Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Kostní metabolismus

Ortopedie Šárka 17.11.2015

Dobrý den, v rámci programu Zdraví národa jsem se nechala vyšetřit na kostní metabolismus. Bohužel tři hodnoty ze šesti jsem měla mimo referenční mez. Můžete mi prosím vysvětlit dané hodnoty a poradit, co udělat pro zlepšení, popř. kam se obrátit? Nevím, zda to na výsledky má podstatný vliv, ale mám roční miminko, které celou dobu kojím. Předem děkuji za odpověď.

Biochemie:
Ca - vápník - hodnota 2.43 (ref. mez 2.15-2.55)
P-fosfor anorganický - hodnota 1.05 (ref. mez 0.87-1.45)
ALP - hodnota 2.08 (ref. mez 0.00-1.65)

Kostní metabolismus
Beta-Crosslaps - hodnota 0.796 (ref. mez 0.30-0.70)
P1NP - hodnota 88.42 (ref. mez 15-59)
Vitamin D total (25-OH) - hodnota 82,3 (ref. mez nad 75)

Odpovídá lékař:

MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

Dobrý den,
nejlépe je obrátit se na ortopeda, protože ten řeší kostní metabolismus...
bohužel nevím, co znamení zkratky BETA Crosslaps ani P1NP - jsou to zkratky dané ho přístroje který to měřil a dané laboratoře, v tom Vám nemohu být nápomocná :-(
nicméně vyšší hodnoty vitamínu D jsou spíše ku prospěchu - běžné hladiny v naší populaci jsou výrazně pod a řeší se vždy nedostatek, ne přebytek.
Protože ostatní hodnoty máte v normě na ty hodnoty ze zkratek pouze minimálně nad, řekla bych, že Váš kostní metabolismus je na tom výrazně dobře a nemusíte nic řešit.
Pokud si chcete být přece jen jistá, tak navštivte ortopedii, kde Vám udělají běžné vyšetření kostního metabolismu a vysvětlí Vám i výsledky

Související dotazy

Kostní metabolismus
Dobrý den, v rámci programu Zdraví národa jsem se...
Mám alergii na lepek
Dobrý den, mám potíže se zažíváním. Mám alergii na...
Hypothyreosa
Dobrý den, léčím se na hypothyerosu, teď mám hodnoty...
Přibírání na váze ve středním věku
Dobrý den, je mi 46 let a darovala jsem asi rok plazmu...
Metabolismus
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Zhruba před rokem...
Odběr kostní dřeně
Dobrý den, zajímalo by mě, jaká jsou rizika odběru...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Kostní cysta a patologická fraktura

Dobrý den, dcera 11 let, při skákání na trampolíně si zlomila prst na levé ruce....

Kostní cysta po úrazu kotníku

Dobrý den, před měsícem jsem si vyvrkla kotník, navštívila jsem lékaře a...

Kostní densitometrie

Dobrý den pane doktore, ráda bych vás poprosila o vysvětlení výsledků kostní...

Kostní denzitometrie - výsledek

Dobrý den. Je mi 31 let a mám dvě malé děti, které už 4 roky bez přestávky kojím....

Kostní dřen

Dobrý den, ráda bych vás poprosila o vyjádření k mému nálezu po sternální punkci....

Kostní dřeň

Dobrý den chtěla jsem se prosím zeptat,mám 26let a už dva roky mám zvýšené leukocity...

Kostní dřeň

Dobrý den rozhodla jsem se darovat krev ale na transfuzním oddělení jsem byla...

Kostní edém - Koleno

Zdravim uz od zacatku ledna mam problem s pravym kolenem na zacatku mi rekl...

Kostní infarkt

Dobry den, mam problem v prilohe vam zasielam popis MR a prosil by som vas o...

Kostní infarkt

Dobrý den, neteři diagnostikovali kostní infarkt. Akutní je operace kolena -zatím...

Kostní metabolismus

Dobrý den, v rámci programu Zdraví národa jsem se nechala vyšetřit na kostní...

