Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Infekce Helicobacter pylori

Trávení Martin 6.11.2017

Dobrý den chtěl bych se optat léčím se na chronickou gastricidu s HP a zajímalo by mě několik věcí ta 1. moje celá rodina manželka a dvě děti tuto bakterii nemá viz. test ze stolice .Je to možné že bych líbáním manželky a pusinek dětí na dobrou noc atd. touto bakterii nenakazil? Za 2. Dá se ten zánět co mám tedy způsobenou HP úplně porazit? A jak to u mě a podobných pacientů vzniklo když třeba žádné jídlo nedělá potíže,jde mi o to že třeba já se chron.gastri. léčím skoro dva měsíce,po asi 3 tydnech u mě provedli test na HP se stolice nevím jak je přesný ale byl negativní,ale stále mám potíže takový tlaky v žaludku ani nevím jak to napsat tlak,bolest nevím. Rád bych se vrátil do života ale toto mě dost omezuje když jsem byl v GIT poradně doktorka řekla že to nic není asi že jsem nafouklý nebo co a ukázala na nějaký obrázek tl.střeva odkud ty problémy asi jsou žádný kontrolní vyš. na gastroskopii nic, a tak nevím jestli tedy můžu jít k jiné lekařce,klidně si to vyšetření zaplatím jsem s toho zoufalý. Moc toužím po kontrolní gastroskopii i když není příjemná chtěl bych vědět zda tu bakterii mám a jak na tom ten zánět je dodržuji přísnou ale opravdu přísnou dietu,nekouřím ani nepiju ale nevím zda ta léčba k něčemu vůbec vede ty bolesti nejsou pořád tak ob 2 dny nemohu ani posoudit zda se to lepší poněvač při uplně první bolesti odvezen do nemocnice takže když se to tak vezme tak jsem tedka na tom vlastně hůře do toho všeho hubnu jelikož s jídel co jím se ani nedá přibrat nedá nedostanu se více jak přes 1500 kilokalorii, jídelníček jsem si nechal sestavit a dodržuji ho. Stolici mám tak jednou za 4 dny a to nyprodukuji dost málo stolice a mám stím taky docela problém vše mě už dost stresuje vím že ten stres není dobrý ale už nevím jak dále chci zatít žít a né přežívat to není život toto omlouvám se trochu jsem se rozepsal těší mě a děkuji za pomoc

Odpovídá lékař:

MUDr. Klára Martoníková


Dobrý den pane Martine. Helicobacter pylori je velice rozšířená bakterie, některý organismus se mu ubrání, některý ne a Helicobacter se usídlí v jeho žaludku, takže ano, možné to je, že Vaši příbuzní Helicobactera nemají. Někdo Helicobactera v žaludku má, ale žádné obtíže ani zánět nevyvolává, jen se na něj přijde náhodně. K Vašim dalším otázkám -gastritida - zánět žaludku nemusí být způsobená jen Helicobacterem, může být způsobena špatnou živosprávou ( kouření, nepravidelná strava, přejídání, alkohol, kořeněná jídla..) překyselením žaludku..Pokud je zánět způsoben Helicobacterem, tak přeléčením Helicobactera ( dvojkombinace antibiotik a léky snižující kyselost žaludku - např Omeprazol) a dodržováním režimových opatření se zánět jistě porazit dá. Jestli tomu dobře rozumím, byl dělán kontrolní test ze stolice na Helicobactera po přeléčení, který byl negativní a test ze stolice přesný je. Nevím, kdy jste gastroskopii podstoupil, pokud někdy nedávno je zbytečené dělat vyšetření nyní znova, každé vyšetření je s určitým rizikem komplikace jak při výkonu či po výkonu. Na možnosti další Gastroskopie se nejlpépe domluvte s ošetřující gastroenteroložkou. Případně bych pátrala po jiné příčině obtíží - zda nebylo, tak bych doplnila sono břicha, se zaměřením na žlučník. Zkuste také probiotika ( např.Hylak forte). S pozdravem!

