Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Jsou plíce schopny vyčistit se (regenerace) bez ředění krve?

Vnitřní lékařství Jiří 22.3.2021

Dobrý den,
mám dotaz ohledně plícní embolie. Mám zvýšenou srážlivost krve (Leiden) a před cca rokem jsem prodělal plícní embolii (tromboza nohy). Asi před dvěma měsící mně bylo ukončeno ředění (Predaxa). Před čtrnácti dny vlivem enormní psychické zátěže a asi i tím, že jsem si myslel, že mám vyhráno, jsem prodělal další. Můj dotaz je, zda se plíce jsou schopny vyčištit (regenerace) bez ředění krve, za podmínek dodržování všech opatření, aby krev nezhoustla. Jaký je cca časový předpoklad s ředěním a bez ředění?
Lékaře mám, ale mám strach když mu zavolám, že bude po diskuzi.

1. doplňující informace 23.3.2021
Se vším, co napsala paní doktorka souhlasím, ovšem na to, co jsem se ptal, jsem odpověď nedostal.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, zde není vůbec žádný prostor k diskuzi, není na místě jí ani zahajovat. Pokud chcete přežít plnohodnotný život, který bude ještě nějakou dobu trvat, budete pokračovat v léčbě, kterou Vám nasadil ošetřující lékař. Plicní embolie je stav závažný, vzhledem k tomu, že k ní u Vás došlo opakovaně, bude antikoagulační léčba dlouhodobá, možná i doživotní. Nevím, jaké podmínky přesně dodržujete, aby krev nezhoustla. U Vás se primární příčinou nejspíše hyperkoagulační stav, který máte vrozený a následně pak řada rizikových faktorů může trombózu a následnou embolii provokovat. Nemluvě o tom, že opakované plicní embolizace povedou k plicní hypertenzi, tak k přetížení srdíčka, které začne selhávat atd. Samozřejmě, máte právo doporučenou léčbu odmítnout, ale lékař to následně řádně právně ošetří negativním reverzem a Vy sám ponesete odpovědnost za své zdraví. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Markéta Hadrabová

Specializace: Onkologie, Hematologie, Vnitřní lékařství Pracoviště: Interní, hematologická a onkologická klinika, FN Brno

Dobrý den, pane Jiří,

pokud jsem správně pochopila - ptáte se na to, zda se mohou plíce samy vyčistit bez znovu nasazení antikoagulační léčby? To bohužel možné není a tohoto schopné nejsou.
Pokud jste před 14 dny opět prodělal plicní embolii, je terapie opravdu nutná! Představte si to tak, že v plicích už je usazenina - překážka, na kterou se snadno dostává další a další nános, až může zcela dojít k ucpání cévy. Plicní embolie je život ohrožující situace, masivní plicní embolie může způsobit náhlou smrt. Postupné či opakující se embolizace zvyšují tlak v plicním řečišti a srdce, které potom musí, proti takto vysokému odporu pumpovat, časem selže.
Leidenská mutace s opakovanými trombozami a opakujícími se plicními emboliemi je stav, který vyžaduje dlouhodobou, většinou doživotní antikoagulační terapii. Bohužel neexistuje způsob, kterým byste mohl trombózy jinak vyřešit a 100% jim předcházet. Určitě není chybou dodržovat určitá preventivní opatření (dostatečná hydratace, pohyb, necestovat dlouho letadlem/autobusem, nekouřit, ...) ale ty nedokážou zabránit ve Vaší situaci vzniku trombózy/embolie a rozhodně ji nemohou rozpustit. Terapie je pro Vás opravdu nutná.
Přeji Vám hodně zdraví, MH

Související dotazy

Ředění krve
Dobry den, jsem 17 let pacientka s ulcerozni kolitidou...
ZIBOR na ředění krve a bulka pod kůží
Dobrý den, jsem po operaci menisku a vazů v koleni...
Vitamín K a léky na ředění krve
Lze při uživani prašku na ředěni krve kvuli cevnich...
Léka na ředění krve do letadla
Dobrý den, cca před rokem mi gynekoložka zjistila Leidenskou...
"Ředění" krve po operaci
Dobrý den, přítel je 11dní po operaci čisté zlomeniny...
Plíce
Už delší dobu mě moc bolí plíce, třeba když zakašlu...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Jsou antibiotika správně dávkována?

Dobrý den, syn 18 měsíců dostal na zánět obou uší Duomox 375- dávkování 3x denně...

Jsou antibiotika vhodná léčba?

Dobry den , tyden zpet jsem se probudil s bolesti krku . Myslel jsem si ,že...

