Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Karcinom prostaty, ozařování po operaci

Onkologie Pavel 15.10.2020

Dobrý den,
u vysoce rizikového karcinomu prostaty GS 9 při vyoperování prostaty a lymfatických uzlin se postupuje také ozařování? V jakém rozsahu je ozařování po operaci ? 35 jako při radioterapii bez operace, nebo nižší, cca 5 radioterapií?

Doplňující dotaz dne 19.10.2020: zasílám doplňující informace pro dotaz. Při preventivní prohlídce při odběru krve mi náhodně zjistili PSA 17. Poté jsem byl na biopsii, kde zjistili adenokarcinom prostaty, GS 4+5=9, PSA 23. Poté provedeno CT břicha a pánve- bez známek metastatického poškození, bez známek prorůstání do okolní prostaty, poté scintigrafie skeletu bez známek generalizace. Poté aplikace hormonální léčby LHRH každé 3 měsíce, při první aplikaci LHRH bylo PSA 20,55, při druhé aplikaci LHRH bylo PSA 0,9, po třetí injekci PSA 0,5 a při 4. injekci je hodnota PSA 0,33, Testosteron 0,35, cT2cNOMO. Pohmatem mi bylo sděleno, že prostata je zmenšená, ohraničená a neprorůstá. Je mi 72 let, na nic jiného se neléčím, subjektivní potíže nejsou ani před zjištěním PSA nebyly. Byla mi nabídnuta sedmitýdenní radioterapie IMRT pánve - 25 dávek ozáření nebo možnost robotické operace prostaty a vybrání lymfatických uzlin v okolí prostaty. Proto jsem se chtěl poradit, která možnost by pro mě byla lepší a dala mi větší šanci na delší přežití. V případě operace, zda by bylo potřeba poté ozařovat a kolik dávek ozáření? Zda stejnou dávkou jako při radioterapii - 25 ozáření nebo podstatně méně dávek ozáření.


1. doplňující informace 26.10.
Dobrý den paní doktorko Hadrabová,
děkuji Vám moc za odpověď. Mám prosím ještě jeden dotaz, abych se mohl rozhodnout, jaká je pravděpodobnost, že bych po operaci musel ještě postoupit radioterapii?
Děkuji moc za Vás čas a pro mě velmi přínosné informace.
Se srdečným pozdravem,

Odpovídá lékař:

MUDr. Linda Brožová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Praktický lékař pro dospělé, Mladá Boleslav

Dobrý den, pane Pavle, děkuji Vám za dotaz. Pracuji jako praktický lékař a Váš dotaz vyžaduje odpověď specialisty z oboru onkologie. Proto Váš dotaz předávám dále, v brzké době očekávejte další odpověď.
S pozdravem , Dr. Brožová

Odpovídá lékař:

MUDr. Markéta Hadrabová

Specializace: Onkologie, Hematologie, Vnitřní lékařství Pracoviště: Interní, hematologická a onkologická klinika, FN Brno

Dobrý den pane Pavle,

děkujeme za Vaši důvěru, nicméně na základě GS není možné se vyjádřit k další léčbě.

GS popisuje jaké buňky tvoří primární nádor, GS 9 popisuje málo diferencovaný = agresivnější nádor, který má vyšší riziko rekurence (=návratu), případně tvorby metastáz, ale takováto situace nemusí nastat.

Pro další léčbu bude určující to, jaký byl rozsah nádoru - zda byl omezen pouze na prostatu, nebo ji přesahoval, zda byly negativní resekční okraje, zda byly pozitivní lymfatické uzliny, zda máte nějaké jiné metastázy, také jak vypadá PSA po léčbě.

Pokud budou pozitivní resekční okraje, či bude nemoc rozsáhlejší, bude nutná další léčba, která se bude odvíjet od rozsahu nemoci - může se jednat o radioterapii, hormonální léčbu,...
Všechny tyto informace i návrh další léčby s Vámi jistě probere Váš ošetřující urolog/onkolog.

