Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Kašel při užívání léku na vysoký tlak

Srdce a cévy Petr 15.4.2020

Dobrý den, nedávno jsem se u Vás dotazoval na možné ovlivnění mé stávající medikace s doplňky stravy. Nyní bych se ale rád zeptal ještě na jednu záležitost, která se týká mého problému s dráždivým kašlem, jenž pozoruji více jak měsíc. V počátku jsem kašel přisuzoval nachlazení a průduškám, ale po vyzkoušení všeho možného, a to od čajů, až po Erdomed, jsem se obrátil na mého lékaře, zda by můj kašel nemohl být způsoben lékem na vysoký tlak - Prestance 5mg/5mg. Zatím si to ale můj lékař nemyslí. Dává mu zatím za vinu běh, který obden provozuji. Mohl by problém s kašlem ( pouze přes den ) opravdu způsobovat běh ? Nemůže být problém s kašlem nakonec spojen třeba i s nedávným výsledkem z vyšetření koronografií, kde mi bylo zjištěno 30% zúžení jedné z koronárních tepen levé srdeční komory ( RIA v ostiu ) ? Zatím si myslím, že by měl běh mému stavu spíše prospívat, než mu ubližovat. V příloze si dovoluji zaslat Katetrizačního protokolu a mou stávající medikaci, která je: Prestance 5mg/5mg 1-0-0, LETROX 50mg 1/2 -0-0, GODASAL 100 1-0-0, MILURIT 100mg 0-1-0 a ROSUCARD 10mg 0-0-1. Za Vaše rady předem moc děkuji.

Doplňující informace:
Rád bych ještě doplnil, že lék Prestance užívám již cca 2 roky. Kašel se mi pak zhoršuje s chladem. Pamatuji si, ze problém s kašlem jsem měl k v loňském roce na jaře. Běhám v každém ročním období v průměru 3-4 týdně.

MUDr. Barbora Němečková
Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Němečková

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz. Suchý kašel je bohužel častým nežádoucím účinkem při užívání léků ze skupiny ACE inhibitorů (kam patří i Prestance). Nevím jaké důvody vedly Vašeho praktické lékaře k přesvědčení, že Vaše obtíže nejsou způsobené lékem Prestance (např. délka užívání léku vs. délka výskytu kašle). Při výskytu kašle jako nežádoucího účinku ACE inhibitorů (Prestance) se pacient obvykle převádí na jinou podobně účinnou skupinu léčiv - sartany. O změnu můžete požádat Vašeho praktického lékaře nebo ošetřujícího kardiologa. V případě že dojde ke zlepšení, budete znát původ Vašeho kašle, pokud ke zlepšení nedojde bude to důvod ke hledání jiné příčiny. Nemyslím si, že by 30% zúžení tepny mohlo způsobovat Vámi popsaný problém, ale souvislost s během by kašel mít mohl. Běh je aktivita, která je zdraví prospěšná. Je ale důležité ho provozovat s rozumem - adekvátní délka, zátěž, rychlost. Případně je výhodné kontrolovat při běhu srdeční frekvenci (pomocí hrudního pásu/hodinek) a podle ní upravovat zátěž. Váš dotaz předávám dále specialistovi v oboru kardiologie, vyčkejte, prosím, i na jeho odpověď.

S pozdravem,

MUDr. Barbora Němečková

MUDr. Zbyněk Cejnar
Odpovídá lékař:

MUDr. Zbyněk Cejnar


Dobrý den, souhlasím s paní doktorkou. Na prvním místě bych vysadil ACE inhibitor. Cca za 2-3 týdny můžeme hodnotit efekt opatření. Zkuste se domluvit s lékařem, který Vám lék předepisuje. 30% stenóza koronární tepny určitě nezpůsobuje kašel, který popisujete. Běh v nevhodném počasí, také může způsobovat kašel, poté se jedná o problém plic.

Související dotazy

Užívání arginmaxu a léků na vysoký tlak
Dobrý den ,chtěla bych se zeptat,zda může manžel užívat...
Může být vedlejším účinkem těchto léků dušnost a kašel?
Dobrý den, moje maminka má předepsaný na vysoký krevní...
Vysoký tlak krevní
Dobrý den, užívám léky na vysoký tlak - Micardis,...
Tlak
Dobrý den, je mi 52 let, mám již několik let vysoký...
Vysoký tlak a nevhodná kombinace léků
Dobrý den,paní doktorka mě lečila po SAKu v oblasti...
Vysoký tlak
Přeji hezký den. Již rok užívám Prestarium Neo Combi...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Kašel po zánětu průdušek

Dobrý den. Manžel (30 let) chytil v polovině března od syna tzv. "zelenou" rýmu....

Kašel po zápalu plic

Dobrý den, chtěla jsem Vás zeptat na jeden problém. jedná se o to, že matka...

Kašel po zápalu plic

Dobrý den. Lecim se s mycoplasma pnemonia. Mám ATB Fromilid 500 na 2 týdny po...

