Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Interpretace CT AG plic

Plíce, dýchání MIroslav 28.2.2020

Dobrý večer,
prosím o vysvětlení maminky nálezu na CTAG plic pro podezření na plicní embolii, které se nakonec z tohoto vyšetření vyloučilo, ale měl bych otázku kde objevili ten lipom, na plicích? A může to mít souvislost s kašlem a dušností?
A léčí se to nějak?
Dále se píše o hraniční tr.pulmonalis, znamená to něco?

děkuji za odpovědi

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den pane Miroslave.
Děkujeme za Váš dotaz. Lipom se nachází v dutině hrudní v úhlu mezi srdcem a bránící, tj. není na plících, ale vede k útlaku. Ovšem nemyslím si, že způsobuje dechové obtíže. Hraniční šíře tr. pulmonalis může být nepodstatný nález, který nemá žádnou příčinu. K rozšíření, ale může vést plícní a srdeční onemocnění. Bez znalosti potíží, možnosti vyšetření a znalosti výsledků dalších vyšetření se nelze vyjádřit, zda hraniční šíře tr. pulmonalis něčemu nasvědčuje. Váš dotaz předám specialistovi k odbornému vyjádření. Přeji hodně štěstí.

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážený pane Miroslave,
lipom bude pravděpodobně vycházet z tukových buněk, které tvoří tukové lůžko pro srdce. Není popsáno, že by útvar dle CT obrazu utlačoval dýchací cesty, drobná atelektáza (nevzdušnost) přilehlé oblasti je sice vlivem přítomnosti lipomu, ale nebude mít klinický význam. Nicméně pokud je paní dušná a/nebo trpí kašlem, bude možná právě proto směřovaná na spirometrické vyšetření, kde se případná obstrukce v dýchacích cestách, je-li významná, diagnostikuje. Podobnou informaci, zda je nějaká část plic vyřazena z ventilační funkce, podá i scintigrafie plic. Není potřeba provádět hned obojí, stačí jedno z uvedených vyšetření. Lipom není potřeba moc řešit, ale je na zvážení sledování na plicním, aby se v případě, že by se lipom zvětšoval, tato tendence zachytila dřív, než bude činit klinické obtíže (dušnost), sledování by bylo rentgenem a ev. spirometricky v pravidelných časových intervalech. Hraniční truncus pulmonalis je popisován poměrně často. Může být přítomen následkem chronických plicních onemocnění nebo chlopenních vad srdce, ale sama o sobě tato informace neznamená nic, může být i u zdravých lidí - v neposlední řadě je toto hodnoceno člověkem a zatíženo statistickou chybou měření a hodnocení. Paní je zjevně rozvyšetřována na plicním, již má prokázaný sy spánkové apnoe, to je samozřejmě dobrá cesta. Kašel a dušnost obecně mohou mít i příčinu kardiální (od srdce), navíc lidé se syndromem spánkové apnoe mívají zvýšené kardiovaskulární riziko, bylo by proto vhodné i základní kardiologické vyšetření (předpokládám, že nejzákladnější příčina - akutní infekce dých. cest - byla vyloučena). S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Výsledek CT plic
dobry den byl jsem na vysetreni CT plic neco tam nasli...
CT plic
Dobry den, Potřebovala bych vysvětlit nález z CT...
Cysta plic
Na CT plic se zobrazil nález - ložisko S 10 L plíce...
Nález na CT
Dobrý den, v 5/16 jsem absolvovala CT břicha kvůli...
CT plic
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, byla jsem na CT...
CT plic
Dobrý den, při vstupní zdravotní prohlídce do nového...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Intermitentníí vyrážka

Muze se u pripadne infekce virem hiv ci v prubehu pripadne infekce virem objevit...

Interna

dobrý den,mám zápal plic,druhé antibiotika,amoksiklav1g po 12hodinách,mám málo...

Interne problemy s koncentraciu, dlho pretrvavajuce

Dobry den, som velmi rad, ze taketo centrum poradenstva funguje. Moj problem...

Interní praxe

Dobrý den, jsem medik a dělám interní praxi. Dnes mě pan doktor požádal o...

Interní vyšetření

Dobrý den,před několika dny jsem se Vás ptala na příčinu rychlého padání vlasů.Děkuji...

Interní vyšetření

Dobrý den, chtěla bych objasnit svoji interní zprávu. OBJ: Dýchání alveol.,...

