Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Kardiostimulátor

Sára 24.6.2018

Dobrý den, maminka dostala před 9 měsíci kardiostimulátor a jelikož měla pořád problémy - zadýchávání, dušnost, nemožnost ujít delší trasu, skončila víckrát v nemocnici a před pár dny jí doktoři řekli, že strojek dobře nespolupracuje, že musí jít na výměnu celého kardiostimulátoru. Do toho ji trápí zánět průdušek a kašel. Mohu se zeptat, zdali kardiostimulátoru nevadí a nemůže ho nějakým způsobem poškodit obrovský vysílač od mobilního operátora, který je umístěný na střeše panelového domu, ve kterém maminka bydlí a tudíž tam tráví velkou spoustu času? Nemohou signály vedoucí z vysílače působit nějaké problémy? Předem děkuji za odpověď a prosím, ráda bych věděla pravdivou informaci.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Obecně platí, že pacienti s kardiostimulátorem nesmí být vystaveni elektromagnetickému poli. Při implantaci v nemocnici a následně v ambulanci, kde jim stimulátor kontrolují by vždy měli být poučeni a pokud možno dostat do rukou leták s veškerými informacemi, kterým přístrojů se vyhnout, na jakou vzdálenost atd. Toto poučení pacienti podepisují a měla by ho mít podepsané i vaše maminka. U mobilních telefonů například platí, že by se měl nosit alespoň 15 cm od místa, kde kardiostimulátor umístěn, rozhodně tedy ne v náprsní kapse. Vy se ptáte na vysílač na domě, ale bohužel na tom vám my lékaři nejsme schopni odpovědět, ptáte se na technické věci. Je potřeba od operátora, správce vysílače zjistit, jaké záření a na jakém principu vysílač pracuje, jaký má eventuální dosah. Teprve až pak se můžete zeptat v centru, kde je maminka sledována. Je pravda, že by se měl pacient vyvarovat například elektrické podušce, blízkosti generátorů a elektrárny, ale i těsné blízkosti indukční varné desky. Je teoreticky možné, že i blízkost vysílače škodí. S pozdravem Dr. Janoušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: Nemocnice Pardubice

Dobrý den, nemyslím si, že vysílač by měl vliv na kardiostimulátor. Jak píše paní doktorka, byl by to dotaz na provozovatele sítí. Hygienická stanice by pravděpodobně provoz zakázala, pokud se přišlo, že vysílač nesplňuje normy.

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Kardiostimulátor
Dobrý den, mám kardiostimulator a chtěl bych se zeptat,...
Kardiostimulátor a invalidní důchod
Dobrý den,již 6 let mám kardiostimulátor - mám nárok...
Kardiostimulátor, možnost letu za 7 týdnů po v operování
Dobrý den, před týdnem byl tchýni 71 let voperován...
Kardiostimulátor DR MRI 2272 - mohu sekat trávu motorovým křovinořezem?
Dobrý den ! Chtěl bych se zeptat, mám kardiostimulátor...
Kardiostimulátor a infrasauna
mužu s kardiostimulátorem do infrasauny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Kardiologie

Dobrý den, syn dochází na kardiologii. Je mu nyní 11 let. Na kontrole byl...

Kardiologie 2

Žádný závážný nález nebyl. Paní doktorka mně poslouchala srce pak přes ultrazvuk...

Kardiologie, problémy

Dobrý den, již nějakou dobu mne trápí velmi rychlý puls i v noci (v noci občas...

Kardiomyopatie

Dobrý den pane doktore, můj dotaz je asi trochu nezvyklý, ale chtěla jsem se...

Kardiomyopatie

2letý chlapec bude propuštěn pro vzniklou pravostrannou kardiomyopatii. Zřejmě...

Kardiomyopatie - lze sexuálně žít?

Trpím dilatací levé srdeční komory, těžkou difusní poruchou kinetiky EF 25-30...

Kardiomyopatie EF 40% recidivující komorové tachykardie

V roce 2003 mě byla diagnozovaná dilatační kardiomyopatie EF 40 % recidivující...

