Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Intolerance vitamínu D

Doplňky stravy Pavel 3.11.2020

Zdravím, chtěl jsem si v souvislosti se současnou pandemií zkontrolovat hladinu vitamínu D, popřípadě ho doplnit. Poměrně drahý test v laboratoři mi ukázal hladinu 88 nmol/l, což je sice ještě v normě, ale optimální rozsah se uvádí 120-200 (někde uvádějí až 250) nmol/l.

Problém je v tom, že když jsem si zakoupil přípravek s 2000 IU tohoto vitamínu, který jsem jedl každý den po obědě, začlo mi být těžko a dokonce jsem měl občasné nepravidelnosti srdečního rytmu. Tedy mi bylo z toho silně těžko na srdce. Objevilo se to už za dva dny, tedy po dvou dávkách. Jakmile jsem ho jíst přestal, hned to dalo pokoj, když jsem pak opět začal, vrátilo se to. Tedy jsem si jist, že to vyvolával vitamín D. Stejné problémy jsem měl před pár měsíci i po kapslích omega3 (které zřejmě D také obsahují), které jsem také musel přestat jíst a problémy ustaly. Když si vezmu obvyklou denní dávku vit. D 400 IU, například v multivitamínech Centrum A-Z, tak nic nepozoruji, ale co jsem se dočetl, tato dávka nestačí na zvýšení hladiny vitamínu, je to sotva na udržení stávající hladiny, hlavně teď před zimou.

Jediné, na co mám podezření (resp. jediná věc, co se mi podařila v literatuře dohledat), že by u mne snad vlivem nedostatku vitamínu K mohla nastávat vysoká hladina vápníku v krvi, která by mohla způsobovat uvedené problémy. Ale možná se jedná o zcela jiný problém. Nevím, zda to souvisí, ale po úrazu (pohmožděniny celého těla, zlomený bederní obratel, zlomená sanice a lícní kost) před dvěma lety mne při předklonu bolí dotek žeber v oblasti levé ledviny (při normálním stoji to nebolí), ale sono ledvin nic neobjevilo, nicméně mám lehce sníženou funkci (MDRD 1,20 eGF, Kreatinin 1,31). Také jsem byl na EKG, echo, kromě zvýšeného tepu (spánek 65, sed v klidu 80-85, někdy i 90) nebylo nic nalezeno. S ničím se jinak neléčím, tlak mám průměrně 130/85, cukrovku nemám. Běžný krevní obraz byl v normě - ale je pravdou, že hladiny vápníku v krvi mi nikdy měřeny nebyly. Ještě snad dodám, že po tom úrazu trpím poměrně častými migrénami a také trpím po tom úrazu všelijakými alergickými reakcemi, které jsem před úrazem vůbec neměl, například na různá jídla, masti, kontaktní čočky. Bylo mi v této souvislosti diagnostikováno poškození střev vlivem velkého množství antibiotik, podaných po úrazu, kdy se mi nezpracovává dobře histamin. Negeneruje se vitamín K částečně také bakteriemi ve střevě? Že by to mohlo souviset.

Prosím poraďte, co by mohlo způsobovat uvedené, nesetkal jsem se s nikým, komu by konzumace vitamínu D (zkoušel jsem doplňky od různých firem) způsobovala poruchy rytmu a nevolnosti. Jinak na žádné arytmie netrpím. Nevím, na jaké vyšetření se zaměřit, popřípadě na koho se obrátit.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jindřich Cícha

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Ordinace praktického lékaře - Jistebnice

