Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Komplikace po aplikaci léčiva do hýždě

Jiný problém Jan 16.3.2019

Dobrý den,

již 14 dní užívám testosteron propinat, aplikuji ho každý dva dny do hýždí, střídám levou a pravou pulku. Před 3mi dny jsem si to nechal píchnout do pravé části a mám to už dva dny nateklé a cítím mírný tlak. Dočetl jsem se na internetu, že se mohlo například jednat o krátkou jehlu (používám 25mm), jelikož můžu mít velký podkožní tuk a testosteron se dostal i mimo sval. Dočetl jsem se, že by mohl pod kůží dokonce ,,vybouchnout,, což zní znepokojivě. Mám ještě pár dní počkat, zda se to uklidní a nebo dál postupovat? Bohužel jsem v zahraničí a kontrola u doktora není pro mě snadná. Místo je malinko zarudlé.
Doplnění informací: děkuji za odpověď. Bohužel jsem objel veškeré lékárny a všude nabízejí pouze 0,55x25mm a nebo pak 1,2mm x 38mm. Nebude to velmi bolestivé? Při aplikaci 0,55x25mm necítím takřka nic. Momentálně přestanu aplikovat do hýždí a budu využívat stehna, než se mi hýždě zklidní. Mám u sebe malé balení ibalginů (cca 10ks). Kolik mám užívat prášku denně? Před jídlem, nebo po jídle? ráno na lačno a před spaním? Děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

mjr. MUDr. Denisa Gottvaldová


Dobrý den,

ano, pokud se má jednat o aplikaci do svalu a aplikujete do hýždí je 2,5cm opravdu velmi krátká jehlička, rozhodně bych doporučovala delší. Pokud se daná látka dostane omylem do podkoží, rozhodně "nevybouchne". Ale může se špatně vstřebávat, dané místo se může zanítit, zarudnout, bolet. Časem se ovšem ve většině případů nakonec vstřebá. Ke zklidnění lze bolavé místo chladit (přikládání chladivých obkladů), dobré je také užít po několik dnů v tabletách podávaný NSAID přípravek, v ČR např. volně prodejný Ibalgin/Brufen apod. (působí protizánětlivě, proti otoku a proti bolesti). Pokud by se i přes tuto léčbu stav dejme tomu po týdnu nijak nelepšil, či naopak zhoršoval, pak je na místě kontrola u lékaře.

Přeji brzké odeznění obtíží. S pozdravem, MUDr. Gottvaldová

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, v lékárně žádejte intramuskulární jehlu, tedy do svalu, pokud mají 38 mm a nejte extrémně hubený a kostnatý, pak by to mělo vyhovovat, jehla je poněkud tlustá, měla by být tenčí, aby podání bylo pomalejší. Síla podkožního tuku v oblasti vpichu bývá kolem dvou centimentrů, takže i tou 2.5 cm byste se tam měl dostat, ale není to ideální. To, že pícháte do svalu neznamená, že to bude více bolet. Podívejte se na internet na obrázky zavádění intramuskulárních injekcí, nevím, kerý léka berete, ale k podávání testosteronu existuje spousta návodů. Dokonce u některých se nesmí dávat do stehna či paže, tak si to dobře ověřte, dává se vždy přednost hýždi. Důležité je místo dobře vydesinfikovat, nenechat v jehle bublinu, nasát trochu, abyste si lék nepíchl do krvního oběhu a lék podávat opravdu velmi pomalu, jinak to není složité. Když jste si lék vpíchl do podkoží, tak nezbývá, než čekat. Mělo by se to vstřebat, místo sledujte. problém může být také vzduchová bublinka, zavlečení infekce a další. Kdyby bylo místo nadále červěné, bolestivé, tvořil se vřídek, místo bylo na pohmat bolestivé nebo podebnarné, budete muset na kontrolu k lékaři. Kdbyste měl celkové příznaky jako horečku, kašel, dušnost, bolest na hrudi, celkovou bolest nebo se otok šířil či se objevbila nějaká větší kožní reakce, jděte k lékaři ihned. Ibalgin je možno brát 400 mg každých 6 hodin, maximálně 4 tablety za jedno 24 hodinové období. Věřím, že jste byl ohledně podávání léku dobře poučen lékařem či sestrou a dodžujete všechna doporučení. Kdybyste měl pochybnosti, raději oslovte svého ošetřujícího lékaře. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Komplikace po aplikaci botoxu
Dobrý den pane doktore, paní doktorko, prosím o radu...
Bolestivost hýždě po aplikaci injekce
Dobrý den, včera mi lékařka aplikovala injekci milgammy...
Komplikace u i.m.injekcí
Dobrý den, jaké hrozí komplikace u aplikace Dolminy...
Komplikace při aplikace opichu
Dobrý den, jdu na vyšetření ,opich pod CT navigací...
Hematom po aplikaci injekce
Dobrý den, po aplikaci injekce do hýždě se mi po par...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Komplikace diabetu

Dobrý den, pracuji jako barmanka. Nedavno se mi stalo, že přišel jeden pan...

