Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Karpální tunel

Michala . 7.10.2014

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na SKT v noci mě budí brnění pravé ruky. Je to pouze (převážně) ty dny, kdy chodím do práce. Pracuji s el. šroubovákem a nejvíce mě bolí prsteníček. Dá se říct již nyní, že se jedná o SKT? Není možné, že ruka mě brní po přeležení, spím totiž s rukou pod hlavou nebo nad hlavou. Předem děkuji za odpověď.

Odpovídá:

Lékař uLékaře.cz

K Vašemu dotazu, s největší pravděpodobností se u Vás skutečně jedná o syndrom karpálního tunelu. Prvním příznakem tohoto onemocnění je noční brnění prstů ruky, pacienti bývají přesvědčeni, že si jen ruku přeleželi. Až později nastupují příznaky další včetně vypadávání předmětů z ruky, nešikovnost, stálé brnění. Je zajímavé, že nález objektivního vyšetření emg bývá až při poměrně pokročilých příznacích a při výraznějším objektivním nálezu na ruce – vychudnutí některých svalů na dlani při palci, oslabení citlivosti při doteku u prvního, drhého, třetího a poloviny čtvrtého prstu a omezení opozice palce. Opozice palce je nahrazována addukcí (pouhým přitažením), tedy při pokročilém SKT již se nedotkne palec s malíkem svými bříšky. Pokročilý nález, viditelný již i na emg vyš. se řeší operací – uvolní se vaz, který je na dlaňové straně paty dlaně a tím se vytvoří více místa pro středový nerv Nervus medinus. Jeho stlačení způsobuje Syndrom karpálního tunelu. V počínající fázi onemocnění, v které s největší pravděpodobností jste, většinou problém vyřeší několik fíglů: během práce si pravidelně ruku protřepat, procvičovat si prsty ruky a nechat si od někoho protahovat (rozevírat, jako když chcete rozpůlit jablko) své zápěstí, a to nejlépe denně. Bolestivý IV. prst (prsteníček) bývá méně pohyblivý a méně šikovný než ostatní prsty, u vás spolu s ostatními prsty drží el. šroubovák, tedy pro prsteníček činnost ještě namáhavější než pro ostatní prsty a nejspíše tedy u něho dochází ke svalové dysbalanci (nerovnováze) mezi ohybači a natahovači a svaly, které danou polohu stabilizují. Určitě tedy prsteníček masírovat (krouživou masáží), cvičit a prováděla bych i cvičení proti odporu – tzv. dekontrakci anebo cvičení proti pružnému pásu. Samotná rehabilitace ruky je dosti složitá a bohužel je na ní málo odborníků, a tak doporučuji ptát se po fyzioterapeutech, kteří absolvovali speciální kurzy rehabilitace ruky – viz Česká společnost rehabilitace ruky.

Související dotazy

EMG rukou - karpální tunel
Při vyšetření na EMG rukou - karpální tunel, mi zjistila lékařka...
Karpální tunely
Dobrý den, byly mi diagnostikovány karpální tunely...
Krkání, karpální tunel
Dobrý den často krkám podstoupila jsem ted od listopadu...
Syndrom karpálního tunelu
Matce byl potvrzen poskozeny karpalni tunel .Protoze...
Karpální tunel
Dobrý den, je mi 25 let, pracuji jako administrativní...
Karpální tunel a ID
CHtěla bych se prosím zeptat na toto:jsem od října...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Kardiostimulátor a invalidní důchod

Dobrý den,již 6 let mám kardiostimulátor - mám nárok na částečný invalidní důchod?Jaké...

Kardiostimulátor a létání

Manželka má kardiostimulátor je jí 70 let a syn ji nabídnul dovolenou na Floridu....

Kardiostimulátor DR MRI 2272 - mohu sekat trávu motorovým křovinořezem?

Dobrý den ! Chtěl bych se zeptat, mám kardiostimulátor DR MRI 2272 a potřeboval...

Kardiostimulátor, možnost letu za 7 týdnů po v operování

Dobrý den, před týdnem byl tchýni 71 let voperován kardiostimulátor - v podstatě...