Dobrý den Pavle,

začnu poněkud obecně. Chronický nadbytek vitamínu D může opravdu způsobit poškození srdce a ledvin v důsledku zvýšené hladiny vápníku v krvi (dochází pak k "zvápenatění" uvedených orgánů). Vitamín K hraje primárně důležitou roli v tvorbě koagulačních faktorů a tedy v krvácivosti. V tomto procesu se účastní vazby vápníku z krve. Střevní bakterie produkují hojné množství tohoto vitamínu, nicméně jeho využitelnost je sporná. Stejně tak jako jeho role v metabolismu vápníku. Zaměřil bych se tedy primárně na vitamín D a vápník.
U Vás by po podání vitamínu D mohlo teoreticky docházet k přechodně zvýšené hladině vápníku a tím i k srdeční arytmii a nevolnosti. V prvé řadě bych tedy doporučil kontrolu hladiny vápníku a fosforu v krvi cestou praktického lékaře. Dle výsledku bych pak volil další postup - endokrinologie atd. Pokud Vám preparáty s vyšším obsahem vitamínu D nedělají dobře, neužívejte je. Na rozdíl od jiných vitamínů (B,C) zde hrozí předávkování s výše uvedenými následky. K dotazu se vyjádří i specialista.

S pozdravem, J. Cícha

Odpovídá lékař:

Mgr. Tereza Rogalewiczová

Specializace: Fyzioterapie, Nutriční poradenství Pracoviště: Centrum pohybové medicíny Pavla Koláře

Dobrý den, pane Pavle,
pan doktor již zmínil vše zásadní a potřebné. Při Vašich hodnotách vitamínu D bych podobnou reakci na jeho doplňování úplně neočekávala, ale vyloučit samozřejmě nelze nic. Pokud jste měl opravdu arytmii, odběry krve cestou praktického lékaře, jak je uvedeno v předešlé odpovědi, mohou vnést do problému trochu světla. Cestou dalšího specialisty se možné dostanete na nižší dávky pro doplňování vit. D, ale to je již v kompetenci lékaře a nepatří to do mé gesce.
Zdravím Vás srdečně a přeji mnoho zdraví a zdaru.

Související dotazy

Nedostatek vitamínu D bolest
Dobrý den, může nedostatek vitamínu D způsobit bolest...
Nedostatek vitamínu D
Dobrý den, chtěl bych se poradit ohledně nedostatku...
Dávkování vitamínu D
Co vás trápí, jak dlouho problém trvá, berete nějaké...
Hodnoty vitamínu D v krvi - číslo bylo 45
Dobrý den, koncem listopadu jsem si nechal změřit hodnoty...
Elevace d-dimerů po operaci
Dobrý den, 23.3. jsem prodělala plastiku LCA, 4.4....
Vitamin D
Téměř rok užívám Calciferol injekce ( 1x měsíčně) ....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Intolerance na kravské mléko

Dobrý den paní doktorko,prosím Vás tímto o radu .Dceři bylo dle krevních odběrů...

Intolerance na laktózu a slabě lepek

Dobrý den, prosím o radu - mám dlouhodobě problémy s nadměrnou plynatostí, vlastně...

Intolerance na lepek a mléko

Dobry den, nedavno mi lekari zjistili intoleranci na lepek a mleko. Je to pro...

Intolerance nebo alergie na kravské mléko

Dobrý den, při imunologickém vyšetření mi byly zjišťeny následující hodnoty:...

Intolerance polysacharidů

Vážený pane doktore, 6 měsíců mne trápí kruté bolesti zad a také částečně břicha...

Intolerance potravin

Dobrý den, už přibližně 2 roky mám problém se žaludkem. Nemůžu sníst cokoli...

Intolerance potravin

Dobry den, na jare v roce 2019 me nejspise postihnul zlucnikovy zachvat. (Nepotvrzeno...

Intolerance potravin a eliminačně provokační test

Dobrý den, dlouhodobě mám problémy se zažíváním, po jídle mě bolí břicho a...

Intolerance potravin KB, svědění

Zdravím! Mám vyšetření na intoleranci potravin KB a IGG pozitivní a prosím tímto...

Intolerance vajec

Dobrý den, poslední dobou jsem zaznamenal velkou intolerancí po konzumaci...

