Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

ICHDKK

Vnitřní lékařství radka 18.3.2019

jsem 3 roky po operaci břišní aorty,je mi 52 let,nemám žádná omezení,pracuji ve 12 ti hodimovém nepřetržitém provozu,beru léky atoris a anopyrin,poslední 3 roky mám cholesterol 2,0,můžu tyto léky přestat užívat a nahradit je nějakou přírodní formou,moje diagnoza kvúli které jsem byla operovaná je ichdk,děkuji za odpověd

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Ne, rozhodně bych vám vysazení léku bez konzultace s vašim ošetřujícím lékařem nedoporučovala. Vaše operace nepatří mezi banální záležitost a ICHDKK je spíše závažnější diagnoza a bohužel by se uzávěr mohl vrátit. I když v současné době máte cholesterol nízký, tak při vysazení léků by se mohl zvednout. Přírodní preparáty léčbu nenahradí. S pozdravem Dr. Janoušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená paní, doporučení naší (západní) medicíny se opírají o výsledky klinických studií, splňujících náročná kritéria (prokazuje se účinnost, superiorita vůči předchozím doporučením, bezpečnost). Současná doporučení hovoří jasně: LDL cholesterol (přičemž celkový cholesterol = zjednodušeně LDL + HDL) mají mít všichni pacienti s ICHDK pod 1,8 mmol/l, u některých pacientů je limit přísnější, sledují se i triglyceridy. Všichni pacienti mají doživotně užívat antiagregaci, nejobvyklejší je právě Anopyrin 100mg denně. Statinu se, upřímně, nezbavíte, hodnota pod 1,8 mmol/l je pro většinu lidí nepřirozená. Chápu Vás, i velká část lékařů, hlavně praktiků, toto snižování lipidemie obtížně akceptuje, navíc se jedná o limity zpřísněné v posledních nekolika letech. To znamená, pokud Vás Váš lékař takto přísně léčí, tak to znamená, že sleduje a akceptuje moderní trendy.

Vězte, že s anamnézou ICHDK jste automaticky rizikový pacient i pro ucpávání cév zásobujících srdce a mozek a léčba statinem a anopyrinem Vás chrání i třeba před mrtvicí a/nebo infarktem. Samozřejmě, že jsou na místě i jiná opatření kromě užívání léků: dieta s omezením tuků, kontroly metabolismu cukrů (abyste neměla neléčenou cukrovku), kontrola kyseliny močové v krvi (aby se včas nasadila dieta), zásadní je nekouřit!, kontroly krevního tlaku, denní příjem soli 6g, pravidelná pohybová aktivita... žádné konkrétní výživové doplňky v oficiálních doporučeních nejsou, ale samozřejmě, že přírodní cesta - hypolipidemická dieta může výrazně pomoci. Praktická rada ode mne: naučte se jíst ryby a luštěniny.

Pokud se budete schopna prokousat odborným textem, můžete najít oficiální doporučení zde:

http://www.kardio-cz.cz/data/upload/doporucene_postupy/2017/Doporucene_postupy_ESC_pro_diagnostiku_a_lecbu_onemocnni_perifernich_tepen_vypracovane_ve_spolupraci_s_European_Society_for_Vascular_Surgery_ESVS_2017.pdf

http://www.kardio-cz.cz/data/upload/doporucene_postupy/2017/Souhrn_Doporucenych_postup_ESC_EAS_pro_dg_a_lecbu_dyslipidemii_z_roku_2016.pdf

S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Závratě
Prosím, můžete mi vysvětlit tyto 2 zprávy? dolní...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

IgE vyšetření krve

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co se přesně zkoumá při vyšetření IgE, dělali...

Igelit

dobrídem mám dávat cežy plínky naden poradtemy

IGF, kortizol a návštěva dětské endokrinologie

Dobry den, memu synovi byl v 5 letech zjisten rust.hormon IGF-1 v hodnote 42,...

IgG VZV

Dobry den, jak zjistim zdali jsem mel nestovice? Nemam zdravotni dokumentaci...

IgM - bolesti ruky

- v létě snad 1 klíště - bez skvrny bez chřipkových příznaků. - v září mě...

IgM a pásový opar

Dobrý den, ovlivnuje pásový opar i výši IgM? ( při testování na toxoplasmozu) Děkuji...

