Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Jsem 5 den po operaci - septoplastika a mukotomie

Uši, nos, krk Karel 17.2.2019

Dobrý den,

Je mi 25 let vážím cca 83 kg, a měřím 185 cm, krom chronické rýmy jsem bez jakých problému a komplikací (alergie mám pouze na pyl, roztoče a kočky). To jen velice stručně o mém zdravotním stavu.

Jsem 5 den po operaci - septoplastika a mukotomie.
Tamponádu mi vyndali 2 dny po operaci (bez krvácení z nosu) zároveň mě propustili domu.
V nose mám momentálně folie. Kdy je prosím normální tyto folie vyndat, jak se vyndavají a bolí to ?
Na bolest momentálně beru Aulin v prášku 100mg, měl by být i proti zánětu.
Sliznici je pořad otekla a produkuje žlutý a čirý hlen.
Jaké jsou nejvýhodnější kapky a spreje, jaké by jste případně doporučili, jaké jsou naprosto nevhodné a proč ?
Zkoušel jsem “Nasivin 0.05% nosní kapky 10ml pro dospělé a děti od 8 let” doporučili mi je v lékárně na místo doporučení z propouštěcí zprávy, kde je uveden na 5 dní Sanorin gtt 4x denně (prý je starý a neefektivní, navíc docela hodně pálí a je agresivní).
Chtěl jsem se vyspat takže jsem na noc zkusil i Otrivin mentol a další noc i Olynth HA.
Za víkend jsem spotřebovala skoro celý nosní sprej Vincentka, který mám užívat "hojně".
Chtěl bych teď koupit mořské vody do nosu, které nebudou nejsou agresivní a pomohou mi.
Jaké jsou pro tento pooperační průběh nejvhodnější mořské vody a proč - Hypertonická nebo Isotinicka ? Konvičku Rhino Horn mi operatér a další lékaři prvních 14 dni nedoporučují používat (nejdříve až budu mít odstraněné folie z nosu). Našel jsem ale hypertonicky nosní sprej (na výplach nosu) Physiomer. Můžete ho doporučit nebo je nevhodný a proč ?

Momentálně dýchám tak na 90% pouze ústy. Nasivin, Otrivin a Olynth pomohou max na dvě hodiny.

Nevím jestli to je vhodné ale jelikož nemůžu první dny smrkat, tak si nos často opatrně čistím (odstraňuji viditelný hlen) vatovou tyčinkou na kterou často nanáším Vincentka sprej do nosu. Je to v pořádku nebo bych to neměl dělat ? Nerad bych aby se něco zanítilo, ale proti bolesti a zánětu beru Aulin a snažím se čistit opatrně.

Jedna z posledních věci, která mě trápí je v pravé nosní dírce strup (možná jen suchý hlen bojím se to odstraňovat), který je přibližně na stejném místě kde mi osekávali kost. Je možné že se tam vytvořil strup nebo je takové místo zakrátko také například fólii a mužů opatrně odstranit suchý hlen ?

Je normální že i 5 den po operaci dýchám pouze ústy ? Volný nos jsem měl pouze po odstranění tamponády


Souhrn otázek:
1. Jaké jsou nejvýhodnější kapky, spreje atd, jaké by jste případně doporučili a jaké jsou naprosto nevhodné (v této pooperační fázi) ?

2. Jaké jsou pro tento pooperační průběh nejvhodnější mořské vody a proč - Hypertonická nebo Isotinicka ?

3. Našel jsem hypertonicky nosní sprej (na výplach nosu) Physiomer. Můžete ho doporučit nebo je nevhodný a případně proč ?

4. Mužů viditelný nosní hlen opatrně odstraňovat vatovou tyčinkou na kterou nanáším Vincentku nosní sprej ?

5. Je možné že se mi na místě kde byla osekaná kost objevil strup nebo to může být další suchý hlen a je možné jej opatrně bez obava odstranit ?

6. Je normální že i 5 den po operaci dýchám pouze ústy ?

7. Kdy nejdříve mohu alespoň lehce smrkat ?

7. Je normální že mi nenapsali pooperační kontrolu například 3-5 den po operaci, abych byl informován o průběhu ? Musí mě případně kontrolovat pouze operatér ? Zároveň se i bojím někam chodit v době chřipkové epidemie.

