Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Infekce a hodnoty CRP

Jana . 25.4.2014 redakce uLékaře

Dobrý den, dcera měla od neděle teplotu 38,4, stěžovala si na bolesti krku a ucha, na ORL v úterý naordinován Otobacid. V středu odpoledne teplota 39,4 celý den prospala, malátná, blouznila. Šly jsme tedy k pediatričce, ta naordiovala sirup Ospen. Mám obavy z nad užívání antibiotik a tak jsem dceři v labolatoři zaplatila CRP test, hodnota vyšla 31, antiotika jsem nenasadila a vyčkala do čtvrtka. Teplota již byla jen 38,6 a dcera byla živější, raději jsme jely ještě jednou do labolatoře, tentokrát CRP vyšlo 48. Proto jsem už antibiotika nasadila (první dávka ve čtvrtek ve 14 hodin). Dnes v pátek (24 hodin po první dávce), teplota 37,2, dcera vypadá téměř zdravě, jen trochu zarudlý krk, hraje si, chce běhat, skákat. Je možné že by antibiotikum zabralo tak rychle? Nebo to i při tak vysokém CRP mohla být virová infekce? Či bakteriální se kterou si organismus poradil sám? Byl můj postup správný? Předem mnohokrát děkuji za odpověď.

Odpovídá:

MUDr. Hana Černá


Dobrý den, Jano. Při infekcích s teplotami je rozhodující klinický stav dítěte, čili jeho obtíže a následně výsledek klinického vyšetření. Vaše lékařka nasadila antibiotika Ospen, ale nepíšete, jakou diagnozu stanovila. Ospen je penicilinové antibiotikum, kterým se nejčastěji léčí streptokoková angína. Pokud lékařka stanovila tuto diagnozu a provedla výtěr z krku před nasazením antibiotik, pak nemám proti tomuto postupu námitek. Pokud jde o hodnoty CRP, o ty se v případě nejistoty po klinickém vyšetření lze opřít. Hodnoty mezi 30-50 jsou v takzvané šedé zóně, nelze podle nich určit, co je "ještě virová" infekce a co "už bakteriální". Ve vašem případě to vypadá, že antibiotika zabrala, ale samozřejmě nelze vyloučit, že by teploty samy neklesly, ani kdybyste antibiotika nenasadila. Co se týká Vašeho postupu, o nasazení nebo nenasazení léků by měl rozhodnout lékař. Pokud Vaší praktické lékařce nevěříte, pak je zde kdykoli možnost lékaře změnit. Hezký den.

Související dotazy

Vysoké CRP
Dobrý den, prosím je hodnota CRP 374 hodně vysoká a...
CRP hodnota
Dobrý den. V pátek 22.6.2012 jsem byla nucena manželovi...
CRP 9
Dobrý den, manžel měl v srpnu 2016 vážnou autonehodu...
Zvýšené hodnoty CRP
Dobrý den, prosím o radu. Můj otec má zvýšené hodnoty...
CRP
Dobrý den, před rokem mi bylo po odběru krve na zjištění...
Zvýšená hodnota CRP
Dobry den , chtela bych se prosim zeptat mam zvseny...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Infekce

Dobrý den, je mi 21 let a ze poslední 2 měsíce se mi párkrát stalo, že jsem...

Infekce

Dobrý den,asi mam v těle nějakou infekci na kterou lekaři nemohou po ruznych...

Infekce

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně zavádějících tablet. Doteď když jsem měla...

Infekce

Dobrý den dcera 3 roky prodělala již několikátou infekci streptokokem během...

Infekce - přenos krví

Vážená paní doktorko, chtěla bych se zeptat, zda jsou některé z infekcí nebezpečných...

Infekce - Yersinie

Dobrý den.mam bolesti kloubů(lokty,zápěstí,kolena,kotníky,kyčel)Byly mi zjištěné...

Infekce ?

dobrý den,chtěla jsem se zeptat,před 3měsíci mi začlo být špatně-začalo to křečmi...

Infekce ?

Dobry den, Pred rokem jsem zjistil ze mam zarudle usti mocove trubice jen ve...

Infekce a ATB

Dobrý den, můj otec (61 let), který prodělal před několika lety těžký infarkt...

Infekce a cévní onemocnění

Dobrý den, babička má fibrilaci síní a problémy s krevním tlakem (hypertenzi)....

Infekce a klíště

Dobrý den,ve čtvrtek večer jsem si vyndal klíště hodně to bolelo ,ale k lékaři...

Infekce a kuři oko

Dobrý den. Chcem se zeptat, jestli je nebezpečné nebo nevhodné pri pohlavním...

Infekce a porucha střev

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak se projevuje infekce a porucha funkce...

Infekce a přenos krví

Vážená paní doktorko, moc děkuji za odpověď na svůj dnešní dotaz ohledně přenosu...

Infekce a Rapidnorm

Dobry den,chtel bych se zeptat mam od lekare predepsane ant Rapidnorm 3000mg...

Infekce a revmatismus

Dobrý den.Již přibližně 7 mměsícu trpím různými zdravotními problémi .Vse zacalo...

Infekce a špatná funkce štítné žlázy

Dobrý den.Mám na vás poslední dotaz.Minulý týden jsem byla u obvodního lékaře...

Infekce a těhotenství

Zdravím, mám starost o svoji dceru, která studuje pátým rokem medicínu a chtěla...

Infekce a těhotenství

Dobrý den, prosím Vás o zodpovězení dotazu týkající se infekce v souvislosti...

Infekce a těhotenství

Dobrý den, jsem v 8tt a silně jsem se nachladila (hnisava rýma, kašel, zahlenena,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

ANTIBIOTIKA A MARIHUANA


MUDr. Iva Jeleníková

Dětský lékař

Popraskany jazik


Záněty pokožky hlavy


MUDr. Jan Cee

HEPAPEDIA, s.r.o.

Bolest vnitřní strany kolene


Menstruace


Drobné krvácení z konečníku




Pupínky na bradavkách


Černý kašel


MUDr. Markéta Milnerová

Privátní zubní ordinace

Oteklé chodidlo


Boule kolem kolečníku


Jak dlouho po posledním užití herpesinu můžu konzumovat alkohol?


Diastáza břišních svalů

Dobry den, mam za sebou jiz dva porody, oba prirozenou cestou. Bohuzel mi po...

MUDr. Vilma Vaňurová

PL pro děti a dorost

Nohou


Inzerce
Poslat e-mailem
{}
Inzerce
×