Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Ke zlepšení stavu jater je většinou klíčová abstinence od alkoholu, korekce lipidogramu, léčba hepatitidy

Vnitřní lékařství Olga 22.1.2023

Náhodně při UZ vyšetření zjištěno počínající ztučnění jater. Stav po hepatitidě A, kontakt s hepatitidou B, poškození po užívání statinů. V současné době preventivněužívám Silymarin.

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená paní Olgo, není mi jasné, co by Vás zajímalo, mohu tedy napsat jen obecné věty k tématu. Počínající ztučnění jater je v populaci pacientů Vašeho věku poměrně běžným nálezem, spíše než nebezpečí pro játra je u Vás signálem, abyste měla tzv. sanována kardivaskulární rizika - měla v pořádku hladinu tuků v krvi, krevní tlak, vyšetřenou přítomnost cukrovky, případně nasazenou adekvátní léčbu. Doporučení zdravého životního stylu platí pro všechny, nejen pacienty se ztučněním jater. Hepatitida A nepřechází do chronicity, nemusíte se jí stresovat. Kontakt s hepatitidou B je samozřejmě významný, otázkou je, zda jste byla proti ní očkována? Byla jste na hepatitidu B vyšetřena? Kdy byl kontakt? Pokud by u Vás byly pochybnosti, zda nemáte chronickou pankreatitidu, požádejte svého lékaře o vyšetření - jedná se o celkem jednoduché testy z krve. Poškození jater po užívání statinů je vzácné, spíše než na ultrazvuku se projeví výrazným zvýšením jaterních testů korespondujícím s používáním statinů, pokud jsou statiny včas vysazeny, jaterní testy se vrací do normálu. Mnohem častější je poškození jater nekorigovaným cholesterolem než statiny. Užívat silymarin můžete, ale nevím o tom, že by byl jednoznačně prokázán efekt. K regeneraci jater ve stádiu steatozy v drtivé většině případů stačí a zároveň je podmínkou zamezit působení ničivé noxy - abstinence od alkoholu, omezení tuků a léčba dyslipidemie, vyléčení infekce. Omezený efekt mohou mít léky ovlivňující cholesterol - např. omega-3-mastné kyseliny. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Autoimunitní hepatitida
Mojí dceři Miroslavě byla zjištěna v 25letech autoymunní...
Hepatitida C
Je možné určit podle podílu viru hepatitidy c, jak...
Chronická hepatitida C, léčba
Dobrý den,po darování krve mi byla zjištěna chronická...
Leukémie a hepatitida
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat jak je to s výskytem...
Alkohol, hepatitida C
Dobrý den, moje dcera (ročník78) má neustále potíže...
Hepatitida a vši
Dobry den,moje dcera ma tri roky,o vanocich jsme meli...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Když usíná tak se bouchá do hlavy

Dobrý den, trápí mě u přítelkyně (24 let) jedna věc, když usíná / spí. Mě...

Když usnu tak se mně stává, že jakoby část postele kterou mám přiraženou ke zdi pod hlavou začala vibrovat.

Psychika? Nevím, spíš ne. Nevím, že bych někdy slyšela, že by se to někdy někomu...

Když Vám mráz běhá po zádech

Dobrý den, mám takový divný problém, strašně mi vadí takové ty věci, když třeba...

Když vstanu, musím jít hned močit

Asi již 20 dní když vstanu hned musím močit a nestihnu někdy jít na záchod...

Když vynechám dvě tabletky

Dobrý den Obracím se na Vás s dotazem. Zapomněla jsem si vzít 2 prášky z plata...

Když zajdu za doktorem a poprosím ortézu, je možné, že bych ji dostala?

Spadla jsem a měla nateklý nárt, lékař mi řekl, že mám nárt podvrtnutý a natažené...

Když žena nemůže dosáhnout orgásmu?

Dobrý večer, mám takový problém. už se mi stalo dvakrát že jsem nedosáhla orgasmu...

Když žena nemůže dosáhnout orgasmu?

dobrý večer, já antikoncepci užívám poprvé v životě a je už osm měsíců co antikoncepci...

Ke kroucení a hýbání žvýkacích svalů a většímu slinění došlo nejspíše v důsledku dráždění nervů.

