Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Kombinace RS a boreliozy ???

Infekce Lena 21.5.2019

Dobrý den, prosím radu. Byla jsem na vyšetření na neurologii kvůli náhlé necitlivosti pravé poloviny těla (od krku dolů). Dále jsem před dvěma roky měla při jízdě na kole pocit výpadku rozného pole v levém oku. Oko trochu cítím, ale nejsou to vyloženě bolesti. Zrak se mi nezhoršil, dioptrie mám 20 let stejné (na každém oku jednu dioptrii, takže skoro nic). Byla jsem s podezřením na RS poslána na MR a LP. Na MR se našly vícečetné demynelinizační plaky v mozku supratentoriálně, 3 z nich jsou aktivní. Aktivní plaka na krční míše v úrovni C2. Rozbor mozkomíšního moku byl proveden se závěrem, že laboratorní obraz svědčí o serosním zánětlivém postižení CNS s intrathekální oligoklonální syntézou imunoglobulinů a podporuje úvahu o dg RS. Indicie nasvědčující dg neuromyelitis optica nenalezena. Dále je také uvedeno, že v cytlogickém obraze likvoru je patrna hraniční lymfocytární pleiocytosa. Zarazila mě jedna věc. Nebyl mi proveden mikrobiologický rozbor! Není toto konstatování spíš náznakem toho, že mám spíš neuroborelliosu, nebo nějaké jiné onemocnění způsobené virovou infekcí? Klíště jsem měla přisáté mnohokrát. Teď mám obavy, pokud přistoupím na léčbu imunosupresivy, tak se vystavuji většímu nebezpečí. Jsem po přeléčení SoluMedrolem 5g, aktuálně užívám Medrol, měla bych začít užívat bioléčbu a mám strach, že diagnóza nebyla důkladně stanovena. Už jen z pocitu těch přisátých klíšťať, výskytu borelliózy u kolegů v mém okolí a také s ohledem na to, že každoročně jsem léčena makrolidovými antibiotiky, které mi přinášení úlevů. Po čase se potíže bohužel zase vrátí, protože léčba je chvilková. V krevních testech, které jsem si nechala udělat, mám pozitivní Chlamydophila pneumoniae, ta mi způsuboje ten úporný kašel a reaguje na ta antibiotika. Děkuji moc na případnou radu. Jsem teď trochu bezradná.

MUDr. David Folprecht
Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

dobrý den, myslím že nález v likvoru je jednoznačný, pokud by člověk trpěl neuroboreliozou, nález v likvoru by vypadal jinak, a lékaři by se po tomto dále pídili, mikrobiologické vyšetření likvoru se myslím ani neprovádí, pokud by jakékoliv bakterie pronikly až do mozkomíšního moku, tak by to znamenalo smrtící stav, teploty 40 a kóma, což tedy nebyl váš případ, v likvoru se tedy vyšetřuje imunitní reakce našeho organismu, nikoliv přímo konkrétní infekce, jistě se na to svých lékařů zeptejte, pokud máte takto důkladně vše vyšetřeno, jistě se nejspíše i borelióza vylučovala, takže někde v dokumentaci by se to jistě mělo najít, případně doplnit, imunosupresivní léčba by neměla ničemu vadit, spíše naopak, měla by vlastně na případnou chronickou boreliózu pomáhat, děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Černá


Dobrý den. Podrobné vyšetření mozkomíšního moku a MR vyšetření jednoznačně podporují dg. RS. Pokud se odebírá u pacientů mozkomíšní mok k vyloučení/potvrzení RS, většinou se přistupuje i k vyšetření protilátek proti lymeské borrelióze včetně tzv. intrathekální syntézy protilátek. Pokud máte obavy, že toto provedeno nebylo, měla byste se poradit se svým neurologem, který léčbu RS indikoval. Ale věřím, že pro správnou diagnózu Váš lékař učinil maximum.

Související dotazy

Borelioza
Dobry den, mam dotaz ohledne boreliozy. Minuly ctvrtek...
Borelióza
Dobrý den, brala jsem antibiotika kvůli podezření...
Borelióza?
Dobry den, vcera se objevil cerveny flicek na noze....
Borelióza
Dobrý den, všiml jsem si červeného 12cm fleku na...
Borelioza
Dobry den, syna postipali komari, pupinky si rozskrabal....
RS,Borelioza
Byla jsme na neurologii,protože jsme v březnu 2xspadla...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Kombinace paracetamolu a novalginu

Zdravim , lze kombinovat lék novalgin a paltogal? Jedna se o silnou bolest po...

Kombinace poškození kolene a zad ??

Dobrý den, trápí mě bolest levé nohy, od kotníku přes koleno až do hýžďového...

Kombinace potravinových doplňků

Dobrý den, rád bych se zeptal, zda mohu zároveň brát Kurkumin + piperin (v dávce...

Kombinace potravinových doplňků

Dobrý den, v r.2013 jsem byla po operaci karcinom vaječníku a metastáze v pánvi....

