Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Jsou nějaké možnosti léčby mého pravého kolene?

Ortopedie Daniel 28.1.2019

Dobrý den,
chtěl bych znát názor, zda jsou nějaké možnosti léčby mého pravého kolene. Zhruba před dvěma roky jsem občas po zátěži cítil bolesti ve vnitřní části. V dubnu 2018 jsem byl na ortopedii a byla mi diagnostikována artróza II. stupně. Byla 2x provedena léčba viskosuplementací (Hyalone, Durolane) bez výraznějšího účinku (lepší stav trval vždy asi týden). Koncem prosince 2018 jsem si při sportu koleno poranil - v dřepu mi v koleni prasklo.
Podle vyjádření lékaře je koleno velmi poškozeno (chrupavka) a přetržený přední skřížený vaz. Ten prý už je nemožné rekonstruovat. Přikládám lékařskou zprávu a vyšetření magnetickou rezonancí po úrazu.
Jsem aktivní sportovec (fotbal, volejbal, posilovna). Bylo mi řečeno, že mohu sportovat dál co koleno dovolí, kontaktní sporty provozovat s ortézou.
Další navrhovaný postup - rehabilitace, artroskopická operace pro zjištění skutečného rozsahu poškození, léčba viskosuplementací.
Chtěl bych se zeptat, jaké jsou možnosti léčby a/nebo dalšího postupu. Četl jsem například o možnosti léčby chrupavky pomocí vlastních buněk (mosaiková plastika, chondrograft z kultivovaných chondrocytů).
Děkuji za odpověď. Doplnění informací: zpráva MR vložena. 1. Bylo mi řečeno, že mohu dále sportovat a provozovat všechny sporty. Kontaktní (fotbal) s ortézou, ostatní bez. Považujete to za adekvátní vzhledem ke stavu kolena? Případně čeho se vyvarovat a co mohu provozovat?

2. Viskosuplementace - s jakými přípravky máte nejlepší zkušenost? Byl mi doporučen Erectus.

3. Jaký máte názor na možnost použití tzv. kolagenových implantátů? Viz např.: http://www.orpcentrum.cz/metody-lecby/kolagenovy-implatnat-detail_97

4. Jaká chondroprotektiva doporučujete?

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, pro posouzení stavu kolenního kloubu a ostatních struktur kolene by bylo určitě nápomocné, kdyby jste zprávu a výsledek magnetické rezonance přiložil, to se ale bohužel nezdařilo. Běžný postup Vám byl ortopedem navržen, artroskopie k zhodnocení nálezu a případné rekonstrukci struktur kolene, poté rehabilitace. K prevenci další progrese artrózy případně chondroprotektiva, Condrosulf 800mg 1 x denně. Vy se tážete na poměrně specifické terapeutické postupy, kterých vhodnost a proveditelnost zhodnotí ortoped, kterému Váš dotaz přeposílám. Vyčkejte proto jeho odpovědi, případně doplňte ještě v úvodu požadované zprávy. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Miroslav Skoták


Dobrý den. U takto výrazně postiženého kolene je léčba svízelná a navrhovaný postup je správný. Pokud se týká chondrograftu je třeba provést arthroskopii k zjištění rozsahu defektu a zda jde vůbec léčit tímto způsobem. Případnou operaci pak provádějí ve vybraných centrech většinou fakultních nemocnicích. Jako alternativní léčbu můžete ještě vyzkoušet aplikaci kmenových buněk či krevní plasmy obohacené o destičky.

Odpovídá lékař:

MUDr. Miroslav Skoták


Dobrý den.
1. Podle mého názoru můžete provozovat bez omezení a ortézy cyklistiku a plavání., s ortézou lyžování. Posilování bez dřepů a kleků , cvičení dolních končetin vleže. Ostatní sporty zvláště ty kde se prudce mění směr při pohybu - fotbal, tenis, basketbal či kde se skáče s opakovanými dopady vhodné nejsou . Ortéza Vám nepomůže při postižené chrupavce.
2. Mezi přípravky na viskosuplementaci není rozdíl. Erectus jsem několikrát osobně použil nepozoruji rozdíl mezi ním a jinými preparáty.
3. Pro kolagenový implantát platí stejná pravidla jako pro chondrograft. Jedná se o přípravky s kterými jsou jen krátkodobé zkušenosti a jsou vhodné na ohraničené menší defekty u mladších pacientů. Používají je v centrech schválených pojišťovnou.
4. Chondroprotektiva hrazená pojišťovnou Condrosulf 800 a Dona. ve 2. řadě někdy pomůžou Piascledine či Artrodar. Z nehrazených si pacienti nejvíce chválí Alavis. Pokud jde ale o koleno je lepší přímá aplikace do kloubu.
5. Pod nálezem je podepsán MUDr. Sadovský podle mého názoru patří k nejlepším odborníkům na arthroskopii kolene v Jč kraji.

