Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Jsou vubec nejaka AD po kterych se nepribira a hlavne nijak neovlivňuji emoce a pocity.

Lenka 31.8.2018

Můžou za to AD?
Dobry den v březnu jsem prodělala Bartonelu a od te doby se mi rozjela psychika. V kvetnu jsem zazivala asi 3tydny pocity depersonalizace a derealizace, kdy mi vse pripadalo jako ve snu, ktery jen pozoruji, paj to samo odeslo, ale naskocili neskutecne uzkosti, uz jsem nikam nechodila, bala jsem se kamkoliv jit abych neskolabovala, nebo ze ztratim kontrolu a neco udelam apod.. Vyhledala jsem psychiatricku a dostala jsem na konci kvetna citalopram postupne se navysovalo az na 15mg, vratila jsem se do pracovniho procesu, ale jinak jsem fungovala jak robot, vsechno mi bylo jedno, nic jsem nechapala, jen nejak zila den za dnem a nic neresila, nejvice mi vadilo ze se mi nedostavovali emoce tam kde meli, hlavne u pritele, asi trikrat se mi stalo, kdyz jsem navysovala ze jsem vedela kdo to je, jak se jmenuje, ale nevedela jsem jestli patri ke me, po te co jsem snizila na 10 se to uz nestalo, nicmene to ve mne vyvolalo uz takovy strach co kdyz ho priste zase nepoznam a tim i vnitrni boj se tomu vyhyvat, coz jsem necjtela. I vnimani k okolnimu svetu se mi zmenilo, nejak jsem prestala chapat smysl zivota, zapomněla na skolu na kterou jsem moc chtela jit. Tak jsme s davkama ruzne hybali, pri 5mg jsem se tyden cítila uplne jako ja sevsim vsude apak zase horko u hlavy, tak ted mam 7.25mg ale furt se ruznych veci bojim. Hlavne si pripadam ze od te doby zazivam takovy pocit odcizeni a neprirozenosti ve vztahu, k rodine, okoli i sebe same. Byla jsem vzdy precitlivela a obcas mi pripada ze za me premysli neco jineho. Hlavne v tom vztahu od te doby co mam ty prasky se mi to zda opravdu takove odcizene z moji strany a je to divne a vadi mi to a brani mi to v te radosti a akorat to u me vzbuzuje dalsi obavy z toho co to je, ikdyz vim ze to zacalo az s temi prasky. Strasne jinak se na ten divam a je to divne. Prostě ne ja, pri tech 15mg se mi k uzkostem které pak uz odezneli, se vlivem otupelych emoci, ktere vymizeli i city a nadzeni upadala do depresi co to je. Takže jsem jak v zacarovanym kruhu a nevim jak z nej ven, kazdopadne ty prasky se mi do sebe ladovat prilis nechcou. Ale zaroven ten pocit strachu a to horko u hlavy me pak vysiluje a blokuje prožívání hezkych veci. Co mam delat, a muzou za to i ty AD za tu neprirozenost? Strasne me to trapi. Vim te je tam vse v poradku, jen to divne vnimam. Pripadam si pak jak cvok. Jsou vubec nejaka AD po kterych se nepribira a hlavne nijak neovlivňuji emoce a pocity.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, pocity depersonalizace, derealizace, depresivní ladění, úzkosti, oploštělé emoce, pocity, neschopnost radovat se z bvěžných věcí, odcizení se od blízkých, ztrát zájmu o věci, které Vám dříve dělali radost, to vše podle mně souvisí s Vaší základní psychikou poruchou, podle mně se u Vás jedná o smíšenou úzkostně depresivní poruchu. A nyní k AD, nejspíše Citalopram nebude to pravé AD pro Vás, i přes dostatečnou dávku a dobu užívání se psychický stav nezlepšil, proto by jsem určitě dporučila kontaktovat ošetřujícího psychiatra a změnit AD Citalopram za jiné, pro Vás vhodnějí. Případně by jsem tuto léčbu ještě podpořila psychoterapií. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

Mgr. Miroslava Hruboňová


Dobrý den, stav, který prožíváte je pro vás jistě velmi nepříjemný a komplikující. Podle toho, co popisujete (depersonalizace, derealizace, silné úzkostné stavy) bych předpokládala, že jste mohla prožít složité životní situace. Píšu v množném čísle, protože by se mohlo jednat i o několik těžších životních situací za sebou. Vůbec to nemusely být situace, které se staly bezprostředně před vypuknutím prvních potíží. Každopádně bych vám doporučovala objednat se u psychologa. Postupně můžete hledat řešení. Nástroje k vašemu zklidnění jsou různé. Každý psycholog má své metody, odvíjející se od terapeutické školy, kterou by každý psycholog měl absolvovat. Doporučovala bych vám také knihu Jak překonat panické ataky, kde je velmi srozumitelně vysvětlen princip vzniku silných úzkostí a především kroky,jakými tyto stavy zmírnit.
Váš stav vyžaduje velikou trpělivost- změny nastat jistě mohou. Avšak je potřeba pracovat pomalu, postupně, krůček po krůčku nacházet sebe sama. Myslím, že AD jsou na místě, otázkou je jejich volba i síla. Ty nejmodernější mají minimum vedlejších účinků. Najít ta správná, může být někdy složitější. Ale psychiatr by si s tím měl vědět rady.
Přeji vám hodně sil, odhodlání i trpělivosti. Hruboňová Mirka

