Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Karcinom prostaty

Urologie Pavel 22.11.2020

Dobrý den,
mám vysoce rizikový karcinom prostaty / Gleasonovo skóre 9 / bez prorůstání a bez metastáz cT2xNOMO, rozhodoval jsem se mezi radioterapií a chirurgickým odstraněním prostaty a proto by mě zajímalo, čím je ovlivněno nebo jak se může stát, že po chirurgickém odstranění nádoru se může rakovina rozjet rychleji a na čem to záleží, jestli se to stává u chirurgických odstranění agresivních nádorů prostaty bez metastáz. Další moje otázka je, zda to souvisí s generalizací nádoru a jak může nádor prostaty generalizovat po operaci nebo radioterapii, čím je to ovlivněno a zda chirurg může dopředu odhadnout toto riziko.

1.doplňující informace 23.11.2020:
Dobrý den,
děkuji za odpověď. Indikované znamená navrhované nebo doporučené operační řešení? Když se vytáhne primární nádor, je zde tedy menší riziko, že se rakovina rozjede, ale spíš zbrzdí ? Bylo mi řečeno, že pokud by se nějaké mikro metastázy v lymfatických uzlinách po operaci našli, čekala by mě radioterapie následně, ale je to 50/50, že třeba už být nemusí. Zatímco u radioterapie, pokus se nezničí všechny nádorové buňky a rakovina se vrátí nebo generalizuje, už vyléčit nejde, jenom zbrzdit.
Děkuji moc za odpověď.


Dobrý den paní doktorko Rafajová
děkuji za odpověď, chtěl bych se ještě prosím zeptat, zda je u robotické operaci prostaty lepší možnost, že chirurg vytáhne celý nádor, když vidí zobrazení ve 3D, je možné na tom vidět, když nádor prorůstá pouzdro?
Děkuji za odpověď.
S pozdravem,

3. doplňující dotaz dne 24.11.2020: Dobrý den paní doktorko Rafajová,
ještě mám prosím jeden dotaz, při předoperačních vyšetřeních mi zjistili Ess. hypertenze 1.st. - naměřený tlak 160/85, obvodní lékařka mu nasadila lék Prenessa, Dyslipidémie, Hyperurikémie a zvýšená B Sedimentace Ery1 - hodnota 18 mm/hod. Jsou tyto nálezy problémem při operaci ???
Všechny ostatní vyšetření - krevní testy - biochemii, hematologii, koagulace, RTG plic, EKG mám v pořádku, váhu mám 89 kg. Žádné předchozí operace jsem neměl. Také mám hormonální léčbu Dipherelin, která mi z původního PSA 23 srazila hodnotu PSA na 0,24. Je mi sice 72 let, ale volil jsem možnost operace s tím, že potom lze ještě v případě recidivy nádor ozářit, zato po ozáření už není možná ani operace ani žádná další léčba, která by mě mohla vyléčit. Vím, že operace má hodně rizik / krvácení, zánět, trombóza, tlak na hlavu při poloze šikmo dolů při operaci cca 3 hodiny, budou mi vytahovat i lymfatické uzliny v okolí prostaty /, v porovnání s radioterapií, ale dává mi ještě možnost následné léčby. Snad jsem se rozhodl správně a snad to zvládnu? termín operace mám už tento pátek.

Odpovídá lékař:

MUDr. Michal Němeček

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: Klinik Stephanshorn, St. Gallen, Švýcarsko

Dobrý den,

podle TNM klasifikace se jedná o nádor s velmi dobrou prognózou, zatímco podle gleasonovo skóre 9 se jedná o špatnou prognózu. Co se týká vzniku metastáz existuje určitá teorie, že každý nádor metastázuje už i v raném stadiu pomocí takzvaných mikromestaz, ale díky tomu, že se odstraní primární nádor, tak je jejich aktivita omezena. Z mého pohledu je indikované operační řešení. Jedná se o velmi specifický dotaz, proto bude předán specialistovi, který Vám odpoví v separátní zprávě.