Související dotazy

Artroza kolene
Dobrý den, pane doktore, mám zjištěnu artrózu L kolene...
Bolest kolene
Bolest pravého kolene Dobrý den, zhruba před 2 týdny...
Bolest kolene po TEP
Jsem 6 týdnů po TEP pravého kolene/navigovaná operace/,zánět...
Bolest na vnitřní straně pravého kolene
Dobrý den, už delší dobu (možná už i rok) mám na dotek...
Bolesti kolene
Dobrý den. mam prosím dotaz na bolest v koleně. Při...
Výživa kolene
Dobrý den, potřebovala bych se zorientovat v možnosti...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Jsem vychrtlá

Dobrý den pani doktorko. Obracím se na Vás s prosbou. Jsem strašně hubená, při...

Jsem zdravá?

Dobrý den, zajímalo by mě, jak by měla páchnout zdravá vagína. Nežiji sexuálním...

Jsou bolesti spojené s antikoncepcí?

Dobrý den, ráda bych se zeptala ohledně užívání HA. HA užívám skoro 5let za...

Jsou antibiotika správně dávkována?

Dobrý den, syn 18 měsíců dostal na zánět obou uší Duomox 375- dávkování 3x denně...

Jsou antibiotika vhodná léčba?

Dobry den , tyden zpet jsem se probudil s bolesti krku . Myslel jsem si ,že...

Jsou chlamýdie a kapavka bezpříznakové?

chtěl bych se Vás zeptat, zda kapavka či chlamydie jsou u mužů často bezpříznakové...

Jsou i jiná řešení a případně o jakou operaci se jedná a jaká je prognóza?

Dobrý den, již počtvrté se mi vyhodiloa čéška, ale hned se zase vrátila. Nicméně...

Jsou lepší bílé plomby, nebo amalgámové?

Dobrý den. Je pravda, že amalgámové plomby jsou nebezpečné? A jsou lepší bílé...

Jsou mé problémy od páteře ?


Jsou moje problémy způsobené boreliozou, nebo spíše ne?

Přeji hezký den, ráda bych se zeptala, zda jsou moje problémy způsobené boreliozou,...

Jsou nutná antibiotika?


Jsou nutná antiepileptika?




Jsou prosím následující hodnoty k operaci štítné žlázy


Jsou příznaky těhotenství již dva dny po oplodnění?


Jsou to 4 dny kdy prášek neberu vůbec

Dobrý den, Už jsem tady psala jeden takový dotaz . Beru cca 4roky kortikoidy...

Jsou to bradavice?

Dobrý den, přibližně 2 roky mám na rukou kruhovité vyvýšeniny na kloubech prstů...

Jsou to dvě různé věci a dva různé hormony

Dobrý den, v dotazu #315402 jsem s panem odb.as. MUDr. Luděk Fiala MBA řešila...

Jsou to hemeroidy nebo neco horsiho?

Dobrý den,mam takovej problemk a uz hodne delsi dobu..Kdyz jdu na stolici,tak...

Jsou to hemoroidy??

Zdravím..chci se zeptat, zda tohle mohou být příznaky hem. : První den mi bylo...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest levého stehna

Dobrý den, již měsíc mám nesnesitelné bolesti v levém stehně cca uprostřed přední...

Nevolnost behem spanku

Dobry den, posledni dva tydny se mi tak 2x 3x do tydne dela zle od zaludku asi...

Helikobakter pylori

Chci se zeptat, jestli pomáha vyléčit helicobacter pylori tabletky chios masticha.

Motání hlavy, bolest břicha, průjmy, zvracení


Vysvětlení závěru kardioecho vyšetření: diastolická dysfunkce levé komory

Dobrý den, prosím o vysvětlení závěru kardioecho vyšetření: diastolická dysfunkce...

Trichomoniáza

dobry den, mam dotaz, da se trichomoniaza prenest analnim sexem? nebo pouze...

Glykemický šok

Ráda bych věděla,jak se projevuje a v důsledku čeho vzniká glykemický šok, zda...

Přeleželá ruka

Dobrý den, nechtěně jsem dnes v noci ležela na ruce svému rok a půl starému...

Červený flek na žaludu

Dobrý den. Asi před pěti dny se mi objevil na žaludu červený flek, který nesvědí,...

Červené fleky na obličeji a krku

Dobrý den, zhruba před třemi dny se mi na obličeji objevily takové červené vystouplé...

Natržený křížový kolenní vaz

u syna sportovce MR zjištěn natržený kříž. vaz u kolena.Koleno při běžném pohybu...

Osteochondroza ploténky C 5/6

Moje lékařka nemůže zjistit, proč se mi poslední dobou lehce snižuje tlak, že...

Špatné trávení??

Dobrý den paní doktorko,je mi 16 let a už je to skoro rok co se mi dostavily...

Bulka na lokti

Dobrý den, cca před pár měsíci se mi udělala celkem velká bulka na lokti. Je...

Zánět nosohltanu

Dobry den, jiz treti tyden mam ukrutne bolesti v krku, bez teplot, stery v krku...

Výpary z louhu

Dobrý den, dnes jsem přes odpoledne pracoval s čistícím prostředkem Fredym,...

Zánět močových cest

Dobrý den, při předoperačním vyšetření mi byla nalezena v moči bílkovina 0-1,...

THC v krvi

Dobrý den, chtěl by jsem se zeptat před týdnem jsem si dal joint trávy a za...

Bílé tečky na kůži

Dobrý den přeji ,obracím se na Vás ohledně kožního problému ... Už druhý týden...

Bolest v oblasti kyčlí


Reklama
Zavřít