Interní vyšetření

dobrý den,již jste mi jednou odpověděla ,že bych měla jít na interní vyšetření...

Interpratace rentgenového vyšetření

Dobrý den, dovoluji si Vás požádat o vysvětlení mého nálezu z RTG a možný další...

Interpratace výsledků gastroskopie

Dobrý den,chci se zeptat na nález gastroskopie prosím... Jícen:Stěna elastická,slizniceklidná,nedomykavost...

Interpretace BERA

Dobrý den, byli jsme se synem 5,5mesice na Orl vyšetření Bera. Bohužel na levém...

Interpretace CT vyšetření

Dobrý den, chtěla bych požádat o konzultaci výsledku CT s tímto nálezem: závěr...

Interpretace CT vyšetření

Dobrý den, byla jsem na CT mozku a byl mě zjištěn tento nález. Moje paní doktorka...

Interpretace CT vyšetření

Prosím o laický překlad, vysvětlení lékařského závěru z CT vyšetření: Lehké...

Interpretace CT vyšetření slinivky

Dobrý den, co prosím Vás znamená: Slinivka je ohraničená?, bez expanze, není...

Interpretace cytologie

Dobrý den, můžete mi to vysvetlit? DNA high-risk HPV pozitivni HR HPV: pozitivni...

Interpretace cytologie

Dobrý den, dnes jsem byla na gynekologii a mám špatné citologicke výsledky....

Interpretace ECHO

Dobrý den, v lednu - únoru 2019 jsem „onemocněl” - z diagnostického závěru...

Interpretace EKG

Dobrý den, mohla bych poprosit o vyhodnocení přiloženého EKG? Vůbec tomu jako...

Interpretace EKG

Dobrý den, mohu poprosit o popis ekg. Můj obvodní lékař mě to nějak nechce...

Interpretace EKG

Dobrý den , prosím o zhodnocení výsledku z vyšetření EKG . Měla jsem vždy napsané...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

MĚŘENÍ REKTÁLNÍ TEPLOTY

MĚŘENÍ RECTÁLNÍ TEPLOTY Chtěla bych se informovat, při měření rektální teploty...

Prednison

dobry den mam RS a byl mi ted předepsan prednison. Muj problem spočívá v zavodnování...

Chronická hepatální léze

Je sledovaná na chron. hepatální lézi neinf. etiol,hemochromatoza H63d, kterou...

Bílé hrudky v pochvě

Dobrý den, v pochvě mám bílé hrudky a svědí ale výtok nemám a ani nesvědí pořád...

Atrofie zrakového nervu

Dobrý den, před nedávnem jsem navštívila očního lékaře v rámci klasické preventivní...

Úzkosti, nechutenství, deprese

Dobrý den, již několik dnů mám pocity na zvracení, spím i 9 hodin a i tak se...

Narovnání zakřivení penisu


Bolesti po postinoru

Dobrý den, před šestnácti dny jsem použila postinor. Další tři dny po postinoru...

Syfilis

Syfilis: Dobrý den, je tedy pravdou, že když člověk bere antibiotika,...

Epitelie v moči

DOBRÝ DEN,DNE 18.3.2017 JSEM MĚLA AUTONEHODU,KDY DO ME DRUHE AUTO VRAZILO...

Svědění klitorisu

Dobry Den. Uz druhy den me trapi silne svedeni klitorisu a okoli. V pochve...

Fibroadenom

Dobry den, je mi 44 let. Rada bych znala vas nazor na tento nalezz utz prsu....

Křeče v prstech na rukách

Několikrát se mi stalo,že jsem se v noci vzbudila kvlůli křečím nebo brnění...

Dlouhé tlusté střevo

Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala na můj problém. Je mi 21 let a již 5 let...

Zánět zevního zvukovodu, Candida

Dobrý den.prosím v roce 2014 mi při mytí hlavy natekla voda do uší.postupně...

Bolest všech zubů

Dobrý den, již týden leží v teplotách a s antibiotiky. V posledních 2/3 dnech...

Trápí mne bolest břicha konkrétně nadbříšek jako žaludek


Otok pod okem

Dobrý deň, rada by som sa opýtala. Pred Vianocami mi opuchla pravá časť pod...

Strach z nákazy HIV

Dobrý den, asi před 3 týdny jsem měla nezraněny pohlavní styk, dostála jsem...

Sustanon a Concor


Reklama