Komplikace hemoroidu

Dobrý den, na konci konečníku mám menší výrůstek, který je dobře nahmatatelný,...

Komplikace infekční mononukleózy

Dobrý den, syn prodělává infekční mononukleózu (zvýšené hodnoty ALT, AST, GMT...

Komplikace kolene po zlomenine češky

dobry den pane doktore pri nehode jsem mel otevrenou zlomeninu česky . uraz...

Komplikace léčby antibiotiky

Dobry den, lecim se s chronickou lupenkou, jelikoz je malo slunicka,tak chodim...

Komplikace oboustranné tříselné kýly

. Dobrý den, rád bych se zeptal, jaké komplikace hrozí při laparoskopické operaci...

Komplikace operace Achilovky

Dobrý den. Mám cca 30 dnů po operaci achillovky laparoskopicky. Od 1 týdne mám...

Komplikace piercingu v pupíku

Loni jsem si nechala propíchnout pupík a měla jsem s tím docela problémy, protože...

Komplikace po angíně

Dobrý den, asi před třemi týdny jsem prodělal angínu a opar v uchu. Bílé čepy,...

Komplikace po aplikaci botoxu

Dobrý den pane doktore, paní doktorko, prosím o radu ohledně komplikaci po aplikaci...

Komplikace po artroskopii

Vážený pane, 31.3.2014 jsem podstoupila artroskopii kolene kvůli chondropatii....

Komplikace po císařském řezu


Komplikace po extrakci dolní levé osmičky

Dobrý den, včera okolo 11h jsem byl na extrakci dolní levé osmičky. Rána je...

Komplikace po extrakci osmičky

Dobrý den, jsem po extrakci pravé dolní osmičky. Vše proběhlo v pořádku, po...

Komplikace po extrakci zubu

Dobrý den, jsem po extrakci osmičky (váček), na niž jsem (warfarin) čekala pět...

Komplikace po extrakci zubu

Dobrý den. Moc Vás prosím o radu :( 5.9. jsem byla s bolestí u zubaře(ne mého)...

Komplikace po extrakci zubu

Dobrý den. Jsem 4.den po extrakci zubu 6tky dole vlevo. Rana se zda klidna,...

Komplikace po FESS

Chtela bych se zeptat,jsem mesic po operaci FESS a zacela me bolet kost v horni...

Komplikace po fraktuře nohy

Dobrý den, v září se mi stal uraz - zlomenina kotníku / kovová dlaha a 7šroubů...

Komplikace po hysterectomii

Dobrý den, je mi 40 let a jsem 11 dní po laparoskopicky asistované hysterectomii...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Srdeční arytmie- tachykardie

Dobrý den. Je mi 27 let. Jsem objednán na kardiologii, nicméně mě zajímá názor...

Silná bolest nad levým obočím

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na problém, který trápí mého manžela. V posledním...

Hnisavé pupínky na stehnech

Dobrý den. Objevují se mi na nohou konkrétně stehna malé pupinky připomínající...

Krauróza vulvy

Dobrý den, pane doktore, asi od svých 25 let (teď je mi 37) trpím úporným svěděním...

Hmatná bulka na varleti

Dobrý den, zjistil jsem že na obou varlatech mám bulku, velikost asi 1cm(viz....

Vyrážka

Dobrý den, můj přítel má už 14 dní ošklivou vyrážku po celém těle. Je zarudnutá,...

Oslabená imunita při menstruaci

Dobrý den, obracím se na Vás s problémem ohledně imunity. V předešlých...

ATB a HA

Dobrý den, potřebuji poradit. Před 2 týdnama jsem měla zánět močového měchýře...

Naražený nebo zlomený prst


Operace šedého zákalu

Dobrý den, chci se zeptat na mamu - 71 let. V roce 2011 mela embolii v oku a...

Odběr krve a cvičení

Dobrý den, rada bych se informovala zda mohu (pokud jdu rano na odber krve)...

Boreliosa


Zelený výtok

Dobrý den, trápí mě už asi 2 měsíce takový nazelenalý výtok. Mám pocit, že i...

Rýhy v lebce

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na jednu věc. Jsem psychicky nic moc v pohodě...

Stehy na noze

Dobrý den chtěla bych se zeptat. Jsem po zakroku kde mě z kotníku vytahovaly...

Naražené žebro

Dobry den,mel jsem neschody s bratrem a trosku jsme se poprali,od ty doby me...

Svědivé pupínky předloktí

Dobrý den, již asi 4 dny mě začaly trápit svědivé pupinky na obou předloktích....

Lze Zibor brát současně s Detrelex tabletami


"krupička" na těle

Dobrý den,chtěla bych se zeptat..včera se mi na čele a trochu v oblasti tvaří...

Přetrvávající bolest zápěstí po zlomenině V. base metacarpu

Dobrý den, dne 10.12. jsem při cvičení udeřila do zdi kloubem pátého prstu...

Reklama