Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Ketodieta

Trávení Lauren 31.7.2018

Dobrý den, přítelkyně (34 let) má žlučové kameny. Dříve bývalo bolestivé, po diagnóze omezila těžká jídla, nekouří, nepije alkohol, příznaky zcela odezněly a už skoro dva roky funguje bez obtíží. Dále neřešeno. Přítelkyně má nadváhu, 94 kg na 169 centimetrů výšky. Po úpravě jídelníčku zhubla za půl roku 9 kilogramů (bez pohybu) a nyní chce podpořit hubnutí proteinovou dietou od ketomix.cz. Nemá v plánu přejít na tuto dietu úplně, pouze užívat proteinové nápoje jako doplněk stravy, zejména jako náhradu snídaně, místo které nyní nakupuje kávu ve Starbucks. Poslední týden zkoušela keto dietu, tj. vyšší obsah tuku v jídle a nižší obsah sacharidů, bez obtíží.

Na ketomix.cz při objednávce píší, že dieta není vhodná pro lidi s onemocněním žlučníku. Je tedy dieta nevhodná pro člověka se žlučovými kameny i jako doplněk stravy?

Přítelkyně užívá Omeprazole 10mg jednou denně proti nadbytečné tvorbě žaludečních tekutin a Betaloc 50mg jednou denně proti úzkosti.

Dotaz píšu já, přítelkyně je pouze anglicky mluvící.

Odpovídá lékař:

MUDr. Dominika Pitaková


Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz, týkající se hubnutí s ketovýrobky a přítomností žlučníkových kamenů. Všeobecně lze opravdu říci, že při výskytu žiučníkových kamenů není tato dieta zcela vhodná. Nicméně se domnívám, že pokud proteinovým nápojem bude hrazeno pouze 1 jídlo denně, není důvod jeho užívání zakazovat. Všeobecně bych však preferovala i nadále hubnutí vhodným složením jídelníčku ( tedy vyváženou stravu), dostatkem pohybu, případně využila služeb výživového poradce. Držíme Vaší přítelkyni palce, aby se jí i nadále dařilo Váhu snižovat. S pozdravem.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, je jistě dobře, že se Vaše přítelkyně snaží snížit nadváhu. 1x denně by zvolený nápoj uškodit neměl, ale pokud dieta obsahuje vyšší podíl tuků, není vyloučené, že by se znovu mohly vyskytnout potíže se žlučníkem. Osobně se domnívám, že zvolený postup není vhodný ani s ohledem na žlučník ani na nadváhu. Nadto vzhledem k užívání Omeprazolu předpokládám nějaké potíže se žaludkem v minulosti, což také není pro podobné diety příznivé. Betaloc je lék snižující tep a tlak, společné užívání s dietním přípravkem by nemělo škodit.
Jednostranně nevyvážená dieta vede většinou jen k jojo efektu. Chápu, že nabízené řešení se zdá lákavé, zvláště pokud přítelkyně snídá jen kávu u Starbucks (to jí vymluvte hlavně kvůli žaludku), ale spíše mi příjde lepší nachystat si večer rychlou snídani s vyváženým podílem sacharidů, tuků a proteinů. Porce se dá zvětšit zeleninou, která není kaloricky vydatná (salát, okurky atd.). Dieta by měla být nadále vyvážená, porce malé a časté, jde o to, mít nižší příjem a vyšší výdej. Tím míním, že Vaše přítelkyně by měla kromě diety především 3-4 týdně cvičit cca 45 minut nějakou aerobní aktivitu, třeba chůzi.
Přeji Vaší ppřítelkyni hodně úspěchů a odhodlání. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Ketodieta
dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli bych mohla...
Dieta a vyšší hladina jaterních testů
Dobrý den, v posledním půl roce jsem po vysazení...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

KES, Senzorická aura, trittico

Hezký den, omlouvám se za širokost problému, pokusím se zmínit vše podstatné....

KET

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat... 12.9. mi zavedli 2 třídenní embrya (KET)...