Kardiomyopatie po porodu

dobrý den,mam takovy dotaz,před 3 lety jsem mela KMP den po porodu,otok plic.byla...

Kardiostimulátor

Dobrý den, mám kardiostimulator a chtěl bych se zeptat, zda mohu užívat krokměr...

Kardiostimulátor

Dobrý den,mám implantovaný kardiostimulátor a chtěla bych si pořídit běžecký...

Kardiostimulátor

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na svou maminku, které je 65 let. Před 4 lety...

Kardiostimulator

Dobrý den, moji mamince 89 let bude v příštích dnech zaveden kardiostimulátor....

Kardiostimulátor

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na to, že můj děda je v nemocnici a má špatné...

Kardiostimulátor

Dobrý den, byl jsem pověřen svojí matkou zda-li implantace kardiostimulátoru...

Kardiostimulátor

Dobrý den, prosím Vás o radu. Manžel čeká na zavedení kardiostimulátoru pro...

Kardiostimulátor

Dobrý den chci se zeptat zdali je u mne za potřebí kardiostimulátor.Mám problémy...

Kardiostimulátor a následná operace kýly

Dobrý den, mám tatínka, kterému je 79 let a má 20 dní po zavedení kardiostimulátoru....

Kardiostimulátor a bezdrátový mikrofon

Dobrý den pane doktore, již jsem Vám jednou psala dotaz a za odpověď moc děkuji....

Kardiostimulátor a indukční vařič

Dobrý den, mám kardiostimulátor, mohu používat indukční vařič ? Děkuji za odpověď.

Kardiostimulátor a infrasauna

mužu s kardiostimulátorem do infrasauny

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest v pravém boku

Dobrý den, měla jsem již zánět obou ledvin, kdy jsem byla v nemocnici i 2 měsíce...

Ukončení kojení

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jak šetrně přestat kojit. Synovi budou za měsíc...

Perianální absces

Dobrý den, prvně to byla malá ranka a zvětšuje se to. Dokonce mi z toho tekla...

Kandidová infekce

Dobrý den, dostala jsem klasickou (pravděpodobně) kvasinkovou infekci, vyléčena...

Zrudnuti, pálení obličeje

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat několikrát za den mi zrudnou lìčka a brada...

Trombóza

Dobrý den, v říjnu 2013 po zlomenině kotníku mi byla zjištěna trombóza v noze....

Krev v moči

Dobrý den,mám takový problém,zhruba před týdnem se mě ve spermatu objevila krev,...

Zpožděná menstruace

Dobrý den, je to 38 dní, co jsem nedostala ms. Dělala jsem si dva testy, které...

Tik pod okem a mravenčení nohou


Krvavě zbarvený puchýř na vnitřní straně tváře

Dobrý den. Mám dotaz ohledně krvavě červeného puchýřku velikosti špendlíkové...

Bolesti prsu

Dobrý den, mám zavedenou Mirénu 2 měsíce. Přibližně 14 dní mám bolesti prsou....

Nález v pochvě

Dobry den,kdyz odhrnu pysky,mam to v horni casti takove bile. Nic me nesvedi...

Rozštěp horního patra dědičnost

Dobrý den Jako malá jsem měla rozštěp na horním patře. Nikdo jiný z rodiny...

TROMBOZA

Dobrý den,pane doktore,mám dotaz,týkající se mého onemocnění jménem tromboza.Chtěla...

Zamotání hlavy, chvilková ztráta paměti, zmatenost

Dobrý den, babičce je 86 let. Už asi rok mívá stavy, že se chytne za hlavu,...

Vysoké CRP


Co znamená pozitivní Chvostek v neurologii?

Dobrý deň, Viete mi prosím vás vysvetliť, čo znamená bilat masívne pozitívny...

Již dva a půl roku mám na krku zvětšené uzliny


Časté svědění/bolest kůže

Zdravím, poslední dobou mám docela dost nepříjemné problémy s kůží a to její...

Střep v noze

Zdravím, Pokud mám zapíchlý malinký střep v noze, je možné že se mi dostane...

Zavřít reklamu