Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Karcinom orofaryngu

Uši, nos, krk Silvie 6.8.2020

Dobrý večer, můj dotaz se týká mého nemocného tatínka.Bohužel po dlouhém čtyřměsíčním pátrání a snaze zjistit z čeho problémy plynou(bolest v krku,štípání,pálení v ústech, bolest ucha,nechutenství,úbytku na váze,a následně infekce kvasinkové v ústech/léčena Sporanoxem).....Kde ze základních vyšetření ORL nebyla zjištěna příčina..A nebylo cíleně provedeno podrobné vyšetření...Tak teprve po přeléčení kvasinkové infekce,při druhé kontrole bylo viditelné, že na mandli vznikl-byl viditelný nádor,který zasahoval i do krku....Okamžitá biopsie,do týdne CT a ihned také výsledek prokázaly karcinom orofaringu-dále viz.priložená zpráva....
Chci požádat o odpověď zda v této situaci(kdy se spíše kloníme k léčbě chemoterapií-vzhledem k rozsáhlosti,délce,posléze kvalitě života a podmínek, které plynou z této operace, by byla vhodná,účinná a žádoucí imunologická byť asi jen podpůrná léčba)???...Prosím Vás o odpověď a také názor(co se volby,rozhodnutí týče).
Děkuji Vám moc


Doplňující informace:
Děkuji,za odpověď.
V souvislosti s léčbou se chci pouze ujistit...Zda má tatínek byť pouze minimální šanci překlenout období (zda je vůbec šance terapií také zmírnit rychlost růstu)protože Pokad ano,možná by mohl po roce podstoupit radioterapii cíleně....
Zda je aspoň malá naděje??
Děkuji

doplňující informace:
Ráda bych poděkovala za odpověď. Z odpovědi je zřejmé,že to je buď a nebo. rozhodování je velmi těžké. Možnost plného uzdravení, pokud se operace zdaří,ale zároveň obrovská rizika ,která sebou operace nese na kvalitu života. Vzhledem k tomu ,že chemoterapie v tomto případě nemá tak pozitivní vliv a nedá se cílit na vyléčení, nejspíš z Vaší odpovědi je šance na překlenutí období, aby mohlo dojít k radiotetapii je velmi mizivá. Paní doktorko,prosím,imunolog?Nemohl by nějak podpořit léčbou?A napadá mě a zvažovali jsme také infuzní terapii vitamínem C.Bylo by to vůbec vhodné a reálné? Za každou radu jsem moc vděčná.

Odpovídá lékař:

MUDr. Ondřej Felix MBA

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Felix Clinicum Praha s.r.o.

Dobrý den,

Váš dotaz přepošlu kolegům do specializované poradny ORL. Kde Vám lépe poradí s volbou terapie.
Nicméně dle zprávy se u Vašeho tatínka jedná o velmi pokročilý nádor, který k vyléčení vyžaduje chirurgickou léčbu.
Z nechirurgické je totiž doporučena pouze paliativní chemoterapie. Paliativní léčba je komplexní, aktivní a na kvalitu života orientovaná péče, která má za úkol pouze zmírnit bolest a jejím cílem není vyléčení pacienta.

držím palce

Ondřej Felix

Odpovídá lékař:

MUDr. Karolina Kašparová


Dobrý den, z přiložené zprávy vyplývá, že radioterapii již Váš tatínek podstoupil, tedy tato varianta léčby je již zcela vyčerpána. Chemoterapie má v této indikaci, bez využití operačního řešení, opravdu jen paliativní efekt - tedy zastavení onemocnění, zabránění jeho progrese, ale efekt je to dočasný, jeho délku těžko odhadovat, tyto nádory nepatří k těm výrazně chemosenzitivním - tedy nádorům, kde by bylo možné očekávat velkou a dlouhodobou odpověd, Prognosa onemocnění je udávána v horizontu spíše měsíců. Pokud je zde možnost chirurgického výkonu i za cenu velkých zásahů do obličeje, dýchacího a polykacího aparátu, chápu, že rozhodnutí je velmi těžké ... ale dává šanci na život bez nádorového onemocnění. POkud operace nebude, onemocnění je nevyléčitelné a jeho symptomy jistě budou také velmi náročné. Obávám se, že naděje, pokud se nerozhodnete pro operační výkon, jsou skoro nulové...
Moc Vám držím palce, ke správnému rozhodnutí a aby toto bylo úlevou v nastalé situaci.
KK

