Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Komplikace u mononukleosy po podání ATB

Vnitřní lékařství Helena 21.4.2019

Dobrý den.
Je mi 20 let. Od dětství mám poruchu buněčné imunity, ekzém, astma, v pubertě se přidaly gynekologické problémy, neurologické, v 18 snížená funkce štítné žlázy. Vše se v naší rodině vyskytuje již několik generací. Bereme stejné léky-já, maminka, babička.

Imunor, isoprinosine na poruchu imunity, bonadea na úpravu cyklu, antimykotika co 1/4 roku ústně, hořčík, tamalis, letrox 50 ob den, při potížích nyní výjimečně ecobek, ventolin.

Můj stav byl stabilizovaný, studuji VŠ v Brně, byla jsem přes víkend 23.-24.3. lyžovat a spálil se mi obličej škaredě.

Ve středu 27.3. jsem dostala s velice rychým nástupem horečky-39.

Přejela jsem do místa bydliště a rodiče mě v soboru 30.3. převezli na pohotovost, protože horečky trvaly 5 dnů. Jinak mi nic nebylo. Lékařka řekla, že mám mírný povlak na mandli, že je to angína, nasadila antibiotika penicilinové řady. Maminka i já jsme říkali, že si myslíme, že je to virového původu, a že antibiotika nechceme. Bylo nám řečeno, že musíme. V pondělí 1.4. byl stav ještě horší (horečky, zduřelé uzliny, povlak na mandlích hnusný a velký, zvracela jsem antibiotika). Byly mi nasazeny širokospektrá. Ve středu ránu jsem již nemohla polykat ani vlastní sliny. Maminka mě odvezla na ORL, kde doporučili hospitalizaci pro podezření na mononukleozu. V nemocnici nasadili kortikoidy, a pro zvýšené jaterní testy poslali na infekční do Prostějova. Tam mi podávali kortikoidy nejprve ráno, ale v noci jsem se zhoršila, tak 2 dny 2x, pak 2 dny jednou a vysadili a 9.4. propustili. Rodiče lékaře opakovaně upozorňovali na můj jinak špatný zdravotní stav, zvlášť po vysazení léků jako bonadea, imunor, … chtěli konzultaci se specialisty jako je gynekolog, neurolog a pod. V nemocnici nerespektovali. Byla jsem po 14 dnech horeček bolestí a téměř bez jídla ve špatném stavu. Točila se mi hlava, rozmazaně jsem viděla, byla jsem slabá. Z nemocnice mě vyhodili před budovu a musela jsem čekat na odvoz rodiny. Než přijeli ležela jsem na lavičce na sluníčku z toho mi bylo zle. Hrozně se mi za hodinu čekání spálil obličej (nepoučili mě, že nesmím po kortikoidech a antibiotikách na slunce) a začalal jsem se osypávat vyrážkou.

Odpoledne, když přišla maminka z práce, jsem byla osypaná a oteklá celá. Maminka zavolala rychlou. V nemocnici v Přerově na interním ARO dali kapačky s kortikouidy, calcium, hořčík, dithiademy, antihistaminika. Příznaky se nezlepšovaly. Chtěli mě hospitalizovat, ale neměli místo. Tam mě nad ránem propustili a dali prednisol, antihistaminika. 11.4. jsem byla u imunoložky, udělala odběry, poradila, jak vysazovat prednisol. Byla jsem dobrá (jen celá osypaná a slabá) - bez teplot, bez bolestí, normálně jsem k dokterce došla, umyla si vlasy a myslela, že půjdu další týden do školy.

12. 4. mě ráno začala bolet hlava. Obvodní lékařka i imunoložka v práci nebyly, tak v lékárně na játra poradili ibalgin. Bylo mi líp, jen jsem cítila únavu a bolest kloubů.