S pozdravem

Němeček

Odpovídá lékař:

MUDr. Markéta Rafajová

Specializace: Urologie‎ Pracoviště: Urologická klinika 2. LF UK a FN Motol

Dobrý den, Pavle,

cT2N0M0 udává klinické hodnocení nádoru, tudíž z provedených vyšetření nebyla prokázána metastáza (vzdálená nádorová buňka) ani v uzlinách ani v jiných orgánech. Bohužel vyšetření typu CT, scintigrafie kostí, či MRI (magnetická rezonance) jsou schopné zachytit vzdálená nádorová ložiska větších rozměrů. Agresivní a rychlerostoucí nádorové buňky (tedy i ty zachycené ve Vašem případě) jsou schopné zakládat takzvané mikrometastázy, které kolují v krvi a nejsou běžně dostupnými vyšetřovacími metodami zachytitelné. Tyto kolující nádorové buňky se kdykoliv mohou uchytit v některém orgánu či kostech a tam postupně narůstat do větších rozměrů neboli metastáz, které jsme již schopné identifikovat zobrazovacími metodami.

Navíc po chirurgickém odstranění prostaty se stanovuje takzvaná patologická klasifikace (patologické hodnocení nádoru), patolog vyšetří orgán a může upravit klinické hodnocení nádoru. To znamená, že v definitivní histologie se může zjistit, že nádor prorůstá skrz pouzdro prostaty. V takovém případě, se nádor neodstranil celý a zbylé nádorové buňky nadále rostou a zvětšují svoji velikost. (Pokud nádor prorůstá přes prostatické pouzdro do okolí nemusí operatér při operaci vidět, tudíž není jeho chyba, že tam část nádoru ponechá). V takovém případě je poté nutné oblast malé pánve ještě ozářit, případně nasadit hormonální léčbu.

Generalizace nádoru znamená, že nádor založil vzdálená ložiska, čili metastazoval do dalších tkání. To jak se toto může stát, jsem popisovala výše.

Pokud budete mít ještě nějaké další dotazy, určitě se na nás obraťte, ráda se pokusím vše vysvětlit. Přeji Vám pevné zdraví.

S pozdravem Dr. Rafajová

Odpovídá lékař:

MUDr. Markéta Rafajová

Specializace: Urologie‎ Pracoviště: Urologická klinika 2. LF UK a FN Motol

Indikace znamená v podstatě určení některého z postupu. Pan doktor Němeček to myslel tak, že z jeho pohledu by doporučoval operační řešení.

Z mého pohledu urologa je však potřeba zvážit další faktory. Především Váš zdravotní stav. Zda máte nějaká onemocnění, která by mohla být během operace přítěží. U velmi nemocných pacientů se přikláníme k radioterapii. Další faktor, který je potřeba zohlednit je předchozí operační zákrok. Byl jste již v minulosti operován (slepé střevo, operace na ledvině, žlučník...atd), po předchozím zákroku vznikají v břiše většinou srůsty a jakákoliv další operace je pro operatéra komplikovanější a pro pacienta delší. Také se zohledňují anatomické poměry, tedy změny na páteři či v malé pánvi, váha pacienta atd. Toto vše se bere v potaz a definitivní rozhodnutí závisí na operatérovi a pokud to jde přihlíží se i k přání pacienta.

Co se týče srovnání radioterapie vs. operační léčba, jedná se o dvě léčebné metody, tedy jejich cílem je zničení či odstranění primárního nádoru. Podle dat, které jsou k dispozici, je jejich účinnost do 10 let od výkonu celkem totožná. "Výhoda" operačního řešení spočívá v tom, že pokud se zjistí, že v místě po odstranění prostaty došlo k lokální recidivě (neboli dalšímu narůstání nádorových buněk), je možné toto místo ještě ozářit a pokusit se o zničení těchto nádorových buněk. U radioterapie další ozáření v případě lokální recidivy již není možné.

Pokud se budeme bavit o metastázách tedy o vzdálených ložiscích nádoru, jejich léčba spočívá buď v ozáření nebo podávání hormonální léčby. Tím jen abych vysvětlila pojmy lokální recidiva nádoru (nádor roste znova v místě po odstranění prostaty) vs. generalizace (založení vzdálených metastáz).