Odpovídá lékař:

MUDr. Markéta Hadrabová

Specializace: Onkologie, Hematologie, Vnitřní lékařství Pracoviště: Interní, hematologická a onkologická klinika, FN Brno

Vážená paní Silvie,
je mi líto, že jste nuceni řešit takovouto náročnou situaci, kdy žádný postup není ideální.
Jak již psala paní doktorka Kašparová - radioterapie v tomto případě již zásadní změnu nepřinese (jelikož ji již tatínek podstoupil a onemocnění progreduje), chemoterapie by měla při absenci operačního výkonu pouze paliativní význam (=zpomalit progresi onemocnění), to samé by platilo v případě biologické/imunologické léčby. Z biologických léků se využivá Erbitux, nejčastěji v kombinaci s chemoterapií (platinový režim). Chápu Vaše dilema - chirurgický výkon bude velmi náročný a bude mít výrazný dopad na kvalitu života, a ani takto rozsáhý výkon nemůže 100% zaručit vyléčení onemocnění...Jeho nepodstoupení by však znamenalo paliativní přístup - kdy stávající možnosti léčby mohou pouze prodloužit (řádově v měsících) život tatínka, s tím, že ale onemocnění časem bude progredovat a výrazně ovlivnovat kvalitu života svou velikostí (nemožnost polykat, mluvit,..).
Doporučovala bych Vám společně s tatínkem osobně prodiskutovat situaci s Vaším onkologem a lékařem ORL, otevřeně se pobavit, jaké by byly vyhlídky tatínka, jeho kvalita života při jednotlivých možnostech terapie. ANi jedna varianta v tomto případě není dobrá a proto nelze doporučit nejvhodnější postup pro Vašeho tatínka, ani vyslovit doporučení takto přes internet.
Jak jste zminovala další možnosti typu vitaminu C apod. toto jsou nelékařské, neověřené postupy, kteým bych se vyhnula, je třeba počítat bohužel s tím, že na internetu i jinde naleznete spoustu lidí, kteří se obohacují na cizím neštěští a nabízejí šarlatánské metody vyléčení, které jsou často drahé a bez efektu.
Myslím na Vás a držím palce, opatrujte se, Markéta Hadrabová

Související dotazy

Karcinom prsu u matky
Dobrý den, mé mamince (45 let) byla před dvěma měsíci...
Riziko pro vznik karcinomu prsu
Dobrý den, beru prosulpin 2x denně na časté říhání...
Karcinom hrtanu- jak pomoci léčit manžela
Dobrý den , manžel 57 let v 8/2016 diagnostika karcinom...
Odstranění štítné žlázy (papilární karcinom)
Dobrý den, jsem 1/2 roku po odstranění štítné žlázy...
Karcinom děložního čípku
Dobrý den, je mi 43 let před měsícem mi byl diagnostikován...
Jak postupovat dále při zvýšeném PSA a karcinomu prostaty
Prosím Vás o radu ako mám postupovať v mojom prípade: výsledky...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Karcinom Hlavy Pankreatu

Dobrý den,už jsem jednou psala o nemoci me maminky Karcinom hlavy pankreatu.Je...

Karcinom hltanu

Dobrý den, prosím Vás mám takový dotaz ohledně mého tatínka.Dnes absolvoval...

Karcinom hrdla děložního

Prosím, může mít panna rakovinu děložního čípku?

Karcinom hrtanu

Dobrý den, můj tatínek podstoupil laryngoskopii v CA + biopsii a bylo mu zjištěno...

Karcinom hrtanu- jak pomoci léčit manžela

Dobrý den , manžel 57 let v 8/2016 diagnostika karcinom hltanu léčí se sám byliny...