Intolerance,zanet

dobry den ,pani doktorko,prosim vas,porad te mi,po dvou a pul letech meho trapeni(hypochondr)...

Intolerante

Dobrý den, rád bych se zeptal.. poslední roky, kdy sem začal konzumovat více...

Intolerantní pleť+sluníčko

Dobrý den.Mám velmi intolerantni pleť a ani kožní lékařka ani alergoložka mi...

Intoxikace

Zdravím, potřebuji radu nebo aspoň určit co mi je. K doktorovi moc nechci..O...

Intoxikace

Dobrý den, dovoluji si na Vás obrátit s následujícím problémem ke konzultaci Žijeme...

Intoxikace Ibalginem

Dobrý den, mam dotaz kamarádka který je 20 let je silnějších postavy. A spolikala...

Intoxikace léky

Dobrý den, po psychických problémech jsem si vzala 12 prášku něco na způsob...

Intoxikace marihuany a stav po ní

Dobrý den, V pátek okolo jedné hodiny jsem vykouřil ani né polovinu jointa....

Intoxikace naftou

Dobrý den. V pátek ráno jsem si v práci omylem lokl nafty. Měl jsem jí plnou...

Intoxikace nikotinem

Dobry den, prijde mi, ze mam posledni dobou neco se srdcem. Mam pocit, ze mi...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Ječné zrno

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Moje babička má nad pravým okem u obočí maličkou...

Časté močení

Dobrý den. Tak před 8 lety jsem měl poprvé zanět močové trubice po užití pervitinu....

Světlá stolice, kručení v břiše


Kožní výrustky kolem konečníku

Dobrý den. Mám truchu citlivý dotaz. U konečníku se mi zhruba před 2 měsíci...

Výrůstek na nártu

Dobry den.. uz delsi dobu pozoruji muj asi vyrustek na noze a myslim si ze se...

Výrůstky kolem konečníku

Dobrý den, před pár lety jsem si všimla při sprchování, že mám kolem konečníku...

Nárok na částečný invalidní důchod po operaci krční páteře

Dobrý den, měla bych dotaz, zda mám nárok na částečný inv. důchod po operaci...

Streptokok v krku po 3 antibiotikách

Streptokok v krku po 3 antibiotikách. Dobrý den, manželka od 04/2017 marodí...

Křik ze spaní, noční můry

Dobrý den, již nějakou dobu se mi zdají nepříjemné sny, každý večer je to horší,...

Nadměrné slinění

Dobrý den.Mám dotaz.Poslední pul rok v noci silně sliním je mi padesát let a...

Aplikace Fraxiparinu po operaci

Dobrý den, jsem 7 dní po operaci litkoveho svalu. Měl jsem tam veliký hematom...

Narůžovělý výtok

Dobrý den, chci se zeptat jestli se plašit nebo ne. Jsem ve 27.tt a včera...

Nateklé bolestivé klouby na prstech

Dobrý den, již měsíc u mě přetrvávají problémy s klouby na prstech rukou. vytvářejí...

Nízká hladina kyseliny močové a HDL

Dobrý den, byla mi stanovena nízká hladina kyseliny močové v krvi - 91 a zároveň...

Výhřez krční ploténky

Dobrý den 22.4 mi byla udělána MR:degenerativní změny disku c5/6,dorzomediální...

Tlaky na levé straně žeber

Dobrý den,již delší dobu (zhruba 4 týdny)mám tlaky(mírné bolesti) na levé straně...

Bolest jazyka


Červené pupínky

Mám dotaz ....asi tak před měsícem se mi na pravem i levém rameni udělali červené...

Bolest po konizaci čípku

Dobrý den.Jsem po konizaci děložního čípku asi 10 den. První dva dny jsem odpočívala...

Miniaturní bulka (1mm)

Dobrý den, mezi varletem a nadvarletem jsem si nahmatal miniaturní bulku (1mm),...

Reklama