Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Kolpasový stav po lok.aplikaci Supracainu.

Anesteziologie Martin 15.10.2020

Dobrý den,
rád bych slyšel váš názor na můj "problém". Cca před pěti lety jsem byl na odstranění znaménka, při kterém mi jako lokální anestetikum byl podán Supracain. Po cca dvou minutách se mi udělalo špatně a omdlel jsem. Po probrání jsem byl za cca 30 minut úplně v pořádku, ale doktor mi řekl, že mám nejspíš na Supracain alergii a musel jsem jít jinam. V blízké době mám jít na extrakci osmiček a předpokládám že lokální anestetikum bude použito stejné. Moje otázka zní, jak se obvykle projevuje alergie na lokální anestetika nebo konkrétně na Supracain. Obecně mám problém s testy krve a obecně s injekcemi/očkováním při kterých mi klesá tlak a není mi dobře, proto bych zmiňovanou reakci na Supracain spíše přisuzoval tomu tlaku/psychickému problému nebo tím, že to bylo brzy ráno. Jelikož ale žádnou jinou alergii nemám, úplně nevím jak se můžou alergie projevovat.

Děkuji za zprávu
M.Foltýn

Odpovídá lékař:

MUDr. Xenie Zatloukalová


Dobrý den pane Martine!Pokud jste někdy omdlel po aplikaci lok.anestetika Supracainu,tak to za alergickou reakci považujte a místo Siupracainu Vám dají k umrtvení třeba Mesocain nebo zcela jiný Marcain,které jsou u nás taky k dispozici.Jinak kolaps jako nežádoucí účinek po anestetiku být může.Každopádně předám dotaz ještě anesteziologovi,aby jste slyšel i názor odborníka.S pozdravem!

Odpovídá lékař:

MUDr. Hynek Fiala Ph.D

Specializace: Anesteziologie, Intenzivní medicína, Urgentní medicína Pracoviště: Fakultní nemocnice Olomouc, Oddělení urgentního příjmu

Dobrý den,
připojuji se k dr. Zatloukalové. Kolaps po podání lokálního anestetika nelze vždy svádět na alergickou reakci. Dá se spíš očekávat, že se jednalo o synkopu - podle vašeho popisu nejspíše situační, psychogenní. Příliš však do toho nesedí délka poruchy vědomí - synkopa je krátká porucha vědomí, které spontánně nebo po léčbě rychle odeznívá. Pokud to bylo 30 minut, je to příliš dlouho - pravděpodobně trvala krátce a po 30 minutách jste byl natolik fit, že jste mohl odejít domů. Alergická reakce provázená poruchou vědomí by bez patřičné intenzivní léčby patrně sama neodezněla. Alergie na v současnosti používaná lokální anestetika je extrémně vzácná. Čistě teoreticky by se mohlo jednat o toxickou reakci - následkem rychlého vstřebání velkého množství lokálního anestetika do krevního oběhu. Ta je však bývá zpravidla provázena křečemi a asi byste nebyl propuštěn tak rychle domů. Neznám dávku, kterou jste dostal, ale Supracain (účinná látka je articain) je v současnosti v ČR dostupný pouze v kombinaci s adrenalinem, který významně snižuje vstřebání do krevního řečistě. Tato směs je určena pouze k použití ve stomatologii. Infiltrační anestezie Supracainem v jiné oblasti není obvyklá. K infiltrační anestézii kůže se užívají spíše paní doktorkou zmíněné Mesocain nebo Marcain (bupivacain).
Vše výše uvedené je však spekulace na základě ne zcela vyčerpávajících údajů. Ty pochopitelně nemůžete znát. Alergická reakce je nepravděpodobná, ale není zcela vyloučená. Při opakované expozici alergenu může proběhnout daleko bouřlivěji. Proto s ohledem na vaši bezpečnost je lepší volit zdrženlivý přístup:
1. Předně vždy informujte své lékaře o této příhodě. Supracain je ve stomatologii a stomatochirurgii velmi užívaný. Jeho nespornou výhodou ve stomatologii a stomatochirurgii je potřeba malého objemu anestetika k úspěšné anestézii a právě kombinace s adrenalinem, který potencuje a prodlužuje účinek. I lékaři jiných odborností by měli být informováni, aby se mohli na případné komplikace připravit.
2. Jistotu téměř stoprocentní je možno získat vyšetřením na alergologii (objednání přes praktického lékaře). Je možné provést kožní testy na různá anestetika a případnou alergii vyloučit. Z doslechu vím, že ne všechna alergologická pracoviště tato vyšetření provádí a neznám čekací doby - nebudou však krátké.
3. Stomatochirurg může zvolit alternativní lokální anestetikum - ovšem s jistým, byť nepatrným rizikem zkřížené reakce.
4. Je možné zvolit extrakci osmiček v celkové anestézii. Ta má však svá rizika, její benefit je převáží v případě, že se jedná o mnohočetnou nebo chirurgicky obtížnou extrakci.
Doufám, že jsem alespoň trochu vysvětlil okolnosti vaší příhody i možnosti, které můžete zvolit. Jejich volba je však na vás a na vaší dohodě stomatologem (stomatochirurgem), který bude výkon provádět.
S pozdravem
Dr. Hynek Fiala

Související dotazy

Snížený stav výživy
Dobry den, maminka je po chemoterapii a operaci žaludku...
Znamená to, že se můj stav zlepšuje anebo zhoršuje ?
Dobrý den. Už třetí měsíc trpím bolestí v oblasti bederní...
Stav po angíně
Dobrý den, chci se zeptat. Syn 7 let od prosince měl...
Stav po mykoplazmové infekci
Dobrý deň, vážený pán doktor, už od začiatku februára...
Stav po septoplastice
Dobrý den, mam vybocenou prepazku a nemohl jsem vubec...
Stav po artroskopii
Dobrý den, jsem 10 měsíců od artroskopické operace...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Koloskopie a polypy

Dobrý den, je mi 23 let a mám dotaz spíše obecného charakteru. Zhruba před půl...

