Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Infekční průjem při cestování

Líba . 12.1.2015 redakce uLékaře

Jsem v zahraničí (v sev.Africe) a dostala jsem náhle infekční průjem.Byl provázen zimnicí, která se střídala s horečkou a velmi bolestivými křečemi v břiše a zeleným, zcela tekutým průjmem. Po pár dnech hladovění a pouze paralenu se nic nezměnilo, takže jsem požádala o antibiotika v lékárně. Doporučili mi cifloxine 250 mg, po dalších dvou dnech křeče ustaly i průjem ustal. Nyní mne však dost bolí hlava, mám závratě a nemohu sníst víc než pár soust suché rýže, jinak se menší křeče znovu objevují (patrně po ATB?). Mohu přestat brát ATB, možná že nebyla potřeba? Nebo je radíte i přes tyto komplikace dobrat (mám ještě na tři dny - 2xdenně)? Našla jsem v lékárničce Endiaron, bylo by vhodnější brát v tomto případě, pomohl by i proti horečce, zimnici a křečím? Bohužel ercefuryl s sebou nemám. Jsem v této zemi již po několikáté na delší dobu, jsem zbyklá na místní jídla. Párkrát jsem měla obyčejný průjem, tohle však bylo něco jiného. Místní lidé mi říkali, že tu řádí chřipka, je možné, že by mé problémy byly virového původu? A v tom případě by byla ATB zbytečné? Děkuji předem za rychlé zodpovězení dotazu.

Odpovídá:

MUDr. Jana Moravcová


Líbo, není správné ihned nasadit naslepo antibiotika, která mohou průjem ještě zhoršit díky možnosti vzniku klostridiové enterokolitidy. Na místě je při přetrvávání obtíží provést kultivační a parazitologické vyšetření stolice. V případě průkazu infekčního agens pak nasadit příslušnou léčbu. Samozřejmě je také možný virový původ průjmu. Obraťte se prosím na nejbližší nemocnici, která je schopna uvedená vyšetření provést. Nadále dodržujte průjmovou dietu, hodně pijte tekutiny (neslazený čaj, čistou vodu bez bublinek), můžete užívat laktobacily (zakoupíte v lékárně) na normalizaci střevní flóry.

Související dotazy

Infekční průjem
Dobrý den. Jen se chci zeptat. Ráno 31.12 jsem se vzbudil...
Infekční mononukleosa
Dobrý den, letos v létě jsem prodělala mononukleózu....
Infekční mononukleóza
Dobrý den, mám dotaz na infekční mononukleózu. Konkretně...
Průjem
Dobrý den, již 3. den mě trápí průjem, první dva dny...
Infekční mononukleóza
Dobrý den, je mi 22 let, po dvou týdnech horeček, napuchlého...
Infekční zdravý nosič mononukleózy
Dobrý den, mám strach, že jsem infekční zdravý nosič...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Infekční mononukleoza a solárium

Dobrý den, od 5.2.2017 mám mononukleózu, chtěla bych se zeptat, jestli můžu...

Infekční mononukleoza a zvýšené jaterní testy

Dobrý den, je mi 22 let, předevčírem mi zjistili infekční mononukleózu, (týden...

Infekční mononukleoza u syna

Dobrý den paní doktorko, mému synovi byla diagnostikována infekční mononukleoza...

Infekční mononukleóza?

Dobrý den, mám bolesti hlavy, rýmu a slabé svaly. Bojím se tedy že bych mohl...

Infekční mononukleozu

Dobrý den, mám jeden dotaz. Máme 5 měsíčního syna. Přítelkyně má sestru, která...

Infekční mononukloesa

Dobrý den, Před měsícem sem měl typické příznaky mononukleozy(jako angina,...

Infekční onemocnění?

Dobrý den, před třemi týdny jsem měla angínu (údajně) léčenou antibiotiky....

Infekční onemocnění?

