Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Jiný problém

Hematologie Marie 14.4.2018

Dobrý den, při zjištěné anemii 87 hemoglob.jsem po negat. vyšetřeních na vnitřní krvácení, beru necelé dva měsíce železo a hmglob. mám nyní 122. Ovšem železa pořád málo, krvinky slabé. Příčina nebyla zjištěna, snížil se mi i poměrně tlak 115/70 a to jsem měla roky vysoký a beru Ramipril a Godasal.Měla jsem dřív hučení v uších ale nyní mě zvoní a píská až mě to obtěžuje, neudýchám i menší kopec.V obličeji a po těle mi praskají cévky. Železo beru dál zatím.Mám tyto dotazy:(možná je to hloupost a možná na tom něco je)
Může stav krvinek ovlivnit užívání Godasalu a alkoholu? Kolem vánoc jsem upíjela rum poměrně dost cca měsíc.
Může to ovlivnit nadměrné jezení suchých mandlí po několik měsíců-týdně cca 0,5 kg?Někde jsem četla že slupky ničí živiny.
Je možné že když jsem jedla hodně málo-většinou pečivo a sýry a teplé jídlo jen o víkendu po skoro 3,5 roku a teprve teď jím od vánoc pořádně se v krvi teprve nyní objevil nedostatek hodnot?
Většinou cvičím a nekouřím nepiju alkohol až na zmíněné výjimky a teď i dobře jím ,prý se to snad ani nezjistí čím to je... děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, pokud byla provedena vyšetření na tzv. krevní ztráty, tedy zda ve stolici či v moči není krev, dále kolonoskopie, gastroskopie, pak je snížená tvorba krvinek a vstřebávání železa. Godasal a alkohol není vhodné kombinovat. Půl kg týdne mandlí může mít nežadoucí účinky spíše na zažívání. Je vhodné je konzumovat bez slupek. Chudá strava na živiny může negativně ovlivňovat krvetvorbu. Její vliv se projeví spíše za dlouhou dobu. Je otázkou, co je nyní jezení pořádně. Doporučuji Vám zaměřit se na zdravé potraviny a přípravu jídel. Zařazovat do jídelníčku potraviny, které jsou hodnotné na živiny. Je třeba brát ohled na to, že dlouhodobá tepelná úprava živiny ničí. Budete-li zdravě jíst, možná Vám pak přestanou praskat i drobné cévky. Dechové potíže souvisí s anemií. Ta se může také upravit.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Kaššovicová


Dobrý den,

pokud jste jedla málo a špatně, tak ve stravě bylo málo železa, proto se mohlo železo v krvi a v krvinkách snížit. Přesně jak píše kolegyně výše - měla byste mít vyšetření: gastroskopie, kolonoskopie, sono břicha, RTG plic, moč na krev... pokud je vše negativní, tak jsme vyloučili nejčastější příčiny krvácení. Alkohol negativně ovlivnuje játra a ty mohou zadržovat železo... Godasal může =podporovat větší krvácení po praskání žilek, ale ty většinou praskají proto, že mají nekvalitní stěnu - což může být věkem nebo nedostatkem vitaminu C. Godasal a alkohol se spolu mohou, ale alkohol může podporovat např. žaludeční vředy stejně jako godasal, proto je lepší alkohol ve větší míře nekonzumovat.
Mandle nemají na krvetvorbu vliv.
Když máte chudokrevnost z nedostatku železa a to pak hradíte tabletkami se železem, tak červené krvinky (hemoglobin) často nastoupají do normálních hodnot celkem rychle, ale zásoby železa je nutné doplnovat ještě třeba 1/2 roku...
Přestože ted máte už Hb 122 v normě, můžete ještě pocitovat nedostatek dechu z nedostatku železa. Ale také to může být nedostatečnou kondicí nebo spoustou dalších věcí (např. srdeční potíže se mohou alkoholem zhoršovat)
Přeji pěkný den

Související dotazy

Jiný problém
Zdravím. Už nějakou dobu mám problémy s ospalostí,...
Jiný problém
Dobrý den, předem se trochu omlouvám se svůj dotaz,...
Jiný problém
Dobrý den, ještě dodatek k předchozímu dotazu. Před...
Jiný problém
Dobrý den, Mám otázku. Své přítelkyni jsem při...
Jiný problém
Dobrý den, po nástupu teplých dní, se mi na dolních...
Jiný problém
Dobrý den, jsme trošku vážnější případ - manžel měl...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Jiný problém

Dobry den, chcem sa spytat, ci chronicke prudke smrkanie moze vyvolat stav,...

Jiný problém

Dobrý den, ne mi 15 a měla jsem svůj první sex. Ze začátku to bolelo, ale pak...