Přeji Vám, aby výsledky byly pro Vás co nejlepší a vše dobře dopadlo,
s přáním pevného zdraví, MH

Odpovídá lékař:

MUDr. Markéta Hadrabová

Specializace: Onkologie, Hematologie, Vnitřní lékařství Pracoviště: Interní, hematologická a onkologická klinika, FN Brno

Dobrý den pane Pavle, děkujeme předem za důvěru.
Je dobře, že Vám hormonální léčba zabírá a celkově je nádor omezen pouze na prostatu, bez přítomnosti metastáz.
Obě nabídnuté možnosti jak radioterapie tak operace mají vpodstatě srovnatelnou úspěšnost co se týče vyléčení a nedá se říci, že by jedna byla vyloženě lepší než druhá. Liší se v možných rizicích a nežádoucích účincích.
Rizika operace jsou rizika vyplývající z výkonu jako takového - riziko celkové anestezie, možné komplikace typu plicní embolie apod. Po operacích bývá relativně vyšší riziko obtíží s erekcí a udržením moče ve srovnání s radioterapií, ale u robotické operace na pracovišti, které tyto výkony provádí často, jsou tato rizika malá. Řada pacientů také z psychologických důvodů dávají přednost "vyříznutí" nádoru. Po operaci již většinou není indikována žádná radioterapie. Radioterapie je srovnatelná s operací, zde nádor a jeho případné stopy v uzlinách likviduje radiace. Nežádoucí účinky tady hlavně vyplývají z možného poškození střev radiací - sklon k průjmům apod. Později se (v průběhu let) mohou i po radiaci objevit potíže s erekcí. Každý z těchto způsobů má své výhody i nevýhody, myslím si, že ideální by bylo pro Vás obě možnosti probrat se svým uroonkologem osobně, detailně se o nich pobavit a podle toho se rozhodnout. Ani s jednou možností neuděláte chybu, výsledky stran vyléčení jsou vpodstatě shodné. Přeji Vám hodně zdraví a ať vše proběhne bez komplikací! MH

Odpovídá lékař:

MUDr. Markéta Hadrabová

Specializace: Onkologie, Hematologie, Vnitřní lékařství Pracoviště: Interní, hematologická a onkologická klinika, FN Brno

Dobrý večer pane Pavle,

jsem ráda, že jsem Vám alespoň trochu mohla pomoci v obtížné životní situaci.
Procentuálně nedokážu na tuto otázku odpovědět. Pokud budou resekční okraje bez známek nádoru a vyoperované uzliny budou také "čisté", nebude již radioterapie nutná.
Pokud se spíše kloníte k operaci, dá se k tomu přistoupit tak, že kdyby náhodou se ukázalo, že je nádor rozsáhlejší, stále máte další možnost, jak ho porazit - v záloze by zůstávala pro tyto případy radioterapie.
Takže pokud nejste rizikový stran celkové anestezie, plus možných dalších pooperačních komplikací, tak můžete zvolit operaci a budu moc držet palce, aby již další léčba nebyla potřeba.
Při plánování operace je také potřeba počítat s možnými komplikacemi (možné odklad, nemožnost návštěv, riziko infekce,..) kvůli současné epidemiologické situaci - ale to bych určitě probrala s Vašim lékařem.
Přeji hodně zdraví! MH

Související dotazy

Ozařování nádoru prostaty
Dobrý den, otec je po operaci prostaty, kdy mu byla...
Sauna po ozařování prostaty
Dobrý den, absolvoval jsem ozařování prostaty z důvodu...
Hodnota PSA po radioterapii karcinomu prostaty
otec po operaci karcinomu prostaty podstoupil ještě...
Operace prostaty
Dobrý den, je mi 64, chodím 4 a vícekrát za noc...
Ozařování
Dobrý den, stav na přiloženém obrázku mám týden po...
Ozařování
Dobrý den, tatínek bude v několika příštích dnech podstupovat...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Karcinom prostaty

Dobrý den paní doktorko, můj otec před pěti lety prodělal radikální prostatektomii,...

Karcinom prostaty

Dobrý deň, v roku 2009 bolo zistene PSA 6 u 62 ročného. Nasledovala biopsia...

Karcinom prostaty

Dobrý den, dnes manželovi diagnostikovali acinární adenokarcinom prostaty, Gleasonovo...

Karcinom prostaty

Dobrý den, je mi 44 let. Na konci srpna jsem se vzbudil s bolestí v levém tříslu....