Co se týče prorůstání nádoru přes pouzdro. Samozřejmě jsou případy, kdy je to poměrně znatelné a chirurg během operace tuší, že nádor prorůstá do okolí ( nádorová tkáň je značně tuhá atd), ale ani v takovém případě se často nezvládne nádor odstranit celý, vzhledem k dalším strukturám v okolí (cévy, nervy), aby nedošlo k jejich poranění. Robotická operace nabízí chirurgovi lepší manipulaci v oblasti malé pánve, ale například v porovnání s otevřeným výkonem chybí možnost si tkáně osahat a chybí tedy možnost hmatového vjemu (opět připomínám, že nádorová tkáň je značně tuhá na pohmat).

Vzhledem k výše zmíněnému se nechci vyjadřovat, která léčebná metoda by bylo konkrétně pro vás nejlepší. Nicméně pokud máte nadváhu, nějaká závažnější onemocnění či jste již absolvoval operaci v dutině břišní, byla by asi vhodnější volba radioterapie. Pokud jste zdravý chlap, normální tělesné konstituce je na zvážení, zda by pro vás byla operace přínosnější i s vědomím, že budete muset následně absolvovat ozáření. Také by záleželo za jak dlouho by se operace prováděla, ze zkušeností vím, že se na operační zákrok často čeká i pár měsíců. Kdežto termíny na ozáření bývají mnohdy dříve. Vzhledem k vaší histologii bych s léčbou moc neotálela.

Doufám, že jsme Vaše dotazy zodpověděla. Pokud by Vás ještě něco napadlo, pište.

S pozdravem Dr. Rafajová

Odpovídá lékař:

MUDr. Markéta Rafajová

Specializace: Urologie‎ Pracoviště: Urologická klinika 2. LF UK a FN Motol

Často operujeme pacienty se závažnějšími nemocemi než jste uvedl vy. Vše co popisujete, určitě nejsou důvody proč operaci neabsolvovat. Pokud se k operačnímu řešení přiklonil i Váš operatér, tak nevidím důvod proč by to nemělo jít. Věřím, že všechno dopadne dobře a budu Vám moc držet palce.

S pozdravem Dr. Rafajová

Související dotazy

Karcinom prostaty
Dobry den. Na biopsii prostaty mi v jednom vzorku ze...
Ca prostaty
Dobrý den, můj manžel měl v 43 letech operaci karcinomu...
Karcinom prostaty a protonová léčba
Po biopsii prostaty mi našli z 12 vzorků v 1 karcinom...
Jak postupovat dále při zvýšeném PSA a karcinomu prostaty
Prosím Vás o radu ako mám postupovať v mojom prípade: výsledky...
Karcinom prostaty
Prosím o posouzení výsledků odběrů - PSA celkový 0,36...
Bolest prostaty
Dobrý den, Potřeboval bych poradit, občas po masturbaci...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Karcinom pankreatu

Dobrý den pane doktore chci se zeptát na bratra má rakovinu slinivky břišní...

Karcinom plic

Dobrý den, dnes nám z Ústecké nemocnice přišla tato lékařská zpráva, můžete...

Karcinom plic

dobrý den, už skoro rok mám problémy s dýchánm, pocit dušnosti a tíhy na hrudi,...

Karcinom plic a jeho výskyt a projevy

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat ohledně rakoviny plic... Jsemm kuřák, kouřím...

Karcinom prostaty

Prosím o posouzení výsledků odběrů - PSA celkový 0,36 ug/l, PSA volný 0,04 ug/l....

Karcinom prostaty

Dobrý den,potřebovala bych zjistit možnosti:tatínkovi /76 let/ byla zjištěna...

Karcinom prostaty

Dobrý den paní doktorko, můj otec před pěti lety prodělal radikální prostatektomii,...

Karcinom prostaty

Dobrý deň, v roku 2009 bolo zistene PSA 6 u 62 ročného. Nasledovala biopsia...

Karcinom prostaty

Dobrý den, dnes manželovi diagnostikovali acinární adenokarcinom prostaty, Gleasonovo...

