Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Kombinace léků

Vnitřní lékařství libuše 28.7.2019

Dobrý den .Již 15 let užívám různé antidepresiva.V součastné době venlafaxin,mirzaten,kventiax,pragiola.Deprese a uzkostná porucha je chronická dle.lékaře.
Nyní v březnu jsem prodělala plicní embolii,jsem varfarizovaná.
Moje otázka zní,zda mohu postupně začít vysazovat antidepresiva při užívání varfarinu.
A jak by vysazování mělo vypadat.
Děkuji za odpověd.

MUDr. David Folprecht
Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

dobrý den, antidepresiva není třeba vysazovat, resp. jejich dávku a složení může váš lékař upravit či snížit podle vašeho aktuálního psychického stavu, dávka Warfarinu se pak "přizpůsobuje" již podávané antidepresivní léčbě, čili kombinovat léky je možné, jen je potřeba častějších kontrol srážlivosti krve, jaterních testů, krevního obrazu atd., aby se pohlídala případná neobvyklá či nečekaná reakce z kombinace více léků, čili pokud již 4 měsíce léky společně užíváte bez problémů, pak není třeba nic měnit či vysazovat, upravovat léčbu je potřeba v případě že dochází problémům třeba s účinkem Warfarinu, je potřeba opatrnosti při nasazování antibiotik například, podávání Paralenu a jiných léků, děkuji za dotaz.

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená paní Libuše, pro antidepresiva obecně nejsou interakce s warfarinem typické, přesto mohou nastat (zběžně jsem prošla literaturu, byly popsány kazuistiky) a být klinicky významné (warfarin může s jiným lékem soupeřit o vazbu na bílkoviny séra nebo metabolizaci jaterním enzymem CYT P450, konkrétní mechanismus interakce antidepresiv swarfarinem nebyl popsán). Určitě je potřeba, aby případné úpravy v léčbě antidepresivy předně odsouhlasil Váš psychiatr. Při čtyřkombinaci psychiatrických léků se u Vás pravděpodobně jedná o závažnou psychickou poruchu, při náhlém vysazení léčby antidepresivy by zcela jistě došlo k výrazným změnám v psychice. Konkrétní postup vysazování psychitrických léků záleží samozřejmě také na dávkování, které užíváte (např. Kventiax lze užívat v dávce 25 mg denně, ale i třeba 800 mg denně). Pokud byste zásadně změnila dávkování antidepresiv a/nebo některé vysadila, pak je nutné o tom informovat neprodleně i praktického lékaře, který navrhne, kdy máte přijít na kontrolu INR - odhaduji, že by zpočátku bylo vhodné zkrátit interval kontrol INR na cca 1 týden. Záleží také na tom, máte-li dloouhodobě stabilní INR, dále na dávkování warfarinu, v neposlední řadě na tíži plicní embolie. Pokud jste rizikový pacient z hlediska opakování plicní embolie a/nebo byla velkého rozsahu, mohlo by být vhodné s experimenty v chronické léčbě počkat až do zaléčení plicní embolie respektive alespoň do půl roku účinné antikoagulace od diagnozy plicní embolie. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Kombinace léků
Dobrý den, prosím o radu ohledně kombinace léků. Onemocněla...
Kombinace léků
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je vhodná...
Kombinace léků
Chtěla bych vědět, zda-li je možná nebo škodlivá kombinace...
Kombinace léků
Dobrý den, chtěla bych vědět, zda nevadí kombinace...
Kombinace léků
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na kombinaci léků....
Kombinace léků
Chtěla bych se zeptat,zda kombinace léků které užívám...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Kombinace léků

Dobrý den, asi 4 dny mám příznaky takového toho klasického nachlazení, vykašlávám...

Kombinace léků

Dobry den.Chci se Vas zeptat jako sportovniho lékaře, jestli se da sloucit společne...

Kombinace léků

Dobrý den, Trpím celoročně na potravinové a i nějaké jiné alergie které se...

Kombinace léků

je možné kombinovat l tryptofan s persenem forte děkuji

Kombinace léků

Dobrý večer, mohu prosím kombinovat u svého 5-ti letého syna paralen a panadol...