Ihned po ejakulaci mám citlivý žalud

Dobry den, mam dotaz sexualniho charakteru. Postrehl jsem problem, ze ihned...

ICHDK

Dobrý den, prosím o Váš názor. Tatínek byl nedávno na cévní operaci, která...

ICHDK

Jak zabránit bolestem dolních končetin, pokud bolest trvá už 100dni? Objednání...

ICHDK

Dobrý den, mám přítele, který má ca 5 let po operaci levé cévy na stehně u třísel....

ICHS

Dobry den prosimvas mam pry predifarktovy stav a to je mi teprve 26,musim jit...

ICHS a bolest

Dobry den chtela bych se zeptat jsem dva mesice po operaci drdce mam dvojity...

ICHS a další

Dobrý den.Můj kardiolog mi natočí EKG,zeptá se jak se cítím, ale k výsledkům...

ICHS a sauna

Dobrý den, prosím o radu. Jsem 10 let po infarktu a mám 2 stenty. Mohu chodit...

ICHS DK

Pane doktore, mám dotaz. Od roku 2004 se léčím pro oblit. ATP a ADP, s těžkou...

Ichtyoza vulgaris a tetování

Dobrý den, mám ichtyozu vulgaris. Kůže je suší a nepatrně se olupuje, nemám...

Ikontinenční páska

Dobrý den, v září mi byla voperována páska proti inkontinenci. Dnes jsem byla...

Ikterické serum

Dobrý den, byla jsem na odběru krve z důvodu pravidelné kontroly osteoporózy....

Ikterické sérum

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co znamená Ikterické sérum v pozn. ve výsl....

Ikterus

Dobry den Muj přítel ma žluté bělmo a vlastně cely tělo počínaje tváři , ruce...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Dieta při mononukleóze - lze jíst čokoládu?

Dobry den,muze se pri mononukleoze aspon nejaka čokoláda občas?Nebo vyrábí se...

Zápach spermatu

Dobrý den, omlouvám se za téma, ale asi chápete, že se raději ptám takhle,...

Vaginální záněty, Streptococcus agalactiae

Dobry den, prosim o radu, jak dal lecit dlouhobe vaginalni potize zpusobene...

Bolesti břicha

Dobrý den rok a půl mě pobolívá v pravém podbřišku.Na urologii vše v pořádku,slepák...

Pindík

Dobrý den je mi 10 let myslím si že můj pindík je moc malý má asi 4cm a když...

Popraskaná kůže na stydkých pyscích

Dobrý den, jezdím na kole a mám problém s popraskanou kůžičkou na pyskách....

LS páteř

Dobrý den, bolí mě pravá strana bederní páteře a byla jsem poslána na rentgen...

Žlučník s kameny...

Dobrý den, měla bych ještě jeden dotaz ohledně žlučníku. Je mi 37, na sonu mi...

Žlučníková dieta

Dobrý den, před 2 týdny jsem absolvovala endoskopické vyjmutí žlučníkových...

Suchá předkožka

Dobrý den, předkožka mi obvykle jde bez problému přetáhnout, docela často jí...

15-ti letá prohlídka a marihuana v moči

Dobrý den. Mám velký problém. Všude na vašem webu čtu o tom že se na takovýchto...

Ztráta ejakulátu

dobrý den, je mi 55 let, nekouřím, alkohol příležitostně, běhám a jezdím...

Zvětšené LU krku

Dobrý den, ráda bych Vás požádala o radu ohledně lymfatických krčních uzlin....

Točení hlavy, závratě

Dobrý den, již asi zhruba rok mám problémy s pocitem točení hlavy a závratí....

Boule pod okem

Dobrý den, chtel jsem se zeptat: pod okem v dolním víčku mám takovou bouli doktorka...

Zasouvání varlat do podbřišku

Dobry den chcel by som sa spytat ci je to normalny stav ze varlata sa mi vecsinou...

Bílý povlak dásně

Dobrý den trošku mě bolel zub dostal jsem od známého alpu ve které byl vylouhovan...

Puchýř v krku

Dobrý den, již dva dny mě bolí v krku. Je to nepříjemný pocit zejména pri polykání....

Před rokem se my přetrhl přední křížový vaz

Dobrý den chtěl jsem se zeptat před rokem se my přetrhl přední křížový vaz na...

Světle žlutá stolice

Dobrý den, před týdnem jsem prodělala kampylobekteriozu. 5 dní jsem byla v...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.