Karcinom in situ

Dobry den byl jsem na kolonoskopii.Zavěr.vnitřní neignif.hemorhoidy přisedlého...

Karcinom jazyka

Dobry den, moc bych prosila o vysvětlení diagnózy u babičky. Babičce byly...

Karcinom jicnu

Dobry den, pred vice nez 2 roky u meho tehdy 83 leteho dedy objevili lekari...

Karcinom krku

Dobrý den, je mi 46 let a v minulém roce v listopadu jsem byl operován na karcinom...

Karcinom ledviny léčba

Dobrý den, můj otec (ročník 1939) prodělal operaci odstranění nádoru na ledvině...

Karcinom ovaria

Dobrý den, jsem vedena jako pacientka onkologického centra nemocnice u Apolináře....

Karcinom pankreatu

Dobrý den pane doktore chci se zeptát na bratra má rakovinu slinivky břišní...

Karcinom plic

Dobrý den, dnes nám z Ústecké nemocnice přišla tato lékařská zpráva, můžete...

Karcinom plic

dobrý den, už skoro rok mám problémy s dýchánm, pocit dušnosti a tíhy na hrudi,...

Karcinom plic a jeho výskyt a projevy

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat ohledně rakoviny plic... Jsemm kuřák, kouřím...

Karcinom prostaty

Prosím o posouzení výsledků odběrů - PSA celkový 0,36 ug/l, PSA volný 0,04 ug/l....

Karcinom prostaty

Dobrý den,potřebovala bych zjistit možnosti:tatínkovi /76 let/ byla zjištěna...

Karcinom prostaty

Dobrý den paní doktorko, můj otec před pěti lety prodělal radikální prostatektomii,...

Karcinom prostaty

Dobrý deň, v roku 2009 bolo zistene PSA 6 u 62 ročného. Nasledovala biopsia...

Karcinom prostaty

Dobrý den, dnes manželovi diagnostikovali acinární adenokarcinom prostaty, Gleasonovo...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolesti kloubů ruky

Začátkem února mi začat tuhnou a pobolívat malíček, do týdne se přidal prsteníček,...

Černá skvrna pod nehtem na noze

Dobrý den, zhruba před měsícem se mi udělala černá skvrna pod nehtem na noze,...

Nauzea a zvracení

Dobrý den, už několik týdnů mě trápí častá nauzea, občas zvýšená teplota (do...

Silný tep v břiše

Dobrý den, ráda bych se zeptala, izdali je normální cítít v břiše pulz. Pokud...

Panenská blána


Možné pozření plastu

Dobrý den. Před nedávnem (cca měsíc) jsme si koupili novou plastovou rychlovarnou...

Kolonoskopie pod narkozou

Dobrý den, již téměř půl roku trpím chronickými průjmy. Asi před třemi týdny...

E.coli a Klebsiella v těhotenství

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat. Jsem ve 22.tt a kultivací z pochvy mi byla...

Bolest ruky po operaci karpálního tunelu

Dobrý den,je mi 41let,a jsem půl roku po klas.operaci Karpal.tunelu.Po operaci...

Nucení na močení po masturbaci

Dobrý den, je mi 17 a poslední dobou musím po každé masturbaci na záchod kde...

Zimnice


Bezvládné nohy

Dobrý den, před 3 lety mi byla diagnostikovaná RS,kromě toho jsem po operaci...

Krevní obraz v těhotenství

Dobry den dnes jsem si byla pro vysledky na gastroentologii kam chodim kazdy...

Zvýšené jaterní testy

Dobrý den, manžel byl na jaterních testech. Má zvýšené následující hodnoty:...

Alkohol a Ibalgin


Krvácení po hysterektomii

Dobrý den. Jsem 27 dnů po odstranení dělohy a vaječníků - endometroidní karcinom....

Zatuhlé svaly

Dobrý den paní doktorko, Nevím jak to přesně popsat aby to bylo srozumitelné...

ATB a alkohol


Bolestivá bulka v podpaží


ANTIBIOTIKA A MARIHUANA


Reklama