Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Jsou lepší bílé plomby, nebo amalgámové?

Zuby Nika 1.7.2017

Dobrý den.
Je pravda, že amalgámové plomby jsou nebezpečné?
A jsou lepší bílé plomby, nebo amalgámové?
Děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Ambulance praktického lékaře Benátky nad Jizerou

Dobrý den, amalgám se v zubním lékařství používá více než 150 let a v České republice se zcela určitě zhotovuje nejčastěji. Bezpečnost a toxicita amalgámu je ale stále živě diskutována. Vědci si ani dnes nejsou jisti, nakolik amalgám poškozuje zdraví lidí. Existují zcela protichůdná vědecká tvrzení - studie, které tvrdí, že je amalgám bezpečným, trvanlivým a levným výplňovým materiálem a že ze všech amalgamových výplní se během života do organismu uvolní obdobné množství rtuti jako při konzumaci mořských ryb typu tuňáka. I z těchto studií však vyplývá, že určité množství rtuti se z výplní do lidského organismu uvolňuje a někteří vědci tvrdí, že amalgám může být zodpovědný za mnoho spolu nesouvisejících příznaků jako jsou deprese, únava apod. Další uvádějí, že rtuť z amalgámových výplní snižuje počet T-lymfocytů, což ovlivňuje imunitní systém a může vést k autoimunitním onemocněním jako roztroušená skleróza, lupus erythematodes. Amalgám také může hrát roli faktoru zhoršujícího stav pacientů s alergiemi nebo leukémií. Jejich odpůrci poukazují na to, že škodlivost amalgámu nebyla jednoznačně prokázána. Ve vyspělých zemích je zřejmý absolutní ústup od amalgámu směrem k estetickým a bezpečnějším materiálům. Amalgám je materiál neestetický, obsahující sloučeniny těžkých kovů (rtuť, cín, stříbro, měď), otázka zdravotních rizik a bezpečnosti nebyla dosud uspokojivě dořešena. To vše v situaci, kdy již existuje sice dražší, ale zdraví zcela neškodná a estetická alternativa, jako fotokompozitní = bílé výplně, skloinomerní výplně a podobně. S pozdravem, Dr. Horáková

Související dotazy

Amalgámové plomby a těhotenství
Dobrý den, mám už od dětství amalgámové plomby na...
Odvrtání amalgámové plomby
Dobrý den, byla jsem u svého zubaře a ten mi sdělil...
Uvolněná plomba
Před týdnem mi zubařka předělala původní bílou plombu....
Černé zabarvení od amalgamové plomby
Dobrý den, chystám se na výměnu amalgamových plomb...
Ulomený kus plomby
Dobrý den, je možné "nastavit" bílou plombu (např....
Bílé plomby
Dobrý den, jaké jsou jiné plomby nez bílé na predni...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Jsem vlastně úplně zdravý, ale zároveň nemocný

Dobrý den, před 4 roky, což bylo jak jsem nastoupil na střední školu jsem začal...

Jsem vycghrtlá a nemohu přibrat

jsem vysoká a vážím jen 60kilo.doktor mi dělat testy na štítnou žlázu,na cuktovku...

Jsem vychrtlá

Dobrý den pani doktorko. Obracím se na Vás s prosbou. Jsem strašně hubená, při...

Jsem zahleněný


Jsem zdravá?

Dobrý den, zajímalo by mě, jak by měla páchnout zdravá vagína. Nežiji sexuálním...

Jsou bolesti spojené s antikoncepcí?

Dobrý den, ráda bych se zeptala ohledně užívání HA. HA užívám skoro 5let za...

Jsou antibiotika správně dávkována?

Dobrý den, syn 18 měsíců dostal na zánět obou uší Duomox 375- dávkování 3x denně...

Jsou antibiotika vhodná léčba?

Dobry den , tyden zpet jsem se probudil s bolesti krku . Myslel jsem si ,že...

Jsou chlamýdie a kapavka bezpříznakové?

chtěl bych se Vás zeptat, zda kapavka či chlamydie jsou u mužů často bezpříznakové...

Jsou i jiná řešení a případně o jakou operaci se jedná a jaká je prognóza?

Dobrý den, již počtvrté se mi vyhodiloa čéška, ale hned se zase vrátila. Nicméně...

Jsou mé problémy od páteře ?


Jsou moje problémy způsobené boreliozou, nebo spíše ne?

Přeji hezký den, ráda bych se zeptala, zda jsou moje problémy způsobené boreliozou,...

Jsou nějaké možnosti léčby mého pravého kolene?

Dobrý den, chtěl bych znát názor, zda jsou nějaké možnosti léčby mého pravého...

Jsou nutná antibiotika?


Jsou nutná antiepileptika?


Jsou plíce schopny vyčistit se (regenerace) bez ředění krve?

Dobrý den, mám dotaz ohledně plícní embolie. Mám zvýšenou srážlivost krve (Leiden)...



Jsou prosím následující hodnoty k operaci štítné žlázy


Jsou příznaky těhotenství již dva dny po oplodnění?


Jsou to 4 dny kdy prášek neberu vůbec

Dobrý den, Už jsem tady psala jeden takový dotaz . Beru cca 4roky kortikoidy...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Vyrážka

Dobrý den, můj přítel má už 14 dní ošklivou vyrážku po celém těle. Je zarudnutá,...

Praskání v očích

Dobrý den, před půl rokem jsem byla na vyšetření na ušním, jelikož mám pocit,...

Plicní onemocnění

Dobrý den, již několik měsíců mě trápí kašel, který je již dost obtěžující....

Bolest levého ramene, vystřelování bolesti do paže

Dobrý den! Mám takový dotaz. Asi před týden mě hrozně začalo z ničeho nic bolet...

Asi týden mám na penisu tenhle červený flek

Dobrý den, asi týden mám na penisu tenhle červený flek. Neboli, nesvedi... Není...

Bolestivá bulka mezi stydkým pyskem a konečníkem

Dobrý den, na pomezí mezi stydkým pyskem a konečníkem se mi vytvořila (před...

Svrab

Mám nejspíše svrab asi 2 týdny jak ho léčit

Předávkování léky Lyrica nebo Rivotril


Výsledky spermiogramu

Dobrý den, již rok a půl se snažíme s manželem o dítě, ale nedaří se nám....

Nervozita a stres

Dobry den, mam mensi problem s psychikou. Doma to neni idealni, a ja jsem nervózní...

Pozitivní IgG lymeské boreliózy a antibiotická léčba

Dobrý den mám čerstvě naměřenou poměrně vysokou hodnotu na lymskou boreliozu:...

Klacid a nevhodné potraviny


Antibiotika


Zvětšená uzlina za uchem u 7letého dítěte

Dobrý den, zhruba před týdnem se syn (7let) probudil, tahal se za ušní boltec...

Bolest pravé strany těla

Dobry den, už skoro týden mám bolest jakoby celé pravé strany. Pravý bok, pravá...

Zatuhnutí na hrázi u dítěte

Dobrý den,dvouměsíční miminko to má mezi konečníkem a varlaty (jakoby na hrazi)...

Necitlivost kůže na stehně

Dobrý den. Mám problém s kůží na pravé noze ( stehno z boku k pánvi ) . Je velice...

Mutace PAI-1

Dobrý den,zjistili mi polymorfismus PAI-1 homozygodní,mutaci MTZHFR s hyperhomocystemií...

Menstruace po sterilizaci

Dobrý den, prosím o radu. Je mi 44 let. V polovině listopadu 2015 kvůli oční...

Vonné tyčinky a omamné látky

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jestli je možné, aby vonná tyčinka obsahovala...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.