Jsou chlamýdie a kapavka bezpříznakové?

chtěl bych se Vás zeptat, zda kapavka či chlamydie jsou u mužů často bezpříznakové...

Jsou i jiná řešení a případně o jakou operaci se jedná a jaká je prognóza?

Dobrý den, již počtvrté se mi vyhodiloa čéška, ale hned se zase vrátila. Nicméně...

Jsou lepší bílé plomby, nebo amalgámové?

Dobrý den. Je pravda, že amalgámové plomby jsou nebezpečné? A jsou lepší bílé...

Jsou mé problémy od páteře ?


Jsou moje problémy způsobené boreliozou, nebo spíše ne?

Přeji hezký den, ráda bych se zeptala, zda jsou moje problémy způsobené boreliozou,...

Jsou nějaké možnosti léčby mého pravého kolene?

Dobrý den, chtěl bych znát názor, zda jsou nějaké možnosti léčby mého pravého...

Jsou nutná antibiotika?


Jsou nutná antiepileptika?




Jsou prosím následující hodnoty k operaci štítné žlázy


Jsou příznaky těhotenství již dva dny po oplodnění?


Jsou to 4 dny kdy prášek neberu vůbec

Dobrý den, Už jsem tady psala jeden takový dotaz . Beru cca 4roky kortikoidy...

Jsou to bradavice?

Dobrý den, přibližně 2 roky mám na rukou kruhovité vyvýšeniny na kloubech...

Jsou to dva dny zpátky, co mě začalo mravenčení na levém chodidle

Dobrý den, pokusím se ve zkratce popsat můj problém. Jsou to dva dny zpátky,...

Jsou to dvě různé věci a dva různé hormony

Dobrý den, v dotazu #315402 jsem s panem odb.as. MUDr. Luděk Fiala MBA řešila...

Jsou to hemeroidy nebo neco horsiho?

Dobrý den,mam takovej problemk a uz hodne delsi dobu..Kdyz jdu na stolici,tak...

Jsou to hemoroidy??

Zdravím..chci se zeptat, zda tohle mohou být příznaky hem. : První den mi bylo...

Jsou to kondylomata

Dobrý den, Můj partner má nejspíše kondylomata. Výsledky přijdou tak za 10...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Křeče v žaludku po ovoci a zelenině

Dobrý den, již několikrát jsem řešila ten samí problém, ale konečně jsem...

Pěna v moči

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda to něco znamená. Již asi 2 měsíce si...

Hodgkinův lymfom

Dobrý den, v r. 2011 jsem ukončil léčbu Hodgkinova lymfomu formou 8 cyklů, tj....

Zvýšené JT a lymfocyty


Zánět v čelisti od zubu

Dobry den, asi před pul rokem jsem prodělala pravdepodobne zánět dolní čelisti...

Pásový opar?

Dobrý den, v zátylku na hlavě se mi udělala vyrážka která ještě vystoupla jako...

Zápach moči po chlóru

Zcela nepravidelně se u mne vyskytuje moč, zapáchající po chlóru. Trvá to třeba...

Růžové fleky na trupu

Dobrý den, na těle (hlavně zádech) se mi na několika místech dlouhodobě objevují...

Zapouzdřený hematom

Dobrý den, cca před 9-ti měsíci jsem spadla na kole a udělal se mi na stehně...

Zvětšená a citlivá prsa, bolesti v podbřišku, hnědý výtok

Dobrý den chtěla bych se zeptat.. Zda je možné že jsu těhotná? Beru antikoncepci...

Bílé pupínky a výrůstek ženského genitálu


Pachuť v ústech

Dobrý den, asi 2-3 měsíce mě trápí nahořklá pachuť v ústech. Objevuje se zejména...

Tlak pod pravým žeberním obloukem

Dobrý večer, již 3 rokem se potýkám s nadýmáním, rano obleknu podprsenku a...

Výtěr z nosu

Dobry den, Dceta (3,5mesice) mela dlouho rymu.Ve vyteri mela streptokok pneumonie.Prelecena...

Mandlové kameny

Dobrý den, dcera má 35 let a již několik let se jí dělají "mandlové kameny",...

Po koupání v bazénu v noci bolí ucho

Dobrý den, dceru 4,5 roku po koupání v bazénu v noci bolí ucho.Dala jsem jí...

Nepotvrzené těhotenství


Bolest kolene

Zdravím, už asi 3tím týdnem u mne dochází ke zvláštní bolesti v oblasti (přímo...

Opožděné užití Gynprodylu

Dobrý den, mám diagnostikováno (dle mého gynekologa lehčí formu) PCOS, přičemž...

Gastroskopie


Reklama