pochva

Dobrý den, Mám už dlouho vztah a když s přítelem chceme mít pohlavní stah tak...

Co je exofyt a proč to nebylo vidět na CT?

Dobrý den, z histologického vyšetření mi byl diagnostikován spinocelulární...

Bolest, pícháním v nártu při běhu a přenesení váhy

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, už asi 4 měsíce mě bolí nárt hned na začátku...

Potíže s vnímáním, tlak v hlavě

Dobrý den, popisovaný problém se mi děje již pár let, v poslední době ale četnost...

Výtok ve 12 letech

Prosím vás, je mi 12 a od září mám výtok až do teď, prosím vás, za jak dlouho...

Anální fisura - jak si mohu pomoct sám?

Dobrý den. Již několik let mám anální fisuru. Trpěl jsem velkými zácpami a tvrdou...

Antikoncepce Menyan

Dobry den, beru antikoncepci Menyan , mam prave týdenní cyklus menstruace ale...

Nidace embrya po ET

Dobrý den, zajímalo by mě, který den embryo získané na IVF, po transferu zpět...

Puchýřky v krku

Dobrý den, tyto puchýřky v krku mám již 2 měsíce, ovšem nic mě nebolí. Nevíte...

Nález za RTG

Dobrý den. Pro bolesti ve stehně levé nohy jsem byla na RTG páteře s následujícím...

Reklama