Kardiotoxicita u léků Lyrica a Buspiron

Dobrý den, léčím se s chronickou nespavostí. Antidepresiva nezabírala, dostala...

Kari koření a zažívací obtíže

Dobry den poprosila bych o radu. Muzu ziskat v dospelosti alergii na potravinu,...

Karma

Dobrý den, přestěhovala jsem se do jiného bytu, kde je karma, plynový vařič...

Karnitin a chrom

Dobrý den.chtěl jsem se ještě zeptat jestli karnitin a chrom jsou steroidy a...

Karnitin a warfarin

Dobrý den, mám dotaz. Měla jsem trombózu na pravé ruce a poté se mi to posunulo...

Karpální tunel

Dobrý den,před 2lety jsem byla na operaci kt na levé ruce a před půl rokem mě...

Karpální tunel

Dobrý den Chtěla jsem se zeptat,mám po operaci levé ruky ale na kontrolním...

Karpální tunel

Dobrý den, ráda by jsem Vás poprosila o radu. Mám diagnostikován syndrom karpálního...

Karpální tunel

Jsem 3 měsíce po operaci karpálního tunelu,zpočátku vše v pořádku. Nyní ruka...

Karpální tunel

Dobry den,asi před týdnem a pul jsem byla na zákroku na karpálech nevim co přesně...

Karpální tunel

V květnu jsem měl vyšetření karpálního tunelu s výsledkem:sin 4,05m/8cm,dist.SNCV...

Karpální tunel

Dobrý den, je mi 25 let, pracuji jako administrativní pracovnice. Již asi...

Karpalni tunel

dobry den, prosim jaka je prevence karpalniho tunelu ? a z cecho vznika ? mam...

Karpální tunel

Dobrý den. Teď jsem zjistila, po roce, že nemám šanci na vyléčení. Byla jsem...

Karpalni tunel

Pěkný večer,prosím vás o vysvětlení-hln bpn,rrC5/C8 sym.,rrL2/S2sym.,Py jevy...

Karpální tunel

Dobrý večer! 16. 9. jsem byla u odborné lékařky na neurologii.Prosím o vysvětlenní...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Fialové pery

Dobrý den,prosím vás čo znamenaju fialové pery.Mám ich stále fialové či hned...

Asi pred tydnem se mi zvetsila uzlina v levem podpazi

Dobry den. Asi pred tydnem se mi zvetsila uzlina v levem podpazi,neni nijak...

MUDr. Marcel Fratrič

Odborný lékař gastroenterologie

MUDr. Josef Daněk

Gastroenterologie

Kůže při ekzému potřebuje vlhkost. Jak ji nejlépe dodat?


Reaktivní buněčné změny


Bílek z vejce u dětí


STOP KOUŘENÍ


Padání vlasů

Dobrý den, chci se zeptat . Od ledna mi začali vlasy dost padat a nejvíc...

Vyvolání menstruace v dřívější době

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. menstruační cyklus mám pravidelný, ale 30.6....

Návaly horka a pocení

Dobrý večer, již asi 2-3 měsíce mě střídavě trápí stále podobné opakující...

MUDr. Karel Machánek

Ordinace gynekologa

Mensi bolest

Dobry podvecer, mam takovy dotaz. Trosku me zacala bolet dolni cast praveho...

Užívání Nitrofurantoin-ratiopherm 100mg a Aescin-Teva


Alergie nebo předávkování ???

Je možné mít alergii nebo řekněme kožní reakci (zčervenání, svědění a pálení)...

Bolest zad

Dobrý den, přeji Je mi 14 let no, ani nevim jestli pisu dobře , no proste jde...

Poúrazová pseudocysta jater

Dobrý den, ráda bych se dozvěděla nějaké informace o poúrazové pseudocystě jater....

Rána na penise


Narůžovělý výtok

Dobrý den, chci se zeptat jestli se plašit nebo ne. Jsem ve 27.tt a včera...

Užívání hormonální antikoncepce


Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×