Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Kašel a další obtíže

Plíce, dýchání Markéta 28.3.2020

Dobrý den,
před rokem a půl se mi před porodem udělala rozsáhlá trombóza končetiny a malé pánve. Nakonec jsem prodělala i malou plicní embolii. Nohu ani pánev se nepovedlo zprůchodnit. Už od podzimu pokašlávam,nejdřív jsem myslela,že to je viróza. Jediné co vykašlu jsou čiré hleny,sem tam mi přišlo, že jsou lehce růžové. Minulý týden mě chytla nejspíš ledvinová kolika. Dostala jsem atb a asi v půlce užívání mi stoupla teplota do 37,2. Víc ne. Dostala jsem se na pohotovost kvůli bolesti zad,jediné,co mi zjistili,tak vyšší leukocyty 12. Udělali mi též odběr na D dimery,hodnota byla 0,26. Chtěla bych se zeptat,s čím může souviset zvýšená teplota,kterou stále mám. A jestli je možné i přes negativní D dimery mít například starší malou plicní embolii? Zachytil by to test? Nebo zachytí jenom čerstvou trombózu a embolii? Omlouvám se za kostrbatý popis. Rtg plic mi nikdo nedělal,bojím se například rakoviny. Bohužel kvůli coronaviru se vše řeší telefonicky a i na pohotovosti na nic nebylo čas.

Odpovídá lékař:

mjr. MUDr. Denisa Gottvaldová


Dobrý den,

nejlepší bude stav v klidu řešit po uklidnění se situací s koronavirem. Obtíže píšete, že máte již od podzimu, čili to je již půl roku. Jistě to tedy nyní není akutní a dovyšetření může počkat. Rakovina plic je ve Vašem věku zcela nepravděpodobná. Nevím, zda jste kuřačka, či nekuřačka, to nezmiňujete, ale i tak je rakovina plic či dýchacích cest otázkou staršího věku. Pokašlávání může mít mnoho různých příčin, od běžného nachlazení, po nějaké chronické obtíže dýchacích cest, může jít ale i o alergii, astma, refluxní žaludeční obtíže atd. Čili i z tohoto hlediska není na místě se ihned obávat rakoviny, protože nejčastěji je příčina zcela jiná.
Jinak negativní D dimery zcela vylučují plicní embolii či žilní trombózu. "Stará plicní embolie" - není věc, která by existovala. Embolie je akutní záležitost, která je pouze po určitý čas, pokud by se céva po akutní embolii nezprůchodnila, tak proroste vazivem, respektive cévní tkání, a poté se už nejedná o embolii.
Bolest zad s výše zmíněnými obtížemi zřejmě nijak nesouvisí. Zvýšená teplota a vyšší leukocyty značí s největší pravděpodobností infekci/zánět. Je to však nespecifický symptom a pokud stav přetrvává, bude potřeba celou zálěžitost dovyšetřit.

Čili Vaše obtíže jsou spíše dlouhodobějšího chronického charakteru. Zatím zůstaňte doma, dbejte o zdravý životní styl - zdravá strva, dostatek tekutin, dostatek spánku, příjem vitamínů, zejména vit. C, a hlavně se nestresovat. Až se situace ohledně koronavoru zklidní, dostavte se k Vašemu praktickému lékaři a domluvte se na celkovém dovyšetření - vyšetření v ambulnaci, odběry laboratoře (krev, moč), rentgen hrudníku apod., podle potřeby a příznaků. Veřím, že vše dobře dopadne a nepůjde o nic závažného.

S pozdravem, MUDr. Gottvaldová

Související dotazy

Kašel
Dobrý den chci se jen zeptat jestli na pruduskovy kasel...
Kašel
Dobrý den, 30 let, bez nadváhy, epileptik, kuřák (cca...
Kašel
Dobrý den, obracím se na Vás s chronickým kašlem....
Kašel
Dobrý den, mám 74 letou maminku. Trpí kašlem, který...
Kašel
Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně kašle. Již...
Kašel
Černý kašel Dobrý den, domnívám se, že dcera 4 roky,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Kašel a bolest na plicích

Dobrý den, už čtvrtý týden mám suchý záchvatovitý kašel, na který jsem užívala...

Kašel a bolest pravého boku

Dobrý den, už vice jak týden mam kašel. Dostala jsem od lekarky Erdomed. Ted...

Kašel a bolest v krku

Dobrý den, 5. den beru ant. Cefzil 500 na 10 dni po 12 hodinách, přítomny...

Kašel a bolesti hlavy

Dobrý den, syn (9 let) prodělal před 3,5 měsíci parapertusi, stále mívá záchvaty...