Kombinace potravinových doplňků

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat. Užívám hlívu ústřičnou forte od...

Kombinace potravních doplňků

dobrý den, chtela bych se vas zeptat na dva potravinove doplnky, zda li se neprekryva...

Kombinace probiotik u kojence

Dobrý den, syn je předčasně narozený v 29. týdnu, momentálně je mu skoro 6 měsíců...

Kombinace Prokanazolu a Zodacu

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na vzájemné působení léků Prokanazolu a...

Kombinace provery a gynexu

dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli se navzájem mohou ovlivňovat kapky...

Kombinace psychiatrických léků a beta-blokátoru

Dobrý den, ode dneška užívám Cipralex 0,5 v. Do toho mám léky na tlak Betaxolol....

Kombinace s nutrientem Speed8

Chtěl bych se zeptat, jestli kombinace mozkového nutrientu Speed8 a aktivních...

Kombinace Seropramu a Ibalginu

Dobrý den, dcera bere měsíc Seropram 30mg denně na deprese a úzkosti , jelikož...

Kombinace sertralinu a letroxu

Dobry den, jsem v 16tt a mam snizenou funkci stitne zlazy. Vcera mi doktorka...

Kombinace statinu a Letroxu

po operaci štítné žlázy - úplné odstranění, je vhodná kombinace léků Rosumop...

Kombinace sunar a beba

Dobrý den ,chtěla bych Vás moc poprosit o radu: dcera má 4.měsíce a já ji musím...

Kombinace Tarka, Lokren a Euthyrox

Zdravím. Každé ráno užívám jednu Tarku, čtvrtku Lokrenu (léky na hypertenzi)...

Kombinace Thyrozol a Euthyrox

Dobrý den paní doktorko, ráda bych věděla v jakých případech se užívá dohromady...

Kombinace tiagam, panotile, orelox s brufenem

dobrý den,vrátila jsem se z Tunisu dovolené,kde jsem od dr dostala léky na infekci...

Kombinace Tramal a Stilnox

Dobrý večer, jsem po operaci hrtanu a lékař mi dnes předepsal kvůli otoku antibiotika...

Kombinace třezalky a Frontinu

Dobrý den, nedávno sem mi vrátila panicka ataka,mám ji i doma když sem v klidu..už...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Červený flek na penisu

Dobrý den, Před skoro třemi měsíci jsem měl chráněný orální sex s dívkou.(...

Otok víčka po odstranění prodloužených řas

Dobrý den, před dvěma dny jsem si sama odstranila zbytky prodloužených řas...

Očkování proti tetanu

DOBRÝ DEN , Je mi 7O let. Před 10 lety sem byla přeočkovaná proti tetanu v...

Menstruace před změnou antikoncepce

Dobrý den, chci se zeptat už tři měsíce beru antikoncepci pro kojici v kuse,...

Ložisko v oblasti jater nejasného původu

Dobrý den,prosim vás o názor na nález co mám na játrech.Bojim se,aby to nebyl...

Bolest hlavy v oblasti spánků

Měla bych dotaz pro paní/pana doktorku/doktora ORL, ohledně dlouhotrvající bolesti...

Zvětšená děloha

Dobrý den, na prohlídce 25.2. mi lékařka zjistila na ultrazvuku zvětšenou dělohu...

Autoimunitní onemocnění a léky

Dobrý den, můj dotaz se týká dcery (7 let). Byla jí zjištěna hypotyreóza z důvodu...

Naraženina nebo zlomenina?

Dobrý den, při fotbale mi kamarád nešťastně nastřelil palec u pravé ruky, okamžitě...

Velikost penisu ve 12 letech

Vím že se to ještě změní, ale je mi 12 a velikost meho stoporeneho penisu je...

Přídatná slezina

Dobry den, mel bych dotaz. V lete mi na ultrazvuku bricha bylo receno, ze mam...

Slzení z pravého oka

Dobrý den, asi 2 měsíce mám problém s pravým okem :-( neustále mi slzí. Jen...

Kombinace antidepresiv a paracetamolu.

Dobrý den. Paní doktorko moc vás prosím o radu. Dlouhodobě užívám antidepresivum...

Byl mi diagnostikován zlatý stafylokok v koleni.

Dobrý den, byl mi diagnostikován zlatý stafilococ v koleni, byla mi provedena...

Drobné vodnaté puchýřky na dlaních a chodidlech

Dobrý den, již delší dobu mám kožní problém, s kterým si nevím rady. Nezávisle...

Tepová frekvence v noci


Kostěný výrůstek

Dobrý den, uz delsi dobu mam na vnejsi strane dasne "bouli". Je to v oblasti...

Bolest kolene

Dobrý den, jsem po ASK pravého kolene od 8.1.2017. Přetržené meniskusy a křížové...

Bradavkovitá ježatost penisu

Dobrý den, myslím že už pár let mám tyto úkazy na penisu. Momentálně je mi 17...

Bulka pod bradou


Reklama