Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Jiný problém

Petr 16.6.2018

(příběh dle příznaků předpokládaný o borelióze)
Dobrý den,
je to zhruba přes 2 roky, kdy mě "kousl" nějaký hmyz (nebylo to klíště). Postupně během několika dnů se mi v místě vytvořil klasický červený kruh, který měl v průměru cca 5 cm a postupně se zvětšoval a zvětšoval. Bohužel jsem udělal velkou chybu a nevěnoval jsem tomu zas tak velkou pozornost. Následně se kruh ztratil a myslel jsem si, že se asi nic neděje a bude všechno zase dobré. Zhruba do půl roku se projevila klasická druhá fáze, měl jsem obrovské bolesti hlavy, obrovské pocity únavy, bolesti kostí kloubů (typické příznaky), kdy nejspíše imunitní systém bojoval s nemocí a obrovsky organismus vyčerpával. Četl jsem hodně článků lidí, zkušeností s nemocí a víceméně z toho tak vyplynulo, že se to nepovede úplně vyléčit, že většina lékařů si s tím neví moc rady či to léčí špatně, protože je to dlouhodobá záležitost a zatím stále není jasně daný postup, který by zaručil 100% léčbu a vyléčení (prý je každý případ individuální). Po pravdě dostal jsem hrozný strach z vyslechnutí pravdy, že v 19 letech budu mít zkažený život kvůli této nemoci (že budu muset užívat hodně dlouho ATB, nebudu moci chodit ven na sluníčko na výlety do přírody, omezit alkohol atd..) a na vyšetření jsem bohužel nešel. Tento stav (vyčerpání a bolestí) trval zhruba 1 měsíc. Po tomhle velice náročném měsíci bolestí hlavy, neúnosnou únavou a dalšími, tak vlastně tyto příznaky odezněly. Následně od této doby uplynulo 1,5 roku, kdy defakto (po tom vytrpěném měsíci) žiji běžný život (nebolí mě hlava, nemám pocity únavy), pracuji, jezdím na kole, chodím na delší pěší tůry, dalo by se říct, že vystavuji organismus zátěži a víceméně si nestěžuji na žádné takové problémy, které jsem měl před tím 1,5 rokem. Závěrem tedy proč to řeším (i když se cítím dobře), s odstupem času jsem se odhodlal to začít řešit a předpokládám, že rozhodně není možné, aby tato nemoc sama od sebe odešla pryč vzhledem k tomu, jak je velice zákeřná. V první řadě bych si asi měl udělat nějaké testy, aby mi někdo potvrdil, že mé domněnky jsou správné a opravdu se jedná o nemoc borelióza? Kdo a případně kde se na tyto testy specializují? A pokud se potvrdí (což se s největší 99% šancí potvrdí), že mám Boreliózu, tak lze tento problém s odstupem 2 let začít řešit? Děkuji všem za jakékoliv názory či informace.

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, Váš praktický lékař Vám může provést odběry na protilátky proti boreliím. Vyjde-li vyšetření pozitivní, jak předpokládáte, bude nutná antibiotická léčba. Každá reakce však v místě vkusu není projevem boreliózy a i potíže po půl roce nemusí být projevem této nemoci. Vzhledem k tomu, že i v současné době nemáte potíže, je spíše pravděpodobné, že nemáte boreliózu. Zda ano či jste ji prodělal zjistí praktický lékař z výsledků vyšetření krve na protilátky.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Moravcová


Borelióza není zákeřná nemoc, jedná se o bakteriální infekci léčitelnou antibiotiky a i samovyléčitelnou díky imunitě vlastního organismu. Protilátky proti borelióze vám může nabrat váš praktický lékař a v případě jejich pozitivity vás odešle na specializované pracoviště, kde se boreliózou zabývají, tedy každá infekční ambulance. V případě potvrzení chronické infekce se dá tato léčit a vyléčit antibiotiky (doba a způsob podání antibiotik zavisí na charakteru-stadiu infekce).

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Jiný problém
Dobrý den , chtěl bych se zeptat pícha mě pod žebrem...
Jiný problém
Dobrý den asi před měsícem se mi v třislech a na krku...
Jiný problém
Dobrý den, léčím (natírám) kyselinou mravenčí bradavice...
Jiný problém
Dobry den, chtela bych se zeptat,jiz delsi dobu (asi...
Jiný problém
Dobrý den. Měl bych dotaz. Kdyby se stalo, že by se...
Jiný problém
Zdravím. Dnes mi odeslala paní doktorka Eva Dogosi...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Jiný problém

Dobrý den, měl bych takový malý dotaz. Může měření pažním tlakoměrem způsobit...

