Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Kolísající tlak a vysoký nitrooční tlak

Oči Iveta 22.6.2018

Dobrý den, ještě jednou se obracím s dotazem na Vás ohl. výše tlaku normálního i očního. Oční tlak mám zvýšený, viz příloha, nic moc mi nebylo vysvětleno, proto prosím co ta čísla znamenají. děkuji
a druhý dotaz je ohl mého tlaku, třeba 3-4 dny v týdnu mám tlak v těchto hodnotách ráno 123/80, levá ruka a pravá 108/75 během dne když si změřím tak se to pohybuje mezi 110-135/75-85, pak jsou dny kdy mám ráno třeba 105/74 na druhé paži 113/78 a odpoledne mám hodnotu 150/102 nebo 164/97, když mě to rozhodí, vezmu neurol a po 2hodinách se to postupně sníží na t+ch 128-140/82-92, večer pak zase třeba 119/80....Jsou tyto výkyvy normální? Krom toho neurolu jiné léky neberu, paní doktorka si myslí, že tj ze stresu, loni jsme měla echo srdce oki, letos holter na srdce a až na 228 SVES, vše ok, tlakový holter před 2 lety a taky v normě. Moje dcera má teď problémy, je možné, že prostě některé dny toho je na mě moc a takto to vylítává....A po uklidňujícím léku se to srovná po pár hodinách? Nechci stále chodit k doktorce..Je možné, že i to rozkapání očí dnes mohlo vyvolat zvýšený tlak, stres z toho a že to zklidnění pak trvá tak dlouho a až po tom neurolu. Předem moc děkuji za odpověď. Iveta

Odpovídá lékař:

MUDr. Dominika Pitaková


Dobrý den, Iveto,
děkujeme za Váš dotaz. Ohledně oční problematiky se Vám vyjádří náš specialista. Já reaguji na měření krevního tlaku a jeho výkyvy. S těmi se u svých pacientů potkávám celkem často. Velká většina bývá již samotným měřením rozrušena, mají strach, zda tlak nebude příliš vysoký a tím si jej ještě zvyšují ( zde je tedy odpověď na Vaši otázku - ano, kolísající hodnoty mohou být obrazem aktuální míry stresu, nervozity, obav..) Podle Vašeho popisu bych i Vám doporučila s měřením tlaku na nějakou dobu přestat,Pokud se jinak cítíte dobře, přestaňte jej měřit. Sem tam si zajděte na kontrolu k praktickému lékaři a ten se podle naměřených hodnot rozhodne, zda po 2 letech zopakuje tlakového holtera či zda si Vás bude pouze hlídat. Přeji hezký večer.

Odpovídá lékař:

prim. MUDr. Radan Zugar

Specializace: Oftalmologie Pracoviště: Oční centrum Praha, a.s.

Dobrý den,
nitrooční tlak je důležitým a hlavním rizikovým faktorem v etiologii zeleného zákalu. Jeho aktuální výška je však ovlivněna mnoha faktory, jako např. tloušťkou rohovky, denní dobou, způsobem měření nebo i spoluprací při měření. Za normu se považují hodnoty nitroočního tlaku kolem 21 mmHg, ve Vašem případě Vám byly naměřeny hodnoty 28 a 26 mmHg, přičemž máte silnější rohovku (přes 600, průměrná tloušťka rohovky se pohybuje kolem 550) a v tom případě se měří falešně vyšší hodnota nitroočního tlaku, proto tam je ten odečet. Ve Vašem případě doporučuji kontroly nitroočního tlaku a doplnění vyšetření k vyloučení glaukomových změn. Hodnoty na druhém obrázku jsou biometrické hodnoty oka, které jsou důležité především pro výpočet nitrooční čočky při operace šedého zákalu - jedná se především o délku oka, hloubku přední komory, zakřivení rohovky a další.
Přeji hezký den

Související dotazy

Asentra a vyšší nitrooční tlak
Dobrý den, na poslední kontrole u očního lékaře mi...
Vysoký tlak
Přeji hezký den. Již rok užívám Prestarium Neo Combi...
Užívání arginmaxu a léků na vysoký tlak
Dobrý den ,chtěla bych se zeptat,zda může manžel užívat...
Vysoký tlak
Dobrý den...v mládí jsem vždy trpěla na nízký tlak....
Tlak
Dobrý den, je mi 52 let, mám již několik let vysoký...
Vysoký tlak krve
Dobrý den, nyní již několik dní a dříve jsem to měl...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Kolikrát si říkám, jestli už přijde ta mrtvice?

Dobrý den, před rokem jsem prožila velký stres, po kterém se mi začaly objevovat...

Kolikvovaná uzlina

Dobrý den, kousek pod bradou se mi udělala uzlina. Byla jsem s tím u lékařky...