Dobrý den,děkuji za odpověd ,k dotazu č.257653 ještě jsem chtěl doplnit že...

Ke sledování na nefrologii

Dobrý den, mám dotaz urologem jsem byl odeslán k nefrologovi co znamenají tyto...

Keď si to miesto nahmatám tak ma svrbí a hneď kašlem

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať ... bol som chorý dva týždne dozadu a ešte...

Kedze mam nizky tlak, mozem si davat aj stvrtku vasocardinu?

Dobry den, kazdy den beriem 5 mg elicei, po tyzdni mam zvysit na 10 mg, ale...

Kefalhematom

Dobrý den, naše 2týdenní dcera má od porodu na hlave vlevo nahore kefalhematom...

Kefalhematom

Dobrý den, je možné aby se u 2 týdenního miminka zvětšil kefalhematom? pokud...

Kegelovy cviky - pomůžou na předčasnou ejakulaci?

Dobrý deň, mám problém s predčasnou ejakuláciou (je mi 30 a je to trápne). Rád...

Kegelovy cviky a zánět prostaty

Dobrý den, již 2 měsíce se léčím se zánětem prostaty. Během tohoto zánětu mi...

Kegelovými cviky k naprosté kontrole ejakulace?

Dobrý den, pokud bych cvičil velmi pečlivě kegelovy cviky každý den několikrát,...

Keloid

Dobrý den, píšu ohledně toho ze jsem byl u kožního kvůli tomu ze jsem si myslel...

Keloid po kalmetizaci

Dobrý den, mám keloid po kalmetizaci nad l.sin. lopatkou 12x19 mm, v roce 2004...

Keloidní jizva

Dobrý den mám na rameni od ZŠ keloidni jizvu...chtěla bych se zeptat zda je...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Elicea

Dobrý den, moje dcera (14let) dostala předepsané léky ELICEA. Dočetla jsem se,...

Olupování znaménka

Přeji hezký den, obracím se s dotazem ohledně znaménka. Před necelým rokem...

Bolestivá místa na hlavě

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou. V červnu se mi udělala bolestivá boulička...

Condylomata accuminata

Dobry den chcela by som sa opytat mala som pohlavny styk z chlapcom ktoremu...

Pásový opar?

Ja by sa chcela informovať čo to je pasovy opar?

Puchýřky nám zadní straně krku

Dobrý den ráda bych konzultovala puchýřky nám zadní straně krku, k tomu je mírná...

Bolesti v podbřišku


Skvrna na horním patře

Dobrý den, mám červený flek na horním patře. Začíná se zvětšovat, trochu to...

Echo srdce

na echo srdce mi bolo zistené chlopňový aparát fibrotický, suficientný, hyperkinetická...

Kolapsový stav, bolesti břicha o kojící matky v šestinedělí

Dobrý večer, jsem 3 týdny po porodu a dítko plně kojím. Předevčírem odpoledne...

Kalcifikace v chorioidálních plexech

Dobrý den byl jsem na CT mozku a neurolog mi řekl že vše je v pořádku. Ale rád...

Antibiotika a alkohol


Cvičení po operaci slepého střeva

Dobrý den, jsem 6 týdnů po operaci slepého střeva. Zánět jsem měla středně...

Třes rukou

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na třes rukou. je mi 24 a ruce se mi třásly...

Schmorlovy uzly

Dobrý den, chtěla jsem se optat kolik schmorlových uzlů člověk musí mít na páteři,...

Otlačeniny od páteře

Dobrý den, už delší dobu mám na kůži v oblasti páteře červené podlitiny. Nikde...

Hyperplázie sliznice

Dobrý den, prosila bych o vysvětlení popisu MRI mozku: nápadná hyperplázie sliznice...

Hyperplazie sliznice maxilární dutiny


Bolest dolní čelisti při tlaku zvenku

Dobrý den, již zhruba rok a půl cítím bolest v pravé dolní čelisti při zatlačení...

Už dva a půl roku mě bolí zuby vpravo

Už dvou a půl roku mě bolí zuby vpravo, dole. Začalo to endodocií sedmičky,...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.