Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Kašel a užívání léku Emanera

Trávení Ondřej 20.9.2020

Trápil mě kašel který se zjistilo byl od žaludku. Bral jsem nějakou dobu inhibitor protonové pumpy Emanera. Nakonec se po pár měsících zjistilo že mám pítomnou bakterii Helicobacter pylori.

Dostal jsem týdenní terapii dvěma antibiotiky společně s Emanera. S tím že pak po třech měsících mám dojít na kontrolu a do té doby mám Emaneru brát.

Jelikož pár dní po dobrání antibiotik se mi kašel objevil, koupil jsem si test na helicobacter v lékárně. Z toho ale vyplynulo že už bakterii v krvi nejspíš nemám.

Moje otázka zní jestli je opravdu potřeba brát Emaneru ty ti měsíce po tom co jsem se bakterie zbavil. Připadá mi že tak dlouhý termín jsem dostal spíš kvůli tomu že gastro nestíhá než že by to bylo nějak opodstatněné. Nechci do sebe Emaneru zbytečně cpát aby to nemělo naopak jiné negativní účinky.

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Šilarová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Všeobecný praktický lékař, ordinace Milevsko

Dobrý den Ondřeji. Emanera Vám byla pravděpodobně doporučena k užívání i po přeléčení infekce Helicobacter pylori jako prevence návratu kašle. Vypadá to, že se u Vás uvažuje o přítomnosti gastroezofageálního refluxu. To znamená, že se Vám vrací žaludeční šťávy směrem nahoru a mohou dráždit hlasivky a v krku a způsobovat chronický kašel. Terapie tohoto onemocnění je dlouhodobá. Léky typu Emanera snižují kyselost žaludečních šťáv a musí se užívat denně na lačno několik týdnů, minimálně 6-8, než se projeví efekt na zlepšení kašle. Nejspíše proto Vám Emaneru lékaři ponechali. Léčba Helicobacter pylori byla ukončena po týdnu, kdy jste dobral dvojkombinaci antibiotik společně s Emanera, nyní již byste měl být skutečně bakterie zbaven. Tři měsíce užívání léku Emanera Vám neuškodí, nebála bych se v užívání pokračovat a pokud bude vše v pořádku, můžete se na další kontrole s lékaři domluvit na jejím vysazení. S pozdravem, Dr.Šilarová

Související dotazy

Hubnutí při užívání léků
Dobry den, chci se zeptat jestli je mozne zhubnout...
Užívání léků
Dobrý den, dnes mi byl předepsán lék xeforapid 8mg...
Může být vedlejším účinkem těchto léků dušnost a kašel?
Dobrý den, moje maminka má předepsaný na vysoký krevní...
Dráždivý kašel
Dobrý den, prosimvas našeho syna už snad 3 měsíce kašle...
Kašel
Dobrý den, má devítiletá dcera na přelomu roku 2015/2016...
Kašel
Dobrý den chci se jen zeptat jestli na pruduskovy kasel...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Kašel a rýma

Dobrý den , chtěla bych se zeptat už půl roku mám kašel a rýmu . Mám přiměřený...

Kašel a silné zadýchávání se

Dobrý den paní doktorko, silně kašlu,až k dávení se a po pár rychlejších pohybech...

Kašel a sípání

Dobrý den, již asi dva měsíce mě trápí kašel, doprovázeny se sypanim a nemožnosti...

Kašel a sputum

Dobrý den. Je mi 36let, jsem nekuřačka. Asi před necelými dvěma měsíci jsem...

Kašel a svědění pokožky

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o názor na můj zdravotní problém. Od...

Kašel a svírání krku

Problémy s dýcháním. Občas během dne i v noci se mi stáhne krk, nemohu se nadechnout...

Kašel a tekoucí voda z nosu

Dobrý den paní doktorko, mám dvouletého syna a jeho problémem je již 2 měsíce...

Kašel a teplota v bytě

Dobrý den, mám takový dotaz. Máme doma normální pokojovou teplotu 21 stupňů....