KET a magneticka rezonance

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Jsem po neúspěšných IUI a jednou po IVF....

KET a op. rhisartrozy

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat. Je mi 40 let a mám před sebou mít...

KET po IVF

Dobry den, mam za sebou 1. neúspěšný pokus IVF s 1. Embryem ( 5 ti denní blastocysta...

KET při CIN 1

Dobry den, prosim je mozne podstoupit KET kdyz mi ted vysla cytologie CIN 1...

KET při CIN I

Dobry den, prosim je mozne podstoupit KET kdyz mi ted vysla cytologie CIN 1...

Keto dieta

Dobrý den Chtěla bych se zeptat před 2 měsíci mi byl zjištěno málo cukru v...

Keto dieta/nizko sacharidova dieta/ a její vhodnost v mém věku

Dobrý den, už jsem týden na Keto dietě / Dieta ve které se snažíte dostat do...

KetoDiet

Dobrý den, zajímal by mě Váš názor na užívání diety KetoDiet, kdy se jedná pouze...

Ketodieta

dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli bych mohla využít keto dietu na ztrátu...

Ketogenní dieta při revmatoidní artritidě

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je vhodná krátkodobá ketogenní dieta při...

Ketonal a bolest hlavy

Dobrý večer. Dostala jsem nový lék na bolesti kolene Ketonal. Mám ho brát 3x1....

Ketonal a Novalgin

Dobrý den, už před třemi týdny jsem dostala na ambulanci roztok Ketonalu a Novalginu...

Ketonová dieta

Dobrý den, na velký ohlas od všech možných lidí i z mého okolí, sem začla držet...

Ketonová dieta a vyrážka

Dobrý den, prosím o radu dnes je to 4tý den co držím ketonovou dietu. Včera...

Ketony

Dobrý den, v těhotenství při těhot. cukrovce se mi objevovaly často ketony v...

Ketony

Dobrý den, jednou jsme si již psaly ohledně ketonů, které mám a že je nemusím...

Ketony a ovlivnění testů

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda mohou ketony před těhotenstvím a v těhotenství...

Ketony a těhotenská cukrovka


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Diplopie a nystagmus po úrazu a krvácení do mozku

Dobrý den, v roce 2009 jsem v létě měl úraz hlavy, po kterém jsem byl operován...

Bolest v koutku pravého oka


Projev HIV

Muže takto vypadat projev HIV infekce. Občas se mi objeví takováhle vyrážka...

Bulka v podpaží.

Dobrý den, dneska jsem si v podpaží nahmatala bulku velkou asi 1cm? Co by to...

Anální sex po zavedení embrya

Dobrý den, jsem 3.den po zavedení 5-ti denního embryjka - Ket. První 3.měsíce...

Bolest ucha


Melanom

Dobrý den,měla bych dotaz ohledně manžela.V roce 2012 mu byl zjištěn maligní...

Neurol × Lexaurin


Bolest dásně

Dobrý den, Před dvěma dny mě začala bolet dáseň za zubem moudrosti, který mi...

Migrující varle

Dobrý den, stává se mi, že se mi otočí jedno varle o 180°, ale následně není...

Nystagmus


Bílé tečky na kůži

Dobrý den přeji ,obracím se na Vás ohledně kožního problému ... Už druhý týden...

Vyrážka na penisu

Když stáhnu předkožku, tak mám vidět červené mapy/skvrny před žaludem kolem...

Vlasy


Antidepresiva a alkohol?


Noční suchý dráždivý kašel

Dobrý den, už týden mám kašel převážně v noci.Když kašlu cítím kovovou pachuť.NEcítím...

Zlomený obratel Th9

Dobrý den, dcera 10let upadla na záda na kolotočích, když scházela dolů, jelikož...

Psychické problémy, fobie

Dobrý den, pokládal jsem tu již dnes dotaz, ale nebylo mi zodpovězeno, resp....

Omeprazol


Mám snad po každém jídle nafouklé břicho


Reklama
Zavřít