Karcinom prostaty

Dobrý den, je mi 44 let. Na konci srpna jsem se vzbudil s bolestí v levém tříslu....

Karcinom prostaty

Dobry den. Na biopsii prostaty mi v jednom vzorku ze 16 nasli karcinom. Urolog...

Karcinom prostaty a protonová léčba

Po biopsii prostaty mi našli z 12 vzorků v 1 karcinom v začínajícím stádiu,pan...

Karcinom prostaty otce

Dobrý den, ráda bych se zeptala na prognózu mého otce, který již 9 let trpí...

Karcinom prostaty, chemická kastrace

Dobrý den, Prosím Vás o radu. Můj otec měl 15. 5. 2013 tuto diagnozu, cituji...

Karcinom prostaty, chemická kastrace

Dobrý den, Prosím Vás o radu. Můj otec (věk 57 let) měl 15. 5. 2013 tuto diagnozu,...

Karcinom prostaty, ozařování po operaci

Dobrý den, u vysoce rizikového karcinomu prostaty GS 9 při vyoperování prostaty...

Karcinom prsu


Karcinom prsu

Dobrý den, moje dg. je DCIS. Byla mi provedena mastectomia 1.dx.partialis a...

Karcinom prsu


Karcinom prsu

Dobrý den, chci se zeptat, moje Matka byla na vysetreni prsu a nasledne u Mammologicke...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Přeskakování v oblasti hrtanu


Vysvětlení nálezu na zobrazovací vyšetření

Dobrý den, prosím o vysvětlení tohoto RTG vyšetření S+P, TH a C páteř,Pr. Ramenní...

Chronická tromboza

Dobrý den,V říjnu jsem si poranila meniskus,začalo mi lehce otékat levé lýtko,...

Skříplý mezižeberní nerv

Dobrý den, mám skříplý mezižeberní nerv. Po navštívení své lékařky a následně...

Roupy

Dobrý den,dceři jsem zjistila ve stolici roupy.Nasadila jsem Vermox.Třetí den...

Mrtvení ruky ve spánku

dobrý den, občas se mi stává, že mě ze spaní probudí mrtvení ruky ( pocit jako...

Praskliny na penisu

Dobrý den mám na penisu praskliny do krve a když chci roztahnout tak mi to praskne...

Popálení v těhotenství

Dobrý den, jsem v 16týdnu těhotenství a dnes jsem se popalila na ruce při žehlení,...

Málo krevních destiček

Dobrý den, dnes jsem byl podruhé darovat krev a odložili mě protože jsem měl...

Tinnitus a stálý šelest v hlavě léčený Seropramem s následnými nežádoucími účinky

Dobrý den, Mám diagnostikovaný tinitus a stálou šelest v hlavě, cca 5 měsiců,...

Pálení v ústech a na jazyku někdy i rtech

Mám pálení v ústech a na jazyku někdy i rtech a v nose.Byl jsem u obvodní lékařky...

Sexuální úchylka

Dobrý den, mám na Vás dotaz týkající se sexuálních úchylek. Začnu postupně....

Bolesti žaludku


Otok nohy po úrazu

Dobry den,nedavno jsem upadl na koleno. Nic se nedelo,az treti den mi brutalne...

Zánět mazové žlázy

Dobry den,mam zrejme zapalenu mazovu zlazku na velkom pysku ohanbia, svrbi to...

Točení hlavy

Dobrý den,je to asi týden co mě večer po ulehnutí přepadlo točení hlavy,již...

Zalehlé ucho, žádná patologie při ORL vyšetření

Dobrý den, už asi 3 týdny mi při spaní, mytí hlavy atd zalehává v uchu, po chvíli...

Zvýšené : Střední objem trombocytu a distribuční šíře velikosti trombocytu

Dobrý den , píšu ohledně výsledků KO, trombocyty mám v pořádku 149. Ale...

Fibrom v tříslech


Koupání v době menstruace

Koupání při měsíčkách – dobrý den, mám na zahradě starou pozinkovanou vanu,...

Reklama