Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Jiný problém

Thomas 26.4.2018 redakce uLékaře

Dobrý den, léčím se na psychiatrii s depresemi. Můj psychiatr ví, že jsem měl v minulosti problém s alkoholem, ale neví, že ten problém stále pokračuje. Tvářím se, jako že již delší dobu abstinuji, jelikož mám strach o svou práci. V zaměstnání jsem střízlivý a za volant bych si pod vlivem také nikdy nesedl. Ale ve svém volnu piji opravdu hodně a navíc už prakticky nejsem schopen být déle než 2-3 dny bez alkoholu, což už mi silně zasahuje i do vztahu, což mi vadí ze všeho nejvíc. Pracuji u ozbrojených složek ČR, proto mám strach o tom svému psychiatrovi říct, jelikož mám obavy, že by to nahlásil do práce, ze které by mě pak mohli kvůli tomu vyhodit, ačkoliv ji odvádím dobře a střízlivý. Také nechci přijít o řidičský průkaz, který v práci potřebuji. Chtěl bych se léčit, klidně bych i nastoupil na léčbu někde na klinice, ale nechci přijít o svou práci. Máte jakoukoliv radu? Chápu, že zdraví je přesnější než práce, ale kdybych přišel o svou práci, byl by to pro moji psychiku asi definitivní konec, neměl bych z čeho platit hypotéku atd. Děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, možná by jste si měl prvně položit otázku, zda život, který žijete, tedy i včetně Vaší práce, je to, co skutečně chcete. Za druhé, zda se skutečně chcete zbavit závislosti na alkoholu, protože na jedné straně se zmiňujete, že ano, na druhé straně ji omlouváte. Spíš, než z profesního hlediska Vám to vadí ve vztahu. Dokud nezačnete být upřímný sám k sobě, nikdo druhý za Vás Váš problém nevyřeší, ani závislost. Nechcete-li přijít o řidičský průkaz, řiďte střízlivý, nechcete-li přijít o práci, buďte v zaměstnání či službě střízlivý. Pokud ve svém volnu nepřekračujete zákon, je to Vaše věc, co konáte ve svém volnu. Váš život je plně ve Vašich rukou. A potřebujete-li pomoci, požádejte o to svého psychiatra. Možná jsou to tvrdá slova, ale kde se stala chyba, že v ozbrojených složkách ČR nejsou silní lidé. Pokud se chyba nestala, máte na to, aby jste to zvládl a svým problémem se konečně popral. Jestli ale vidíte, že je to nad Vaše síly, ani to není chybou či hanbou, a je spíše hrdinství si přiznat, že je čas na změnu. Je to v podstatě o prioritách - vlastní život, vztah, zdraví, peníze (či hmotné statky) nebo vlastní svoboda....? Co chcete - práci, vztah nebo peníze? Co dáte na první místo? Až si to poskládáte, pak najdete i řešení. Pití alkoholu může být Vaše obrana, jak zatemnit mysl. aby jste si sám sobě nemusel přiznat pravdu.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Thomasi, chápu, že se obáváte o svou práci, svůj vztah a řidičské oprávnění, je to jednoznačně na místě. Obávat byste se měl také o své zdraví, ale to jistě víte, že dlouhodobé pití alkoholu vážně a nakonec nezvratně poškozuje játra, coý může vést k jejich selhání a smrtelně nebezpečné pokročilé jaterní cirhóze.
Je dobře, že vnímáte svou závislost a pití alkoholu jako problém, protože to je první krok k tomu, abyste se uzdravil. Je chvályhodné, že chcete své obtíže řešit. Přesto však si nemohu odpustit poznámku, ke které vybízí oba Vaše dotazy. Myslím si, že pokud máte obtíže se závislostí, pak byste opravdu neměl řídit ani pracovat aktivně u ozbrojených složek. Rozumím tomu, že Vás práce živí, potřebujete splácet hypotéku, že Vás práce naplňuje a bojíte se zhoršení obtíží, kdybyste o ni přišel. Můžete ale díky své nemoci ohrožovat při práci a řízení nejen sebe, ale své okolí. Proto to dobře promyslete. Jistě tušíte, že bude třeba trvalá abstinence. Zřejmě se nechcete obrátit na svého psychiatra ani poradit se s praktickým lékařem. Boj s touto nemocí není lehký a domnívám se, že budete potřebovat pomoc. Tím netvrdím, že na to sám nestačíte, ale yvládat práci a zárověň procházet obdobím odvykání může být velký úkol a budete dost možná potřebovat podporu.
Možná by řešením mohla být dovolená či nemocenská, během které byste se pokusil o léčení. Doporučuji Vám ale, abyste každopádně vyhledal odborníky a sdružení lidí se stejnou nemocí. Pro začátek se obraťte na anonymní poradnu telefonicky i online. Poradí Vám s kontakty v místě Vašeho bydliště, s tím u koho a jak se léčit a jak Váš problém začít řešit. Zkuste www.akluby.cz, www.poradna.adiktologe.cz, www.anonymnialkoholici.cz, dále telefonní čísla linek bezpečí či si telefonní čísla najděte na uvedených stránkách podle místa Vašeho bydliště.
Nechci se vůbec vyjadřovat k obtížím Vašich kolegů, pokud je tomu tak, jak to popisujete, jistě je někde chyba a dotyční lidé by své obtíže měli řešit. Nicméně to se Vás a Vašeho příběhu vůbec netýká a bylo by dobré, kdybyste se nezabýval problémy Vašich kolegů, protože to Vás potom odvádí od toho podstatného, tedy řešení těch svých.
Držím Vám palce, abyste ve svém odhodlání vytrval a závislost překonal. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Jiný problém
Dobry den, chtela bych se zeptat,jiz delsi dobu (asi...
Jiný problém
Dobrý den, léčím (natírám) kyselinou mravenčí bradavice...
Jiný problém
Dobrý den asi před měsícem se mi v třislech a na krku...
Jiný problém
Dobrý den , chtěl bych se zeptat pícha mě pod žebrem...
Jiný problém
Zdravím, před pár dny jsem si všiml, že u třisla, bliže...
Jiný problém
Dobrý den, moc bych Vás chtěla poprosit o srozumitelné...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Jiné

Ešte som zabudol napísať ze krvný obraz všetko v poriadnku jedine co bolo mierne...