Kašel a bolesti na hrudi

Dobrý den.Mám problém pořád s kašlem a bolestí na hrudi.Léčím se ze akutní gastritidou.Žaludek...

Kašel a bolesti na hrudi

Píchání na hrudi a kašel.. Dobrý den, mám dotaz, je mi 22 let už měsíc kašlu,...

Kašel a bolesti v nadbřišku

Dobrý den, ráda bych Vás požádala s dlouho trvajícím pokašláváním a bolestí...

Kašel a bublavý zvuk na hrudi

Dobry den, budím se s kašlem a jako by bublavym zvukem na hrudi. Nejsem kuřák...

Kašel a covid pozitivní

Dobrý den, měl bych otázku týkající se mé matky, které je 70 let a je Covid...

Kašel a čistící prostředky

Dobrý den, v pátek (dnes je neděle) jsem uklízela kuchyň a nejspíš jsem se nadýchala...

Kašel a dušnost

Dobrý den, aktuálně již 2 týdny mě trápí dušnost, velmi lehký kašel a poslední...

Kašel a dušnost

Dobrý den, ráda bych se s vámi poradila už delší dobu mám astma a i uzkostnou...

Kašel a dušnost

Dobry den Uz tak dva mesice možná dele kaslu az se dusim a nemuzu popadnout...

Kašel a dušnost po infekci koronavirem

Dobrý den, 9.10. mně vyšel pozitivní test na koronavirus. Průběh nemoci byl...

Kašel a expektorace

Dobrý den, za přílohu se omlouvám, je to opravdu odporný pohled..jsem z toho...

Kašel a horečka

Zdravim, vcera jsem mel horecku cca 39,2 stupne. Dnes jsem v poradku ale cely...

Kašel a horečka

Syn se vrátil z Holandska s 3 dny trvající horečkou, hlenovitým kašlem.Návštěva...

Kašel a chrapot

Dobrý den , chtěla bych se zeptat jak mám to astma a i k tomu chraptim. Myslíte...

Kašel a jeho léčba

Dobrý den. Mám jen dotaz. Mohu k nápoji ACC long hot drink, který si dávám jen...

Kašel a jiné obtíže - vysoký krevní tlak

Dobrý den, ráda bych si trošku objasnila svoji situaci. je to již 5. týden,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Blanka na oku

Dobrý den, chtěla bych se zeptat co muže znamenat blanka průhledná , je malá...

L karnitin a menstruační cyklus

Dobry den začala jsem užívat l carnitin zatím tyden, očekávala jsem menstruaci...

MR mozku

Dobrý den, v příloze posílám MR mozku. Měla bych prosbu, zda byste mi mohli...

Přenos HPV na koupališti

Dobrý den, snad se nezeptám hloupě, ale může se člověk na koupališti, kde je...

Tvrdá boule na koleni

Dobrý den, na koleni se mi udělala tvrdá boule. Když na ni zmáčknu nebo na ni...

Červené suché fleky na rukách

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaká je příčina těchto fleků. Stane se mi...

Černé kruhy pod očima u dítěte

Dobrý den, mám 13. měsíční dcerku. Od devátého měsíce se jí pod očima každý...

Nechtěná (pasivní) inhalace Marihuany

Dobrý den, chtěl bych se ucházet o místo Policisty, kde se provádí kompletní...

Bolesti hrtanu zepředu?

Dobrý den, ráda bych se zeptala, již 2 měsíce mě trápí nepříjemný pocit na krku...

Otok po operaci kotníku

Dobrý den jsem pátý týden po operaci kotníku(oboustranná zlomenina hlezna)zajímalo...

Porucha spánku, Rivotril

Dobry den chtel bych de zeptat spatne usinam pred rani smenou tak jsi vezmu...

Pálení jazyka a bolest v krku

Dobrý den, již více než tři týdny mám problém s pálením jazyka a mírnými bolestmi...

Přenos hepatitid a viru HIV

Mam asi hloupy dotaz ale trpim uzkostnymi stavy a proste to resim! Dosel mi...

MR mozku

Dobrý den! Mám takový dotaz ohledně výsledků Magnetické rezonance mozku MR...

Zaskoceni jidla

Dobry den,rada bych se zeptala, pokud cloveku neco zaskoci, zda ten dotycny...

Křeče rukou

Dobrý den, už asi měsíc mě trápí každodenní křeče do rukou,noc co noc se budím,...

Rotoped v těhotenství

Dobrý den, jsem nyní ve 23.tt. a jezdím 5x týdně na rotopedu 25 min a poté 15...

Průjem


Boulička na stydkém pysku


Natržený lýtkový sval


Reklama