Je to poměrně dost otázek (snad jsem to sepsal srozumitelně). Věřím že to pomůže nejen mě ale i dalším lidem.
Předem děkuji za Vaše odborné odpovědi. Doplnění informací: Nepsal jsem že by se můj stav zhoršoval - odpověď je tedy irelevantní. Ani mi nebyl potvrzen názor praktického doktora, který odpověď sepsal velice srozumitelně. Potřeboval jsem pouze odborné info k textu a otázkám, které jsem sepsal, abych byl více informován o možnostech správného průběhu pooperačního stavu. Bohužel jsem se při odchodu z nemocnice málo informoval. Na kontrolu ORL si samozřejmě můžu zajít, ale vzhledem k chřipkové epidemii jsem zvolil tuto cestu. Děkuji tedy za názor, ale čekal jsem něco víc.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, dotazy se pokusím zodpovědět postupně v pořadí, poté Váš dotaz ještě přepošlu ORL lékaři ke zhodnocení.
1. nosní kapky by měli v první řadě působit na sliznici dutiny nosní, snížit hlenovou produkcí, stáhnout její otok. Je jedno, které ze zmiňovaných zvolíte, vybírejte podle toho, co Vám vyhovuje, či Olynth HA, Nasivin, Otrivin atd.
2+3. Mořská voda v izotonické koncentraci (přirozená buňkám lidského těla) je určená pro každodenní hygienu nosu všech věkových kategorií a jako prevence rýmy, pomocník při léčbě rýmy k vyčištění nosu před podáním léčiva, je taky vhodný k rekonvalescenci nosu po léčbě nebo chirurgickém zákroku.
Mořská voda v hypertonické koncentraci (mírně slanější než jsou buňky lidského těla), díky vyšší koncentraci pomůže přirozeně uvolnit ucpaný nos, je tedy vhodným pomocníkem při infekční bakteriální rýmě (typickým projevem je žluto-zelené zbarvení hlenu). Krátkodobé použití po dobu 14 dnů.
Takže opět, volit roztok v úvodu klidě hypertonický, po sklidnění stavu, splasknutí otoku pak přejděte na izotonický roztok ke každodenní hygieně.
Na trhu je přípravku více, můžete zkusit Physiorer, či Sterimar.
4. Mechanická manipulace v dutině nosní není dle mého názoru vhodná, hlen zvlhšujte mořskou vodou, v předklonu, čím umožníte jeho odtok.
5. Ano, v místě kde byla porušena sliznice nosní mohl vzniknout strup, ten není vůbec vhodé mechanicky odstraňovat,
6. Ano, je to možné, průběh rekonvalescence je závislý na mnoha faktorech.
7. Smrkat doporučuji až po ORL kontrole.
8. Pooperační kontrolu má každé pracoviště nastaveno jinak, vzhledem k charakteru výkonu ji plánovali nejspíše na takovou dobu, aby mohli odstranit fólie v dutině nosní. Na kontrolu, pokud by s stav výrazně horšil, můžet i k jinému ORL lékaři, než k tomu, co prováděl operaci.
Vyhýbání se nákupním centrům, MHD, větší koncentraci lidí v aktuální sezóně je určitě rozumné, určitě jste nyní náchylnější k infekci.
S pozdravem, Dr. Horáková

MUDr. Pavel Strnad
Odpovídá lékař:

MUDr. Pavel Strnad

Specializace: Ušní, nosní, krční Pracoviště: Ambulance ORL (ušní, nosní, krční), Ústecká poliklinika

Dobrý den, pokud máte stále potíže s ucpaným nosem a zhoršuje se bolest je vhodná ORL kontrola i dříve, Víncentkla sprej je šetrná, dobře zvlhčuje

Odpovídá lékař:

MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie Pracoviště: Úrazová nemocnice Brno

Vincentka a Nasivin jsou vhodné.
Odstranění fol. vložek je podle doporučení ORL pracoviště a operatéra, stačí se zeptat případně i telefonicky kdy to bude.
Vyhýbání se shromážděním lidí v době chř. epidemie je opravdu vhodné.¨
Krustu odstraňovat není vhodné, právě pod působením zvlhčovacích roztoků odejde sama.
Jinak doporučuji se řídit a detailně se informovat u vašeho ORL lékaře.
Jinak vše bylo řečeno.

Související dotazy

Septoplastika a mukotomie
Dobry den.Na vysetreni u ORL lekare mi bylo sdeleno,ze...
Výkon výhledově
Přeji hezký den. Měl jsem ucpané dutiny a po lečbě...
Septoplastika
dobry den,kdyz jdu na operaci septoplastika + turbinoplastika...
Dna
Dobrý večer, manžel je měsíc po laparoskopické operaci...
Druhý den po operaci cysty bartholinske žlázy - mám výtok který páchne
Dobrý den, prosím jsem druhý den po operaci cysty bartholinske...
DNA
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,zda se akutní dnavý...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Jodthyrox v těhotenství + vitamíny s jódem?

Vážená paní doktorko, je mi 31 let, jsem 12 let po odstranění pravého laloku...

Jogalates

Dobrý den, chci se zeptat, zda je vhodné po ukončené léčbě rakoviny prsu v r....

Jogurty

Dobrý den, měla dotaz ohledně jogurtů. Ráno vstávám ve 4:10hod, udělám si čaj...

Jojo efekt

Dobry den.Mam hodne velky problem.Jeste v lete jsem vazila o 7 kg vic a ted...

Jonesova fraktura 5.MTT

Dobrý den, stručně popíšu problém. 11/2009 jsem utrpěl frakturu na bazi 5.MTT...

Josef

Dobrý den jsem po chemoterapii ukončena 28.8.2009 a od té doby piji aloe vera...