Kašel a teploty, bolesti na plicích

Dobrý den, mého přítele (25) trápí dráždivý dunivý kašel a teploty, občas si...

Kašel a těžké dýchání

Dobrý den, již mě delší dobu trápí občasný kašel a těžké dýchání, byla jsem...

Kašel a voda z nosu

Dobrý den paní doktorko, mám dvouletého syna a jeho problémem je již 2 měsíce...

Kašel a zahlenění

Dobrý den od Února jsem se léčil nachlazením které začalo tak že mě štípalo...

Kašel a zhoršené dýchání

Hezký večer, trpím již od vánoc dráždivým kašlem, vykašlávám hustý hlen. V někteém...

Kašel a zhoršení erekce

Dobry den.Mam poruchy erekce a pred sexem pouzivam lek actavis.Posledni dobou...

Kašel a zima

Dobrý den, dcera 4,5 roku včera večer hodně kašlala, tekly jí nudle a vypadala...

Kašel a zvracení s krví

Dobrý den mám takový problém posledních asi 14 dní až 3 týdny mám problém prijmout...

Kašel a zvracení u novorozence

dobry den mam tri tydeni holcicku a je plne kojena dostala sem zanet prudusek...

Kašel bez příčiny

Asi půl roku mne trápí dost nepříjemný kašel. Kašlu ve dne i v noci (nevyspím...

Kašel dlouhodoby

dobri den pani doktorko je normalni když 16 měsični dite kašle 3-4 tynd ypo...

Kašel dlouhodoby3

prominte že ješte otravuji ale chci ješte navazat na ten problem toho dlouhodobeho...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Polymorbidní pacient, kardiak, hypertonik

Dobrý den. Prosím Vás o naléhavou odbornou radu. Otec, ročník 1955, 61let. Léčí...

Léčba svrabu

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat.Byla jsem u kožní lékařky a ta mi potvrdila...

Podvrtnuté koleno

Dobrý den, před pár dny jsem si pádem ze schodů poranil koleno. Ozvalo se lupnutí...

Motání hlavy

Dobrý den, posledních 14 dnů se mi hrozně motá hlava ,nejhorší je to k večeru...

Bolest v podbřišku a třísle


Porucha erekce příčiny


Penicilín a slunce


Boule vepředu na hrudním koši

Dobrý den, moc rád bych se zeptal zda jste se nesetkali s podobným "úkazem"....

Řezná rána na prstu

Dobrý den , v neděli jsem já šikovná řízla do prstu a jeli jsme na pohotovost...

Podivný krevní tlak

Dobrý den je mi 23 let a poslední dobou mam pravidelně tlak kolem 160/60 (+-10)....

Děložní sliznice 12mm, je nutná kyretáž?


Problémy s nehty

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat na dobu hojení nehtového lůžka, od kterého se...

Ztráta čichu a chuti při rýmě

Dobrý den, mám 4. den poměrně silnou rýmu. Obvykle při velké rýmě tak na 1-2...

Infuzní léčba na bolesti zad

Dobrý den. Před dvěma dny mne postihla totální blokáda hrudní páteře (k její...

Možné těhotenství i přes menstruaci, která se objevila po injekci na vyvolání menstruace

Dobrý den. 5 let jsem brala hormonální antikoncepci (poslední prášek16.4.2015.)...

Tep na břiše

Dobrý den, už delší dobu řeším viditelný problém. Buší mi celé břicho v rytmě...

Brnění v lýtku

Dobrý den,prosím o informaci z oblasti neurologie. Mam “problém”s levou nohou...

Bolest pod kolenem (šlacha,vaz)

Dobrý den, už zhruba půl roku (od února) mě bolí oblast asi 2-3 cm pod levým...

Zánět močových cest při menstruaci?

Dobrý den, asi před měsícem jsem překonala zánět močových cest, užívala jsem...

Dva roky bez menstruace.

Dobry den, Je mi teprve 18 let, ale jelikoz cas rychle utika, mam strach,...

Reklama