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Martine, infekce Helicobacterem pylori je přenosná, přenáší se slinami, stolicí, při špatné hygieně. U některých lidí je infekce bez příznaků, u někoho se projeví zánětem žaludku s bolestmi. Někdo se nenakazí ani po přímém kontaktu. Vzhledem k tomu, že jste byl přeléčený antibiotiky a test na Helicobactera je negativní, nemusíte se bát dalšího přenosu infekce na Vaše blízké, navíc vyšetření rodiny dopadlo dobře. Pokud užíváte blokátory protonové pumpy, pokračujte v léčbě, je možné také navýšit dávku či do léčby přidat další lék. Musíte se ale poradit s vyšetřujícím gastroenterologem, který Vám také může poradit, kdy by bylo vhodné opakovat gastroskopii, když byste se i nadále necítil dobře. Pokud trváte na novém gastroskopickém vyšetření i přesto, že Vám jej Vaši lékaři nedoporučují, můžete se pokusit vyhledat takové pracoviště, kde Vám ji udělají, nezatajujte ale výsledky dosavadních vyšetření. Gastroskopie je výkon, který může mít také své komplikace, sám o sobě není léčebný, jen diagnostický, takže je dobré zvážit poměr přínosu a rizika.

Pokud jste neměl dělané laboratorní testy na krevní obraz, jaterní testy, enzymy slinivky a další, také sono břicha, bylo by vhodné vyšetření doplnit u praktického lékaře. Pozorujte, zda Vám obtíže nevznikají po nějakém konkrétním jídle, například mléčných výrobcích, pečivu... Je možné, že máte nějakou potravinovou nesnášenlivost. Někdy se trávení (například mléčných výrobků) může přechodně zhoršit po antibiotické léčbě.

Tlak v oblasti žaludku ještě můžete pociťovat i přes léčbu, důležité je, že dodržujete dietní opatření potřebná při léčbě zánětu žaludku. Nerozumím ale tomu, proč je Váš jídelníček sestavený na tak malý příjem kalorií, pokud nechcete hubnout. Možná byste nemusel dodržovat tak přísnou dietu, zvažte konzultaci jiného dietologa, nebo si sám najděte potraviny, které Vám nedělají potíže. Také hodně pijte a jezte dostatek vlákniny, můžete si koupit i nějakou v lékárně, která by Vám nedráždila žaludek. Na nadýmání můžete zkjusit volně prodejný lék Espumissan, zkuste probiotika, doporučuji bylinkové čaje z lékárny na zklidnění žaludku. Rovněž se domnívám, že byste mohl vyzkoušet bylinný čaj, homeopatika (například Sedatif 3xd) či bylinný preparát (např. NovoPassit) na zklidnění nervů. Stres, do kterého jste se dostal, určitě škodí Vám i Vašemu žaludku.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Helicobacter pylori
Dobrý den před časem mi diagnostikovali infekci helicobacter...
Helicobacter pylori- eradikace
Dobrý den. Ráda bych věděla jak jinak na Helicobacter...
Infekce helicobacter pylori v těhotenství
Dobrý den, prosím Vás o radu. Mám občasné bolesti břicha...
Helicobacter pylori
Dobrý den, prosím o Váš názor. Moje gastroenteroložka...
Helikobakter pylori
Chci se zeptat, jestli pomáha vyléčit helicobacter...
Mám zánět žaludku, a našli mi i Helicobacter pylori
Dobrý den, už si nevím rady a tak se obrácím na vás....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Infekce dýchacích cest v těhotenství

Dobrý den Chci se zeptat, jsem na konci 32tt a již 5 den užívám antibiotika...

Infekce dýchacích cest, teploty

Dobry den,v úterý se mě chytla zimnice a dostala jsem horecku cca 40 a dusivy...

Infekce E coli?

Zdravím paní doktorko před 7 lety mi doktoři našli záňet v dolňích moč. Cestách...

Infekce E.coli

Dobrý,den.Již jsem psala.Už 4mněs.mně trápí e colli v pochvě.Vždy dostanu nějaké...

Infekce Gardnerella vaginalis

Dobry den, rad bych se zeptal, trápí me uz nekolik let žlutý výtok z močové...

Infekce Gardnerella vaginalis

Dobrý den pane doktore, Partner byl léčen Entizolem pro zjištění Gardnerelly,...

Infekce Garnerella vaginalis a Ureaplasma urealyticum

Dobrý den, mám prosím dotaz, na kterých bych ráda dostala odpověď i od jiného...