Kostní metabolismus

Dobrý den, ve výsledcích z odběrů krve na kostní metabolismus jsem měla všechny...

Kostní metabolismus-výsledky

Dobrý den, prosím o podrobnější vysvětlení naměřených hodnot tohoto vyšetření- v...

Kostní metastázy

Dobrý den. Můj druh je posílán z urologie na scitigrafii skeletu s podezřením...

Kostní nádor

Dobrý den,v noci mne budí prudké bolestí uvnitř nosu pokračující přes oko do...

Kostní vosk

Dobrý den pane doktore, obracím se na Váš touto cestou, protože již jsem zoufalá....

Kostní vosk

Dobrý den pane doktore, obracím se na Váš touto cestou, protože již jsem zoufalá....

Kostní výběžek po extrakci zubu

Dobrý den, prosím o radu ohledně posunu kosti v dolní čelisti. Při vytržení...

Kostní výrůstek

Dobrý den, už pár let mám kostní výrůstek na malíčku levé nohy. Poslední dobou...

Kostni vyrustek

Dobrý den. Udelal se mi na nose kostní výrůstek. Pořád roste a nos se mi nepříjemné...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest nohou, kostí

Dobrý den,už druhý rok řeším problém s lékařem,ale už neví,co se mnou. Při zátěži...

Myom a polyp

Dobrý den, je mi 45 let, na vyšetření u gynekologa mi byl zjištěn polyp nebo...

Nitrodřeňový hřeb - zlomenina bérce

Dobrý den, před 7 týdny jsme utrpěla zlomeninu bérce při lyžování, byla jsem...

Obtížné dýchání při zátěži

Dobrý den, hraji aktivně fotbal a mám problémy s dýcháním při zátěži. Při běhu...

Gastroenterologie

Dobrý den, prosím o výklad lékařské zprávy z gastroskopie a doporučení, co...

Včera mě začala bolet vnější strana pravého chodidla pod kotníkem, částečně i na spodní straně chodidla pod patou

Dobrý den, včera mě začala bolet vnější strana pravého chodidla pod kotníkem,...

Bolest levého zápěstí

Dobrý den, ráda bych se zeptala na názor s mým problémem ruky. Jedná se o palčivou...

Pohlavní styk

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli pozná gynekolog pohlavní styk. Děkuji

Streptokok v krku po 3 antibiotikách

Streptokok v krku po 3 antibiotikách. Dobrý den, manželka od 04/2017 marodí...

Zvýšené hodnoty krevního obrazu a jaterních testů

Dobrý deň chcem sa opýtať či vadí mať zvýšené hodnoty krvného obrazu pri poslednej...

Zvětšené uzliny

Dobrý den, byl jsem podruhé na sonografii krku a chtěl bych se zeptat zda si...

Bolest bradavek a podbřišku

Dobrý den, nevím, jak je to dlouho, ale pokaždé, když si jen trochu zmáčknu...

Ostrůvkovitá slizniční hyperemie

Dobrý den, moje dvacetiletá dcera byla na vyšetření žaludku se závěrem:Inkompetence...

Bílý kus na vložce při menstruaci.

Dobrý den, Před měsícem jsem nasadila po 8 měsíční pauze novou HA "MYWY"....

Tlak a bolesti v podbřišku, nucení na močení

Dobrý večer,trápí mne tři dny tupá bolest a tlak v podbřišku,nucení na močení.Přesto...

Onemocnění štítné žlázy

Dobry den, chci se jen zeptat, kdy se dela punkce stitne z. vzdy kdy se najde...

Biopsie plic

Dobrý den, měla bych na Vás dotaz. Přítelovi nedávno zjistili, že má arytmii...

Zlomené žebra

Dobrý den, v srpnu jsem upadla a zlomila si 4 žebra. Už to bylo dobre, ale o...

Kapka lásky

Chtěla bych se zeptat, jestli mohu otěhotnět z "kapky lásky". S přítelem jsme...

Bolest po vyplnění kanálků a uzavření

Dobrý den, asi před měsícem jsem na dovolené měl akutní bolest zubu, kde mi...

Reklama
Zavřít