Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Jsem 40+0tt, musím nastoupit na indukci z důvodu srdeční vady

Gynekologie Zdenka 27.1.2021

Dobrý den,
od narození mám defekt komorového septa - hemodynamicky nevýznamný, bez dilatace PK (viz. příloha). V současné době jsem těhotná. Původně byla plánovaná sekce pro plod v poloze KP, nicméně se plod otočil a sekce byla zrušena. Nyní jsem se v poradně dozvěděla, že ve 40+0 musím nastoupit na indukci z důvodu srdeční vady. Nikdy mi o této nutnosti neříkal ani kardiolog, ani jakýkoliv porodník (rozhodl takto primář porodnice, který byl pouze informovaný jiným lékařem, fyzicky mě nikdy neviděl). Nemám otoky, ani bílkovinu v moči, tlak je v normě. Je opravdu nutné v mém případě nastoupit na vyvolávání a nepočkat, až se porod rozběhne spontánně? Případně jakým způsobem začít porod vyvolávat? (Přijde mi, že syntetický oxytocin, který se standardně dávkuje od oka, či prostaglandiny budou pro srdce daleko větší zátěž než samotný spontánní porod).
Děkuji vám za váš čas a odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, máte ještě týden než tato situace by teoreticky nastala. Je to poměrně dlouhá doba, na to že jste v pokročilém stádiu gravidity, dnes 39+0. V lepším případě se porod rozeběhne spontánně, a Vy nebudete muset případnou indukci řešit. Pokud by tomu tak nebylo, určitě vidím jako potřebné nastoupit k hospitalizaci, už jenom kvůli lepší observaci na lůžku. Aktuálně nejevíte žádné známky preeklampsie, eklampsie, na ECHO došlo jenom k mírné progresi nálezu a to v souvislosti s objemnější cirkulací v těhotenství, takže pokud nebudete indukci chtít, věřím že ošetřující gynekolog na lůžkách toto bude akceptovat. Do chvíle než Vy, nebo dítě by jste byly v ohrožení života, pak bude postupovat v nejlepším zájmu Vás obou. Já Váš dotaz ještě přepošlu ke zhodnocení naším gynekologem, vyčkejte si na jeho odpověď. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Martin Němec , MBA

Specializace: Gynekologie, Pediatrie / Praktické lékařství pro děti a dorost, Porodnictví Pracoviště: Gynekologicko-porodnické oddělení, Nemocnice ve Frýdku Místku

Dobrý den, z výsledku se zdá, že je Vaše srdce naprosto zdravé a spontánní porod by mělo zvládnout. Indukce dle mého úplně nutná není. U nás indukujeme porody Cookovým katetrem. Následně zavádíme prostaglandiny.
Doporučuji probrat situaci s panem primářem a domluvit se spolu.

Martin Němec

Související dotazy

Vrozená vada srdce
Dobrý den, mám vrozenou srdeční vadu - transpozice...
Rossova operace, srdeční vada
Dobrý den, je mi 15 let a mám vrozenou srdeční vadu...
Srdečni vada
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kdyz v naši rodině...
Srdeční vady
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jak velké riziko...
Skrytá srdeční vada
Hezký den pane doktore, přeji. Předem Vám chci poděkovat...
Srdeční vada
Dobrý den, při šetření příčin prekolapsových stavů,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Jogurty

Dobrý den, měla dotaz ohledně jogurtů. Ráno vstávám ve 4:10hod, udělám si čaj...

Jojo efekt

Dobry den.Mam hodne velky problem.Jeste v lete jsem vazila o 7 kg vic a ted...

Jonesova fraktura 5.MTT

Dobrý den, stručně popíšu problém. 11/2009 jsem utrpěl frakturu na bazi 5.MTT...

Josef

Dobrý den jsem po chemoterapii ukončena 28.8.2009 a od té doby piji aloe vera...

Jsem 1 rok a 3 měsíce po operaci kyčelního kloubu, TEP a noha mě pořád bolí

dobrý den,prosím o radu,co mám dělat,když jsem 1 rok a 3 měsíce po operaci kyčelního...

Jsem 20 dní po porodu, měla jsem silné krvácení

Dobrý den. Chci se zeptat, jsem 20 dní po porodu. Měla jsem silné krvácení a...

Jsem 27+3tt a vcera jsme byli v restauraci a dala jsem si tam nedopečený hovězí steak

Dobry den, jsem 27+3tt a chtela jsem se zeptat, vcera jsme byli v restauraci...

Jsem 3 měsíce po plastice LCA.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jsem 3 měsíce po operaci kolene, přesněji po...