Kolikvované uzliny

Dobrý den, moc prosím chtěla bych vysvětlit lékařskou zprávu, kterou jsem dostala...

Koliky (křeče) v konečníků

Prosím o radu. Čas od času (v poslední době 1x měsíčně) mám velké bolesti v...

Koliky i po operaci žlučníku

Dobrý den, je mi 18 let a 16.10 jsem prodělala laparoskopickou cholecystektomii,...

Koliky kojence, zvracení po jídle i mezi jídlem

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda nemáte z praxe vyzkoušený recept na zvládnutí...

Koliky po operaci žlučníku

Dobrý den, je mi 18 let a 16.10 jsem prodělala laparoskopickou cholecystektomii,...

Koliky u kojence

Dobrý den,máme 38 dní staré miminko, které naspí za den cca nejvice 6hod.je...

KOlísající hodnoty INR

Dobrý den. V prosinci 2017 mě byla zjištěna srdeční aritmie. byla jsem týden...

Kolísající tlak

Chtěla bych se zeptat na tlak svého tatínka: Ráno mívá normální (např. 115/75),...

Kolísání hormonů

Dobrý den pane doktore. Prosím o Váš názor. Je mi 29 a přiteli 27. Jsme oba...

Kolísání krevního tlaku

Dobrý den chtěl, jsem se zeptat, když si naměřím tlak systolický 114 Dia 76...

Kolísání krevního tlaku od velmi nízkého po velmi vysoký

Dobrý den, měřím si dlouhodobě průběžně TK. Je mi 67 let. Tlak se v poslední...

Kolísání menstruačního krvácení

Dobrý den, je mi 31 let. Před 2 lety jsem vysadila HA (po 10 letech užívání)....

Kolísání PSA a prostata

Od svých 49 let ( celkem 9 let) jsem sledován urologem pro zvýšené PSA 4,5...

Kolísání teploty a bolest zad

Dobrý večer, ( předem se omlouvam jestli jsem svůj dotaz nezaradila správně)...

Kolísání teploty u miminka

Dobrý den, měla bych na Vás dotaz ohledně 5,5měsíční dcery. U naší dr.jsme byli,ale...

Kolísaní tepu

Dobrý den. mám problém a potřeboval bych poradit. Když si nahmatám tep tak cítím...

Kolísání tlaku

Dobrý den léčím se s hypertenzí již 6let byla jsem na různých vyšetřeních výsledek...

Kolísání tlaku

Mám 79 let, 7 roků se léčím na nedomykavost chlopní 2-3, vysoký tlak a cholesterol....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Vředy v tříslech,podpaží a pod prsy

Dobrý den, už několik let se mi tvoří v podpaží,tříslech a pod prsy "vředy"....

Ztráta rovnátek

Dobrý den, mám problém ohledně ztráty rovnátek. Už 12. rok nosím rovnátka. Od...

Výsledky sedimentu moče

Dobrý den, paní doktorko, ráda bych se s Vámi poradila ohledně výsledků odběru...

Ztráta čichu po Covid

Krasny den! Bezne se ze vsech nemoci lecim sama za pomoci bylinek, cviceni,...

Boule na krku


Sex po embryotransferu

Dobry den, jak dlouho nemuzeme mit sex po embryotransferu? Vadi pripadne orgasmus...

Čaj maliníku a lněného semínka před porodem

Dobrý den. Jsem ve 35tt a ráda bych znala Váš názor na konzumaci čaje maliniku...

Barva žaludu

Dobrý den, rád bych se zeptal na zbarvení na mé koruně žaludu. Před cca pár...

Nedobrání HAK a pohlavní styk

Dobrý den,beru antikoncepci YAZ. V pátek 12.5. jsem měla užít bílou neaktivní...

Nateklý poštěváček

Dobrý den, přijde mi, že mám neobyčejně velký pošťeváček. Dnes jsem si toho...

Výrustek na noze u malíčku

Pěkný den přeji. Je to dva dny co se mi objevila boule na mozolu vedle malíčku...

Správné požívání antikoncepce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak správně brát antikoncepci Yasminelle. Po...

Kapsuloskopie

Dobrý den, chtěla bych se zeptat kde se u nás provádi vyšetrřní "kapsuloskopie",...

Plochá stolice


Bolesti ucha a krku

Už několik let se mi vrací nepříjemná bolest jakoby za pravým uchem pod boltcem...

Fissura ani

Dobrý den, Asi před třemi měsíci se mi po silném průjmu udělala trhlinka v...

Tlak - velký rozdíl

Dobrý den Mám takový problém s mým tlakem. U doktora jsem měl vždy měřen...

Velikost penisu


Tuková bulka na hlavě

Dobrý den, přibližně před půl rokem se mi na hlavě vytvořila tuková bulka, tu...

Neustálé zahlenění, dušnost, kašel...

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je TOTO normální a nemám to řešit... Od...

Reklama