Koloskopie v narkóze

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda se provádí koloskopie v nějakém zařízení...

Koloskopie, operovaná tříselná kýla

Dobrý den, můj dotaz se týká plánovaného kolonoskopického vyšetření. Čeká...

Koloskopie, úzký řitní otvor, dětský kolonoskop

Dobrý den. Mám problémy s trávením a časté bolení břicha s nechutenstvím....

Koloskopie, vysvětlení nálezu

Dobrý den, dnes jsem byla na kolonoskopii a dostala jsem tyto vysledky. Co to...

Kolostomie

Dobry den, pritel ma problemy se stomii. Pecovat dochazi sestra z domaci pece,...

Kolostomie u dětí

Dobrý den, mám předčasně narozeného syna (bio 5m, korigo 2m), kterému měsíc...

Kolostrum

Dobry den, chtela bych se zeptat, jestli bych bych mohla brat kravske kolostrum...

Kolostrum

Dobrý den, ráda bych se poradila, zda je požné užívat Kolostrum před plánovaným...

Kolostrum

Dobrý den, používala jsem Kolostrum od značky LR a byla jsem s ním moc spokojená,...

Kolpitida

Dobrý den já už jsem jednou psala ale teď bych se chtěla zeptat když mám bělavé...

Kolpitida, cysta vaječníku

Dobrè ráno je mi 14 let uz dva roky mozna I dyl trpim bolestma bricha po brichem...

KOLPITIDA?

Dobry den pane doktore,chci se vas zeptat:jelikoz uz vic jak pul roku mam gynekologicke...

Kolpo E

Dobr den, chtela bych se zeptat co znamena na lekarske zprave z gynekologickeho...

Kolpo nález

Dobrý den, rok po porodu (přirozený, vcelku rychlý, bezproblémový) mi lékařka...

Kolpoperineoplastika

111.5.2008 jsem mpostoupila operaci- vag plastiku. V propoušěcí správě stojí:Vaginofixatiosec.Amreich...

Kolposkopická expertíza

Dobrý den, před půl rokem jsem byla na preventivní prohlídce u gynekologa....

Kolposkopický nález

Dobrý den, v letošním roce mi 2x vyšel při cytologii ASCUS. Při podrobnější...

Kolposkopie

Dobrý den, chtěla bych se tímto způsobem optat zda nevíteo někom kdo se zabývá...

Kolposkopie

Dobrý den chci se zeptat, na kolik procent je spolehlivost koloskopie? Může...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Žlučník a bolesti zad

Dobrý den, ráda bych znala Váš názor na tento popis ze sonografie břicha: žlučník...

Sucha pokozka na penise

Potreboval by som vasu pomoc. mam zacervenanu pokozku pred penisom, mam to uz...

Otok a hematom po AS kolene

Dobrý den, jsem 8. den po AS p. kolene, operační diagnóza: Dysplasio palellae...

Ovoce na ATB

Dobrý den,dnes jsem byla na pohotovosti a dal mi pan doktor atb Amoksiklav.Chtěla...

Zvýšený faktor D-Dimer

Dobrý den, tento týden jsem byla na vyšetření v trombotickém centrum s rodinnou...

Disulone

Dobrý den. Má 6-letá dcera má Duhringovu Hermatitidu a nyní jsme začali s užíváním...

Vysvětlení hodnot protilátek VZV

Dobrý den, vzhledem k tomu, že nyní plánuji druhé těhotenství a nebyla jistota,...

Návaly horka, červenání, tlak do očí a pálení zčervenání

Dobrý den paní doktorko, nevím si rady. Několikrát denně má stavy:návaly horka...

Brnění prstů a porucha ciltivosti


Strava po extrakci zubů.

Dobrý den, ve čtvrtek 21.5. 2020 sem byla na extrakci horní i dolní osmičky...

Zácpa

Dobrý den již asi týden mám zácpu včera jsem byla ale málo ale nechci chodit...

Alkohol a Ibalgin


Psychosomatika

Dobrý den, už cca tři měsíce pozoruji nepravidelnou slabost levé nohy, občas...

Bradavičky v pochvě

Dobrý den Našla jsem si v oblasti pochvy malé bradavičky. Byla jsem u gynekologa,...

Bolest rukou

Dobrý den,vubec nevím kde začít.Mám již několik měsícu stupňujici se bolesti...

Foraminostenoza a spondyloza-vysvětlení.


Boule u kotníku

Dobry den.pred 3 lety jsem pri volejbale spatne doslapla.Na pohotovosti mi udelali...

Lepkava tekutina z penisu

Dobrý den je mi 19 let a před sexem,při předehře s partnerkou mi vyteká z penisu...

Špinění


Neurogenni tetanie

Dobrý den,chtela bych se zetpat na par otazek,byla mi zjistena neurogenni tetanie...

Reklama