V sobotu 13.4. ve 3 ráno jsem se vzbudila s horečkou 38,5, hroznými bolestmi hlavy, zimní, celkově mi hrozně zle. Ráno jsem nedokázala ani dojít na záchod, zvracela jsem, dvojitě viděla, zkolabovala jsem. Maminka zavolala rychlou. Nebyli mě schopni ani vyšetřit. Podali něco na zvracení, proti teplotě, bolesti, třes celého těla, převezli do Přerova na internu ARO. Dali kapačky s tekutinou, hořčím, od bolesti a pozvali neurologa. Strýc zemřel na RS a měl podobné příznaky ve 20ti letech. Udělali mi CT hlavy, lumbální punkci-šlo to špatně, dělal 4x, odebrali málo vzorků a s krví. Ale vyloučili zánět mozkových blan. Říkali, že přes víkend mě pošlou ještě na infekční do Prostějova, kdybych se zhoršila. Dostala jsem na 3 dny kapačky s ionty a kortikoidy.Na infekčním jinak se mnou pak už vůbec nic nedělali. Od začátku pobytu na infekčním mi bylo hrozně zle, nemohla jsem se posadit, ani najíst, umýt. Maminka tam volala, byla osobně, prosila, aby mi pomohli, alespoň při umývání, udělali nějaké vyšetření. Tatínech nabízel zaplatit cokoliv i magnetickou rezonanci. Nedělali se mnou nic, jen pak po urgenci rodičů mě ve středu viděl neurolog, s tím, že snad za týden mi udělají magnetickou rezonanci.
Bylo mi hrozně zle, nemohla jsem vstát, bolest hlavy, točení hlavy, špatné vidění, bolestmi, zvlášť ráno a po té, co mě nutili se sprchovat a jíst v sedě u stolu jsem nemohla nejen jíst, ale ani mluvit. V leže je můj stav jakž takž. Po celou dobu mi neudělali ani jedno vyšetření. Vymlouvali se, že bolest hlavy mám po lumbální punkci. Měla jsem už dva ni před lumbální punkcí a točení hlavy a třes v rukou 5let před tím, rozostřené a dvojité vidění také 2dni před lumbální půnkcí + teplota 38,5. Po poradě s rodiči jsem ve čtvrtek 18.4., kdy mi řekli, že přes svátky nebude lékař, ani žádné vyšetření, ani žádné podávání léků (podávali B a Mg v tabletách, co jsem si dovezla z domu) jsem podepsala reverz a tatínek si pro mě přijel. Maminka byla hospitalizovaná 15x, já 7x a nikdy jsme si nestěžovali, ani nepodepsali reverz. S tím, že pan primář mi jen řekl, že se na mě dívat nebude, že krků viděl dnes již dost. Časem se mi začal zhoršovat i psychický stav, přece jen 12 hodin denně koukat do stropu, není zrovna nejlepší. Za týden pak, že vypadám špatně. Ale, že by mě vyšetřili a zjistili, proč, nebo případně léčili a předali jiným lékařům to ne.
Po 4 týdnech od počátku mononukleózy (kterou již nemám infekční a jaterní testy jsou dle lékařů v pořádku) jsem v podstatě ležák. Maminka mě krmí a hlídá, když jdu na záchod. Ráno, nebo i přes den po probuzení, je to nejhorší. Večer se zvládnu i v sedě s pomocí najíst, umýt.

Po předchozí konzultaci s imunologem beru imunor, letrox, xyzal, B vitamíny, Mg, C (vysazeno kvůli vyrážce) a 5 mg prednisol (po vysazení po 3 dnech opět vrácení alergické reakce na nohách a rukách, na obličeji, krku a břichu už postupně mizí).

Klidně půjdu znovu do nemocnice (na internu, neurologii, kamkoliv, jen ne na infekční do Prostějova, kde mi nejen nepomohli, neudělali žádná vyšetření, ale i jaterní dieta po mononukleóze nebyla dietou). Když jsem se ptala lékařky, proč s bolestí a točení hlavy, dvojitým a rozmazaným vidění, ležím na infekčním, nebyla schopná odpovědět. Bojím se i infekčního s poruchou imunity, po antibiotikách, kortikoidech je jistě velmi špatná. Když mi otékal krk a nemohla jsem ani polykat vlastní sliny a prosila o pomoc, lékaře zavolali až po 5ti hodinách (bála jsem se, že se udusím a měla jsem žízeň). Oproti tomu personál a ošetření v Přerově bylo úžasné, rychlé, personál ochotný i v noci, nepustili mě samotnou ani na záchod.
Prosím o radu, na koho se obrátit-obvodního, imunologa, neurologa. Zprávy přikládám.


Doplňující dotaz: Antibiotikům se celá rodina vyhýbáme, bráníme. I nyní jsme snad 6 x říkali, že si myslíme, že podle průběhu je to virové a že antibiotika vždy zhorší veškeré další zdravotní komplice a že je nechceme. Bohužel lékaři nereagovali. Vím, že je to běh na dlouhou trať, jen bylo divné, že po alergické reakci jsem byla téměř zdravá a chtěla jít do školy a pak se zničehonic přidala horečka, dvojité vidění, šílené bolesti hlavy a nyní průjmy a zažívací problémy (vím, že může být i po předchozím podání antibiotik). Nejsem schopná vůbec sedět a stát - hlava se začne točit a hrozně bolet, jakto?

Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht


dobrý den, bohužel tohle je odstrašující příklad nasazení ATB na virovou anginu, tedy mononukleózu, pak bohužel dochází k takovýmto těžkým stavům a komplikacím, i když pacienti jsou laici, zvláště v mladším věku by se měli dožadovat vyloučení mononukleózy, což je otázka asi dvou hodin, než v laboratoři vyšetří krevní obraz pod mikroskopem a odmítnout podání ATB bez tohoto vyšetření, takže trvat na jasném důkazu o co se jedná a mononukleózu bezpečně vyloučit, protože pak to dopadne takhle, samozřejmě odpovědnost je na lékařích, u každé škaredé anginy mladistvého by měli automaticky po mononukleóze pátrat a vyloučit ji pokud možno hned a nedávat ještě druhá ATB, to už byla opravdu příšerná chyba... co se týče dalšího, infekční oddělení není od toho aby dále něco vyšetřovalo, je opravdu jen na to aby se stav nemocného zvládnul, pokud bude potřeba dělat další vyšetření se jistě ukáže, zatím je na 99% jisté že veškeré potíže lze svést na toto nesprávně léčené onemocnění a nyní je prostě potřeba pár týdnů vyčkat, jak se z toho váš organismus vzpamatuje, čili je velmi pravděpodobné nic jiného vám není, pár dní či týdnů opravdu nic neřeší a nějaký čas je potřeba vyčkat, jak se stav vyvine, děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Moravcová


Podle přiložených zpráv se skutečně jednalo o infekční mononukleózu. I když se jedná o virové onemocnění, často dochází k sekundární bakteriální superinfekci, na kterou je třeba nasadit antibiotika, aby se předešlo možným komplikacím. Výrazná únava a další uváděné obtíže pravděpodobně souvisí s prodělanou infekcí, při které může být i mladý organismus velmi vyčerpaný. Po každé nemoci je potřeba rekonvalescence, než se tělo stabilizuje. Doporučuji klidový domácí režim, dostatek tekutin, vitaminoterapii, jaterní dietu.

Odpovídá lékař:

MUDr. Marcela Vorlíčková


Dobrý den, dle přiložených zpráv Vaše obtíže byly způsobeny infekční mononukleosou. U většiny virových infekcí může být jedním z projevů i kožní exantém. U Vás mohl být exantém způsoben i současným podáním antibiotik, ale pokud bylo podezření na bakteriální superinfekci s elevací CRP, tak antibiotika indikována byla.
Po prodělané infekci může přetrvávat únava, malátnost. Pokud máte již normalizované jaterní testy, není již potřeba dodržovat přísnou jaterní dietu. Po prodělané EBV infekci bych doporučovala kontrolní imunologické odběry cca po 4-6 týdnech a porovnat je s výsledky v době, kdy jste byla bez známek infekčního onemocnění. Užíváte Imunor, který by na únavu i rekonvalescenci po virové infekci měl pomoci.

S pozdravem MUDr.M.Vorlíčková

Související dotazy

Komplikace ATB terapie
Dobrý den, moje babička dostala ATB Klacid 250 po 12h....
ATB
Dobrý večer paní doktorko, mám jednoduchý dotaz. Beru...
ATB
Dobrý den paní Blahnáková, dnes je to třetí den co...
Atb
prominte že zase otravju ale potřebuju slyšet nazor...
Streptokok, ucinnost atb s probiotiky
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, už asi měsíc mám...
ATB
Dobrý den ,jsou nutná ATB při RTG nálezu - edem sliznicobou...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Komplikace při chybějícím žlučníku

Dobrý den, před 14 dny mi byl laparoskopicky odstraněn žlučník, měla jsem...

Komplikace při léčbě infekce...

JIž jsem Vás dvakrát kontaktoval ohledně mého vnuka,kterého včera t.j.20.02.2019...

Komplikace při oddálení menstruace?

Dobrý den, pojedu na školu v přírodě a na ten týden bych měla dostat menstruaci....

Komplikace při zánětu středního ucha

Dobrý den, syn bran týden augmentin na zánět průdušek, během týdne teploty,...

Komplikace refluxu

Dobrý den, téměř 20 let se léčím s refluxem jícnu. Mám hiátovou hernii, ale...