Jsem 33tt těhotná, včera jsem byla u dr. a řekl mi že mám zkrácený a měkký čípek na 2 cm

Dobrý den, jsem 33tt tehotna vcera jsem byla u dr. a řekl mi že mám zkracený...

Jsem 4. Den od operace - odstranění cysty na pravém pysku

Dobrý den, Jsem 4. Den od operace - odstranění cysty na pravém pysku. Zásadními...

Jsem 5 den po operaci - septoplastika a mukotomie

Dobrý den, Je mi 25 let vážím cca 83 kg, a měřím 185 cm, krom chronické rýmy...

Jsem 5 dni po operaci žlučníku vyplněného kameny

Dobrý den. Jsem 5 dni po operaci žlučníku vyplněného kameny. Stále bolesti trvají,...

Jsem 5 měsíců po porodu a zhruba měsíc mám problém se spaním.

Dobrý den potřebovala bych poradit co mám dělat jsem 5 měsíců po porodu a zhruba...

Jsem 5ty den po trhani ležícího moudráku

Dobry den jsem 5ty den po trhani ležícího moudráku. Bolest je snesitelná, občas...

Jsem alergická na pyly tr...

Jsem alergická na pyly trav a současně kojím 4 měsíční dítě. Mohu užívat na...

Jsem alergik

Asi jsem alergik-potvrzeno na alergologii. Po ránu opakovaně kýchám a slzím....

Jsem asexuální?

Dobrý den, chtěla bych se s vámi poradit, zda jsem nebo nejsem asexuální. Začalo...

Jsem asi těhotná

Dobrý den, je mi teprve 17 let a už mám podezření na těhotenství. Už od července...

Jsem asi těhotná ?

Dobrý den chtěla jsem se zeptat, je to zhruba už tři měsíce co jsem se vyspala...

Jsem asi tranvestita nebo nevím

Dobrý den, chci se zeptat je mi 16 let a líbí se mi dámské oblečení sukýnky,džínový...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest kolene po peraci TEP

Dobrý den, mám spíše dotaz na ortopeda... Píšu Vám za svého dědečka, který...

Krev ve stolici u dítěte

Dobry den mam syna 4roky a uz ma dva dny krev ve stolici

Bolest v boku nad pánví

Dobrý den, při přenášení kola jsem nějak divně chytl a zvedl. Hned na to mě...

Trhání zubů - za jak dlouho, co a jak jíst


Vysoký tlak

Přeji hezký den. Již rok užívám Prestarium Neo Combi 5/1,25 mg. Mám fobii z...

Zánět šlach, antibiotika

Dobrý deň, mám zápal šliach na rukách, užívam ospen 1000, ktorý budem užívať...

Isonoprisine

Dobry den,dostala jsem na imunologii lek na zvyseni imunity a to isonoprisine....

Časté nucení na stolici a hleny v ní

Dobrý den pane doktore, děkuji za Vaši odpověď na můj dotaz a velice si toho...

Půl roku mě trápí bolest kostrče po pádu z koně a zlomenině hrudního obratle

Dobrý den, už více než půl roku mě trápí bolest kostrče. Začátkem srpna jsem...

Zvětšené uzliny krku

Dobrý den, chtěla jsem se poradit. Na krku mám asi 15 let 2 uzliny velikosti...

Tlak na hrudi

Přeji dobrý den, obracím se na Vás s následujícími obtížemi. Zhruba od začátku...

Prasklinky na penisu

Dobrý den,už delší dobu mám na žaludu takové prasklinky.Žalud ani předkožka...

Zánět zrakového nervu

Dobrý den.Prosím Vás o radu jsem již zoufalá a asi změním lékaře,tak by mně...

Infarkt očního nervu


Zalehlé ucho

Dobrý den, ráno jsem se probudil se zalehlým uchem. Nic mě nebolí, rýmu jsem...

Každé ráno vyplivnu černé sliny

Dobrý den, V posledních měsících jsem si všimla, že téměř každé ráno vyplývnu...

Otok rtu

Dobrý den, už podruhé tento týden mi přes noc šíleně otekly rty. Hrozně pálí...

Roušky v těhotenství

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak je to s nošením roušek v těhotenství ? Může...

Bolest kloubů, pravého stehna

Dobry den,mam dotaz. Uz dlouhodobe me boli prava ruka, loket,prsty a klouby(5let)...

Zvýšená hladina prolaktinu

Dobry večer.chtěla bych se zeptat mam šanci aby mi snizily praskama zvýšeny...

Reklama