Kombinace léků

Jsem po operaci 2019 karcinomu prsu a ozařování užívám Anaprex. Na Osteocentru...

Kombinace léků

Dobrý den,chci Vás moc požádat o radu.Přes tři roky se léčím se středně těžkým...

Kombinace léků

Mohu současně užívat Letrox 75 mg, Aurorix 300 mg, Paralen 500 mg, NO-SPA, Endiaron...

Kombinace léků

Uzivam nasledující léky Epilan D-gerot 1-1-1 Atoris 20 0-0-1 Ansilan...

Kombinace léků

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda-li nevadí, že užívám geretam současně...

Kombinace léků

Vážená paní doktorko, nemám dotataz, ale chci Vám moc poděkovat za velmi rychlou...

Kombinace léků

Dobrý den,trpím bradykardií,sníženou čiností štítné žlázy a zvýšeným cholesterolem...

Kombinace léků

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda nemůže užívání léku Voltaren 50 ovlivnit...

Kombinace léků

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na kombinaci léků. Pán ve věku 53 let bere...

Kombinace léků

dobrý den, je vhodné kombinovat lék Anopyrin 100 MG s Algifenem Neo? děkuji...

Kombinace léků

Dobrý den,chtěla bych se zeptat na užívání potravinových doplňků-jedná se mi...

Kombinace léků

Dobrý den, právě jsem dokončila 3měsíční cyklus užívání Nosifolu (mám PCO) a...

Kombinace léků

prosím o info,zda je vhodná kombinace léků a výživových doplňků (prodělaná tromboza...

Kombinace léků

Mám diagnostikovanou gonoartrozu a osteoartrozu. Lékař mi naordinoval Piascledine,...

Kombinace léků

Dobrý den, užívám lék na cukrovku-SIOFOR 1000 (půlku ráno a druhou půlku po...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest v pravém podžebří

Dobrý den delší dobu mně bolí v pravém podžebří a když se ohnu ta mi vystoupí...

Uvolneni z TV

Dobrý den. Momentálně řeším takový problém. Chodím do druhého ročníku SŠ a...

Bílá bulka na mandli

Dobrý den, již několik let mám na pravé mandli bílou bulku, která se dříve objevila...

Žluté chodidlá

Dobrý den, všimla jsem si už před pár dny, že mám žluté plosky chodidel - viz...

Pocity závratě, necitlivost končetin, brnění, dušení, únava atd.

Zdravím, měl bych dotaz ohledně mých potíží, jedná se o: pocity závratě, necitlivost...

Dlouhodobá bolest v krku

Dobrý den, již přes měsíc se trápím s problémy bolesti v krku. Začalo to...

Žádanka na spermiogram

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda musí být partner přítomen u mého gynekologa,...

Tlak v uších a pískání

V poslední době mě trápí stále tlak v uších jako bych je měla pod vodou..ted...

Úder do prsu

Ještě třetí dotaz ohledně úderu do prsu. Nejvíce mě zajímá problematika jizevnaté...

Bolest krční páteře, hlavy a očí

Dobrý den, asi již 3 měsíce mám bolesti krční páteře, zezadu mě bolí hlava...

Ibalgin před operací

Dobrý den, mám 14 dní před plánovanou operací - TEP kyčle, mám problém také...

Křupání v zápěstí


Biele bodky pod žaludom

Dobrý deň, ja by som sa vás chcel opýtať. Neviem presne od kedy ale okolo žaluda...

Bolesti břicha, bolesti zad


Doporučení na imunologii

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem, zda můžete napsat doporučení na imunologické...

Pri pohlavnim styku pocit potreby na velkou

Dobrý den, mam partnera se kterym jsem 2 roky. Me je 21 let. Posledního půl...

Hnědý flek na kůži penisu

Dobrý den, už třetí den pozoruji hnědý flek na kůži penisu. Je ale možné že...

Opakující se zelená rýma

Dobrý den,mám 4 letá dvojčata a od září 2011 nastoupili do školky. Chlapeček...

Zábleskyv oku

Dobrý den, dnes mi od ráno probíhají v levém oku záblesky. Je to jasné světýlko,...

Čo sú tie biele bodky okolo korunky žaluďa?


Reklama