Jiný problém

Dobrý den, již od narození mám pupeční kýlu, nikdy jsem s tím ale neměla žádné...

Jiný problém

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o nezávislý názor na můj problém. Celé...

Jiný problém

Dobrý den, pokusím se co možná nejpřesněji vystihnout, co mě trápí. Je to něco...

Jiný problém

Dobrý den, léčím (natírám) kyselinou mravenčí bradavice na chodidle. Mohou nastat...

Jiný problém

Dobry den mam podezření ze mě přítelkyně podvadi 2 mesice sme spolu nespali...

Jiný problém

Dobrý den, už asi tři týdny se probouzím s několika modřinami na stehnech. Nejsem...

Jiný problém

Dobry den pane doktore, dovolte abych se Vam sveril se svim problemem, jiz...

Jiný problém

Poslední dobou mě bolí nadočnicové oblouky a čelo a část hlavy.Momentálně se...

Jiný problém

Dobrý den, mám dlouholeté potíže s pocením na nohou a rukách a nic nezabírá....

Jiný problém

Dobrý den, předem se trochu omlouvám se svůj dotaz, ale radši se většinou poradím,...

Jiný problém

Dobrý den, včera dopoledne jsem byl na extrakci zubu dole vlevo šestka (36)....

Jiný problém

Dobrý den, včera jsem s přítelem provozovaly orální sex. Zkoušeli jsme i tzv....

Jiný problém

Dobrý den, pracuji často s barvami, respirátor nosím ale již delší dobu mě trápí...

Jiný problém


Jiný problém

Jem po IM, beru Bisoprolol, Copydogrel, kys. Acetylsalicilovou, atrvastatin....

Jiný problém

Dobry den, prosim o radu. Muž, 45let, ma uz 3mesice bolesti bricha, v nadbrisku,...

Jiný problém

Dobrý den, na vnitřní straně spodního rtu se mi cca před 2 měsíci udělal...

Jiný problém

Dobrý den, přítelkyně brala před 1 rokem a pul drogy ale nepíchala si je. Poslal...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Psychosomatické onemocnění

Dobrý den, již dlouho mě trápí potíže (cca 2 roky, první potíže se objevily...

Měření krevního tlaku

Dobrý den. Je mi 35 let. Naměřil jsem dnes večer tlak 107/92 (viz foto)...přístroj...

Výhřez několika plotének

Dobrý den, nález na CT: na L těžká skoliosa s rotací, snížení L4-5-S1 s lat.ventr....

Cukání v břiše

Dobrý den, již necelý týden mě nepravidelně cuká v břiše na levé straně směrem...

Vliv Anabolických steroidů na plod


Warfarin a bylinné čaje

Dobrý den.Užívám Warfarin tbl a chtěla jsem se zeptat,jestli při jeho užívání...

Pocit vlasu v krku

Odpovídám na váš dotaz pane doktore proč beru ty léky které jsem popsal v prvním...

Bolest kolene

Dobry den mam kvam dotaz je mi 36 a jsem 20 let po operaci kolene meninskus...

Ztvrdla stolice v konecniku

Dobrý den, nevím, jestli můj problém vyžaduje návštěvu lékaře, tak volím nejprve...

Bolest nad kotníkem na vnitřní straně na obou nohou

Dobrý den, měl bych dotaz. Můj syn je atlet a poslední měsíc ho při každém tréninku...

Gonalgia ľavého kolena

Dobrý ďeň mám 20 rokov a hrávam futbal asi pred mesiacom ma začalo bolieť ľavé...

Bolest prstů ruky

Dobrý večer,asi před dvouma týdny mi začaly dost velké bolesti prstů/malíčku,prsteníčku...

Přenos salmonely


Vyrážka v podbřišku

Dobrý den asi před týdnem se mi objevila vyrážka v podbřišku něco jako puchýřky...

Užívání antikoncepce a otěhotnění


Vliv anabolickych steroidy na plod

Dobry den, ma pritelkyne je v 5 tydnu tehotenstvi a muj dotaz je zdali kdyz...

Bílý výtok

Dobrý den. Je mi 16 let a už půl roku me trápí bílý výtok z pochvy. Před týdnem...

Puchyře po bradavicích

Dobrý Den byla jsem na ošetření dvou bradvic objevily se mi puchyře bylo to...

Malíček na noze

Dobrý den. Asi před čtyřmi měsíci jsem zakopla o krabice s dlažbou. Malíček...

Distorze hlezna - doba léčby, bolest, sportovní zátěž

Dobrý den, 26.3.2013 jsem si při běhu natáhla a zvrtla pravý kotník. Následné...

Reklama
Zavřít