Jiný problém

Dobry den, je mi 36, 192 cm, 92 kg, muz. Mam chronicke problemy s bolesti zad....

Jiný problém

Dobrý den, podstupují IVF na státním zařízení.Pred začátkem IVF léčena doxycyklinem...

Jiný problém

Dobrý den Už tak rok mě trápí zelený výtok z konečníku který zapáchá, ale nepálí....

Jiný problém

Potřebuji poradit s tím, jaká má být optimální hodnota glykemie z kapilární...

Jiný problém

Dobrý den, už delší dobu mi dělá starosti tato "kůže" navíc v oblasti konečníku....

Jiný problém

Dobrý den, cca 14 dní mě trápí bolesti za krkem a brnění až bolest levé strany...

Jiný problém

Dobrý den, potřebuji poradit v půli května jsem prodělal angínu bez teplot ....

Jiný problém

Zdravím. Dnes mi odeslala paní doktorka Eva Dogosi že mám doložit fotku také...

Jiný problém

Dobrý den, Již asi čtvrtým týdnem mne trápí jemná bolest na levé straně v...

Jiný problém

Dobrý den, ráda bych Vás poprosila o radu. V dubnu roku 2016 jsem porodila,...

Jiný problém

Dobrý den. O víkendu jsem měla horečku, bolest hlavy a hlavně bolest v krku,...

Jiný problém

Dobrý den, moji mamince asi před 5 lety zjistili frontotemporalni demenci....

Jiný problém

Dobry den,chtela bych se zeptat...ceka me operace nadoru mozku...mam gelove...

Jiný problém

Dobry den. Kazde rano jeste pred cistenim zubu plyvu krev. Vzdy jen trochu....

Jiný problém

Dobrý den, před 5 lety jsem prodělala konizaci děložního čípku a od té doby...

Jiný problém

Dobrý den, mám takovou otázku co mi vrtá hlavou. Jsem těhotná a na II. screeningu...

Jiný problém

Dobrý den, prosím o radu, jeden z mých problémů začal v roce 2015, pálení...

Jiný problém

Dobrý den, Už asi půl roku mám problémy se zádama. Přesně se jedná o bolest...

Jiný problém

Dobrý den jmenuju se Lenka a je mi 19 let. A chci se zeptat už dlouhou dobu...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Předmět v oku

Dobrý den, již 4 dny mám pocit že mám nějaký předmět v pravém oku. Předmět jako...

Fimoza

Zdravím,ve 30letech jsem podstoupil častečnou obřízku kvuli fimoze,teď jse nejspíš...

"Kapičky lásky"


Problémy s erekcí

Dobrý den, jsme s manželem 28 let a za poslední 2 roky úplně ztratil zájem o...

Pálení v koleni

Dobrý den, již dva týdny mě trápí koleno. Při ohnutí od 90° a více se objeví...

Krvácení při sexu


Fimoza

Dobrý den, dne 2.11 mi byla dělaná obřízka. K dnešnímu dni to vypadá - viz přiložené...

Břišní kýla

Dobrý den ,jsem 5 let po abdominoplastice a nevím zda s tím souvisí můj problém. Při...

Snížená citlivost ruky


Bolest varlat

Dobry den chtel jsem se zeptat opil jsem se takze si nic nepamatuju ale rano...

Fimoza

Dobrý den, mám problém přetáhnout si predkozku a bylo mi zde řečeno, že se to...

Autoimunitní onemocnění a Preventan Akut

Dobrý den, mám již dvě autoimunitní onemocnění - celiakii a autoimunitní...

Bolest pod kolenem

Dobrý den, je mi 45 let,cca 4 roky nekuřák,mám nadváhu,nemám sedavé zaměstnání....

Snížená činnost štítné žlázy


Rána na penise


Vlasy


Antidepresiva a alkohol?


Antibiotika a alkohol

V sobotu ve 4 ráno dobírám poslední OSPEN 1000,takže v 18h už můžu pít?už jsem...

Plícní chlamydie

Dobrý den, od podzimu mě trápily neustálé rýmy, bolesti v krku a podobné příznaky...

Brnění rukou

Dobrý den, Chtěl bych se zeptat.Již asi týden mě doprovází převážně po ránu,když...

Zavřít reklamu