Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Intoxikace,alfotoxiny

Jiný problém Zuzana . 17.2.2013

Dobrý den, Prosím Vás o zodpovězení dotazu týkající se aflatoxinů.Zajímalo by mě, jak je možné rozpoznat plíseň třeba v arašídech, jiných ořeších apod., případně, zda po konzumaci kontaminované potraviny má člověk nějaké zdravotní problémy a pokud ano, jak je možné se „ozdravit“, resp. co následně udělat. A stačí jednorázové požití kontaminované potraviny k poškození jater? Popřípadě kdy dojít na jaterní testy,aby měl člověk jistotu, že se nic nestalo?Omlouvám se za značné množství otázek, ale nikde jsem o tom nic nevyčetla. S pozdravem, Zuzana

Odpovídá:

Mgr. Martina Ševčíková

Specializace: Nutriční poradenství Pracoviště: Nutriční poradna Obezitologická ambulance MUDr. Robina Urbánka, Zlín

Dobrý den Zuzano, pokud na arašídech nebo jiných oříšcích není viditelná plíseň, tak napadené oříšky nemůžete rozeznat. Stejně jako u ostatních potravin platí, že pokud je na nich viditelná plíseň, tak by se měly celé vyhodit! Do ČR dovážené pistácie a arašídy jsou kontrolovány Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí. A jsou do oběhu uvedeny až poté, co je potvrzena zdravotní nezávadnost příslušné šarže. Při nákupu oříšku se dívejte na datum balení a datum minimální trvanlivosti. Pokud se blíží datum minimální trvanlivosti, mohlo dojít ke zhoršení senzorických vlastností oříšků a zkracuje se také doba, po kterou je můžete doma bezpečně uschovávat. Při nákupu ořechů ve skořápce kontrolujte celistvost skořápky. Jednorázová konzumace potraviny s určitým množstvím aflatoxinů nevyvolá žádné příznaky. Zda dojde k poškození jater po jednorázové konzumaci potraviny s aflatoxiny nevím, bude záležet i na dávce aflatoxinu. Při dlouhodobé konzumaci potravin s aflatoxiny se může objevit ztráta chuti, nechtěné zhubnutí... Může dojít k poškození jaterních buněk, aflatoxiny také podporují vznik karcinomů. Pokud máte podezření, že jste zkonzumovala potravinu kontaminovanou aflatoxiny, obraťte se na svého lékaře.

Související dotazy

MUDr. Tonička Holušová
Praktický lékař stomatolog
Intoxikace potravinami
Dobry den pritel byl v praci a snedla nejaky spatny...
Intoxikace Ibalginem
Dobrý den, mam dotaz kamarádka který je 20 let je silnějších...
Intoxikace marihuany a stav po ní
Dobrý den, V pátek okolo jedné hodiny jsem vykouřil...
Intoxikace oxidem uhelnatým
Dobrý deň, naša 11ročná(43Kg) dcéra bola vraj otrávena...
Myoglobin
V důsledku léčby lékem Ezetrol mám již přes 4 měsíce...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Intolerance,zanet

dobry den ,pani doktorko,prosim vas,porad te mi,po dvou a pul letech meho trapeni(hypochondr)...

Intolerante

Dobrý den, rád bych se zeptal.. poslední roky, kdy sem začal konzumovat více...

Intolerantní pleť+sluníčko

Dobrý den.Mám velmi intolerantni pleť a ani kožní lékařka ani alergoložka mi...

Intoxikace

Dobrý den, dovoluji si na Vás obrátit s následujícím problémem ke konzultaci Žijeme...

Intoxikace

Zdravím, potřebuji radu nebo aspoň určit co mi je. K doktorovi moc nechci..O...

Intoxikace Ibalginem

Dobrý den, mam dotaz kamarádka který je 20 let je silnějších postavy. A spolikala...

Intoxikace léky

Dobrý den, po psychických problémech jsem si vzala 12 prášku něco na způsob...

Intoxikace marihuany a stav po ní

Dobrý den, V pátek okolo jedné hodiny jsem vykouřil ani né polovinu jointa....

Intoxikace oxidem uhelnatým

Dobrý deň, naša 11ročná(43Kg) dcéra bola vraj otrávena oxidom uhelnatým, mala...

Intoxikace potravinami

Dobry den pritel byl v praci a snedla nejaky spatny steak a parky. Rozklepal...

Intraartikulární kys. hyaluronová do hlezenního kloubu po úrazu

Dobrý den, jsem asi půl roku po distorzi kotníku (nespecifikované poranění vnějších...

Intraartikulární zlomenina kloubu na palci nohy

Dobry večer, V nedeli 9.3.během dopoledne mi zničehonic otekl palec pravé...

Intracerebrální krvácení

Dobrý den, 9měsíční syn mi pozadu spadl přímo na hlavu (na lino) ze židličky...

Intracerebrální krvácení

Dobrý den, 9měsíční syn mi pozadu spadl přímo na hlavu (na lino) ze židličky...

Intracerebrální krvácení

Dobrý den, 9měsíční syn mi pozadu spadl přímo na hlavu - možná právě na oblast...

Intracerebrální krvácení

Dobrý den, mám dotaz týkající se krvácení do mozku. Vím, že u malých dětí (cca...

Intracerebrální krvácení

Dobrý den, před třemi dny mi 9měsíční syn pozadu spadl přímo na hlavu (na lino)...

Intracerebrální krvácení

Dobrý den, před třemi dny mi 9měsíční syn pozadu spadl přímo na hlavu (na lino)...

Intracytoplasmatická injekce spermií

Dobrý den, v březnu jsem byla na ICSI cyklu s negativním výsledkem. V dubnu...

Intrakoronární stent

Dobrý den,byl mi aplikován Stent a mám přísný zákaz kouřit.Chci se zeptat,zda...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Erekce v létě: 13 vlivů, které ji zaručeně zničí


Zvětšený podbřišek


Bolest Achillovy šlachy


Svědění kůže


Pivo po dobrání Doxybene

Dobry den chci ze zeptat,vcera ve 23:00 jsem dobral posledni prasek Doxybene...

Hnědé skvrny na zádech a rukou


Bulka na krku


MUDr. Jiří Růžička

Praktický lékař pro dospělé

Autotrakční lehátko - srdce a koagulční léčba


Zvětšený brzlík


Bušení srdce


Jednodenní zvracení - nakažlivost


Tehotenstvi


Borelioza?


Šetřící léky na bolesti


EBV virosa + gyn. problém


Antibiotika a alkohol


Odstranění krčních mandlí

Dobry den, prosim Vas chtela jsem se zeptat na operaci krcnich mandlich, zda...

Zvýšená tvorba modřin


Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×