Komplikace s poporodními srusty a Cysty

Dobrý den chtěla jsem jen zeptat pokud mám poporodní srusty a cysty na pravé...

Komplikace septoplastiky

Dobrý den, byla sem v březnu 2016 na septorhinoplatice a v tomto důsledku mi...

Komplikace těhotenství

Dobrý den, dnes jsem 27+4 a na prohlídce bylo řečeno při vaginálním vyšetření,...

Komplikace u i.m.injekcí

Dobrý den, jaké hrozí komplikace u aplikace Dolminy i.m. při opomenutí aspirace...

Komplikace u léčby antidepresiv

Dobrý den,je mi 49 let.Před rokem začaly moje potíže,udělalo se mi špatně,bolest...

Komplikace u zanetu mocoveho mechyre

Dobry den. Pred 5 dny jsem dostala zanet MM, ihned jsem sla na urologii, dostala...

Komplikace.

Dobrý den,je mi 49 let, už před 2.lety mi vynechala menzes,která nepřišla ani...

Komplikacia po osetreni

Dobry den, vie lekar predpokladat, ze stav zubu je v takom stave, ze po osetreni...

Komplikače po operaci apendixu

Dobrý den, chtěla jsme se zeptat jsem 12 dni po laparoskopicke operaci slepeho...

Komplikovaná cysta na ledvině

Dobrý večer,moje mamka byla na vyšetření ultrazvukem,a byla ji zjištěna v horním...

Komplikovaná migréna

Dobrý deň, mám 20 rokov a trpím komplikovanou migrenou. Prvy krát ked sa mi...

Komplikovaná migréna

Dobrý den.Můj dotaz se týká nálezu po komplikované migréně u mého 12 let.syna.Mžitky,bolest...

Komplikovaná operace slepého střeva

Dobrý den, jsem již měsíc po komplikovanější operaci slepého střeva. Rekonvalescence...

Komplikovaná revmatoidní artritida

Dobrý den,můj otec ma 62 let má lupenku a současně trpí revmatoidníu artritidou.Do...

Komplikovaná zlomenina bérce - bolesti

Dobrý den, v srpnu 2014 jsem prodělala komplikovanou tříštivou zlomeninu...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Předčasná ejakulace

Potřeboval bych poradit... Je mi 15 let a asi tak 14 dni na zpet jsem mel se...

Naražené žebro

Dobry den,mel jsem neschody s bratrem a trosku jsme se poprali,od ty doby me...

Suchá kůže čela a obočí

Dobrý den, v oblasti kořene nosu obočí a čela se mi "drolí" kůže. Pochopila...

Neurologické potíže po užívání Medrolu


Zadržování stolice

Dobrý den p. doktorko. Prosím o radu, již jsem uplně zoufalá :-( mám 3 měsíčního...

Operace plotének

Dobry den. Muzete mi prosim doporucit, kam jit na operaci meziobratlovych plotenek?...

Bradavice

Dobrý den, pred tydnem jsem byla na vypalování bradavice na prave noze pod palcem....

Bolest kolene, borelióza

Dobrý den, prosím o radu. Můj manžel má bolesti kolena, aby mu vyloučili boreliozu,...

Svědivá vyrážka


Chronický hlad

Dobrý den poslední dobou mám problemý že citím neustalý hlad mám strašné někdy...

Zánět v oblasti urogenitálu

Dobrý den, teď je to pátý týden co mně trápí problémy se spodkem. Začalo...

Zázvor v 6.tt

Dobrý den, trápí mě mé rozhodnutí, strouhat si zázvor do čaje.Má dr mi řekla,...

Spermie ve vodě

Dobrý den, chci se zeptat, co se stane se spermiemi ve vodě. Kdybych byla s...

Kvasinková infekce u muže


Málo močení


Hemoroidy?


Svědění stydkých pysků

Dobrý den, Už týden me svědi stydne pysky a asi před dvěma dny se mi tam objevil...

Tukove lipomy

Dobry den, pisu vam ohledne me sestry je ji 28 let a ma velky problem z tukovejma...

Popraskané koutky úst

Dobrý den, už asi dva týdny mám popraskané koutky u pusy, a poslední tři dny...

Bíle čáry a skvrny na jazyku v 26.týdnu těhotenství

Dobrý den,mám dotaz asi před týdnem se mi začaly dělat takové bílé čáry vystouplé...

Reklama
Zavřít