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Pocit hladu
Dobrý den, cca tři týdny jsem měl problém, že jsem...
Pocit zapíchnutého cizího tělesa v krku
Prosim vás v krku mám od rána na mandly pocit jako...
AD
Dobrý den, doktorka mi změnila AD z Asentra na Elify...
Psychické problémy a AD
Dobrý den chtěla bych se zeptat jak je to s antidepresivy...
Psychické problémy a AD
Dobrý den chtěla bych se zeptat jak je to s antidepresivy...
Psychické problémy a AD
Dobrý den chtěla bych se zeptat jak je to s antidepresivy...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Jsou to obtíže od štítné žlázy nebo ne?

Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala na posouzení tří názorů lékařů, kteří mi...

Jsou to projevy štítné žlázy?

Dobrý den, mám na Vás dotaz týkající se snížené funkce štítné žlázy. U...

Jsou to příznaky cukrovky?

Dobrý den, v poslední době jsem spozorovala, že jsem bez zvláštních stravovacích...

Jsou to typické příznaky RS?

Dobrý den, RS diagnostikovanou nemám, ale i tak budu moc ráda, když mi zodpovíte...

Jsou to vředy?

Dobrý den, nevím jak přesně formulovat můj zdravotní problém, budu se snažit...

Jsou tohle Kondylomata?

Dobrý den, na pochvě jsem si objevila drobné nárůsky, nejsem si vsak jista...

Jsou tohle projevy syfilisu?

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli dokážu sám rozpoznat zvětšené uzliny...

Jsou toto příznaky chřipky nebo něčeho jiného?

Dobrý den, mám problém v tom, že jsem byla před rokem očkovaná proti chřipce...

Jsou tyto pihy nějak nebezpečné?

Dobry den pani doktorko, prosim Vas, mohla byste mi podle fotek zhodnotit,...

Jsou všechny autoimunitní nemoci mozku vidět na MR?

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli jsou všechny autoimunitní nemoci mozku...

Jsou výsledky po výkonu známy okamžitě?

Byla jsem na CT mozku. Jsou výsledky po výkonu známy okamžitě nebo se zpracovávají...

Jugulární jamka a ohryzek


Jugurt a kvasinková infekce v pochve

Dobrý den, četla jsem několik článků o tom, že jogurt stejně jako pochva obsahuje...

Jumping - vliv na páteř

Dobrý den, oblíbila jsem si sport jménem jumping - skákání na trampolínkách...

Jumping knee

Dobrý den, uz dyl mam bolesti leveho kolena byl sem u doktora a našel mi ze...

Junkční extrasystoly

Dobrý den, před půl rokem mi na EKG zjistili SV junkční extrasystoly. Dnes ale...

JUST

Dobrý den, je vhodné použít tymiánový krém JUST pro kojence ve věku 6 měsíců?...

Juvenilní hypertenze

Dobrý den, 6. 4. mě odvezla sanita na internu kvůli palpitaci, závratím, hypertenzi...

Juvenilní hypertenze - pravděpodobná příčina

Dobrý den, je mi 19 let a mám juvenilní hypertenzi. Byla provedena řada vyšetření...

Juvenilní idiopatická artritída

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda na onemocnění JIA je vhodné užívat přípravek...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Růžovka

Dobrý den paní doktorko mám růžovku a nyní jsem přešla k paní primářce do Břeclavi...

Růžová moč

Dobrý den, můj 4 měsíční syn má rýmu, a včera přijal pouze malou část potravy...

Lehká skoliosa a bolest bod lopatkami


Tetanie




Zlatý stafylok v oku, vyjádření k léčbě


Zlatý stafylokok v nose a očkování miminka

Dobrý den, mám 5 měsíčního chlapečka, který má cca 3 měsíce zadní rýmu. Občas...

Naražená ruka

Dobrý den, mám naraženou ruku už od 24.11.2016 a první týden jsem měla jen zavázanou...

Pálení žáhy a říhání


Operace FESS

Dobrý den,v následujících měsících mě pravděpodobně čeká revize nosních dutin...

Bolest zaludku,pocit na zvraceni

Dobry den,asi tyden zpet jsem dostala prujem,jen voda ze me sla,hned jsem nasadila...

Namožení penisu?

Dobrý den! před cca 2-2,5 týdny mne při pohlavním styku začalo bolet při levé...

Přeočkování proti tetanu


Gynekomastie v pubertě

Dobrý den, jsem kluk na počátku svých 17. let a mám takový nepříjemný problém....

Poranění menisku

Rád bych se zeptal, zda je běžné a cca rok po operaci kolena s odebráním cca...

Vysoká sedimentace


Bolest na hrudi


Křeče na pravé i levé straně podbřišku

Dobrý večer, měla bych takový dotaz, mívám křeče na pravé i levé straně podbřišku...

Výtok z penisu po pohlavním styku


Clotrimazol při menstruaci


Zavřít reklamu