Karcinom prostaty

Dobrý den, mám vysoce rizikový karcinom prostaty / Gleasonovo skóre 9 / bez...

Karcinom prostaty

Dobry den. Na biopsii prostaty mi v jednom vzorku ze 16 nasli karcinom. Urolog...

Karcinom prostaty a protonová léčba

Po biopsii prostaty mi našli z 12 vzorků v 1 karcinom v začínajícím stádiu,pan...

Karcinom prostaty otce

Dobrý den, ráda bych se zeptala na prognózu mého otce, který již 9 let trpí...

Karcinom prostaty, chemická kastrace

Dobrý den, Prosím Vás o radu. Můj otec měl 15. 5. 2013 tuto diagnozu, cituji...

Karcinom prostaty, chemická kastrace

Dobrý den, Prosím Vás o radu. Můj otec (věk 57 let) měl 15. 5. 2013 tuto diagnozu,...

Karcinom prsu


Karcinom prsu

Dobrý den, moje dg. je DCIS. Byla mi provedena mastectomia 1.dx.partialis a...

Karcinom prsu


Karcinom prsu

Dobrý den, chci se zeptat, moje Matka byla na vysetreni prsu a nasledne u Mammologicke...

Karcinom prsu a nádorové markery

Dobry den,mamince zjistili minuly rok v lete,ze se ji opet ,jiz po 3.vratila...

Karcinom prsu u matky

Dobrý den, mé mamince (45 let) byla před dvěma měsíci diagnostikována rakovina...

KArcinom rektosigmoidea

Dobrý den, prosím o konzultaci ambulantní zprávy mojí mamky, kterou přikládám...

Karcinom s vícečetnými metastázami

Dobrý den, mám dotaz ohledně onkologicky nemocné babičky, která ma 85 let. Ma...

Karcinom štítné žlázy


Karcinom štítné žlázy


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Trápí mě bílý výtok, který se objevuje během styku

Dobrý den, trápí mě bílý výtok, který se objevuje během styku. Nepřijde mi,...

Výsledek vyšetření

Dobry den, zajima mě vaš pohled na výsledky me krve - v příloze. Kromě zvýšeného...

Hyperhidróza

Dobrý den, Je mi 15, potím se už od začátku puberty, cca od 14, potil jsem...

Eliquis

Dobrý den ,mám diagnistikovanou fibrilaci sini ,užívám druhým rokem Eliquis...

Bolest břicha a nohou

Dobrý den, téměř před rokem mě začaly bolet dolní končetiny, pro podezření na...

Prasklá cysta

Dobrý den, asi 14dní mě pobolívalo v podbřišku, někdy šla bolest přes ledviny...

Vyvolání zvracení

dobrý den,chtěla by jsem se zeptat jak mam vyvolat zvracení zatím děkuji

Prodělala jsem infarkt myokardu a nevím o tom

Dobrý den zjistila jsem ze zdravotního záznamu v kartě že mám EKG jizva spodní...

Váček pod mrtvým zubem

Dobrý den, udělal se mi zánět pod zubem (váček). Jednalo se již o mrtvý zub....

Bulka konečníku


Bolest břicha a plynatost


Pupínek po klíštěti

Dobrý den. Již 4 měsíce mám "pupínek" ,nebo jak to nazvat, po klíštěti viz....

Bolest levé ruky

Dobrý den pane doktore, moc bych Vás chtěla poprosit o radu. Přes půl roku...

Nucení na zvracení

Dobrý den, Mám už přes měsíc takový problém. Ja mívám problemy se zaludkem...

Oteklé lýtko, zarudnutí, bolesti

Dobrý den. Před týdnem mi oteklo silně levé lýtko .Trvalo to 3 dny.Bylo červené...

Zimnice, pocity na zvracení, bolest hlavy


Bolest zad a dušnost


Křeče rukou

Dobrý den, už asi měsíc mě trápí každodenní křeče do rukou,noc co noc se budím,...

Píchavé bolesti žaludku

Dobrý den . Je mi čtrnáct let a v posledním půlroce mám píchavou bolest v oblasti...

Pocit na zvracení

Asi tak měsíc mám pořád pocit zvracení, nejvíc asi po jídle, ale nezávisí to...

Reklama