Infekce gynekologická

Dobre odpoledne. Ve středu jsem dostalq injekci na vyvolani menstruace.. mam...

Infekce gynekologická

Krásný den, chtěla bych se s Vámi poradit. Mám ženské problémy a nevím, zda-li...

Infekce HCD

Již asi 10 let trpím na opakující se problém s horními dýchacími cestami a to...

Infekce Helicobacter pylori

Na gastroskopiji mi našli Helocobater pyroli nasazena lečba dvoji baleni Klacid,Duomox...

Infekce helicobacter pylori v těhotenství

Dobrý den, prosím Vás o radu. Mám občasné bolesti břicha - vždy po jídle a reflux....

Infekce helicobakteru pylori

Dobrý den, paní doktorko, před třema roky-v 47lety, jsem prodělala zánět jícnu,gastroskopické...

Infekce Helikobakterem

Dobry vecer, chcela by som Vas poprosit o radu, planujeme s manzelom dalsie...

Infekce hemofilem. Časté záněty močových cest

Dobry den, pred tremi tydny mne zacalo palit na prudusnici a pote silna bolest...

Infekce hemophilová

Dobrý den, jsem v 10 tt a mám zánět středouší. Byl mi zjištěn haemophilus...

Infekce herpes simplex

Dobrý den, mám 3měsíčního syna a žijeme v Asii. Přes noc se mi utvořil opar...

Infekce herpes- opar na vagině a možnost opakování

Dobrý den můžete mi prosím poradit.. Manželka měla před rokem.. Herpes-opar...

Infekce HIV

Dobrý den, mé jméno je Jiří. Chtěl jsem se zeptat. Před 4 dny jsem měl nechráněný...

Infekce HIV

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se může jednat o nákazu HIV, když jsem...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zápach z pochvy po sexu

Zdravím, už asi rok mám problém se zápachem z pochvy. Nejsem špindíra, myji...

Fascikulce

: Dobrý den Trápí mě záškuby v hraně dlaní ze začátku to bylo jen občas na...

Bolest bederní páteře, brnění DK

: Dobrý den, píši jménem maminky ( 73 let)s jejím svolením ( nemá IT možnosti)....

Pichlavá, mravenčitá bolest a tlak v kolenech a menších kloubech

Dobrý den, je mi 20 let,chodím do posilovny- nepravidelně asi 3/4 roku.Před...

EKG křivky

: Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda křivky na ekg jsou v pořádku? Moc děkuji,...

Bolest břicha na pravém boku a průjem


Uzliny ve střevech, bolest břicha

Dobrý den, syna (bude mu za měsíc 7let) bolí již od ledna břicho v okolí pupku,...

Porucha ejakulace při užívání antidepresiv

: Dobrý večer. S přítelem jsme spolu něco přes rok. Celou tu dobu nám sexuální...

Puchýřky na ruce

Dobry den, chtela jsem se zeptat uz treti den mam na dvou prstech a na dlani...

Stav po úrazu kotníku

Dobrý den, Minulé pondělí jsem si špatným došlapem při běhu způsobila výron...

Mikroadenom hypofýzy

: Dobrý den, prosím o radu. Na MR mozku mi byl nalezen mikroadenom levé části...

Stav po přeléčení genitálního oparu

: Dobrý den, Jsem cca 3 dny po dobrání léků Herpesin na genitální opar, který...

Útvar na kořenu jazyka

Dobrý den, chtěl bych se vás zeptat, zrovna jsem se podival do zrcadla a videl...

Otoky kolem kotníků a bolest


Utrogestan a menstruace

Dobrý den, 11DC proběhlo IUI a 17DC jsem začala užívat utrogestan 3xdenně....

Anopyrin a Stacyl

Dobrý den,prosím,je možné nahradit lék Anopyrin lékem Stacyl? Obsah je u obou...

Bolest ruky po odběru krve

Dobrý den, v Pondělí jsem byl na odběru krve. Při v Pichu jehly do levé ruky,...

Těžká životní situace

: Slyším to všude, ale zatím se tomu branim .. nemyslím si ale že to takhle...

Úzkostná porucha, nutkavé myšlenky, závratě, rezignace


Celotělové svědění

: Dobry den,prosim o konzultaci meho problemu.V srpnu ( od20.postipani sametkou...

Reklama
Zavřít