Jiné

Dobrý den, Dnes jsem byla na predoperacnim vyšetření (krve )a zjistili mi,že...

JIné braní antikoncepce

Dobrý den, chci se zeptat... Kamarádka se nemohla dočkat a začala brát antikoncepci...

Jiné já

Dobrý den. Letos mi bude 23 let a mám problém setkat se z jinou ženou, ale abych...

Jiné léky

Dobrý den, beru antikoncepci Marvelon, můžu se zeptat ovlivňuje Neurol 0,25...

Jiné léky

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli muže neurol 0,25 ovlivnit antikoncepci? A...

Jiné než chirurgické odstranění lipomu

Dobrý den pane doktore, mám na zádech relativně velký lipom, možná 5 cm. Nerada...

Jiné problémy

Dobry den, asi pred 14 dny jsem dostala prujem a byla s nim doma tyden pak at...

Jiné účinky antikoncepce

Dobrý den chtěla bych se zeptat zda antikoncepce Lindynette 20 má jěště jiné...

Jiné záněty pochvy a vulvy

Dobrý den. Poslední dobou mam vagi.problem - zápach. Použila jsem canesbalance,...

Jiný problém

Dobrý den, chci se zeptat mám už dvakrát zánět středního ucha ušní kapky používám...

Jiný problém

Dobrý den.. před cca 3 lety mi zjistili zánět žaludku,dvanácterníku,chronický...

Jiný problém

Dobrý den paní doktorko ještě sem se chtěl zeptat,podle sví paní doktorky u...

Jiný problém

Dobry den.V poslednej dobe pocitujem taky zvláštny zášklb z vnútra .Napadlo...

Jiný problém

Dobrý den, poslední dobou mě trápí necitlivost dolních končetin ráno po probuzení.....

Jiný problém

Dobrý den, měl bych takový malý dotaz. Může měření pažním tlakoměrem způsobit...

Jiný problém

Dobry den, je mi 36, 192 cm, 92 kg, muz. Mam chronicke problemy s bolesti zad....

Jiný problém

Dobrý den Už tak rok mě trápí zelený výtok z konečníku který zapáchá, ale nepálí....

Jiný problém

Potřebuji poradit s tím, jaká má být optimální hodnota glykemie z kapilární...

Jiný problém

Dobrý den, už delší dobu mi dělá starosti tato "kůže" navíc v oblasti konečníku....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Antikoncepce a antibiotika

Dobrý den užívám h. antikoncepci Leverette a tento týden beru antibiotika Duomox...

Záchvaty dušnosti

Dobrý den Měl bych menší dotaz již delší dobu mě trápí pocit nedostatku vzduchu...

PFO a ST elevace

Dobrý den, před 2 měsíci mi diagnostikovali PFO hraničně hemodyn. významné....

Krvavé Fleky

Dobrý den, před dvěma lety mi paní doktorka zjistila lupénku, mám jí na loktech...

Nemoc z povolání


Otoky rukou a nohou

Dobrý den , již rok trpím otoky rukou a nohou . Otoky nejsou nijak velké , ale...

Infarkt sleziny


Rozdíl mezi masturbací a onanií

Dobrý den, prosím, jaký je rozdíl mezi sexuálními praktikami masturbace a onanie....

Krvavé "znaménko" na hrudi

Dobrý den, již několik let mám na hrudi toto podivné krví podlité znaménko...

Pálení žáhy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na dotaz ohledně léku Helicid (omeprazol)....

Kondylomata

Dobry den, pred 5-6 lety mi byl zjisten v tele hpv vir. Tady jsem cetla, ze...

Infekce mocovych cest, bronchidita, zapal pli

Chtela bych poprosit o radu pro moji maminku. Vice nez jeden rok se ji opakuji...

Pravděpodobná nákaza HIV

Dobrý den, měl bych takový neobvyklý složitý dotaz, je to bohužel skoro měsíc...

Bolesti ramene, antirevmatika a jejich nežádoucí účinky

Dobrý den, jsem diabetička I. typu, mám vysoký cholesterol a síňovou tachykardii...

Na vnitřní straně stehen pupínky připomínající akné

Dobrý den, před dvěma dny jsem měl nechráněný sex s jistou slečnou. Hned...

Růst vousů


Tříselná kýla v pravém podbřišku

Dobrý den, již delší dobu ( asi 4 - 5 měsíců ) mě trápí boule v pravém podbřišku....

Bolesti varlat


Nízký tlak a tep

Dobrý den , prosím o radu. Měla jsem 24h holterovskou monitoraci tlaku ( celodenní...

Bolest zad mezi lopatkami v těhotenství

Dobrý den, je mi 28 let a již delší dobu asi 6 týdnů mě trápí bolest zad mezi...

Inzerce
×