Jsem 1 rok a 3 měsíce po operaci kyčelního kloubu, TEP a noha mě pořád bolí

dobrý den,prosím o radu,co mám dělat,když jsem 1 rok a 3 měsíce po operaci kyčelního...

Jsem 27+3tt a vcera jsme byli v restauraci a dala jsem si tam nedopečený hovězí steak

Dobry den, jsem 27+3tt a chtela jsem se zeptat, vcera jsme byli v restauraci...

Jsem 3 měsíce po plastice LCA.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jsem 3 měsíce po operaci kolene, přesněji po...

Jsem 4. Den od operace - odstranění cysty na pravém pysku

Dobrý den, Jsem 4. Den od operace - odstranění cysty na pravém pysku. Zásadními...

Jsem 5 dni po operaci žlučníku vyplněného kameny

Dobrý den. Jsem 5 dni po operaci žlučníku vyplněného kameny. Stále bolesti trvají,...

Jsem 5 měsíců po porodu a zhruba měsíc mám problém se spaním.

Dobrý den potřebovala bych poradit co mám dělat jsem 5 měsíců po porodu a zhruba...

Jsem alergická na pyly tr...

Jsem alergická na pyly trav a současně kojím 4 měsíční dítě. Mohu užívat na...

Jsem alergik

Asi jsem alergik-potvrzeno na alergologii. Po ránu opakovaně kýchám a slzím....

Jsem asexuální?

Dobrý den, chtěla bych se s vámi poradit, zda jsem nebo nejsem asexuální. Začalo...

Jsem asi těhotná

Dobrý den, je mi teprve 17 let a už mám podezření na těhotenství. Už od července...

Jsem asi těhotná ?

Dobrý den chtěla jsem se zeptat, je to zhruba už tři měsíce co jsem se vyspala...

Jsem asi tranvestita nebo nevím

Dobrý den, chci se zeptat je mi 16 let a líbí se mi dámské oblečení sukýnky,džínový...

Jsem asi v jinem stavu, ale je to neplánované

Dobrý den jdu pro radu jsem asi v jinem stavu ale je to neplánované je možné...

Jsem atopik

Dobrý den, jsem atopik, problémy s kůží a ekzém mi ale ustoupili cca v 7...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Následky "odblokování" krční páteře

Dobrý den,chtěl bych se poradit ohledně neurologických problémů.Koncem roku...

Bulky na vagíně

Dobrý den, objevily se mi nejaké bulky na vagíně, uplne bez priznaku, rok pred...

Potratová pilulka

Dobrý den, když bych se rozhodla pro potrat formou potratové pilulky, dodržuje...

RDW význam

Dobry den chtela bych se zeptat co znamena zvysene RDW-CV 17 a pripadne co s...

Chyloza

Dobrý den, nechal jsem si provést krevní test PSA. Ve výsledkovém protokolu...

Urifos a antikoncepce

Dobrý den, mam dotaz ohledně léku s názvem Urifos 3g je to lék na zánět močového...

Zánět na prstech

Dobrý den, na dvou prstech ruky se mi udělali jakoby dvě boule, prsty mě...

Nedostatek železa

Dobrý den, prosím o radu. Již více než měsíc mi nebylo dobře, ve smyslu : neustále...

Infekce močových cest, chlamydie

Dobrý den, přítelkyně měla zánět močových cest a z nějakého důvodu jí dělali...

Výsledky jaterních testů- zvýšené GGT

Dobry den mam výsledky s--Bil celk 16,3. S-alz0,75 S-asi 0.40 s-ggt 2,44 s--Alp...

Bíle tečky na horních rtech

Dobrý deň, na hornej pere mám niekoľko drobných, vykuplých bílých teček na oboch...

RTG nález

Dobré ráno, prosím Vás, potřebovala bych vysvětlit pojem oploštělá lordosa,...

Štípnutí hmyzem

Dobrý den včera při procházce me stiplo hovado přímo do kotníku místo mám hodně...

Nad horními zuby oteklé hnisající dásně

Dobry den.uz asi 14dni mam nad hornima jednickama mirne otekle.kdyz to zmacku...

Spermie

Dobrý den rád bych se zeptal, zda "dokážou být spermie živé...i mimo oblast...

Kratší noha

Dobrý den, mám asi o 13mm kratší levou nohu. Mám to už od jakživa, ale lékaři...

Poranění o hřebík

Dobrý den, Dnes jsem si do nohy přes sandály píchl orezlý hřebík. Dlouho krev...

Syndrom rotátorové manžety

1.lékař na zánět kloubu injekce proti zánětu, prý. Do ani ne 2 hodin zároveň...

Bolest břicha a třísla

Dobrý den,mám na vás dotaz. Můj přítel si už přes 2 měsíce stěžuje na bolest...

Chron. thyreoiditis

V závěru lékařské zprávy je uvedeno: chronická thyreoiditis s hypof.(vyhaslá),...

Reklama
Zavřít