Dobrý den, už nevím kam se obrátit, protože mi přijde, že si mě lékaři přehazují...

Infekční pacientka-vhodnost pobytu na společném pokoji v rehabilitačním zařízení

Dobrý den, měl bych následující dotaz. Mámě (73 let) byla před týdnem provedena...

Infekční průjem

Dobrý den. Jen se chci zeptat. Ráno 31.12 jsem se vzbudil a měl jsem průjem...

Infekční reakce v intimních partiích

Dobrý den, před dvěma dny se mi v intimních partiích objevili pupínky nebo bradavičky...

Infekční zánět mozkových blan

Dobrý den, chtěla bych se informovat má kolegyně byla u mě na návštěvě ten den...

Infekční zátěž - antibiotika

Dobrý den, v březnu 2013 jsem se léčila s borrelií a chlamyidií pneumoniae u...

Infekční zdravý nosič mononukleózy

Dobrý den, mám strach, že jsem infekční zdravý nosič mononukleózy a rád bych...

Infekčnost anginy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak dlouho po zahájení léčby antibiotiky...

Infekčnost chřipky

Dobrý den paní Doktorko, nedávno sem se vás ptala ohledně chřipky a nachlazení...

Infekčnost po nákaze rotavirem

Dobrý den.Chci se zeptat. jak dlouho je infekční člověk po prodělání infekce...

Infekčnost při mononukleóze

Dobrý den, prodělal jsem mononukleózu, po necelých 3 týdnech diety jsem už v...

Infekčnost při mononukleóze

Dobrý den, prodělal jsem mononukleózu, po necelých 3 týdnech diety jsem už...

Infekčnost spálové angíny

Dobrý den, mám dotaz. Moje sestra má dceru, která má spálovou angínu, má ji...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Málo častý sex

Dobrý den, začínám už být velice deprimovaná. Mám čtyři měsíce po svatbě. Je...

CLOTRIMAZOL AL 100

Dobrý den. Byla jsem u gynekologa s problémem mykozy která se u mě objevila....

Rozestouplé břišní svaly po porodu

Dobrý den, jsme 14 dní po porodu a mám rozestouplé břišní svly na pupkem. Již...

ATB a slunce


Nejspíše svalová křeč

Dobrý den, už několik let mívám bolesti v brisni cásti pod levým žebrem. Bolest...

Svědění konečníku


Prodloužení braní antikoncepce

Dobrý den, jsem na dovolené v Chorvatsku a dobírám platíčko antikoncepce Jeanine....

Lexaurin

Vcera sem pozila alkohol muzu si dnes vzit lexaurin? Dekuji

Časové rozmení dvou interrupcí

Dobrý den. Pred 4 mesici sem prodělala chirurgickou interupci na vlastní žádost....

Lehce zvýšená teplota


Antikoncepce a menstruace

Dobrý den, mám takový problém. Užívám HA stejně dlouho, jako menstruuji, což...

Palpitace

Dobrý den Je mi 23 let, aktivně cvičím, nekouřím, nepiju, a jím více méně zdravě,...

Mžitky před očima

Dobrý den delší dobu mívám mžitky před očima tak třikrát za den se mi zatočí...

Atrofie mozku a příčina


Akutní zánět horních a dolních cest dýchacích

Dobrý den, už 2. den beru antibiotika Fromilid 500 s 30 tobolkami a na odkašlávání...

Rizikovost operace karp.tunelu


Bolest kolene

Zdravím, už asi 3tím týdnem u mne dochází ke zvláštní bolesti v oblasti (přímo...

Vyndavání klíštěte

Dobrý den, jsem synovi vindaval​ klíště na břichu a mám strach jelikož mi tam...

Lichen sclerosus

Dobrý den!Po odebrání vzorku tkáně z oblasti vulvy mi byl diagnostikován Lichen...

Demence

Dobry den chtela bych se zeptat msm maminku 79 let ji je á zapomina kam co dala...

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×