Kašel po zápalu plic

dobrý den můj syn 2.5 roku měl zápal plic dnes je to měsíc dobral ATB, kontrolní...

Kašel po zápalu plic

Dobrý den, začátkem prosince jsem měla angínu moje doktorka mi nasadila ospen.od...

Kašel při alergii

Mám problém s alergií na prach, seno apod. V druhé polovině roku 2018 a začátkem...

Kašel při infekci

Dobrý den, trápí mě kašel, kašel vychází z průdušek a při podráždění, například...

Kašel při kouření

Dobrý den, jsem kuřák a kouřím přibližně 8 měsíců. V průměru vykouřím krabičku...

Kašel při kouření a bolest na průduškách

Dobrý den,již několik let mám kašel. ze začátku to nebylo tak hrozné,ale nyní...

Kašel při mluvení

Už delší dobu mám takový problém. Když trochu déle mluvím, třeba telefonuji...

Kašel s hleny

Dobrý Den již delší dobu mě trápí hlenovitý kašel, únava, bolest na hrudi a...

Kašel s hleny

Dobrý Den již delší dobu mě trápí hlenovitý kašel, únava, bolest na hrudi a...

Kašel s hleny

Dobrý Den, již delší dobu mě trápí hlenovitý kašel, únava, bolest na hrudi a...

Kašel s hleny

Dobrý Den již delší dobu mě trápí hlenovitý kašel, únava, bolest na hrudi a...

Kašel s hleny

Dobrý Den již delší dobu mě trápí hlenovitý kašel, únava, bolest na hrudi a...

Kašel s hleny

Dobrý Den již delší dobu mě trápí hlenovitý kašel, únava, bolest na hrudi a...

Kašel s hleny

Dobrý Den již delší dobu mě trápí hlenovitý kašel, únava, bolest na hrudi a...

Kašel s krví

Dobrý den, prosímvás, chtěl bych se zeptat co signalizuje krev v hlenu. Ve...

Kašel s vykašláváním hlenu

Dobrý den Prosím o radu. Je příznakem Koronaviru i zelený hlen. Mam těžko na...

Kašel terapie

Dobrý den, Léčím se cca 10 dnů s virózou. Měl jsem klasické příznaky typu škrábání...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nevolnost, návaly

Dobrý den, téměř před rokem, se změnou vedení v práci a tím i s nástupem "tvrdšího"...

PSA

PSA mám 100 jinak jsem celkem v pohodě

Průjem po antibiotiku

Dobrý den. Od pondělí mám průjem. První dny jsem měl i teploty(38°), celkovou...

Anopyrin vys.krevní tlak

Lékař mi předepsal mimo Tamil na vys.tlak ta ké Anopyrin.Po přečtení přiloženého...

Horečka při extrakci zubů

Zdravím, mám vytržené 3 zuby a dostala jsem horečku 38.8 je to normální?

Vředy v podpaží a tříslech

Dobrý den, prosím o radu , tak před 2 lety se mi občas začaly dělat velké vřídky...

Bolest hlavy, pálení za očima

Dobrý den, mám problémy s hlavou bolí mě v oblasti čela až ke spánkům pocit...

Helicobacter Pylori

Dobrý den chtěla jsem se Vás zeptat před týdnem jsem byla na vysetření na gastroenterokrilogii...

Bolest hlavy

Dobrý den, Už je to vice jak rok co mám tlak v hlave za očima po cely den,...

Suchý neustupující kašel

Od polovina října 2008 mám suchý kašel, bez teplot. Domácí léčba (čaje, bromhexin)...

Žluto - zelený výtok z penisu

Dobrý, den asi před dvouma dněma, po ránu když jsem šel na záchod tak jsem měl...

Natekly prst na noze

Od soboty mam natekly prst na noze. Na chirurgii jsem byla, vse ok. Prakticka...

Svědivá vyrážka na rukách

Dobrý den, prosím Vás, mám takový problém s vyrážkou, převážně na rukách. Nejhorší...

Duodenogastrický reflux

Dobrý den, byl mi zjištěn duodenogastrický reflux, dříve jsem brala Degan, který...

Bolest žeber

Dobry den, priblizne pred 2 mesiacmi som zacal pocitovat bolest v lavej oblasti...

Bulka u vstupu do pochvy

Dobrý den, včera večer jsem si nahmatala na straně ve vstupu do pochvy tvrdou...

Bílý povlak a malinké skvrnky na penisu


Neustálé škrundání v břiše

Vážená paní doktorko, prosím o radu. Už asi rok mi pořád škrundá v břiše. A...

Škubání svalů

Dobrý den,chci se zeptat už delší dobu mí všude ruzně po těle škubou svaly,někdy...

Zatuhlý krk, bolesti zad a hlavy

Dobrý den, mám takový problém už dlouhou dobu (rok) mám strašně zatuhlý krk...

Reklama